Εδώ και κάποια χρόνια οι συνδρομητικές τηλεοπτικές πλατφόρμες και το διαδίκτυο, στις νόμιμες αλλά και στις μή νόμιμες χρήσεις του έχουν φέρει το ελληνικό κοινό σε άμεση επαφή με το σύνολο σχεδόν της τηλεοπτικής παραγωγής και μάλιστα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Ταυτόχρονα τα social media λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στη διάδοση του τηλεοπτικού προϊόντος και τη δημιουργία αφοσοιωμένου και συχνά παθιασμένου κοινού για τις δημοφιλέστερες των τηλεοπτικών σειρών. Ας αφήσουμε όμως στην άκρη την κοινωνική ανάλυση και ας δούμε το ίδιο το προϊόν, δίνοντας τη δική μας άποψη για τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές του 2014.

 

10. The Walking Dead

Η σειρά μετέφερε τη μυθολογία των ζόμπι και ένα επιτυχημένο κόμικ στην τηλεόραση. Όλα όσα περιμένετε από μια ταινία με ζόμπι είναι εδώ. Ατμόσφαιρα καταστροφής, αίμα και σκηνές βίας σε υπερθετικό βαθμό, χαρακτήρες που θα αγαπήσετε και θα μισήσετε.

Ένας αστυνομικός, o Rick, ο οποίος νοσηλεύεται τραυματισμένος από πυροβολισμό, ξυπνά από κώμα και βρίσκεται σε ένα κόσμο που διαλύεται. Οι ζωντανοί-νεκροί παραμονεύουν πίσω από κάθε πόρτα, γύρω από κάθε γωνία, και οι ζωντανοί αρχίζουν να βγάζουν στην επιφάνεια τα χειρότερα χαρακτηριστικά. Ο Rick θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης για τη γυναίκα του και το γιο του, ενώ γύρω του τα τελευταία υπολείμματα της κοινωνίας αποσυντέθενται.

Οι ερμηνείες σίγουρα δεν είναι μεταξύ των δυνατών χαρακτηριστικών της σειράς, αλλά όποιος ψάχνει για κορυφαίες ερμηνείες σε μια σειρά με ζόμπι, μάλλον κάπου έχει χάσει το νόημα.

Στα θετικά:

+ Προφανώς τα ειδικά εφέ

+ Η πολύ αποτελεσματική απόδοση της ατμόσφαιρας καταστροφής

+ Η πληθώρα χαρακτήρων που δίνει στους τηλεθεατές πολλές ευκαιρίες για ταύτιση, αλλά και έντονη αποστροφή

+ Η αναπάντεχη πλοκή, καθώς οι σεναριογράφοι και παραγωγοί δε διστάζουν να «σκοτώσουν» χαρακτήρες 1ης γραμμής.

Στα αρνητικά:

- Αρκετά επαναλαμβανόμενα μοτίβα

- Η υπερβολική παράταση κάποιων ιστοριών, προφανώς για αύξηση του χρόνου ζωής της σειράς, που όμως έδωσαν σε κάποιες περιόδους την αίσθηση ότι βαλτώνει.

Βρίσκεται προς το παρόν στην 5η χρονιά της και έχει ανανεωθεί τουλάχιστο για δύο ακόμα.

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt1520211/

 

9. Brooklyn 9-9

Ελαφριά κωμωδία για όλη την οικογένεια με ήρωες του αστυνομικούς ενός τμήματος του Brooklyn. Τυπική αμερικανική κωμωδία καταστάσεων με φόντο το αστυνομικό τμήμα και την καθημερινότητά του. Οι χαρακτήρες είναι απλοί, εύπεπτοι και ταιριάζουν αρκετά καλά μεταξύ τους, αναγκαία προϋπόθεση για το συγκεκριμένο είδος.

Οι διάλογοι και οι ιστορίες έχουν καλά και μέτρια επεισόδια και αν δεν πάρετε τη σειρά στα σοβαρά θα περάσετε 20 ευχάριστα λεπτά.

Στα θετικά:

+ Δεν προσπαθεί να είναι κάτι περισσότερο από μια κωμωδία καταστάσεων

+ Στα περισσότερα επεισόδια οι διάλογοι και η ιστορία είναι άνω του μετρίου

Στα αρνητικά:

- Δεν ξεφεύγει από τα περισσότερα στερεότυπα του είδους

Το 2014 προβλήθηκε ο 2ος κύκλος και έχει ανανεωθεί τουλάχιστο για ένα ακόμα.

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt2467372/

 

8. The Americans

Δύο πράκτορες της KGB που στάλθηκαν σε νεαρή ηλικία στις ΗΠΑ ώς ζευγάρι, ισορροπούν τις ζωές τους ανάμεσα στην κατασκοπία για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης, τα δύο παιδιά τους που μεγαλώνουν ώς τυπικά αμερικανόπουλα χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα των γονιών τους και τις ιδιαίτερες πτυχές της περίπλοκης προσωπικής τους σχέσης.

