ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Εάν αναρωτιέστε ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ύπαρξη, τότε πιθανόν να σκέφτεστε έναν πυρηνικό πόλεμο, την παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη ή μία μεγάλης κλίμακας πανδημία.

Στις 22 Ιουνίου του 1633, ο πατέρας της σύγχρονης αστρονομίας, αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός Γαλιλαίος Γαλιλέι (Galileo Galilei) αναγκάζεται να αποκηρύξει ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης τη θεωρία του, που έβαζε στο κέντρο του σύμπαντος τον ήλιο και όχι την Γη, όπως μέχρι τότε υποστήριζε η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Στο μυθιστόρημα Άρθουρ Κλαρκ, 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος, το φεγγάρι Ιαπετός του Κρόνου διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο. Είναι η περιοχή της πύλης του άστρου, η πύλη μέσω της οποίας διασχίζει ο Dave Bowman - ο σύγχρονος Οδυσσέας του Κλαρκ - για να συναντήσει το πεπρωμένο του σε μια μακρινή γωνιά του κόσμου.

Όπως και η Γη έτσι και η Σελήνη διαθέτει σημαντική ποσότητα νερού, λένε τώρα οι επιστήμονες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση και τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα σχετικά με τη δημιουργία του δορυφόρου του πλανήτη μας.  

Η ζωή στο σύμπαν μπορεί να είναι δύσκολη ακόμα και στους κατοικήσιμους πλανήτες, ειδικά όταν είστε στην πορεία μιας τεράστιας εκτίναξης στεμματικού υλικού (CME), από το μητρικό μας αστέρι.

Με επικεφαλής τον Καθηγητή Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη αναχωρεί την Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010 από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» η ελληνική αποστολή, η οποία θα συμμετάσχει σε αστρονομικά πειράματα και παρατηρήσεις, που θα διεξαχθούν σε μια από τις πιο απόμακρες για τη χώρα μας περιοχές του πλανήτη μας.

Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει την θέση του στο Σύμπαν, αναλογιζόμενος εάν είναι μόνος. Αν και σε παλαιότερες εποχές το ερώτημα αφορούσε τους φιλοσόφους και τα ιερατεία, εδώ και πενήντα περίπου χρόνια, η επιστήμη προσπαθεί να εντοπίσει σημάδια ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών.

Αφορμή γι αυτή την έρευνα ήταν το γεγονός ότι κάθε χρόνο, τη περίοδο των Χριστουγέννων, διάφοροι ανά τον κόσμο  ερευνητές επαναφέρουν στην επικαιρότητα απίστευτες ιστορίες για το άστρο της Βηθλεέμ και για την ημερομηνία γέννησης του Χριστού. 

Η απλή ενατένιση του ουρανού, με το πλήθος των εντυπωσιακών φαινομένων, ικανών να προσελκύσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των πρωτόγονων ανθρώπων, άρχισε να σημειώνει τα πρώτα εξελικτικά της βήματα προς την επιστήμη, με αφορμή την παρατήρηση δύο θεμελιωδών φαινομένων.

Αν ρωτούσαμε σήμερα στο δρόμο » Τι  είναι προς το παρόν η μεγαλύτερη απειλή για τη γη;» θα παίρναμε σίγουρα πολλές καλές απαντήσεις, άλλα μόνο μια χούφτα φυσικοί θα ήξεραν τη σωστή. Στη συνήθως τόσο ειδυλλιακή  Ελβετία προετοιμάζεται ένα πείραμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε μεγάλη ακτίνα.

Νέα ανακάλυψη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένας ή περισσότεροι υπερκαινοφανείς αστέρες είναι υπεύθυνοι για τη γέννηση ή ανάπτυξη του ηλιακού μας συστήματος. Στα μέσα του 2004, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ύπαρξη ενός ισοτόπου του σιδήρου με την ονομασία σίδηρος-60 που ανακαλύφθηκε σε μετεωρίτη εδώ στη Γη.