Μέσα σε 3 μήνες και λίγες ημέρες περισσότεροι από 81.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της πανδημίας, που έχει πλέον καλύψει σχεδόν το σύνολο του πλανήτη.

Στις ΗΠΑ οι θάνατοι σε λιγότερο από ένα μήνα είναι περίπου διπλάσιοι από το μέσο όρο μηνιαίων απωλειών που είχε ο αμερικανικός στρατός κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Δυστυχώς, η επιδημία φουντώνει σε όλο και περισσότερες πολιτείες: 9 από τις 50 πολιτείες έχουν πάνω από 10.000 κρούσματα και 4 από αυτές πάνω από 500 νεκρούς.

Η Ισπανία δυστυχώς εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλή πίεση στο σύστημα υγείας και αύξηση του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση, και δυστυχώς, παρά το πολύ σημαντικό ποσοστό των ασθενών που αναρρώνουν, η κατάσταση είναι ακόμα εξαιρετικά δύσκολη.

Στην Ιταλία συνεχίζεται η βασανιστικά αργή πορεία εξασθένισης της επιδημίας, με το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο να είναι η σταθερή μείωση των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση, σε συνδυασμό με τη σταθερή αύξηση των ασθενών που αναρρώνουν και είναι πλέον το 18% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η Γαλλία εμφανίζει μια κατάσταση η οποία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς συνεχίζει να ανακοινώνει μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων που αφορούν προηγούμενες ημερομηνίες, κυρίως από οίκους ευγηρίας. Κρίνοντας από το ρυθμό αύξησης των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα σε φάση πλήρους εξέλιξης.

Σημαντικούς ρυθμούς αύξησης των θανάτων εξακολουθούν να εμφανίζουν το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Πορτογαλία.

Στη Γερμανία η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων συνοδεύεται από αισθητή αύξηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, γεγονός που μαζί με την ταχεία αύξηση των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανησυχίας.

Στην Αυστρία παρουσιάζεται επιβράδυνση της επιδημίας η οποία συνδυάζεται με διατήρηση του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση εντός των πλαισίων αντοχής του συστήματος υγείας και μάλιστα με τάσεις μείωσης.

Η πιο ανησυχητική εικόνα έρχεται από τη Μ. Βρετανία η οποία έχει σημαντικό ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, υψηλό ρυθμό αύξησης των θανάτων και μικρό ποσοστό ασθενών που έχουν αναρρώσει.

Στην Ελλάδα η εικόνα παραμένει αμετάβλητη, με δικαιολογημένη αισιοδοξία. Ο μεγάλος στόχος της διατήρησης των ασθενών στις ΜΕΘ σε αριθμούς που μπορεί να διαχειριστεί το σύστημα υγείας φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων διατηρείται κάτω από τους 100. Η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι πραγματικά μεγάλη και σημαντική, τόσο από πλευράς αριθμών, όσο και σε ότι αφορά μαζικές μετακινήσεις.

cov t 01 20200407

Σημειώνεται ότι η παρούσα ανάλυση έχει αποκλειστικά και μόνο το χαρακτήρα ενημέρωσης και παρουσίασης της γενικής εικόνας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εξειδικευμένη στατιστική επεξεργασία και εργαλείο λήψης ή αξιολόγησης αποφάσεων και μέτρων.

Δείτε εδώ την επεξήγηση των μεγεθών που παρουσιάζονται στον πίνακα και τα διαγράμματα.

cov d 01 20200407

cov d 02 20200407

cov d 03 20200407

 Με σεβασμό στους ανθρώπους και τον πόνο που κρύβονται πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς.

Ιδιαιτέρως επισημαίνεται ότι τα στοιχεία και οι αξιολογήσεις που παρουσιάζονται ούτε υποκαθιστούν, ούτε και διορθώνουν τα αντίστοιχα των επίσημων εθνικών και διεθνών φορέων και σε περίπτωση ασυμφωνίας επικρατέστερα είναι εκείνα των επίσημων αρχών.

Είναι απόλυτα κρίσιμο και αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων όπως ισχύουν και το σύνολο των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όπως αυτές διαμορφώνονται καθημερινά βάσει των επιστημονικών δεδομένων.

Προηγούμενες Δημοσιεύσεις

5/4/2020

Τέσσερεις χώρες, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, και Γαλλία έχουν πλέον ξεπεράσει την Κίνα σε αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων, ενώ η Γερμανία έχει περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την Κίνα, αλλά μικρότερο αριθμό θανάτων.

