Ερευνητές από τον Οργανισμό Τροφών και Φαρμάκων (FDA) και το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, στην επιστημονική επιθεώρηση, The Lancet, που αφορούν την ανακάλυψη μίας αιματολογικής εξέτασης με την οποία μπορεί να ανιχνευθεί με ακρίβεια σχεδόν 100%, ο καρκίνος των ωοθηκών.

Με την εξέταση αυτή, που διαρκεί 30 λεπτά, θα μπορούσαν να ανιχνευθούν γυναίκες, θετικές σε καρκίνο ωοθηκών, σε πρώϊμα στάδια της ασθένειας και να σωθούν χιλιάδες ζωές. Στο 80% των γυναικών που πάσχουν, ο καρκίνος δεν εντοπίζεται παρά μόνον όταν έχει φτάσει σε ένα προχωρημένο στάδιο. Επί του παρόντος μόνο το 35% των γυναικών με καρκίνο των οωθηκών αναμένεται να επιζούν πέντε χρόνια μετά την διάγνωση.

Η διαγνωστική δοκιμή στηρίζεται σε ένα λογισμικό το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τα πρότυπα βασικών πρωτεϊνών στο αίμα. Χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκο πρόγραμμα υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε από την Correlogic, οι επιστήμονες ήταν σε θέση "να εκπαιδεύσουν" τον υπολογιστή για να διακρίνει μεταξύ των προτύπων των μικρών πρωτεϊνών, που βρέθηκαν στο αίμα των ασθενών με καρκίνο, σε σχέση με τα αρνητικά δείγματα ελέγχου. Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει ένα πρότυπο πρωτεϊνών, το οποίο αποτελείται από λίγες πρωτεΐνες, μεταξύ των χιλιάδων, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διακρίνουν μεταξύ των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών και των γυναικών με χωρίς καρκίνο.

Αν όμως ο καρκίνος μπορεί να εντοπιστεί σε ένα αρχικό στάδιο ο αριθμός των γυναικών που επιβιώνουν πέντε ή και περισσότερα χρόνια μετά, φτάνει στο 90%. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό ότι σε ένα τέτοιο στάδιο οι ασθενείς μπορούν να θεραπευθούν απλώς με χειρουργική επέμβαση αποφεύγοντας έτσι την χημειοθεραπεία. Ο επικεφαλής της έρευνας Emanuel F. Petricoin III και οι συνεργάτες του, έλεγξαν 50 γυναίκες με καρκίνο των οωθηκών και 50 χωρίς καρκίνο. Εντόπισαν ένα πρότυπο πρωτεϊνών στο αίμα το οποίο μπορούσε να διαφοροποιηθεί με ακρίβεια μεταξύ των γυναικών που έπασχαν από καρκίνο και των μη πασχόντων γυναικών.

Στη συνέχεια έλεγξαν 116 δείγματα αίματος-50 από γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών και 66 από γυναίκες χωρίς καρκίνο. Η εξέταση αίματος εντόπισε κάθε γυναίκα με καρκίνο ωοθηκών με 100% ακρίβεια. Η εξέταση αυτή, ήταν επίσης αποτελεσματική στην αναγνώριση γυναικών, που δεν έπασχαν από καρκίνο. ¨Όμως η εξέταση αυτή, διέγνωσε καρκίνο σε τρεις γυναίκες οι οποίες δεν έπασχαν από την ασθένεια.

Αυτό σημαίνει ότι η εξέταση αυτή θα έδειχνε καρκίνο σε γυναίκες που δεν πάσχουν, σε ποσοστό 5%. Η εξέταση που χρησιμοποιείται σήμερα, είναι ακριβής στην ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών σε προχωρημένο στάδιο αλλά εντοπίζει καρκίνους σε πρώιμα στάδια, στο 50-60% των περιπτώσεων. Η νέα αυτή εξέταση όχι μόνο ήταν ακριβής στην αναγνώριση όλων των γυναικών με καρκίνο αλλά ήταν αρκετά αξιόπιστη στον εντοπισμό των γυναικών με πρώιμο καρκίνο, σε ποσοστό 100%.

Η εξέταση αυτή όμως δεν είναι έτοιμη για άμεση χρήση. Θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές οι οποίες απαιτούν κάποια χρόνια. Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτά τα αρχικά ευρήματα και να καθοριστεί ποιες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη εξέταση και ποιες όχι.

 

πηγή: sciencenews.gr