Η λέξη αστρολόγος όταν ακούγεται στις μέρες μας παραπέμπει σε κάτι μεταξύ χαρτορίχτρας, καφετζούς και απατεώνα που εκμεταλλεύονται την αφέλεια των ανθρώπων για να «τα κονομήσουν».

Στην καλύτερη περίπτωση η αστρολογία αποτελεί θέμα συζήτησης στις κοινωνικές συναναστροφές με την κλασσική ερώτηση “τι ζώδιο είστε”,  και ακολουθεί ανταλλαγή συνταγών για το τι είναι ο Λέων και τι ο Κριός και ποιος είναι καλύτερος, ποιος ταιριάζει με ποιόν  κ.λ.π

Η Αστρολογία έχει ξεπέσει στο επίπεδο της σημερινής κοινωνίας, δηλ.στο επίπεδο της επιφανειακής ερμηνείας, της υπεραπλούστευσης, και του «δεν βαριέσαι».

Η κατάρριψη και ξεπεσμός των φιλοσοφικών συστημάτων, ιστορικά, είναι φαινόμενο όλων των κοινωνιών οι οποίες βρίσκονται σε χρεοκοπία.

Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα ευημερούν οι αστρολόγοι –μέντιουμ των καναλιών, των πρωινών τηλεοπτικών εκπομπών και των άλλων media, οι οποίοι προβλέπουν καθημερινά σε όλους τους Λέοντες , Ζυγούς, Σκορπιούς κ.λ.π τι θα τους συμβεί……

Στο κείμενο αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την αφέλεια που επικρατεί σε ότι αφορά τις γενικές προβλέψεις. Θα προσπαθήσουμε επίσης να δώσουμε μια μικρή γεύση του τι σημαίνει αληθινή αστρολογική γνώση και πως μπορεί να τεθεί αυτή στην υπηρεσία της εξέλιξης.

Θεωρούμε ότι η αληθινή Αστρολογία είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου από τους αρχαιότατους χρόνους, το οποίο δεν έχει απώτερο και μοναδικό σκοπό τις προβλέψεις , αλλά κατ αρχήν την σχέση του μικρόκοσμου που ζούμε με τον μακρόκοσμο, δηλ με τις δυνάμεις του σύμπαντος κόσμου.

 

Τι είναι όμως ο αστρολογικός χάρτης και τι σημαίνει η ανάγνωσή του ;

Ο γενέθλιος αστρολογικός χάρτης είναι ο χάρτης της στιγμής της πρώτης αναπνοής του ανθρώπου και αποτελεί μια χαρτογραφημένη αποτύπωση των συμπαντικών επιρροών που ασκούντο κατά την στιγμή αυτή. Οι θέσεις των πλανητών στα ζώδια καθώς και οι γωνιακές μεταξύ τους σχέσεις μας δείχνουν τις δυνατότητες του συγκεκριμένου ανθρώπου, ένα είδος προγράμματος μαθημάτων ζωής. Σε καμία όμως περίπτωση ο αστρολογικός χάρτης δεν δείχνει την επίδοση που θα έχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος σ αυτά τα μαθήματα, δηλ. αν θα τα παρακολουθήσει με επιτυχία ή με αποτυχία. Αυτό εναπόκειται στην ελευθερία βούλησης του καθενός μας. Σε ενάντια περίπτωση και εφόσον όλα θα ήταν προδιαγεγραμμένα δεν θα ωφελούσε να προσπαθεί ο άνθρωπος για τίποτα, εφόσον η μοίρα του θα ήταν απόλυτα προκαθορισμένη. Τότε όμως δύο δίδυμα παιδιά που γεννήθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών στον ίδιο τόπο, θα έπρεπε να έχουν με μαθηματικά ακρίβεια τα ίδια γεγονότα στην ζωή τους, πράγμα που δεν είναι αλήθεια. Το γεγονός ότι τα δύο αυτά δίδυμα βιώνουν διαφορετικές εμπειρίες και οι ζωές τους δεν είναι πανομοιότυπες, οφείλεται στην ελευθερία της βούλησης που έχει ο κάθε άνθρωπος να επιλέξει μεταξύ πολλών επιλογών.

Επομένως κάθε μονοσήμαντη πρόβλεψη είναι το λιγώτερο επιβλαβής διότι κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται έρμαιο των γεγονότων και της μοίρας, ενώ εμποδίζει παντελώς την εξέλιξή του.

Ένας σοβαρός αστρολόγος ο οποίος δεν επιδιώκει τον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό του πελάτη, οφείλει να επισημάνει τις διάφορες δυνατότητες μιάς περιόδου και να υποδείξει την καλύτερη και συνήθως πιό απαιτητική ανταπόκριση του ατόμου σ αυτές, ώστε να αποφύγει, όσο είναι εφικτό, κόπο και πόνο.

Αυτό όμως προυποθέτει υψηλό επίπεδο συνείδησης εκ μέρους και του αστολόγου και του πελάτη, το οποίο στις μέρες μας σπάνια υπάρχει.

Ας αναλύσουμε όμως τώρα την πρώτη και σημαντική πλάνη των ωροσκοπίων των περιοδικών. Και γιά να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε τι σημαίνει το ζώδιο του καθενός μας.