Βασανιστικά αργά, αλλά σταθερά, η Ιταλία βλέπει αχτίδες φωτός, καθώς τα κρούσματα, οι θάνατοι και ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση εξελίσσονται με όλο και μικρότερους ρυθμούς αύξησης.

Κάποιες ενδείξεις επιβράδυνσης υπάρχουν και για την Ισπανία, όμως θα χρειαστεί οι τάσεις να διατηρηθούν αρκετές μέρες ακόμα ώστε να αποτελέσουν αφορμή αισιοδοξίας.

Αντίθετα στις ΗΠΑ η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτατα και σε όλο και περισσότερες περιοχές, καθώς στους ρυθμούς της Ν. Υόρκης κινούνται 8 ακόμα πολιτείες.

Δυστυχώς η Μ. Βρετανία φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο επίκεντρο της πανδημίας, ενώ τόσο τα αριθμητικά δεδομένα, όσο και η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, αποτελούν παράγοντες ανησυχίας για την πιθανή ένταση.

Στην Ελλάδα διατηρείται η αισιόδοξη εικόνα με κύριο χαρακτηριστικό την προς το παρόν ελεγχόμενη, από πλευράς αριθμών, κατάσταση στο σύστημα υγείας και κυρίως τον πολύ μικρό ρυθμό αύξησης των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσο η πανδημία προχωράει είναι σαφές ότι οι απόλυτοι αριθμοί επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχουν όλο και μικρότερη σημασία για τη συγκριτική παρακολούθηση των τοπικών επιδημιών, καθώς είναι εντελώς διαφορετικό το κατά χώρα εύρος των εξετάσεων, είτε ώς επιλογή είτε εξ' ανάγκης λόγω έλλειψης τεχνικών πόρων.

Οι αριθμοί των θανάτων παρέχουν μια πιο σαφή εικόνα, ενώ τεράστιας σημασίας είναι ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (κατά κανόνα αντιπροσωπεύει διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ) και ο ρυθμός μεταβολής του.

Εξίσου σημαντικές πληροφορίες είναι οι ρυθμοί μεταβολής των κρουσμάτων, των θανάτων, των ασθενών που αναρρώνουν και εκείνων που είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

 

3/4/2020

Ένας σχετικά ασφαλής τρόπος να παρακολουθεί κανείς την πορεία της πανδημίας, είναι να μην επικεντρώνεται στους απόλυτους αριθμούς, αλλά στους ρυθμούς αύξησης ή μείωσης των κρουσμάτων, θανάτων, των ασθενών που αναρρώνουν και εκείνων που είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη φάση της εκθετικής ανόδου κρουσμάτων και θανάτων σχεδόν σε όλη την έκταση της επικράτειας. Εκτός της Ν. Υόρκης η οποία μέχρι σήμερα είναι το επίκεντρο της επιδημίας καταγράφοντας το 38% των κρουσμάτων και το 42% των θανάτων, άλλες 3 πολιτείες (New Jersey, California και Michigan) έχουν ξεπεράσει τα 10.000 κρούσματα, ενώ μικρότεροι αριθμοί κρουσμάτων εμφανίζονται στο σύνολο των λοιπών πολιτειών. Μέσα στις επόμενες 5 ημέρες εκτιμάται ότι με τους παρόντες ρυθμούς, το σύνολο των κρουσμάτων θα έχει πλησιάσει ή και ξεπεράσει τις 500.000, ενώ ο αριθμός των θανάτων θα πλησιάζει τις 20.000.

Η Ισπανία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της εκθετικής αύξησης με σχετική επιβράδυνση του ρυθμού εμφάνισης κρουσμάτων, αλλά πολύ υψηλούς ημερήσιους αριθμούς θανάτων που δυστυχώς θα διατηρηθούν για αρκετές μέρες ακόμα. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η συνεχής αύξηση, με σημαντικό ρυθμό, του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση που διατηρεί σταθερή μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας. Αισιόδοξο στοιχείο είναι το αυξανόμενο ποσοστό των ασθενών που ανακοινώνονται ως αναρρώσαντες, επί του συνόλου των κρουσμάτων (26%).

Στην Ιταλία φαίνεται ότι η επιδημία έφτασε την κορύφωσή της το διάστημα 21-27/3 και έχει αρχίσει η εξομάλυνση της αυξητικής καμπύλης για τα κρούσματα. Οι θάνατοι παραμένουν ακόμα σε υψηλά ημερήσια επίπεδα, όμως ο ρυθμός αύξησης των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση έχει μειωθεί σημαντικά. Εάν δεν υπάρξει έξαρση της επιδημίας σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτιμάται ότι μέσα σε λίγες μέρες θα μπορεί κανείς να μιλήσει για σταδιακή εξασθένιση.

