Στο κόμικ του 1938 Smokey Stover, κάποιος πυροσβέστης έγινε γνωστός για την έκφραση του, ΄΄Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά΄΄.

Από το κόμικ αυτό, οι πιλότοι των αεροσκαφών δανείστηκαν τον όρο ΄΄foo fighter΄΄ για να περιγράψουν μια σειρά ανεξήγητων φαινομένων τα οποία είχαν παρατηρηθεί στον ουρανό της Ευρώπης και στο θέατρο του Ειρηνικού Ωκεανού κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Ενώ πιλότοι των συμμαχικών δυνάμεων κατά την διάρκεια του πολέμου πίστευαν πως τα ιπτάμενα αντικείμενα ήταν Γερμανικό μυστικό ή ψυχολογικά όπλα, μετά τον πόλεμο αποκαλύφθηκε πως οι θεάσεις των αντικειμένων αυτών είχαν αναφερθεί και από τους εχθρούς, οι οποίοι υπέθεσαν πως τα σκάφη ήταν κατασκευασμένα στις Η.Π.Α. Μέχρι και σήμερα, οι θεάσεις τους παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο.

Κατά την διάρκεια του πολέμου, πύρινες σφαίρες, που εκτιμούνταν πως ήταν τόσο μεγάλες όσο 91.4 μέτρα και τόσο μικρές όσο 0.30 μέτρα σε διάμετρο, αναφέρθηκαν και εξετάστηκαν προσεκτικά. Αυτές οι εμφανίσεις άφησαν πίσω τους, ενθουσιασμένους, επιφυλακτικούς και φοβισμένους μάρτυρες παρότι τα foo fighters δεν έβλαψαν ούτε προσπάθησαν να βλάψουν ποτέ κανέναν. Η CIA εξουσιοδοτήθηκε το 1952 να μελετήσει τις αναφορές για να συμπεράνει τελικά πως τα foo fighters αν και μυστήρια δεν αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο όρος foo fighters είναι ένας γενικότερος όρος ο οποίος περιλαμβάνει ιπτάμενα αντικείμενα σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Ταλαντευόμενες και δονούμενες φωτοβολίδες περιγράφηκαν σαν λαμπερές σφαίρες από έντονο πράσινο, κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί ή λευκό φως. Ένα πλήρωμα ανέφερε παρατήρηση των φωσφορίζοντων σφαιρών να αλλάζουν χρώμα αρκετά συχνά. Άλλες αναφορές τις περιγράφουν ως ασημένιες ή χρυσές μεταλλικές σε μορφή δίσκων. Αρκετά συχνά εμφανίζονταν στις άκρες των φτερών των αεροπλάνων σε ζευγάρια ή μόνες τους, παρόλα αυτά μερικές φορές βρίσκονταν σε ομάδες δεκαπέντε ή περισσότερων.

Σε μία αναφορά 150 αντικείμενα υπολογίζεται ότι ήταν διατεταγμένα σε 10-12 γραμμές.Ακολουθώντας ένα αεροσκάφος, αυτές οι πύρινες σφαίρες θα μπορούσαν όπως πιστεύτεται φτάσουν πολύ υψηλές ταχύτητες κατά την διάρκεια απότομων ελιγμών για αρκετά λεπτά. Ένας Άγγλος καπετάνιος και το πλήρωμά του εντόπισαν ένα αντικείμενο από το κατάστρωμα του πλοίου τους. Παρότι αρκετοί έμπειροι πιλότοι προσπάθησαν να παρέμβουν, ακόμα και να εξαπολύσουν πυρά, οι προσπάθειές τους ήταν ανεπιτυχείς, και τα αντικείμενα συνήθως έφευγαν από μόνα τους.

Τα foo fighters στα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Εμπεριστατωμένα και σοβαρού περιεχομένου άρθρα εμφανίστηκαν στους Times της Νέας Υόρκης και στο Newsweek το 1945, συμβάλλοντας στην άνθηση και εξάπλωση του φαινομένου των UFOs εκείνη την εποχή. Μέχρι το 1952 πάρα πολλοί πολίτες επικοινωνούσαν με υπηρεσίες της κυβέρνησης για αναφορές θέασης UFOs-ΑΤΙΑ . Ενώ οι επιστήμονες δεν κατάφεραν ποτέ να εξηγήσουν πέραν πάσης αμφιβολίας το φαινόμενο, διάφορες υποθέσεις διατυπώθηκαν.

Πέντε από τις πιο αποδεκτές θεωρίες είναι:

1. Οι πύρινες σφαίρες να μην είναι τίποτα παραπάνω από την φωτιά του ST. Elmo, μια κοκκινωπή, εκκένωση ατμοσφαιρικού ηλεκτρισμού που πολύ συχνά εμφανίζεται κοντά στις άκρες του καμπαναριού μιας εκκλησίας ή του καταρτιού ενός πλοίου. Εμφανίζεται επίσης και στα άκρα των φτερών των αεροπλάνων.

2. Μπορεί να ήταν ψευδαισθήσεις, μικρών εικόνων φωτός που παραμένουν στα μάτια των πιλότων μετά από την ρίψη πυρών.

3. Σπάνια περιστατικά κατά τα οποία μία λαμπερή μπάλα φωτός φωτοβολεί, περίπου 8 ίντσες σε διάμετρο. Αυτό το φαινόμενο αν και σπάνιο παρατηρείται μετά από έναν κεραυνό.

4. Φωτεινά αντικείμενα του εδάφους τα οποία αντανακλώνταν στα κυρτά τοιχώματα ενός αεροσκάφους μπορεί να εμφανίζονταν σαν εικόνες στον ορίζοντα.

5. Υποστηρικτές της υπόθεσης για την ύπαρξη εξωγήινων ανέφεραν πως τα foo fighters ήταν μια ισχυρή απόδειξη επίσκεψης εξωγήινων στην γη.

Τα foo fighters είναι σίγουρα μερικές από τις καλύτερες καταγεγραμμένες αναφορές εμφάνισης ΑΤΙΑ, και οι μαρτυρίες είναι πολλές. Ίσως κάποια στιγμή καταστεί δυνατό να υπάρξει μια τεκμηριωμένη εξήγηση ώστε ο τίτλος του κόμικ να αντικατασταθεί από το πραγματικό όνομα του φαινομένου.

πηγή: http://www.articleavenue.com

Η Francesca Black είναι λάτρης της επιστημονικής φαντασίας και διαχειρίζεται το περιεχόμενο των  UFO-Gifts.com και Science-Fiction-Corner.com