Ο μεγάλος αριθμός των καναλιών, ιδίως στις ΗΠΑ, η είσοδος στο χώρο της παραγωγής νέων παικτών, όπως το Netflix και το Amazon και η χρήση νέων μορφών προβολής (διαδικτυακά) είχε ώς αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των τηλεοπτικών σειρών τα τελευταία 5-7 χρόνια.

Διαφοροποίηση υπήρξε και στη θεματολογία, καθώς πολλοί παραγωγοί πειραματίστηκαν σε θέματα και τομείς πέραν των δοκιμασμένων. Σε επίπεδο περιεχομένου, οι σκηνές ωμής βίας και σεξ (πολλές φορές και συνδυασμού των δύο) είναι σε πολλές περιπτώσεις της κατηγορίας «κατάλληλο άνω των 18», κάτι που μια 10ετία νωρίτερα θα θεωρούταν αδιανόητο για σειρές υψηλής θεαματικότητας.

Ακολουθεί η τηλεόραση το μέσο άνθρωπο, ή τον διαμορφώνει; Αυτή όμως είναι μια άλλη συζήτηση.

 

10. Orange is the new black

Μια νεαρή γυναίκα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και τις καταστάσεις της φυλακής. Μάλλον θα τη χαρακτήριζα μαύρη κωμωδία με καλές δόσεις σεξ, αν και κάθε επεισόδιο φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει δόσεις χιούμορ και δράματος. Πέρα από τη βασική πρωταγωνίστρια-κρατούμενη στα επεισόδια παρελαύνουν οι ιστορίες και των άλλων κρατουμένων, οι δεσμοφύλακες και όλη η κοινωνική αλληλεπίδραση της φυλακής.

Στα θετικά:

+ Καλή και σε βάθος ανάπτυξη χαρακτήρων, με επιτυχημένη διανομή ρόλων

+ Πρωτότυπη προσέγγιση ενός κατά τα άλλα πολυπαιγμένου θέματος

Στα αρνητικά:

- Μάλλον ωραιοποιημένη εικόνα της φυλακής

- Υπερβολικά μελό σε κάποιες περιπτώσεις

Το 2015 προβλήθηκε ο 3ος κύκλος της και έχει ανανεωθεί για τουλάχιστο μία ακόμα χρονιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt2372162

 

9. Blindspot

Μια μυστηριώδης γυναίκα χωρίς καμία μνήμη από την προηγούμενη ζωή της και με το σώμα της πλήρως καλυμμένο από περίπλοκα τατουάζ βρίσκεται στη Times Square και παραδίδεται στο FBI. Τα τατουάζ της περιέχουν πληροφορίες που βοηθούν την ειδική μονάδα του FBI στην αποτροπή νέων και την εξιχνίαση παλαιών εγκλημάτων, ενώ φαίνεται να περιέχουν και στοιχεία παλιών επιχειρήσεων από τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Όμως τα ερωτήματα εξακολουθούν να πλανάνται: ποιά είναι η ταυτότητά της, ποιός έκανε τα τατουάζ και ποιά η πηγή όλων των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά.

Η σειρά ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2015 και θα συνεχίσει τον 1ο κύκλο της την άνοιξη του 2016 αφήνοντας καλές υποσχέσεις. Ακολουθεί αρκετά από τα μοτίβα των αντίστοιχων αστυνομικο-κατασκοπικών σειρών, αλλά έχει και το κάτι διαφορετικό που της επιτρέπει να ξεχωρίσει. Μένει να φανεί πώς θα διαχειριστεί αυτό το διαφορετικό.