Στη Μ. Βρετανία υπάρχουν σταθερά υψηλοί ρυθμοί αύξησης κρουσμάτων και θανάτων που δημιουργούν έντονη ανησυχία. Τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των ασθενών που αναρρώνουν και εκείνων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν σε πολύ χαμηλές τιμές και δεν έχουν μεταβληθεί το τελευταίο 10ήμερο, καθιστώντας αδύνατη την εκτίμηση της κατάστασης στο σύστημα υγείας με αριθμητικά κριτήρια.

Η Γαλλία παρουσιάζει αρκετές διακυμάνσεις στην εξέλιξη κρουσμάτων και θανάτων, η οποία εν μέρει οφείλεται στην ενημέρωση των στοιχείων με δεδομένα προηγούμενων ημερών (π.χ. η αναφορά στις 2/4, 884 θανάτων που αντιπροσωπεύουν αθροιστικά στοιχεία προηγούμενων ημερών). Κρίνοντας από τον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση σε σχέση με τις δυνατότητες του συστήματος υγείας και το ρυθμό αύξησής τους, η επιδημία στη Γαλλία βρίσκεται ακόμα σε φάση πλήρους εξέλιξης και η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές μέρες.

Η Σουηδία, με το μάλλον «χαλαρό» μοντέλο αντιμετώπισης της επιδημίας, δε φαίνεται να ακολουθεί αισθητά χειρότερη πορεία σε σχέση με τις άλλες χώρες, ενδεχομένως εξαιτίας και του τρόπου ζωής στη χώρα ο οποίος περιέχει στοιχεία κοινωνικής αποστασιοποίησης ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες. Σημειώνεται όμως ο σημαντικός και ανησυχητικός ρυθμός αύξησης των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Η περίπτωση του Ιράν παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με τις άλλες χώρες, με διαδοχικές εξάρσεις της επιδημίας. Είναι άγνωστο αν αυτό οφείλεται σε εμφάνιση νέων τοπικών εστιών, σε αναφορές κρουσμάτων και θανάτων προηγούμενων ημερών, ή σε αναθεώρηση των κριτηρίων καταγραφής κρουσμάτων και απόδοσης θανάτων στην ασθένεια COVID-19.

Η Πορτογαλία συνεχίζει να δίνει μια δύσκολη μάχη, μακριά από τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας τα οποία εστιάζουν στις μεγαλύτερες χώρες, με σημαντικούς ρυθμούς αύξησης κρουσμάτων και θανάτων, σε συνδυασμό με σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Η Πορτογαλία με πληθυσμό λίγο μικρότερο από την Ελλάδα, καταγράφει μέχρι σήμερα 246 θανάτους και 245 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

Ελβετία, Βέλγιο και Ολλανδία παρουσιάζουν μείωση των ρυθμών αύξησης των κρουσμάτων, αλλά εξακολουθούν να έχουν σημαντικούς ρυθμούς αύξησης των θανάτων. Και στις τρεις χώρες το ανησυχητικό στοιχείο είναι ο αυξανόμενος βαθμός πίεσης των συστημάτων υγείας.

Στη Γερμανία παρότι παρατηρείται ένας σημαντικός ρυθμός αύξησης των θανάτων και του αντίστοιχου ποσοστού σε σχέση με τις τιμές στην αρχή της επιδημίας, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι σχετικά χαμηλός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το μεγάλο αριθμό εξετάσεων που πραγματοποιείται. Το κύριο χαρακτηριστικό της επιδημίας στη Γερμανία είναι η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας το οποίο καταφέρνει να απορροφήσει τις συνέπειες, εμφανίζοντας σημαντικό ποσοστό ασθενών που αναρρώνουν σε σχέση με τα κρούσματα (28%) και επάρκεια σε κλίνες εντατικής θεραπείας (άλλωστε η Γερμανία έχει μια από τις υψηλότερες αναλογίες κλινών ΜΕΘ ανά πληθυσμό, παγκοσμίως).

Αντίστοιχη παρουσιάζεται η κατάσταση και στην Αυστρία, με χαμηλό ρυθμό αύξησης κρουσμάτων και καλή κατάσταση του συστήματος υγείας.