Πρόκειται για μια κατασκοπική ιστορία που εξελίσσεται στη δεκαετία του 1980 και δεν έχει καλούς και κακούς, αλλά ανθρώπους που κάνουν το καθήκον τους, όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται, αρκετές φορές κόντρα στη συνείδηση και την προσωπική ηθική τους. Οι ήρωες δεν υπερκατάσκοποι τύπου James Bond, αλλά υπάρχει αρκετή δράση που παραμένει κοντά στα όρια του ρεαλισμού, αρκετές τολμηρές σκηνές, και καλή απόδοση των τεχνικών και των μυστικών του κόσμου της κατασκοπίας εκείνης της εποχής.

Η κεντρική ιδέα της ιστορίας είναι βασισμένη στην πραγματικότητα, καθώς αρκετοί Σοβιετικοί πράκτορες είχαν τοποθετηθεί στις ΗΠΑ και άλλες χώρες της δύσης, από νεαρή ηλικία, και έχοντας ενσωματωθεί πλήρως στις αντίστοιχες κοινωνίες διενεργούσαν κατασκοπία για λογαριασμό της πατρίδας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από αυτούς παρέμειναν στις θέσεις τους ακόμα και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και υπήρξαν περιπτώσεις που οι ταυτότητές τους αποκαλύφθηκαν μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Στα θετικά:

+ Συναρπαστική εξέλιξη και πλοκή

+ Ενδιαφέροντες χαρακτήρες

Στα αρνητικά:

- Περιστασιακές υπερβολές

Το 2014 προβλήθηκε ο 2ος κύκλος της και έχει ανανεωθεί τουλάχιστο για μία ακόμα χρονιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt2149175/

 

7. Orange is the new black

Μια νεαρή γυναίκα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και τις καταστάσεις της φυλακής. Μάλλον θα τη χαρακτήριζα μαύρη κωμωδία με καλές δόσεις σεξ, αν και κάθε επεισόδιο φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει δόσεις χιούμορ και δράματος. Πέρα από τη βασική πρωταγωνίστρια-κρατούμενη στα επεισόδια παρελαύνουν οι ιστορίες και των άλλων κρατουμένων, οι δεσμοφύλακες και όλη η κοινωνική αλληλεπίδραση της φυλακής.

Στα θετικά:

+ Καλή και σε βάθος ανάπτυξη χαρακτήρων, με επιτυχημένη διανομή ρόλων

+ Πρωτότυπη προσέγγιση ενός κατά τα άλλα πολυπαιγμένου θέματος

Στα αρνητικά:

- Μάλλον ωραιοποιημένη εικόνα της φυλακής

- Υπερβολικά μελό σε κάποιες περιπτώσεις

Το 2014 προβλήθηκε ο 2ος κύκλος της και έχει ανανεωθεί για τουλάχιστο δύο ακόμα χρονιές.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt2372162

 

6. Sherlock

Οι ιστορίες του ήρωα του Αrthur Conan Doyle στο σημερινό Λονδίνο. Μια αξιοπρεπής μεταφορά στη σύγχρονη εποχή, με σεβασμό στον ήρωα και το συγγραφέα, πολύ καλές ερμηνείες και φυσικά την εγγύηση του BBC.

Οι θαυμαστές του πιο διάσημου ντετέκτιβ όλων των εποχών δε θα απογοητευτούν, όπως ίσως φοβούνται, ενώ είναι ευκαιρία και για τους νεώτερους να τον γνωρίσουν.

Στα θετικά:

+ Πολύ επιτυχημένη μεταφορά της ιστορίας στη σύγχρονη εποχή

+ Προσεγμένη παραγωγή

+ Πολύ καλές ερμηνείες

Στα αρνητικά:

- Ακόμα και αν πρόκειται για τον Sherlock Holmes δεν παύει να είναι μια ακόμα αστυνομική σειρά

Στις αρχές του 2014 προβλήθηκε ο 3ος κύκλος της και έχει ανανεωθεί για τουλάχιστο μία ακόμα χρονιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt1475582

 

5. Downton Abbey

Το Downton Abbey είναι ο πύργος του λόρδου Grantham στη Βόρεια Αγγλία. Η σειρά ακολουθεί τη ζωή της αριστοκρατικής οικογένειας και των υπηρετών τους στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής ξεκινώντας λίγο πριν τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίζοντας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1920. Δύο, τουλάχιστο, κόσμοι, των αριστοκρατών και των υπηρετών ζουν παράλληλα και βιώνουν με διαφορετικούς τρόπους την κοινωνία και τις ιστορικές εξελίξεις μιας περιόδου που απλώνεται πάνω από μια δεκαετία.

