Έννοιες   βαθιά  αποτυπωμένες που καθορίζουν και προσαρμόζουν τον άνθρωπο  , προσδιορίζοντας   τον ταυτόχρονα στο παρελθόν  διαπράτουν μια  μη ηθελημένη απάτη εις βάρος του .

Έυλογο γεγονός η  γέννηση ενός  ηθοπλαστικού  προτύπου . Η ταύτιση με αυτό λογικό επακόλουθο , η υποκατάσταση δρομολογημένη και η αποκατάσταση της αληθινής φύσης φαντάζει  οριακά απίθανη . Πνευματική απομάκρυνση και ενστιγματική αποστροφή από το πρότυπο φαντάζει απατηλή .

Να στρέψεις το βλέμμα σε αλλα πρότυπα , όχι από εννοιολογική   αφαίρεση επιλεγμένα 'αλλά από εσωτερική φωνή έιναι θαραλλέο . Καινούρια πρότυπα γεννημένα από απόλυτα εσωτερικές αιχμές προυποθέτουν απαράβατα σύνθλιψη οποιασδήποτε ,μα οποιασδήποτε προυπόθεσης .

Τα βαθιά ριζωμένα πρότυπα , σε μιαν απλοίκη επεξήγηση - μου θυμίζουν την βαρύτητα και την  απορρόφηση της ως έννοια απ'τον άνθρωπο που την καθιστά δεδομένη , με την συνεπαγόμενη δύναμη στον τρόπο ζωής και στην ανθρώπινη πορεία  - οπώς οποιαδήποτε βαθιά χαραγμένη  στο υποσυνείδητο έννοια .  Είναι τόσο εν-σωματωμένα αυτά τα πρότυπα στην ύπαρξη που παραβλέπονται και προσπερνιόνται . Ο άνθρωπος είναι τόσο εξαρτημένος  από ενσωματωμένες έννοιες στο πνεύμα του , οι οποίες φτάνουν το επίπεδο των ενστίκτων - της ενστικτώδους αντανακλαστικής αντίδρασης .Η οποία είναι το εύλογο ύστερα , το εύλογο μετα , το εύλογο μέλλον .

'Ευλογα και όχι κατ'επιλογήν βρισκόμαστε ενώπιον μιας διανοητικής δουλείας και εν συνεχεία ενός κεκαλυμμένου πνευματικου απαγχωνισμού . Με την σκέψη μας σφιχτα αλλυσοδεμένη με έννοιες -αξίες που η ύπαρξη μας αρκείται σε μιαν αντανάκλαση επανώ τους . Το φαντάζομαι ως ένα πνευματικό εκμαγείο βάση του οποίου ο άνθρωπος θα έχει την ανάλογη πνευματική υπόσταση . Μόνο με το ξεγύμνωμα της σκέψης και την διυλιση του ανθρώπινου πνεύματος και ενστίκτου μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ρωγμή στο εκμαγειό αυτό .Κύριες προυποθέσεις της δημιουργίας του ,είναι ο ανθρώπινος φόβος , η ανασφάλεια και η συνεχή υποσυνείδητη μικρότητα ,γι αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια απομάκρυνσης από το κλείστο περίγραμμα του εκμαγείου προκαλεί ανάλογα αισθήματα και σκέψεις .

H  οριακή αναζήτηση είναι υπερβολική για ένα ανθρωπο , γι αυτό και προτιμαται ο γνωστος δρομος .Ο γνωστος δρομος ,σε ένα φασμα εξ' αρχης περιορισμενο και περιγεγραμμένο αντανακλά ευοίωνα σε ανασφαλεις υπάρξεις . Ιδιοτητα ανθρωπινη να βλεπουμε μεσα στο περιγραμμα και μονο . Ποση ταραχη υπαρχει εξω απτο περιγραμμα και τους φοβιζει τοσο... ?

Οι σημαντικότερες αποφάσεις είναι αυτές που παίρνουμε ασυνείδητα .Ίσως, εν μέρει  είναι ήδη αποφασισμένες  για εμάς ,από την κρυφή συνεργία του ασυνείδητου με τις άπειρες συνιστώσες που δημιουργούνται κατά την πορεία μας . Αυτές οι αποφάσεις  κρίνουν ισως και επιβάλλουν τις μετέπειτα επιλογές καθώς και ολόκληρη την πορεία μας  ' απ'την αρχη αυτης .

Σκεπτομενος καθαρα υπερατομιστικά , ουδεμία πορεία ξεκινά από λευκό χαρτί .Η παραμικρή κουκκιδα σ'αυτό ειτε προυπάρχει ειτε εντάσσεται επίκτητα (λογω ανατροφής, κοινωνικού περιβάλλοντος κ.α.) καθισταται οδηγητής για την χάραξη της υπόλοιπης διαδρομης μας.

Συχνά άνθρωποι κρίνονται από αποφάσεις  και επιλογές , ποτέ όμως μια επιλογή δεν είναι εξ΄ολοκληρου ατομική . Εξαρτάται από πολλες συνιστώσες που μερικες φορες καθιστουν αντανακλαστική την οποιαδήποτε απόφαση-αντίδραση  . Συχνα κατακρινονται συμπεριφορές και καταστάσεις , και περιγραφονται ως ανεξήγητες και αυτό γιατί οι εν λογώ συνιστώσες είναι εξ'ορισμου αόρατες δια του γυμνου οφθαλμου του παρατηρητη . Αυτές οι συμπεριφορες υπο τις συνθηκες και τις συνιστωσες της στιγμης αναρωτηθήκαμε ποτέ μήπως ηταν η μόνη λύση , η μόνη διέξοδος ?

'το υπερβατικό ταξίδι δρα σαν καλούπι , για την γεύση που θα αφήσει το ταξίδι σε φυσικό επίπεδο '