Στην Ελλάδα η συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται πλέον και στις επίσημες δηλώσεις των αρμοδίων και είναι βάσιμη. Οι ρυθμοί αύξησης τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων είναι σε μονοψήφια νούμερα (6% και 8% αντίστοιχα), ενώ εξακολουθεί να παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (92). Εάν ο συγκεκριμένος αριθμός παραμείνει κάτω από 150 έως τα μέσα Απριλίου και υπάρξει περαιτέρω μείωση των ρυθμών αύξησης κρουσμάτων και θανάτων κοντά στο 4-5% η συγκρατημένη αισιοδοξία θα είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Δυστυχώς είναι αναμενόμενο ότι για αρκετές ημέρες ακόμα θα συνεχιστεί η καταγραφή ημερήσιου αριθμού θανάτων αντίστοιχου ή και μεγαλύτερου των σημερινών (6), καθώς θα εξελίσσεται η πορεία των ήδη νοσούντων.

1/4/2020

Όσο η πανδημία προχωράει είναι σαφές ότι οι απόλυτοι αριθμοί επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχουν όλο και μικρότερη σημασία για τη συγκριτική παρακολούθηση των τοπικών επιδημιών, καθώς είναι εντελώς διαφορετικό το κατά χώρα εύρος των εξετάσεων, είτε ώς επιλογή είτε εξ' ανάγκης λόγω έλλειψης τεχνικών πόρων.

Οι αριθμοί των θανάτων παρέχουν μια πιο σαφή εικόνα, ενώ τεράστιας σημασίας είναι ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (κατά κανόνα αντιπροσωπεύει διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ) και ο ρυθμός μεταβολής του.

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι το νέο μεγάλο επίκεντρο της πανδημίας, ενώ η Ισπανία έχει μπροστά της 10 πολύ δύσκολες ημέρες. Οι ρυθμοί αύξησης κρουσμάτων και θανάτων έχουν μειωθεί, όμως είναι εξαιρετικά μεγάλη η πίεση στο σύστημα υγείας.

Η Ιταλία έχει σαφώς μπει σε φάση επιβράδυνσης των κρουσμάτων αν και ο αριθμός των θανάτων εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να παραμένει στα σημερινά υψηλά επίπεδα για περίπου 5-10 ημέρες, καθώς πάνω από 4.000 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ είναι ακόμα μικρή η αναλογία των ασθενών που ανάρρωσαν προς τα συνολικά κρούσματα.

Στη Μ. Βρετανία υπάρχει σημαντικός ρυθμός αύξησης των θανάτων, αλλά ο ανακοινωμένος αριθμός ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει επί 9 ημέρες αμετάβλητος, οδηγώντας στη λανθασμένη απεικόνιση πολύ χαμηλής πίεσης προς το σύστημα υγείας.

Στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει μια σταθερή κατάσταση η οποία μπορεί να εμπνέει αισιοδοξία, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει εντός των ορίων που μπορεί να διαχειριστεί το σύστημα υγείας. Ανησυχητική παράμετρος είναι ο μικρός αριθμός ασθενών που ανάρρωσαν, ενώ τις τελευταίες μέρες δεν ανακοινώνεται ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών. Τεράστιας σημασίας είναι η διασφάλιση επάρκειας των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας για το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και για το προσωπικό καθαριότητας των νοσοκομείων το οποίο εκτίθεται στον ίδιο βαθμό.

 

30/3/2020

Η προσπάθεια παρακολούθησης της πανδημίας από τον ιό SARS–CoV-2 πέραν των θεμάτων της ιατρικής επιστήμης, εμπεριέχει πολλές αβεβαιότητες για την ακρίβεια των δεδομένων που ανακοινώνουν οι διάφορες χώρες.

Η συσσωρευόμενη εμπειρία από την πορεία της επιδημίας στην Ευρώπη, αλλά και αντικρουόμενες πληροφορίες που έρχονται από την Κίνα σχετικά με τους αριθμούς των τεφροδόχων που παραδίδονται στις οικογένειες των θυμάτων, έχουν δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα για τον αναλογικά «μικρό» αριθμό κρουσμάτων και θανάτων που έχουν ανακοινωθεί επίσημα.

Η περίπτωση της Τουρκίας έχει επίσης προβληματίσει για την ακρίβεια των αναφερόμενων  στοιχείων για μια χώρα 81 εκατομμυρίων κατοίκων. Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της Ρωσίας, το αχανές μέγεθος της οποίας δύσκολα μπορεί να δικαιολογήσει μόλις 1.800 κρούσματα σε ένα πληθυσμό 145 εκατομμυρίων.

