Τα απομεινάρια 200 ψαράδων, που θυσιάστηκαν στο αρχαίο Περού, βρέθηκαν σε μια παραλία στα πλαίσια ανασκαφής.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι πραγματοποιήθηκε μια τελετή ικεσίας στον θεό Νi, που ήταν ο θεός της θάλασσας, ως προσφορά από κατακτητές. Σε αυτήν την τελετή, οι κατακτητές έδεσαν τους ψαράδες τους γονάτισαν ώστε να βλέπουν τα κύματα, τους έκλεισαν τα μάτια και στη συνέχεια τους κάρφωσαν ακριβώς στην καρδιά.

Το φρικιαστικό αυτό εύρημα, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη περίπτωση ανθρώπινης θυσίας που ανακαλύπτεται στη Νότια Αμερική. Ο Hector Walde, προϊστάμενος του προγράμματος ανασκαφών από το Eθνικό Ίδρυμα Πολιτισμού του Περού, λέει ότι τα άτομα πέθαναν πιθανώς στα πλαίσια μιας τελετής νίκης, που συντελέστηκε από τους ανθρώπους του λαού Chimu περίπου το 1350. Από τα 200 σώματα, τα 107 βρέθηκαν άθικτα. Πολλοί από τους νεκρούς έχουν κυρτώσει προς τα πίσω, μάλλον κατά την επιθανάτια αγωνία τους. "Είναι εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς ότι, ακόμα κι έπειτα από 600 χρόνια που έχουν περάσει, ο πόνος και το άγχος που αισθάνθηκαν αυτοί οι άνθρωποι όταν πέθαιναν, μπορούν να φανούν στα πτώματα και ακόμα και στα περιγράμματα που σχημάτισαν στην άμμο", λέει ο Walde. Το εύρημα είναι "απολύτως συναρπαστικό", λέει ο John Collis, ένας αρχαιολόγος που μελετάει τις ανθρωποθυσίες στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, στην Αγγλία. "Ακούγεται σαν να είναι ένα ασυνήθιστα μεγάλο εύρημα αν και η ανθρώπινη θυσία εκείνα τα χρόνια ήταν αρκετά κοινή σε μερικά μέρη του κόσμου", λέει o Collis.

Εντούτοις, ο Collis υποστηρίζει πως είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς με ακρίβεια το λόγο γι αυτούς τους θανάτους: "Η ανθρώπινη θυσία μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους - μερικές φορές, ως εκδίκηση, μερικές φορές ως κατευνασμός, και μερικές φορές ως ευχαριστία".
Τα υπολείμματα των ψαράδων ανακαλύφθηκαν τυχαία κοντά στην σύγχρονη πόλη Huarmey, περίπου 275 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα. Κοντά στα σώματα, η ομάδα του Walde βρήκε κανάτες γεμισμένες με σιτάρι και ποτά, δίχτυα ψαρέματος και άλλα καθημερινά αντικείμενα. Αφέθηκαν πιθανώς από τις συζύγους ή τα παιδιά των νεκρών, ή από γηραιότερους ανθρώπους στην κοινότητα.

Σχετικά λίγα είναι γνωστά για τον πολιτισμό των Chimu, ο οποίος διήρκεσε περίπου από το 1100 έως το 1476, όταν νικήθηκαν από τους Ίνκας. Στο απόγειο της δύναμης τους, οι Chimu εξουσίαζαν περίπου 620 τετραγωνικά μίλια. Η νέα ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή επιβεβαιώνει μια θεωρία, που βασίζεται στις χαρακτικές και τις γραφές, ότι μεγάλες τελετουργικές δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι Chimu ήταν μέρος μιας μακρόχρονης θρησκευτικής παράδοσης που περιλάμβανε τις θυσίες στις τελετές τους.

 

πηγή: sciencenews.gr