Στα θετικά:

+ Η ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη κεντρική ιδέα με τα τατουάζ και την απώλεια μνήμης

Στα αρνητικά:

- Μέτριες ερμηνείες

- Κάποιες υπερβολές, ιδίως στο βαθμό αποδοχής της άγνωστης γυναίκας από το FBI

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt4474344

 

8. The Walking Dead

Η σειρά μετέφερε τη μυθολογία των ζόμπι και ένα επιτυχημένο κόμικ στην τηλεόραση. Όλα όσα περιμένετε από μια ταινία με ζόμπι είναι εδώ. Ατμόσφαιρα καταστροφής, αίμα και σκηνές βίας σε υπερθετικό βαθμό, χαρακτήρες που θα αγαπήσετε και θα μισήσετε.

Ένας αστυνομικός, o Rick, ο οποίος νοσηλεύεται τραυματισμένος από πυροβολισμό, ξυπνά από κώμα και βρίσκεται σε ένα κόσμο που διαλύεται. Οι ζωντανοί-νεκροί παραμονεύουν πίσω από κάθε πόρτα, γύρω από κάθε γωνία, και οι ζωντανοί αρχίζουν να βγάζουν στην επιφάνεια τα χειρότερα χαρακτηριστικά. Ο Rick θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης για τη γυναίκα του και το γιο του, ενώ γύρω του τα τελευταία υπολείμματα της κοινωνίας αποσυντέθενται.

Οι ερμηνείες σίγουρα δεν είναι μεταξύ των δυνατών χαρακτηριστικών της σειράς, αλλά όποιος ψάχνει για κορυφαίες ερμηνείες σε μια σειρά με ζόμπι, μάλλον κάπου έχει χάσει το νόημα.

Το κύριο πρόβλημα της σειράς μετά τον 3ο κύκλο της είναι το ότι η ιστορία εξελίσσεται πολύ αργά και σαφώς έχει χάσει τη σπιρτάδα των πρώτων χρόνων. Το 2015 τα πράγματα ξεκίνησαν λίγο καλύτερα και περιμένουμε τη συνέχεια.

Στα θετικά:

+ Προφανώς τα ειδικά εφέ

+ Η πολύ αποτελεσματική απόδοση της ατμόσφαιρας καταστροφής

+ Η πληθώρα χαρακτήρων που δίνει στους τηλεθεατές πολλές ευκαιρίες για ταύτιση, αλλά και έντονη αποστροφή

+ Η αναπάντεχη πλοκή, καθώς οι σεναριογράφοι και παραγωγοί δε διστάζουν να «σκοτώσουν» χαρακτήρες 1ης γραμμής.

Στα αρνητικά:

- Αρκετά επαναλαμβανόμενα μοτίβα

- Η υπερβολική παράταση κάποιων ιστοριών, προφανώς για αύξηση του χρόνου ζωής της σειράς, που όμως έδωσαν σε κάποιες περιόδους την αίσθηση ότι βαλτώνει.

Βρίσκεται προς το παρόν στην 6η χρονιά της και έχει ανανεωθεί τουλάχιστο για μία ακόμα.

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt1520211/ 

 

7. FARGO

Κάθε χρονιά και μια διαφορετική υπόθεση, σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Θα μπορούσε κανείς να πει πώς η σειρά θυμίζει ταινία του Tarantino αλλά στο 1/4 της ταχύτητας. Ενδιαφέρουσες εικόνες της αμερικανικής επαρχίας, καλές ερμηνείες, περίεργες αστυνομικές υποθέσεις.

Στο 2ο κύκλο η σειρά γυρνά σε ένα έγκλημα του 1979 το οποίο προσπαθεί να εξιχνιάσει ένας νέος αστυνομικός-βετεράνος του Βιετνάμ. Στην προσπάθειά του αυτή θα έρθει αντιμέτωπος με το οργανωμένο έγκλημα. Καλή τηλεόραση, αλλά μπορεί εύκολα να κουράσει, σε κάθε περίπτωση όμως αξίζει να δοκιμάσει κανείς.

Στα θετικά:

+ Καλές ερμηνείες

+ Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα

+ Απρόοπτες εκρήξεις

Στα αρνητικά:

- Αργή εξέλιξη

Το 2015 ξεκίνησε ο 2ος κύκλος της σειράς, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε κύκλος είναι εντελώς ανεξάρτητος από τον προηγούμενο.