Έως και το βράδυ της 30ης Μαρτίου καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 770.00 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότεροι από 37.000 θάνατοι.

Σε ότι αφορά την ομάδα χωρών που παρακολουθούνται, το νέο μεγάλο επίκεντρο της πανδημίας φαίνεται ότι αναπτύσσεται στις ΗΠΑ και ιδίως στην πολιτεία της Ν. Υόρκης η οποία συγκεντρώσει το 42% των κρουσμάτων και το 43% των θανάτων με ταυτόχρονη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας της πολιτείας.

Η Ισπανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση πλήρους εξέλιξης της πανδημίας, με το πιο ανησυχητικό στοιχείο να είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση. Εκτιμάται ότι το σύστημα υγείας της Ισπανίας και οι δυνατότητες νοσηλείας σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής.

Στην Ιταλία είναι πλέον σαφής η τάση μείωσης του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων. Ο αριθμός των θανάτων ανά ημέρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι μπορεί να αρχίσει να έχει σαφή τάση μείωσης έως την 6/4. Επίσης αισιόδοξο μήνυμα είναι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αναρρώνουν από την ασθένεια.

Ιδιαιτέρως επικίνδυνη είναι η εξέλιξη της κατάστασης στη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, ενώ στη Σουηδία έχει αρχίσει να υπάρχει μεγάλη αύξηση των θανάτων σε συνδυασμό με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Ακολουθεί ο συνοπτικός πίνακας με την εικόνα της επιδημίας σε κάθε μία από τις χώρες της παρακολουθούμενης ομάδας. Επειδή η παρακολούθηση της κατάστασης στο σύνολο των ΗΠΑ δίνει σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική εικόνα καθώς φαίνεται πώς σε αυτή τη φάση η επιδημία κτυπά κυρίως την πολιτεία της Ν. Υόρκης και δευτερευόντως αυτές του Νιου Τζέρσευ και της Καλιφόρνια, στον πίνακα εισήχθη ως ξεχωριστή εγγραφή η πολιτεία της Ν. Υόρκης.

Δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να βρεθούν αντίστοιχες αξιόπιστες χρονοσειρές με επιμέρους στοιχεία για την επαρχία Χιουμπέι της Κίνας.

 

28/3/2020

Με ολοκληρωμένα την παροχή στοιχείων από όλες τις χώρες για τις 27/3/2020, η συνολική εικόνα διαγράφεται ιδιαιτέρως ανησυχητική, καθώς είναι αρκετές οι χώρες στις οποίες η επιδημία βρίσκεται σε φάση εκθετικής εξάπλωσης.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με την πιο ταχεία εξάπλωση, με μεγάλους ρυθμούς αύξησης τόσο για τα κρούσματα, όσο και για τους θανάτους. Το επίκεντρο της επιδημίας είναι η Νέα Υόρκη στην οποία εμφανίζεται περίπου το 45% των κρουσμάτων και το 36% των θανάτων. Αυτό έχει αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περιοχή να υπάρχει υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, κάτι που δεν αποτυπώνεται στον αντίστοιχο δείκτη που αναφέρεται στο σύνολο της χώρας. Δυστυχώς εντός 3-4 ημερών φαίνεται ότι θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 200.000 κρούσματα.

Στη Μ. Βρετανία η κατάσταση δείχνει να αρχίζει να βγαίνει εκτός ελέγχου. Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο πολύ χαμηλός λόγος αναρρωσάντων προς θανάτους (0,18) που είναι ένας από τους μικρότερους παγκοσμίως (σημειώνεται πώς ο αριθμός των αναρρωσάντων παραμένει σταθερός στους 135 εδώ και 5 ημέρες, ενδεχομένως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης στοιχείων).

Η Ιταλία και η Ισπανία εξακολουθούν να παρουσιάζουν πολύ μεγάλους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων αν και ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στην Ιταλία παρουσιάζει μια σταθερή, αλλά πολύ αργή μείωση. Η μεγαλύτερη ανησυχία για την Ιταλία είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων τοπικών εστιών στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Ολλανδία, Βέλγιο και Πορτογαλία παρουσιάζουν ιδιαιτέρως επικίνδυνες τάσεις με ταυτόχρονη πολύ μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας στις δύο πρώτες.

