Οι αστρονόμοι με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και του γιγάντιου επίγειου τηλεσκοπίου Keck στο όρος Mauna Kea της Χαβάης, κατάφεραν να φωτογραφήσουν τον πιο απόμακρο γαλαξία σε απόσταση 13 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και ακριβώς πίσω από το γαλαξιακό σμήνος Abell 2218 του Δράκοντα.

Το Hubble είχε φωτογραφήσει ήδη το σμήνος Abell 2218 κατά τα έτη 1995 και 2000, αποκαλύπτοντας μια πλούσια περιοχή γαλαξιακών υπάρξεων, μέσα στην οποία διακρίνονται παραμορφωμένοι (σε σχήμα τόξου) γαλαξίες εξαιτίας της βαρυτικής επίδρασης των ίδιων γαλαξιών-μελών.

Η νέα βαθύτερη απεικόνιση του Abell 2218 αποκάλυψε έναν ερυθρωπό γαλαξία με “redshift” -μετάπτωση προς το ερυθρό μέρος του φάσματος-  γύρω στα 7. Με πιο απλά λόγια, τα άστρα που αποτελούν τον γαλαξία διακρίνονται όπως ήταν όταν το Σύμπαν μας είχε ηλικία 750 εκατομμυρίων ετών. Η νέα ανακάλυψη αντιπροσωπεύει το νεότερο δείγμα αστρικού σχηματισμού μέχρι σήμερα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα νέα διαστημικά τηλεσκόπια Spitzer και Chandra έχουν τη δυνατότητα να δουν γαλαξίες με redshift ως και 10, γεγονός που δίνει ελπίδα για την κατάρριψη νέων ρεκόρ απόστασης στο κοντινό μέλλον.

 

Ο Αντώνης Ροσσολάτος υπήρξε δημιουργός του Greek Astronomy Club, ενός από τα πρώτα, μακροβιώτερα και αξιολογότερα ελληνικά site με αντικείμενο την αστρονομία. Δημιούργησε το «Πρόγραμμα Ζωντανής Παρατήρησης μέσω Internet» το οποίο προοριζόταν όχι μόνο για τους ερασιτέχνες αστρονόμους που έχουν δικό τους τηλεσκόπιο και γνωρίζουν καλά τον έναστρο ουρανό, αλλά και για όσους δεν είχαν ποτέ μέχρι σήμερα την ευκαιρία να ασχοληθούν με την παρατήρηση του Σύμπαντος. Έχει συμμετάσχει με παρουσιάσεις σε συνέδρια αστρονομίας και ενημερωτικές εκδηλώσεις.