Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες μελετούν τις συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής που προκλήθηκε από την ρήψη της ατομικής βόμβας, την 6 Αυγούστου 1945, στη Χιροσίμα.

Το ποσό των ελεύθερων νετρονίων, για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί στην περιοχή για να διαπιστωθεί εάν είναι σε ασφαλή επίπεδα έκθεσης για τον άνθρωπο. (Τα ελεύθερα νετρόνια είναι ο αριθμός των νετρονίων από την έκρηξη , ανά τετραγωνικό εκατοστόμετρο.) Τα πυρηνικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, όπως το Three Mile Island και αυτά που θα γίνουν στο μέλλον, κάνουν επιτακτική την ύπαρξη έγκυρων πληροφοριών.

Αλλά οι επιστήμονες πρόσφατα έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις και αναζητούν τρόπους για να λύσουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με την πιό πρόσφατη έρευνα, τα δεδομένα για τα ασφαλή επίπεδα έκθεσης στους ανθρώπους, είναι αρκετά επιφυλακτικά.

Η ανάλυση της πορείας της σχάσης που προκαλείται από το νετρόνιο, σε ορισμένα αντικείμενα που βρέθηκαν στην Χιροσίμα επιτρέπουν στους επιστήμονες να βαθμολογήσουν την πυρηνική διασπορά. Οι Γεωλόγοι Robert L. Fleischer (Union College in New York), S. Fujita (Radiation Effects Research Institute της Ιαπωνίας), και M. Hoshi (Research Institute for Nuclear Medicine and Biology της Ιαπωνίας) έχουν δημοσιεύσει τα συμπεράσματά τους, για ένα κομμάτι γυαλιού που βρήκαν στο έδαφος όπου έγινε η έκρηξη της ατομικής βόμβας, στη Χιροσίμα, στην επιστημονική επιθεώρηση Health Physics Society Journal.

Πιο πρόσφατα, ο φοιτητής γεωλογίας, MacDonald, του Union College in New York, προσχώρησε στην ερευνητική ομάδα για να προσδιορίσει την πυκνότητα των σχάσεων σε τεμάχια πορσελάνης που βρέθηκαν επίσης κοντά στο ίδιο έδαφος. Αυτή η μελέτη συμπληρώνει την προηγούμενη εργασία. "Aυτά τα αποτελέσματα είναι τιμές διασποράς από κάποιες συγκεκριμένες βόμβες που ενδεχομένως δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά. Αυτά τα αποτελέσματα διάσπασης εμφανίστηκαν όταν τα θερμικά νετρόνια από τη βόμβα προκάλεσαν σχάση στο ουράνιο που υπήρχε μέσα στο υλικό, "λέει ο MacDonald και συνεχίζει, "καθορίσαμε την πυκνότητα σχάσης στο εξωτερικό λούστρο, σε ένα τεμάχιο πορσελάνης και σε μία εγκάρσια τομή του λούστρου σε άλλο τεμάχιο."

Ενώ τα αποτελέσματα από το ένα δείγμα ταιριάζουν με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, η άλλη είναι 2 έως 2,5 φορές υψηλότερη. Ο MacDonald παρουσίασε τις νέες τιμές στο συνέδριο της Geological Society of America, που έγινε στις 25 Μαρτίου. "Εάν είναι σωστή, η τελευταία μέτρηση μπορεί φανεί υψίστης σημασίας για την έκθεση των ανθρώπων, επειδή πολλοί από τους παρόντες κανονισμούς βασίζονται σε θεωρητικά υπολογισμένες τιμές ", λέει ο MacDonald

 

πηγή: sciencenews.gr