 

Τι είναι λοιπόν το ζώδιο ;

Το ζώδιο του καθενός μας είναι μόνο η θέση του Ήλιου την στιγμή της γέννησης μας, και συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται η ζωτική μας ενέργεια, και τίποτα περισσότερο απ’ αυτό. Για παράδειγμα κάποιος που είναι Ζυγός σημαίνει ότι την στιγμή που γεννήθηκε ο Ήλιος βρισκόταν στο ζώδιο του Ζυγού.

Εκτός όμως από τον Ήλιο υπάρχουν άλλοι εννέα πλανήτες, ο ωροσκόπος, καθώς και πολλές γωνιακές σχέσεις μεταξύ των πλανητών, που δίνουν πληροφορίες για την δομή της προσωπικότητας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο αφελές είναι να τσουβαλιάζουμε όλα τα εκατομμύρια Κριών ή Ζυγών προβλέποντας σε όλους άνοδο στα οικονομικά ή εύνοια στα αισθηματικά.

Είναι τόσο αφελές σαν να λέγαμε ότι όλοι οι Γιάννηδες θα έχουν πρόβλημα με την δουλειά τους ή όλες οι Μαρίες θα γνωρίσουν τον μεγάλο έρωτα.

 

Μα τότε δεν υπάρχουν γενικές τάσεις ; Δεν  μπορεί η αστρολογία να δώσει κάποιες γενικές κατευθύνσεις ανάλογα με τις πλανητικές θέσεις ;

Αυτό είναι εφικτό σ’ ένα βαθμό μόνο άλλα όχι σε ότι σχετίζεται με ανάλυση των ζωδίων.

Μια ορθότερη προσέγγιση σε γενικό επίπεδο θα ήταν η ανάλυση των σεληνιακών κύκλων. Τι είναι όμως σεληνιακός κύκλος ;

Κάθε 14 περίπου μέρες έχουμε μια Νέα Σελήνη ή μια Πανσέληνο, έτσι ώστε σε διάστημα 28.5 ημερών να έχει συμπληρωθεί ένας σεληνιακός κύκλος και να αρχίζει ένας επόμενος.

Η Σελήνη είναι ο ρυθμιστής της ζωής πάνω στην Γη. ‘Οπως είναι γνωστό, χωρίς την μεσολάβηση της Σελήνης δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί η ζωή. Η εναλλαγή που δίνει η Σελήνη, παράγοντας κατ αρχήν την διαδοχή της μέρας και της νύχτας είναι η βάση για την εναλλαγή των βιορυθμών όλων των έμβιων όντων.

Η παλιρροια και η άμπωτης, ο έμμηνος κύκλος των γυναικών, καθώς και πολλά άλλα φυσικά φαινομένα, έχουν άμεση σχέση με τον σεληνιακό κύκλο.

Αλλά ο σεληνιακός κύκλος δεν ρυθμίζει μόνο τα φυσικά φαινόμενα, έχει άμεση σχέση και με τις ψυχικές καταστάσεις,.Για παράδειγμα στην Αγγλία τα παλαιότερα χρόνια τα δικαστήρια έκριναν λιγώτερο αυστηρά τα κακουργήματα που εγίνοντο κοντά σε πανσέληνο γιατί θεωρούσαν ότι το άτομο ήταν υπο το καθεστώς ψυχικής πίεσης.

 

Πως όμως μπορεί να χρησιμέψουν οι σεληνιακοί κύκλοι σαν κατευθυντήριες  οδηγίες για τις ζωές μας ;

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι κάθε νέα σελήνη είναι μια ευκαιρία για νέα ξεκινήματα και νέες συνειδητοποιήσεις, ενώ στην Πανσέληνο κορυφώνονται οι εντάσεις με αποκαλύψεις και γεγονότα. Οι σεληνιακοί κύκλοι επομένως είναι βραχυπρόθεσμες φάσεις εξέλιξης που κρατάνε ένα μήνα για να περάσουμε στην επόμενη φάση. Αξίζει λοιπόν να αναλύεται η κάθε σεληνιακή φάση από έναν έμπειρο πάνω στα θέματα αυτά αστρολόγο, ώστε να δίνονται γενικές οδηγίες για το εκάστοτε θέμα προς ανάπτυξη. Φυσικά η κάθε σεληνιακή φάση εξειδικεύεται στο ατομικό ωροσκόπιο του κάθε ανθρώπου, και ο βαθμός συντονισμού του καθενός μας είναι διαφορετικός. Υπάρχουν άνθρωποι που γύρω στις πανσελήνους βιώνουν μεγάλες ψυχικές εντάσεις, αλλά και γεγονότα,  και άλλοι που έχουν χαμηλότερου βαθμού συντονισμό με το φαινόμενο.

Όμως μια σοβαρή ανάλυση του σεληνιακού κύκλου μπορεί πραγματικά να φανεί χρήσιμη σε πολλούς. Και δεν είναι τυχαίο που τα σοβαρότερο αστρολογικό περιοδικό της Αμερικής “Mountain Astrologer” από την αρχή της κυκλοφορίας του εδώ και πολλά χρόνια αναλύει τους σεληνιακούς κύκλους κάθε μήνα, και αρκείται μόνο σ’αυτό σαν γενική οδηγία.

 

Η Έμυ Καπούλα κατάγεται από την Λαμία, από την οποία έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Είναι μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άσκησε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα.  Αργότερα, μέσα από φιλοσοφικές ανησυχίες και υπαρξιακές αναζητήσεις ξεκίνησε  την μελέτη της  Αστρολογίας.

Περισσότερα άρθρα και επικοινωνία