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt2802850

 

6. Homeland

Κεντρικό πρόσωπο της σειράς είναι μια νεαρή πράκτορας της CIA η οποία είναι η μόνη που υποψιάζεται πώς ο Αμερικανός πεζοναύτης που μόλις γύρισε μετά από 8ετή αιχμαλωσία στο Ιράκ και έγινε δεκτός με τιμές ήρωα, είναι στην πραγματικότητα κάτι άλλο.

Μετά από ένα δυνατό πρώτο και εν μέρει δεύτερο κύκλο η σειρά έφθινε συνεχώς μέχρι περίπου τα μέσα του 4ου κύκλου. Ο 5ος κύκλος το φθινόπωρο του 2015 είναι μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς άλλαξε προοπτική και απέκτησε νέο ενδιαφέρον.

Δράση στα πλαίσια της λογικής, πλοκή που εσχάτως απέκτησε νέο ενδιαφέρον και ικανοποιητικές ερμηνείες, συνθέτουν ένα καλό αποτέλεσμα.

Στα θετικά:

+ Ενδιαφέρουσα πλοκή και εξέλιξη τουλάχιστο σε ότι αφορά τον 1ο κύκλο και την περίοδο μετά τα μέσα του 4ου κύκλου

Στα αρνητικά:

- Η μεγάλη ενδιάμεση «κοιλιά»

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt1796960/

 

5. Downton Abbey

Το Downton Abbey είναι ο πύργος του λόρδου Grantham στη Βόρεια Αγγλία. Η σειρά ακολουθεί τη ζωή της αριστοκρατικής οικογένειας και των υπηρετών τους στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής ξεκινώντας λίγο πριν τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίζοντας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1920. Δύο, τουλάχιστο, κόσμοι, των αριστοκρατών και των υπηρετών ζουν παράλληλα και βιώνουν με διαφορετικούς τρόπους την κοινωνία και τις ιστορικές εξελίξεις μιας περιόδου που απλώνεται πάνω από μια δεκαετία.

Προσεγμένη παραγωγή, καταφέρνει να μεταφέρει το κλίμα της εποχής σε πολύ καλό βαθμό, με πολύ δουλειά στα κοστούμια και τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας και μερικές εξαιρετικές ερμηνείες.

Στα θετικά:

+ Η προσεγμένη παραγωγή, όπως συνήθως περιμένει κανείς από μια αγγλική σειρά

+ Ενδιαφέρουσα πλοκή και εξέλιξη με «αξιοποίηση» των ιστορικών γεγονότων της εποχής

Στα αρνητικά:

- Η αναπαραγωγή αρκετών στερεοτύπων για την αγγλική αριστοκρατική και εργατική τάξη, προς όφελος κυρίως της πρώτης

To Δεκέμβριο του 2015 ολοκληρώθηκε ο 6ος και τελευταίος κύκλος της σειράς.

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt1606375 

 

4. The man in the High Castle

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έτος 1962. Όμως όλα είναι διαφορετικά. Οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες κέρδισαν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και έχουν μοιράσει τις ΗΠΑ σε ζώνες επιρροής/κατοχής.

Βασισμένη στο βραβευμένο βιβλίο του Philip Dick η σειρά σκιαγραφεί με επιτυχία μια μουντή, σχεδόν καταθλιπτική εικόνα μιας πραγματικότητας που δεν υπήρξε ποτέ. ‘Η μήπως δεν είναι η μόνη πραγματικότητα;

Οι fan της επιστημονικής φαντασίας περίμεναν με ανυπομονησία την προβολή, ή πιο σωστά το «ανέβασμα», της νέας σειράς του Amazon και λογικά δεν απογοητεύτηκαν. Όμως η σειρά είχε απήχηση και στο υπόλοιπο κοινό, καθώς τουλάχιστο στον 1ο κύκλο της σειράς το στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας μάλλον απουσιάζει και επισκιάζεται από την εικόνα μιας εναλλακτικής ιστορικής πραγματικότητας.

