Αν νομίζατε μέχρι σήμερα ότι ήμασταν οι απευθείας απόγονοι ενός πιθήκου από την Ανατολική Αφρική, ας σταματήσετε εδώ. Η προέλευση του είδους μας είναι υπό αμφισβήτηση, με τρόπους που αμφισβητούν τις ρίζες της ταυτότητάς μας.

Πρώτον, μπορεί να μην έχουμε έρθει από την Ανατολική Αφρική. Δύο εντυπωσιακά πλήρη απολιθώματα ανθρωποειδούς (Australopithecus sediba) ηλικίας 1,97 εκατομμυρίων ετών, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Νότια Αφρική προτείνουν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί έξω από την κοιλάδα του Rift στην Αιθιοπία.

Αυτό μας δηλώνει ότι οι πίθηκοι όμοιοι με τους ανθρώπους μπορούν να εξελίσσονται παράλληλα σε διάφορα σημεία γύρω από την Αφρική. Όσα περισσότερα μπορούμε να μάθουμε για τα ζώα αυτά τόσο περισσότερα θα μάθουμε για τις βασικές γενετικές μεταβολές, κατά μήκος της διαδρομής από τα αρχαία χρόνια έως τη νεώτερη ιστορία, όταν τα ανθρωποειδή έχασαν τις τρίχες του σώματος τους και άρχισαν να χρησιμοποιούν πρώτη φορά εργαλεία.

Δεύτερον, δεν υπάρχει ένα στάνταρτ ανθρώπινο μοντέλο. Όλοι οι μη Αφρικανοί οφείλουν το 2,5 τοις εκατό του DNA τους στους Νεάντερταλ, σαν αποτέλεσμα της σύζευξης μεταξύ του Homo sapiens και του Νεάντερταλ, πριν από 60.000 χρόνια. Και οι κάτοικοι της Μελανησίας (ένα νησιώτικο σύμπλεγμα έξω από την Αυστραλία) οφείλουν ένα επιπλέον 5 τοις εκατό σε ένα άλλο ανθρωποειδές, τους Denisovans (που βρέθηκαν στη Σιβηρία). Επίσης, η ανάλυση ενός κινέζου Χαν , ενός Γάλλου, ενός Νιγηριανού και ενός κατοίκου των Παπούα έδειξε ότι έχουν μεταξύ 4% και 6% του γονιδιώματος των Μελανησίων.

Επίσης, μερικοί από μας μπορεί κάλλιστα να μεταφέρουν τα γενετικά κατάλοιπα μιας διασταυρούμενης αναπαραγωγής με άλλους εξαφανισμένους ανθρώπους.

Όσα περισσότερα απολιθώματα βρεθούν και κωδικοποιηθεί το DNA τους τόσο θα πρέπει να παίρνουμε άμεσα αποδεικτικά στοιχεία της βιολογίας των εν λόγω εξαφανισμένων ξάδελφων μας και αυτών που μας κάνουν διαφορετικούς από αυτούς. Ό,τι έχουμε κοινό είναι εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο. Είμαστε ένα μπερδεμένο, χιμαιρικό είδος. Ενώ πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι υπάρχει κάτι το μοναδικό στο ανθρώπινο είδος, μπορούμε να βρούμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα

Για περισσότερα από 19 χρόνια το Physics4u αποτελεί σημείο αναφοράς στο ελληνικό διαδίκτυο για όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες. Πρόκειται για μια μή κερδοσκοπική ιστοσελίδα για επιμορφωτικούς σκοπούς, που στηρίζεται στην προσωπική εργασία και αφοσίωση του Δημήτρη Μιχαηλίδη. Απευθύνεται τόσο σε καταρτισμένους επιστήμονες όσο και σε φοιητητές, σπουδαστές και μαθητές, αλλά και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τις θετικές επιστήμες στο σύνολο τους ή για επιμέρους τομείς.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχεια και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των επιμέρους τομέων. Σήμερα οι επιστήμες είναι συνδεδεμένες με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα η σωματιδιακή φυσική με την κοσμολογία και την αστροφυσική. Το μεγάλο με το μικρό. Χωρίς πληροφορίες σε άλλους τομείς της φυσικής μπορεί κάποιος να χάσει το παιχνίδι της έρευνας ή της ανακάλυψης.

Ερευνήστε το Physics4u