Παρά την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο ο πλανήτης είναι ακόμα γεμάτος από φαινόμενα και καταστάσεις που δημιουργούν ερωτηματικά και είναι δύσκολο ή αδύνατο να εξηγηθούν ορθολογικά.

Ταυτόχρονα η ανθρώπινη φύση έλκεται από το μυστήριο και το παράξενο, και συχνά πλάθει μύθους που αντέχουν στο χρόνο, ακόμα και όταν προκύπτουν πειστικές επιστημονικές εξηγήσεις. Δείτε τα 5 μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη μας που αντέχουν στο χρόνο και εξακολουθούν να συναρπάζουν εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Unidentified Flying Objects (UFOs) ή το μυστήριο της εξωγήινης ζωής

Τα UFOs δεν είναι από μόνα τους ένα μυστήριο καθώς ο όρος αναφέρεται σε άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα και όχι απαραίτητα σε εξωγήινα σκάφη. Όμως από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά τα UFOs είναι συνώνυμα με διαστημόπλοια κάποιου(ων) εξωγήινων πολιτισμών που επισκέπτονται τη Γη.

Θεάσεις από απλούς ανθρώπους, από αεροπόρους και αστροναύτες, ιστορίες για απαγωγές από εξωγήινους, θεωρίες συνομωσίας για τη συγκάλυψη της αλήθειας, νεκροψίες εξωγήινων όντων, συνθέτουν ένα πολύχρωμο πάζλ στο οποίο συχνά είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την αλήθεια, το ψέμα, τη σκόπιμη παραπλάνηση, την ακούσια παρερμηνεία και την πιθανή συνομωσία. Αυτή είναι η μυθολογία των UFOs του 2ου μισού του 20ου αιώνα, η ουσία της οποίας συμπυκνώνεται στο μεγάλο ερώτημα: «είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;».

Πόσο δικαιολογημένος είναι ο σκεπτικισμός απέναντι στο φαινόμενο των UFOs; UFOλογία & Σκεπτικισμός

Πόσο τεκμηριωμένες, λογικά και επιστημονικά, είναι οι σχετικές θεωρίες ; Οι Παρανοήσεις της UFOλογίας

Μήπως υπάρχουν πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής; Απόκοσμη Σιωπή

 

Το Τρίγωνο των Βερμούδων

Το κομμάτι του Ατλαντικού ωκεανού που έγινε γνωστό με αυτό το όνομα αποτελεί το επίκεντρο ενός από τα μεγάλα μυστήρια που γεννήθηκαν και διαδόθηκαν στο πλατύ κοινό τον 20ο αιώνα. Το Τρίγωνο των Βερμούδων φέρεται να είναι ο τόπος ενός μεγάλου αριθμού εξαφανίσεων πλοίων και αεροπλάνων, υπό μυστηριώδεις συνθήκες και, συνήθως, χωρίς κανένα ίχνος. Ιδιαίτερα φυσικά φαινόμενα και κλιματολογικές συνθήκες, άγνωστες δυνάμεις, UFOs, υπερφυσικές παρεμβάσεις, ακόμα και η πιθανή συσχέτιση με τη χαμένη Ατλαντίδα, συνθέτουν ένα μωσαϊκό θεωριών που εξακολουθεί να συναρπάζει και να κινεί το ενδιαφέρον.

Δείτε εδώ μια από τις πιο αναλυτικές και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις του μυστηρίου του Τριγώνου των Βερμούδων: Το Τρίγωνο των Βερμούδων

 

Η χαμένη Ατλαντίδα

Η ιστορία της χαμένης Ατλαντίδας είναι η πιο γνωστή αλλά όχι η μόνη ιστορία που αναφέρεται στη μνήμη ενός αρχαίου χαμένου πολιτισμού. Οι μυθολογίες όλων των λαών είναι γεμάτες από διηγήσεις που ένα ευφάνταστο ή ανήσυχο μυαλό μπορεί να αποδώσει σε άγνωστους, προηγμένους πολιτισμούς που υπήρξαν ίσως πριν τον προϊστορικό άνθρωπο.

Άραγε η πόλη που περιγράφει ο Πλάτωνας στον Τιμαίο και Κριτία και ο πόλεμος με τους Αθηναίους είναι μια πραγματικότητα που περιέχει στοιχεία ιστορικής μνήμης, ή μια διαλεκτική πρακτική του συγγραφέα για να αναπτύξει τις ιδέες και τις απόψεις του; Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται μια σχετική έρευνα του Α.Π.Θ.

