ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Το νιτρικό αμμώνιο είναι στερεή κρυσταλλική ουσία, διαλυτή στο νερό. Παρασκευάζεται βιομηχανικά με τη χρήση αμμωνίας και νιτρικού οξέος. Η κύρια εμπορική χρήση του είναι ως λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο.

Ως γενετικά τροποποιημένος ορίζεται ο οργανισμός του οποίου το γενετικό υλικό έχει τροποποηθεί τεχνητά, κατά τρόπο που δε συμβαίνει φυσιολογικά με τη σύζευξη, ή/και το φυσιολογικό ανασυνδυασμό.

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες, με ή χωρίς θρεπτική αξία, που προστίθενται στα τρόφιμα στη φάση της μεταποίησης ή της συσκευασίας τους. Η χρήση των προσθέτων πραγματοποιείται για να εξυπηρετήσει ένα ή περισσότερους από τους παρακάτω σκοπούς.

Στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 και ώρες 9.30 με 17.00, πραγματοποιούνται οι συναντήσεις για την έναρξη δύο εθνικά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων «Συνεργασία».

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011, στο CERN, η δημόσια παρουσίαση των τελευταίων αποτελεσμάτων για την αναζήτηση του σωματιδίου Higgs -όπως προβλέπεται από το Καθιερωμένο Πρότυπο των ηλεκτρομαγνητικών και ασθενών αλληλεπιδράσεων-, από τα δύο μεγάλα πειράματα του LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων), ATLAS και CMS.

Η πρώτη αναφορά για πρόταση χρησιμοποίησης της θερινής ώρας (Daylight Saving Time, DST) ήταν το 1784 από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, που πρωτοδιατύπωσε την ιδέα, σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα.

Το 3o Διεθνές Συνέδριο στα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (IS-FOE) θα πραγματοποιηθεί στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, στο ξενοδοχείο Eagles Palace, στις 6-9 Ιουλίου 2010.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους σημερινούς επιστήμονες είναι η αναμέτρησή τους με τον Τσάι Λουν και τον Γουτεμβέργιο. Ο πρώτος ήταν ο Κινέζος οραματιστής , μέλος της Δυναστείας Χάου, ο οποίος εφηύρε το χαρτί το 105 π.Χ.