Προσεγμένη παραγωγή, καταφέρνει να μεταφέρει το κλίμα της εποχής σε πολύ καλό βαθμό, με πολύ δουλειά στα κοστούμια και τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας και μερικές εξαιρετικές ερμηνείες.

Στα θετικά:

+ Η προσεγμένη παραγωγή, όπως συνήθως περιμένει κανείς από μια αγγλική σειρά

+ Ενδιαφέρουσα πλοκή και εξέλιξη με «αξιοποίηση» των ιστορικών γεγονότων της εποχής

Στα αρνητικά:

- Η αναπαραγωγή αρκετών στερεοτύπων για την αγγλική αριστοκρατική και εργατική τάξη, προς όφελος κυρίως της πρώτης

To 2014 ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος της σειράς και αναμένεται ένας ακόμα

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt1606375

 

4. How to get away with murder

Η νέα σειρά του ABC ξεχώρισε από τα πρώτα επεισόδια χάρις στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και την περίεργη πλοκή της.

Μια καθηγήτρια νομικής, ενεργή ποινικολόγος, επιλέγει 5 φοιτητές της για να τη βοηθούν στις υποθέσεις της υπό τη μορφή άσκησης. Γρήγορα όμως θα εμπλακούν σε ένα φόνο και προσπαθώντας να τον συγκαλύψουν θα βρεθούν σχεδόν άβουλα πιόνια σε μια αδιέξοδη αλληλουχία καταστάσεων που τους παρασέρνει από παρανομία σε παρανομία.

Μερικές εξαιρετικές ερμηνείες, και απρόβλεπτο, στα όρια του παραλόγο, σενάριο. Σίγουρα δεν πρόκειται απλά για μια ακόμα δικαστική σειρά, αν και οι φίλοι του είδους θα ικανοποιηθούν και από αυτή την άποψη.

Στα θετικά:

+ Η εξαιρετική ερμηνεία και δημιουργία χαρακτήρα από τη Viola Davis

+ Εντελώς απρόβλεπτη πλοκή

Στα αρνητικά:

- Οι πολλές εναλλαγές τόσο στη χρονική σειρά της ιστορίας (αναδρομές στο παρελθόν) και στις οπτικές γωνίες (ανά χαρακτήρα) που συχνά μπερδεύουν

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το Σεπτέμβριο του 2014 και θα συνεχιστεί το Φεβρουάριο του 2015. Προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα υπάρξει 2η χρονιά, αλλά βάσει της τηλεθέασης θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt3205802

 

3. Game of Thrones

Ένας μυθικός κόσμος, που θυμίζει έντονα την Αγγλία σε μια εποχή που για τα δικά μας δεδομένα θα ήταν ο μεσαίωνας , ατέλειωτες δολοπλοκίες, πόλεμος, φόνοι και ουκ ολίγες δόσεις σεξ.

Όσοι λάτρεψαν την τριλογία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών θα καθηλωθούν. Οι υπόλοιποι θα μοιραστούν ανάμεσα σε εκείνους που θα το δουν με ενδιαφέρον και θα τους κερδίσει και σε εκείνους που δε θα αντέξουν πέρα από την 1η χρονιά.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το κυνήγι της εξουσίας στο μυθικό κοσμό του Westeros στο οποίο συμμετέχουν οι οίκοι ευγενών. Γερή και η δόση της φαντασίας, καθώς το σκηνικό περιλαμβάνει μια απαγορευμένη, παγωμένη περιοχή στα βόρεια όπου «ζουν» όντα μιας άλλης εποχής, αλλά και δράκους.

Στα θετικά:

+ Η πολύ αποτελεσματική μυθοπλασία και δημιουργία ενός φανταστικού κόσμου

+ Yποβλητική ατμόσφαιρα και απρόβλεπτη πλοκή

+ Καλοί ηθοποιοί, πολλοί από αυτούς πρώτης διαλογής

+ Τα υπέροχα, απόκοσμα τοπία

+ Οι πολλές και απρόβλεπτες ανατροπές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αθρόα εξόντωση βασικών χαρακτήρων

Στα αρνητικά:

- Τα στοιχεία φανταστικού-υπερφυσικού που φαίνεται να δίνουν στους σεναριογράφους τη δυνατότητα να κάνουν ότι θέλουν

- Η δυσκολία στο να παρακολουθήσει κανείς το πλήθος των πληροφοριών σχετικά με πρόσωπα, την ιστορία και τους τόπους ενός φανταστικού κόσμου

Το 2014 προβλήθηκε ο 4ος κύκλος επεισοδίων, και αναμένεται ο 5ος την άνοιξη του 2015.