Από την άλλη πλευρά αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει στοιχεία που προσδιορίζουν τη θέση της Ατλαντίδας και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία του μυθικού πολιτισμού: Η χαμένη Ατλαντίδα: Ιστορία, όχι μύθος. Η έρευνα συνεχίζεται

Πέρα όμως από την Ατλαντίδα, μια σειρά από μνημεία και αρχαιολογικές ανακαλύψεις δημιουργούν την αίσθηση ότι υπάρχουν σημαντικά κενά σε αυτό που θεωρείται αποδεκτή και αναγνωρισμένη ιστορία των ανθρώπων:

Stonehenge

Μυστήρια που παραμένουν άλυτα... Μήπως είναι δώρα των Θεών

Οι μπαταρίες της Βαγδάτης

Ο χάρτης του Piri Reis.

 

Υπερφυσικό και Παραψυχολογία

Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο, και αν ναι, τί μορφή και υπόσταση έχει αυτή; Υπάρχουν παράλληλοι κόσμοι ή πραγματικότητες που σε κάποιους τόπους ή χρονικές στιγμές έρχονται σε επαφή με το δικό μας; Είναι τα φαντάσματα και τα στοιχειωμένα σπίτια το αποτέλεσμα της διασταύρωσης αυτών των κόσμων;

Υπάρχει σε κάποιες γωνιές του εγκεφάλου μας κρυμμένος ο κώδικας για τη λειτουργία αισθήσεων τις οποίες δε γνωρίζουμε να χρησιμοποιούμε; Υπάρχουν άνθρωποι που εξαιτίας ιδιαίτερων καταστάσεων έχουν αποκτήσει συναίσθηση και δυνατότητα χρήσης αυτών των αισθήσεων; Μπορούν αυτές οι αισθήσεις να αποτελούν τις γέφυρες με το υπερφυσικό;

Όσο και αν το υπερφυσικό και η παραψυχολογία δεν ταυτίζονται, συνδέονται από την κοινή ιδιότητα ότι κινούνται εκτός των αποδεκτών και αποδεδειγμένων επιστημονικών νόμων και θεωριών. Οι πιο σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι αυτό που 2.000 χρόνια πριν θεωρούταν υπερφυσικό, σήμερα έχει ερμηνευθεί με την πρόοδο της επιστήμης και την αύξηση της κατανόησης για τον κόσμο που ζούμε.

Από την άλλη μεριά αποτελούν μια ελκυστική απάντηση-ερμηνεία σε ανεξήγητα φαινόμενα, χωρίς αυτή η προσέγγιση να είναι απαραίτητα απλοϊκή, καθώς έχει κινήσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών κύκλων: Οι φυσικοί εξετάζουν τα παραψυχικά φαινόμενα

 

Το τέρας του Loch Ness

Τα Highlands της Σκωτίας είναι ίσως το πιο ιδανικό σκηνικό για ιστορίες με τέρατα και δράκους. Οι μύθοι για ένα τέρας που κρύβεται στη λίμνη Ness ξεκινούν αρκετούς αιώνες νωρίτερα, χρειάστηκε όμως να έρθει ο 20ος αιώνας για να γίνει παγκόσμια γνωστή η Nessie. Απάτη ή κάποιο άγνωστο μέλος του ζωϊκού βασιλείου, πιθανόν απομεινάρι μιας άλλης εποχής;

Όμως εκτός από το τέρας του Loch Ness υπάρχουν και αρκετές άλλες περιπτώσεις περίεργων ζώων σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Άλλα από αυτά ανήκουν στη σφαίρα των τοπικών μύθων και θρύλων, όπως ο Bigfoot στα δάση της Βορείου Αμερικής, ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαίων και ο Chupacabra της Κεντρικής Αμερικής. Υπάρχουν και άλλα που ενώ η ύπαρξή τους είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, πολύ σπάνια έχουν εντοπιστεί, όπως τα γιγάντια καλαμάρια που ζουν στα βάθη των ωκεανών και το μήκος τους φτάνει τα 10-13 μέτρα.

Η πιο διάσημη φωτογραφία του τέρατος του Loch Ness, αυτή που τράβηξε ο Robert Wilson το 1934, έχει αποδειχθεί ότι ήταν κατασκευασμένη χρησιμοποιώντας ένα παιδικό παιχνίδι. Το φιλμάκι του 1967 με τον Bigfoot έχει πολλάκις αμφισβητηθεί, αν και δεν έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ήταν σκηνοθετημένο.

Παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχει ακόμα εντοπιστεί το σύνολο των ειδών του ζωϊκού βασιλείου, οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι απλά ένα νέο είδος εντόμου, ή ένα είδος ψαριού των βυθών των ωκεανών, αλλά αποτελούν είτε χαμένους κρίκους στην ιστορία της εξέλιξης (Bigfoot), είτε απομεινάρια μιας μακρινής εποχής κατά την οποία στη γη κυριαρχούσαν τα τεράστια ερπετά (Loch Ness).

Εκτός και αν αποτελούν απλά εφευρετική επιχειρηματικότητα που εκμεταλλεύεται την έλξη που ασκούν το μυστήριο και το παράξενο.

Bloop

Cryptozoology - Science of Hidden Animals