Στη Γερμανία εξακολουθεί να διατηρείται η κατάσταση υψηλού αριθμού κρουσμάτων και χαμηλού αριθμού θυμάτων, με ελεγχόμενη κατάσταση στο σύστημα υγείας. Η χαμηλή αναλογία των θυμάτων προς κρούσματα είναι αποτέλεσμα του πολύ μεγάλου αριθμού εξετάσεων που πραγματοποιούνται, σε συνδυασμό με τη μικρή ηλικία των περισσότερων κρουσμάτων σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία.

Το Ιράν, παρά το προχωρημένο από πλευράς χρόνου στάδιο της επιδημίας, δείχνει τάσεις νέας, μεγάλης αύξησης, Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται σε νέες τοπικές εστίες εξάπλωσης της επιδημίας, κάτι που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για όλες τις χώρες.

Στην Ελλάδα εξακολουθεί η σχετικά ήπια εξέλιξη της επιδημίας. Στην παρούσα φάση χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η ομαλή εξέλιξη μπορεί πολύ εύκολα να διαταραχθεί. Μεγάλος παράγοντας κινδύνου είναι οι σημαντικές ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας (κατάλληλες μάσκες τουλάχιστο FFP2, προστατευτικά ματιών, προστατευτικός ρουχισμός κορμού-κεφαλής-υποδημάτων)  των ιατρών και νοσηλευτών, παράμετρος η οποία έχει αρχίσει να εμφανίζει επικίνδυνα αποτελέσματα κρουσμάτων μεταξύ του προσωπικού των μονάδων υγείας. Όπως έχει φανεί σε όλο τον κόσμο, η προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας χάνεται ή κερδίζεται σε δύο επίπεδα: την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού και την κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία.

 

26/3/2020

Συνεχίζοντας την προσπάθεια παρακολούθησης και αξιολόγησης των δεδομένων της πανδημίας από τον ιό SARS CoV-2 και βάσει των στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 21.00 της Πέμπτης 26/3/2020, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:

Στην Ιταλία, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μικρή κάμψη στους μέσους όρους 3 ημερών των ρυθμών αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων, οι ημερήσιες τιμές παραμένουν σχετικά σταθερές σε πολύ υψηλά επίπεδα. Φαίνεται ότι η επιδημία ακολουθεί μια μορφή παρατεταμένης κορύφωσης η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί δεν επιτρέπει καμία ανακούφιση του συστήματος υγείας, καθώς συσσωρεύει περιστατικά. Εάν δεν εμφανιστεί σύντομα σημαντική κάμψη στους ρυθμούς αύξησης και σταθερή μείωση των ημερήσιων αριθμών, η Ιταλία κινδυνεύει να παρασυρθεί σε μια επιδημία με τα χαρακτηριστικά αυτοσυντηρούμενης αλυσιδωτής αντίδρασης.

Η Ισπανία φαίνεται ότι είναι σε φάση ανεξέλεγκτης εξάπλωσης. Ο μέσος όρος 3 ημερών του ρυθμού αύξησης κρουσμάτων να είναι περίπου στο 19%, και τον αντίστοιχο των θανάτων στο 27%. Ιδιαιτέρως ανησυχητικός είναι και ο βαθμός πίεσης του συστήματος υγείας καθώς αυξάνεται με μεγάλο ρυθμό ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση. Δυστυχώς η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος εντός 4 ημερών να ξεπεράσει τα 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και εντός 5 ημερών τους 10.000 θανάτους.

Σε εξίσου άσχημη κατάσταση εμφανίζεται και η Γαλλία με το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων να είναι περίπου στο 14% και των θανάτων στο 25%. Ταχεία είναι και η αύξηση των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση και η συνακόλουθη επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Σε αυτό το επίπεδο η Γαλλία διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με το σύνολο σχεδόν των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών: τις σημαντικές υποδομές, δυνατότητες και εμπειρία του Γαλλικού στρατού (SSA-Service de Santé des Armées) και την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδιασμού ανάπτυξης και ενσωμάτωσης αυτών των υποδομών στο εθνικό σύστημα υγείας.  

Στο Βέλγιο δυστυχώς τα δεδομένα δεν είναι καλύτερα. Σημαντικός ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων (19%) και πολύ υψηλός ρυθμός αύξησης των θανάτων (36%) που συνοδεύονται από πολύ έντονη πίεση στο σύστημα υγείας (139%).

Η κατάσταση στην Ολλανδία εξελίσσεται επίσης επικίνδυνα, καθώς οι ρυθμοί αύξησης σε κρούσματα (16,1%) και θανάτους (26,8) συνοδεύονται από μεγάλη πίεση προς το σύστημα υγείας (118%) και ποσοστό θνητότητας (5,8%) πάνω από το μέσο όρο.