Στα θετικά:

+ Η ατμοσφαιρική απεικόνιση μιας άλλης Αμερικής

+ Καλή, αν και όχι άριστη, ανάπτυξη των χαρακτήρων

+ Σενάριο που δημιουργεί ενδιαφέροντα ερωτηματικά

Στα αρνητικά:

- Οι λάτρεις της ιστορίας θα θεωρήσουν το ιστορικό πλαίσιο απίθανο

- Σχετικά αργή εξέλιξη της ιστορίας

Το Νομέβριο του 2015 «ανέβηκε» ο 1ος κύκλος και αναμένεται τουλάχιστο ένας ακόμα το 2016.

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt1740299/

 

3. The Americans

Δύο πράκτορες της KGB που στάλθηκαν σε νεαρή ηλικία στις ΗΠΑ ώς ζευγάρι, ισορροπούν τις ζωές τους ανάμεσα στην κατασκοπία για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης, τα δύο παιδιά τους που μεγαλώνουν ώς τυπικά αμερικανόπουλα χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα των γονιών τους και τις ιδιαίτερες πτυχές της περίπλοκης προσωπικής τους σχέσης.

Πρόκειται για μια κατασκοπική ιστορία που εξελίσσεται στη δεκαετία του 1980 και δεν έχει καλούς και κακούς, αλλά ανθρώπους που κάνουν το καθήκον τους, όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται, αρκετές φορές κόντρα στη συνείδηση και την προσωπική ηθική τους. Οι ήρωες δεν υπερκατάσκοποι τύπου James Bond, αλλά υπάρχει αρκετή δράση που παραμένει κοντά στα όρια του ρεαλισμού, αρκετές τολμηρές σκηνές, και καλή απόδοση των τεχνικών και των μυστικών του κόσμου της κατασκοπίας εκείνης της εποχής.

Η κεντρική ιδέα της ιστορίας είναι βασισμένη στην πραγματικότητα, καθώς αρκετοί Σοβιετικοί πράκτορες είχαν τοποθετηθεί στις ΗΠΑ και άλλες χώρες της δύσης, από νεαρή ηλικία, και έχοντας ενσωματωθεί πλήρως στις αντίστοιχες κοινωνίες διενεργούσαν κατασκοπία για λογαριασμό της πατρίδας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από αυτούς παρέμειναν στις θέσεις τους ακόμα και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και υπήρξαν περιπτώσεις που οι ταυτότητές τους αποκαλύφθηκαν μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Στα θετικά:

+ Συναρπαστική εξέλιξη και πλοκή

+ Ενδιαφέροντες χαρακτήρες

Στα αρνητικά:

- Περιστασιακές υπερβολές

Το 2015 προβλήθηκε ο 3ος κύκλος της και έχει ανανεωθεί τουλάχιστο για μία ακόμα χρονιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt2149175/

 

2. Game of Thrones

Ένας μυθικός κόσμος, που θυμίζει έντονα την Αγγλία σε μια εποχή που για τα δικά μας δεδομένα θα ήταν ο μεσαίωνας , ατέλειωτες δολοπλοκίες, πόλεμος, φόνοι και ουκ ολίγες δόσεις σεξ.

Όσοι λάτρεψαν την τριλογία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών θα καθηλωθούν. Οι υπόλοιποι θα μοιραστούν ανάμεσα σε εκείνους που θα το δουν με ενδιαφέρον και θα τους κερδίσει και σε εκείνους που δε θα αντέξουν πέρα από την 1η χρονιά.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το κυνήγι της εξουσίας στο μυθικό κοσμό του Westeros στο οποίο συμμετέχουν οι οίκοι ευγενών. Γερή και η δόση της φαντασίας, καθώς το σκηνικό περιλαμβάνει μια απαγορευμένη, παγωμένη περιοχή στα βόρεια όπου «ζουν» όντα μιας άλλης εποχής, αλλά και δράκους.

