Οι Yanomami είναι μια φυλή που ζει στα σύνορα μεταξύ Βραζιλίας και Βενεζουέλας, σε χωριά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Σήμερα αριθμούν περίπου 35.000 άτομα.

 

Η ιστορία των Yanomami

Η πρώτη αναφορά στους Yanomami είναι από το 1759, όταν μια ισπανική αποστολή υπό τον Apollinar Diez de la Fuente επισκέφθηκε μια άλλη φυλή που ζούσε στον ποταμό Padamo. Ο Diez έγραψε:

"Με την παρέμβαση ενός Ινδιάνου Uramanavi, ρώτησα τον αρχηγό Yoni αν είχε πλεύσει στον Orinoco μέσα από τους παραποτάμους. Απάντησε ναι και ότι είχε πάει να πολεμήσει ενάντια στους Ινδιάνους Guaharibo [Yanomami] που δεν ήταν πολύ γενναίοι και οι οποίοι δεν έχουν σχέσεις με τις άλλες Ινδιάνικες φυλές. "

Οι Yanomami δεν ήταν πολύ κοινωνικοί με τον έξω κόσμο. Οι επαφές ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950 με την άφιξη αποστολών ιεραποστόλων. Ενώ το Σύνταγμα της Βενεζουέλας αναγνωρίζει τα δικαιώματα των αυτόχθονων λαών στα προγονικά τους εδάφη, λίγοι έχουν λάβει επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας στα εδάφη τους και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παραδόσει μεγάλα τμήματα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου για εξορυκτικές δραστηριότητες.

 

 

Το όνομα Yanomami

Το όνομα ‘’Yanomami'', αποδόθηκε από ανθρωπολόγους και πηγάζει από τη λέξη yanõmami η οποία χρησιμοποιείται στην έκφραση yanõmami thëpë, που σημαίνει ‘’ανθρώπινα όντα''. Αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται από τους ιθαγενείς Ινδιάνους σε αντιδιαστολή με τις εκφράσεις  yaro (ζώα), yai (αόρατα ή ανώνυμα όντα), και napë (εχθρός, ξένος, μή-Ινδιάνος).

 

Η γλώσσα των Yanomami

Η γλώσσα των Yanomami περιλαβάνει 4 διαφορετικές διαλέκτους: Yanam, Sanumá, Yanomámi and Yanomamö. Υπάρχουν επίσης αρκετά τοπικά ιδιώματα και σε αρκετές περιπτώσεις ιθαγενείς από διαφορετικά χωριά δυσκολεύονται να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Οι περισσότεροι γλωσσολόγοι θεωρούν τη γλώσσα των Yanomami πλήρως αποκομμένη και διαφορετική από τις αντίστοιχες των άλλων Ινδιάνων της Νοτίου Αμερικής, και οι ρίζες της παραμένουν άγνωστες.

 

Η περιοχή των Yanomami