Η Πορτογαλία κινείται σε αντίστοιχη κατεύθυνση με ρυθμό αύξησης κρουσμάτων περίπου 20% και θανάτων 38%, αλλά διαχειρίσιμο προς το παρόν αριθμό ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι ΗΠΑ είναι σε ιδιαιτέρως επικίνδυνη φάση, ειδικά λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η εξάπλωση και οι ραγδαίοι ρυθμοί αύξησης (27% στα κρούσματα και 35% στους θανάτους) αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, με τη Νέα Υόρκη να συγκεντρώνει περίπου το 50% των κρουσμάτων και το 35% των θανάτων. Η πιο συντηρητική εκτίμηση δείχνει ότι εντός 3 ημερών θα υπάρχει διπλασιασμός των κρουσμάτων και των θανάτων. Σημειώνεται ότι παρά το μεγάλο ονομαστικό αριθμό διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας, το μέγεθος της χώρας και άρα η διασπορά αυτών, και οι ιδιαιτερότητες του συστήματος υγείας έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διαμόρφωση μιας σαφούς εικόνας σε ότι αφορά την πίεση προς αυτό.

Στη Μ. Βρετανία εξακολουθεί να καταγράφεται σχετικά μικρός αριθμός περιστατικών σε κρίσιμη κατάσταση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη σημαντική απόκλιση του αντίστοιχου ποσοστού από το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών (1,8% σε σχέση με 4,7). Ταυτόχρονα εμφανίζονται μέτριοι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων (18,8 % και 18,5% αντίστοιχα). Η αίσθηση είναι ότι η κατάσταση δεν αποτυπώνεται επαρκώς από τα αριθμητικά δεδομένα.

Στη Σουηδία η πιο επικίνδυνη παράμετρος είναι η αύξηση του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση η οποία αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να οδηγήσει εντός 4-5 ημερών σε σημαντική υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, ενώ ιδιαίτερα υψηλός είναι ο ρυθμός αύξησης των θανάτων (39,2%).

Η Ελβετία παρουσιάζει μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της (1.356 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, μεγαλύτερο και από της Ιταλίας), αλλά χαμηλό ποσοστό θνητότητας (1,6% ) και χαμηλό ποσοστό ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (1,2% των νοσούντων).

Η Γερμανία, παρά τους σημαντικούς ρυθμούς αύξησης κρουσμάτων και θανάτων (15% και 25% αντίστοιχα) εξακολουθεί να εμφανίζει πολύ χαμηλά ποσοστά θνητότητας (εν μέρει εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού των εξετάσεων που πραγματοποιεί, άρα και του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονται) και πάρα πολύ μικρό αριθμό ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (πιθανότατα οφείλεται σε καθυστέρηση στη συγκέντρωση και ενημέρωση των συγκεκριμένων στοιχείων). Προς το παρόν οι συνέπειες της επιδημίας φαίνεται ότι απορροφούνται από την εξαιρετική κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας.

Αντίστοιχη πορεία και χαρακτηριστικά έχει η επιδημία και στην Αυστρία, όπου παρά το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, εμφανίζεται μικρό ποσοστό θνητότητας και μικρός αριθμός ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι ενθαρρυντικά καθώς φαίνεται ότι η επιδημία διατηρεί χαμηλό ρυθμό αύξησης στα κρούσματα (8,7%) και μέτριο ρυθμό αύξησης στους θανάτους (15,3%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι ο χαμηλότερος (2,49) μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών χωρών της ομάδας παρακολούθησης, με την αμέσως επόμενη Γερμανία να βρίσκεται στο 2,85. Φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η επιδημία θα ακολουθήσει μια πιο ομαλή πορεία σε σχέση με άλλες χώρες, χωρίς έντονα εκθετική εξέλιξη, αλλά ενδεχομένως να έχει μια μεγαλύτερη χρονική έκταση. Τεράστια σημασία θα έχει η δυνατότητα διαχείρισης των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση από το σύστημα υγείας και φαίνεται πώς θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αριθμός αυτός να διατηρηθεί σε πρώτη φάση κάτω από το 100 έως το τέλος του μήνα και κάτω από το 150 στις επόμενες 15 ημέρες.