Στα θετικά:

+ Η πολύ αποτελεσματική μυθοπλασία και δημιουργία ενός φανταστικού κόσμου

+ Yποβλητική ατμόσφαιρα και απρόβλεπτη πλοκή

+ Καλοί ηθοποιοί, πολλοί από αυτούς πρώτης διαλογής

+ Τα υπέροχα, απόκοσμα τοπία

+ Οι πολλές και απρόβλεπτες ανατροπές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αθρόα εξόντωση βασικών χαρακτήρων

Στα αρνητικά:

- Τα στοιχεία φανταστικού-υπερφυσικού που φαίνεται να δίνουν στους σεναριογράφους τη δυνατότητα να κάνουν ότι θέλουν

- Η δυσκολία στο να παρακολουθήσει κανείς το πλήθος των πληροφοριών σχετικά με πρόσωπα, την ιστορία και τους τόπους ενός φανταστικού κόσμου

Το 2015 προβλήθηκε ο 5ος κύκλος επεισοδίων, και αναμένεται ο 6ος την άνοιξη του 2016.

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt0944947/

 

1. House of Cards

Μεταφορά στην Αμερικανική πολιτική σκηνή και τηλεοπτική οθόνη της επίσης εξαιρετικής, ομώνυμης παραγωγής του BBC της δεκαετίας του 1990. Ο Francis Underwood με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση της συζύγου του Claire, αποτελεί την προσωποποίηση του οπορτουνιστή, δολοπλόκου και αδίστακτου πολιτικού. Τίποτα και κανένας δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πορεία του, είτε πρόκειται για μια απλή δημοσιογράφο, είτε για τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν πρόκειται όμως για ένα συνηθισμένο πολιτικό θρίλερ, ούτε για μια απλή ιστορία διαφθοράς.

Αρκετές φορές ο Francis-Frank Underwood θα γυρίσει στην κάμερα και θα απευθυνθεί απευθείας στον τηλεθεατή, δίνοντας μια σκηνοθετική διάσταση που μέχρι σήμερα είχαμε συναντήσει μόνο σε κωμωδίες.

Συχνά στην πορεία της σειράς έρχεται στο μυαλό του τηλεθεατή το ερώτημα «είναι αδύνατο να μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί», μέχρι που λίγο αργότερα αντικαθίσταται από την απορία «μήπως τελικά δεν είναι και τόσο απίθανο;».

Ο Kevin Spacey και η Robin Wright συνθέτουν ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά πρωταγωνιστικά δίδυμα και δημιουργούν ένα διαβολικό ζευγάρι που ο τηλεθεατής θα λατρέψει.

Στα αξιοσημείωτα και η μορφή προβολής της, καθώς το σύνολο των επεισοδίων κάθε κύκλου «ανεβαίνει» ταυτόχρονα στο διαδίκτυο από το Netflix.

Στα θετικά:

+ Η εξαιρετική ερμηνεία του Kevin Spacey, αλλά και της Robin Wright

+ Πολύ καλό σενάριο και απρόβλεπτη πλοκή

Στα αρνητικά:

- Οι περιπλοκές του Αμερικανικού πολιτικού και κομματικού συστήματος

Το Φεβρουάριο του 2015 δημοσιοποιήθηκε ο 3ος κύκλος της σειράς και περίπου την ίδια περίοδο του 2016 αναμένεται ο 4ος.

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt1856010/

 

anonymousΟ tv maniac δεν είναι τηλεκριτικός, δεν είναι επαγγελματίας της τηλεόρασης ή της δημοσιογραφίας, δεν είναι καν άνθρωπος της τέχνης. Είναι όμως παθιασμένος με την τηλεόραση, παιδί της ψηφιακής εποχής και της παγκοσμιοποίησης του τηλεοπτικού προϊόντος.

Περισσότερα άρθρα & επικοινωνία