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt0944947/

 

2. House of Cards

Μεταφορά στην Αμερικανική πολιτική σκηνή και τηλεοπτική οθόνη της επίσης εξαιρετικής, ομώνυμης παραγωγής του BBC της δεκαετίας του 1990. Ο Francis Underwood με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση της συζύγου του Claire, αποτελεί την προσωποποίηση του οπορτουνιστή, δολοπλόκου και αδίστακτου πολιτικού. Τίποτα και κανένας δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πορεία του, είτε πρόκειται για μια απλή δημοσιογράφο, είτε για τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν πρόκειται όμως για ένα συνηθισμένο πολιτικό θρίλερ, ούτε για μια απλή ιστορία διαφθοράς.

Αρκετές φορές ο Francis-Frank Underwood θα γυρίσει στην κάμερα και θα απευθυνθεί απευθείας στον τηλεθεατή, δίνοντας μια σκηνοθετική διάσταση που μέχρι σήμερα είχαμε συναντήσει μόνο σε κωμωδίες.

Συχνά στην πορεία της σειράς έρχεται στο μυαλό του τηλεθεατή το ερώτημα «είναι αδύνατο να μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί», μέχρι που λίγο αργότερα αντικαθίσταται από την απορία «μήπως τελικά δεν είναι και τόσο απίθανο;».

Ο Kevin Spacey και η Robin Wright συνθέτουν ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά πρωταγωνιστικά δίδυμα και δημιουργούν ένα διαβολικό ζευγάρι που ο τηλεθεατής θα λατρέψει.

Στα αξιοσημείωτα και η μορφή προβολής της, καθώς το σύνολο των επεισοδίων κάθε κύκλου «ανεβαίνει» ταυτόχρονα στο διαδίκτυο από το Netflix.

Στα θετικά:

+ Η εξαιρετική ερμηνεία του Kevin Spacey, αλλά και της Robin Wright

+ Πολύ καλό σενάριο και απρόβλεπτη πλοκή

Στα αρνητικά:

- Οι περιπλοκές του Αμερικανικού πολιτικού και κομματικού συστήματος

Το Φεβρουάριο του 2014 δημοσιοποιήθηκε ο 2ος κύκλος της σειράς και περίπου την ίδια περίοδο του 2015 αναμένεται ο 3ος.

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt1856010/

 

1. The Newsroom

Στα μέσα Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, τηλεοπτική σειρά της τελευταίας δεκαετίας. Το Newsroom παρουσιάζει το τμήμα ειδήσεων ενός αμερικανικού καναλιού και μέσα από τα πρόσωπα των παραγωγών, των διευθυντικών στελεχών και του "αστέρα" τηλεπαρουσιαστή ακτινογραφεί το χώρο της δημοσιογραφίας ενώ ταυτόχρονα διερευνά και αναλύει πραγματικά γεγονότα της αμερικανικής και παγκόσμιας επικαιρότητας, με αναφορά μεταξύ άλλων και στην ελληνική κρίση.

Ο Aaron Sorkin άγγιξε τα επίπεδα της καλύτερης δουλειάς της καριέρας του, και μιας εκ των κορυφαίων στην ιστορία της τηλεόρασης (The West Wing) και μας άφησε με τη γλυκόπικρη γεύση της ολοκλήρωσης μιας εξαιρετικής σειράς, ακριβώς τη χρονική στιγμή που έπρεπε ώστε να αφήσει μόνο καλές αναμνήσεις.

Εξαιρετικές ερμηνείες από το Jeff Daniels, την Emily Mortimer, τον σπουδαίο Sam Waterston και τους υπόλοιπους ηθοποιούς και φυσικά αξιομνημόνευτα τα περάσματα της Jane Fonda.

Στα θετικά:

+ Εξαιρετικοί ηθοποιοί και ερμηνείες

+ Η διαχείριση, παρουσίαση και ανάλυση σημαντικών κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών θεμάτων

+ Η σφραγίδα του Aaron Sorkin

Στα αρνητικά:

- Το ότι τελείωσε

Το Δεκέμβριο του 2014 προβλήθηκε ο 3ος και τελευταίος κύκλος της σειράς.

Περισσότερες πληροφορίες στην Internet Movie Database: http://www.imdb.com/title/tt1870479

 

anonymousΟ tv maniac δεν είναι τηλεκριτικός, δεν είναι επαγγελματίας της τηλεόρασης ή της δημοσιογραφίας, δεν είναι καν άνθρωπος της τέχνης. Είναι όμως παθιασμένος με την τηλεόραση, παιδί της ψηφιακής εποχής και της παγκοσμιοποίησης του τηλεοπτικού προϊόντος.

Περισσότερα άρθρα & επικοινωνία