 

25/3/2020

Τα στοιχεία που ακολουθούν επιχειρούν να παρέχουν πληροφορίες για την κατάσταση της πανδημίας του κορονο-ιού SARS CoV-2 και την αξιολόγηση της κατάστασης και της πορείας της επιδημίας στην Ελλάδα, μέσω της συγκριτικής παρουσίασης μεγεθών πέραν των πρωτογενών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα στις 25/3/2020 η επιδημία στην Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε ελεγχόμενη άνοδο, με μικρότερους ρυθμούς αύξησης κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με τις χώρες που βρίσκονται στην ίδια περίπου φάση εξέλιξης. Το σύστημα υγείας είναι προς το παρόν σε θέση να διαχειριστεί με ασφάλεια τα περιστατικά, αν και όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών η συγκεκριμένη κατάσταση αναστρέφεται μέσα σε 2-3 ημέρες εάν υπάρξει απότομη άνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα πολύ χαμηλά ποσοστά κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους (6,0) και κλινών νοσηλείας ανά 1.000 κατοίκους (4,2). Συνεπώς οι συγκεκριμένες τάσεις δεν πρέπει να αποτελούν παράγοντα εφησυχασμού, αλλά κίνητρο διατήρησης υψηλού βαθμού εγρήγορσης. Είναι απόλυτα κρίσιμο και αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα αυτοπεριορισμού και το σύνολο των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όπως αυτές διαμορφώνονται καθημερινά βάσει των επιστημονικών δεδομένων.

Εκτός της Ιταλίας και της Ισπανίας που βρίσκονται σε απόλυτα κρίσιμη κατάσταση, επικίνδυνη εικόνα παρουσιάζουν η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Αυστρία, με την τελευταία να διαθέτει σημαντικές εφεδρείες στο σύστημα υγείας.

Η Μ. Βρετανία παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει ποσοστό θνητότητας πάνω από το μέσο όρο (5,2%), εμφανίζει μικρό αριθμό περιστατικών σε κρίσιμη κατάσταση και άρα μικρή πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε καθυστέρηση ημερών στην ανακοίνωση των σχετικών αριθμών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα χαμηλά ποσοστά κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους (6,6) και κλινών νοσηλείας ανά 1.000 κατοίκους (2,5), και τις παλινωδίες της κυβέρνησης που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη λήψη μέτρων, είναι εξαιρετικά εύκολο η κατάσταση να φύγει εκτός ελέγχου.

Οι ΗΠΑ εμφανίζουν ιδιαίτερα επικίνδυνες τάσεις σε ότι αφορά τους ρυθμούς αύξησης κρουσμάτων και θανάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το μεγάλο ονομαστικό αριθμό διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας, το μέγεθος της χώρας και άρα η διασπορά αυτών, και οι ιδιαιτερότητες του συστήματος υγείας έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διαμόρφωση μιας σαφούς εικόνας σε ότι αφορά την πίεση προς αυτό.

Το Ιράν παρότι χρονικά βρίσκεται σε προχωρημένη φάση της επιδημίας εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων, έστω και με μικρούς ρυθμούς αύξησης των αντίστοιχων συνολικών. Το γεγονός ότι δεν είναι διαθέσιμα στοιχεία για την κατάσταση του συστήματος υγείας δεν επιτρέπει μια πιο σαφή αξιολόγηση της κατάστασης.

Η Σουηδία η οποία επέλεξε και εμμένει σε μια πολιτική αντιμετώπισης με ήπια μέτρα, φαίνεται να καταγράφει μικρούς ρυθμούς αύξησης κρουσμάτων και μεγάλους ρυθμούς αύξησης θανάτων, σε συνδυασμό με διαφαινόμενη οριακή κατάσταση του συστήματος υγείας.

Γερμανία και Ελβετία, παρά το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αυξημένο αριθμό εξεταζόμενων δειγμάτων, φαίνεται πώς καταφέρνουν να απορροφήσουν τις μέχρι σήμερα συνέπειες της επιδημίας εξαιτίας της επάρκειας μέσων και πόρων των συστημάτων υγείας.

Ο Κωστής Δελήμπασης γεννήθηκε το 1971 στη Λάρισα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ασκεί το επάγγελμα του Χημικού Μηχανικού από το 1996, με κύριο αντικείμενο βιομηχανικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά έργα και μελέτες.

Από το καλοκαίρι του 2001 εκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό e-telescope.gr. Άρθρα του έχουν αναδημοσιευτεί σε πολλά ελληνικά και ξένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.  

Περισσότερα άρθρα και επικοινωνία