Κοιτάζοντας το Σινικό Τείχος από τη Σελήνη

  •  
Rating
(0 )

Σύμφωνα με μια ερώτηση που συχνά κυκλοφορεί στα τηλεπαιχνίδια γνώσεων, αλλά και στο γνωστό επιτραπέζιο Trivial Pursuit, το Σινικό Τείχος είναι το μόνο ανθρώπινο κτίσμα που είναι ορατό από την επιφάνεια της Σελήνης. Δεν είναι γνωστό πότε και από ποιόν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά αυτός ο ισχυρισμός, όμως έχει ουσιαστικά παγιωθεί και νομιμοποιηθεί μέσω της επανάληψης. Παρόλα αυτά δεν παύει, να μην είναι αληθινός.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αρκετών αστροναυτών, αλλά και από τις φωτογραφίες της Γής από την επιφάνεια της Σελήνης, κανένα ανθρώπινο κτίσμα δεν είναι ορατό από εκεί. Το μόνο που βλέπει κανείς από την επιφάνεια της Σελήνης είναι μια όμορφη χρωματιστή και φωτεινή σφαίρα, στην οποία κυριαρχούν το γαλάζιο των ωκεανών, το κίτρινο των ερήμων, το λευκό των νεφώσεων και πιο αραιά κάποια πράσινα κομμάτια γης.

Στην πραγματικότητα το Σινικό Τείχος είναι ορατό, όπως και αρκετά άλλα ανθρώπινα κτίσματα, από χαμηλή και μέση τροχιά, όμως από τη στιγμή που ένα διαστημικό όχημα θα φύγει από την τροχιά του γύρω από τη Γη και σε ύψος μερικών χιλιάδων μέτρων,  κανένα από τα ανθρώπινα κτίσματα δεν είναι πλέον ορατό.

Μια διαδεδομένη άποψη είναι ότι η ιστορία ξεκίνησε όταν στα πρώτα στάδια του Αμερικανικού διαστημικού προγράμματος, κάποιος υπεύθυνος της NASA το ανέφερε μεταξύ αστείου και σοβαρού. Μια άλλη λιγότερο διαδεδομένη άποψη είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι η ιστορία ξεκίνησε από το Nixon ή τον Kissinger, κατά τη διάρκεια των επαφών τους με την κινεζική ηγεσία στις αρχές της δεκαετίας του 70 και σε μια ανάλαφρη στιγμή ευφορίας και προσπάθειας φιλοφρόνησης του Κινεζικού λαού και των επιτευγμάτων του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έξι σενάρια καταστροφής της Γης

Εάν αναρωτιέστε ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ύπαρξη, τότε πιθανόν να σκέφτεστ...

Οι X-Files της CIA

Η CIA έκανε γνωστά στον κόσμο το 1978 εκατοντάδες έγγραφα τα οποία περιείχαν πληροφορίες για τις έρευ...

Οι άγγελοι της Mons

Η μάχη της Μόνς ήταν η πρώτη σημαντική επιχείρηση των Βρετανικών Δυνάμεων κατά την διάρκεια του Α...

Foo Fighters

Στο κόμικ του 1938 Smokey Stover, κάποιος πυροσβέστης έγινε γνωστός για την έκφραση του, ΄΄Όπου υπάρχει καπ...