Η Ευρωπαϊκή Ενωση, στους κόλπους της οποίας βρίσκονται μερικά από τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο, στην πραγματικότητα έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Νωθρή, λειψή, γραφειοκρατική και μοιραία αποφάσισε να βάλει το κεφάλι στην άμμο.

Ας αρχίσουμε με τα βασικά: Ολοι απαξάπαντες συμφωνούν ότι το Προσφυγικό είναι τεράστιο πρόβλημα. Τόσο τεράστιο που μπορεί να τινάξει την Ευρωπαϊκή Ενωση στον αέρα. Μερικοί μάλιστα λένε πως ήδη το κάνει γιατί έχει ήδη ξεθωριάσει κάθε ιδεαλισμό ακόμα και στον πιο δαγκωτούς ευρωπαϊστές. Γιατί ήδη ψάχνουν τα διαβατήριά μας κι ας ταξιδεύουμε εντός Σένγκεν, που πάει να πει ότι σύντομα τα 7.000.000 των πολιτών που κινούνταν ελεύθερα καθημερινά μέχρι τώρα στην ΕΕ θα αρχίσουν να σκοντάφτουν σε συνοριακά εμπόδια. Γιατί ήδη οι ηγέτες των κρατών μαζεύονται σε πολυτελή συνεδριακά κέντρα, αποφασίζουν τι θα κάνουν και τι πρέπει να πληρώσουν και μετά γυρνάνε στις χώρες τους και σφυρίζουν αδιάφορα σαν όψιμοι οπαδοί του κινήματος «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Σαν να μην έλαβαν ποτέ αυτές τις αποφάσεις. Σαν να μην είναι «ιδιοκτήτες» των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

 

Διαβάστε το άρθρο της Λένας Διβάνη: http://www.protagon.gr/scripta/editorial/prosfygiko-mavri-alitheia-se-700-lekseis-44341033934