Η ιστορία είναι γεμάτη από πρόσωπα που, παρότι δεν αμφισβητείται η ύπαρξή τους, καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου για τη ζωή, τις πράξεις ή το θάνατό τους.

Συχνά αποτελούν αγαπημένο θέμα μυθιστορημάτων και κινηματογραφικών ταινιών, ακόμα και ακαδημαϊκών ερευνών. Χωρίς αμφιβολία οι ιστορίες τους εξακολουθούν να συναρπάζουν και να αποτελούν τροφή για σκέψεις και αναζητήσεις.Ας δούμε πέντε από τα πιο μυστηριώδη ιστορικά πρόσωπα.

 

Ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείο

Ο «Ανθρωπος με το Σιδηρούν Προσωπείο» έχει περάσει στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα όλων των εποχών και ως μια από τις τραγικότερες μορφές φυλακισμένων. Τα ερωτήματα για την ταυτότητά του και οι σχετικές θεωρίες έχουν αποτελέσει αντικείμενο μυθιστορημάτων, ερευνητικών συγγραμμάτων και κινηματογραφικών ταινιών.

Τέσσερεις και πλέον αιώνες μετά το θάνατό του στη φυλακή το όνομα και οι λόγοι φυλάκισης εξακολουθούν να καλύπτονται από αχλή μυστηρίου και να δίνουν τροφή στα πλεόν ευφάνταστα σενάρια.

Δείτε μια αναλυτική έρευνα και παράθεση των δημοφιλέστερων θεωριών για αυτή την τραγική ιστορική μορφή: Ο άνθρωπος πίσω από το σιδηρούν προσωπείο

 

Jack ο Αντεροβγάλτης

Οι σκοτεινοί, σκεπασμένοι από την ομίχλη του Τάμεση, δρόμοι του East End του Λονδίνου, ήταν το πεδίο δράσης του πιο γνωστού εγκληματία όλων των εποχών. Για τρία χρόνια, από το 1888 έως το 1891, η σκιά του Jack του Αντεροβγάλτη πλανιόταν πάνω την πόλη και τα φρικιαστικής αγριότητας και χειρουργικής ακρίβειας εγκλήματά του αναστάτωναν τους Λονδρέζους.

Ποτέ δεν έγινε γνωστή η ταυτότητά του πέραν πάσης αμφιβολίας. Όμως η αγριότητα των εγκλημάτων του και το προσωνύμιο, του εξασφάλισαν μια περίοπτη θέση στα χρονικά του εγκλήματος.

Δείτε την ιστορία του Jack του Αντεροβγάλτη μέσα από τα επίσημα στοιχεία της Scotland Yard: Το μυστήριο του Jack του Αντεροβγάλτη

 

Το ανεξήγητο ταξίδι του Rudolph Hess

Το Μάιο του 1941, ένα μήνα πριν την επίθεση της Ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση και ενώ σχεδόν το σύνολο της ηπειρωτικής Ευρώπης βρισκόταν υπό Γερμανική κατοχή, ο 2ος τη τάξει αξιωματούχος του Ναζιστικού κόμματος Rudolph Hess, πέταξε μόνος του προς την Αγγλία όπου και συνελήφθη. Πέρασε το υπόλοιπο του πολέμου φυλακισμένος, σχεδόν σε πλήρη απομόνωση, ενώ μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης καταδικάστηκε σε ισόβια. Πέθανε το 1987, κρατούμενος στις φυλακές Spandau του Βερολίνου. Ήταν ο μοναδικός φυλακισμένος του συγκροτήματος και ο τελευταίος καταδικασμένος της Νυρεμβέργης.

Ποτέ δεν υπήρξε κάποια πειστική εξήγηση για το ταξίδι του Hess στην Αγγλία, σε μια χρονική στιγμή που η Γερμανία ήταν αήτητη και στο απόγειο της δύναμής της κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μυστική διπλωματία, συνεννοήσεις μεταξύ Churchill και Hitler, είναι μερικά από τα δημοφιλέστερα σενάρια για την ενέργεια του Hess, που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Άγνωστο είναι και η συγκεκριμένη αποστολή ήταν εν γνώσει ή όχι του Hitler και φυσικά το κατά πόσο επηρέασε, ή θα μπορούσε να είχε επηρεάσει την πορεία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου: Ιστορικό μυστήριο: Το περίεργο ταξίδι του Rudolf Hess στην Αγγλία

 

Kaspar Hauser

Εμφανίστηκε από το πουθενά στη Νυρεμβέργη στα τέλη της δεκαετίας του 1820, σε ηλικία περίπου 16 ετών, με περιορισμένες δυνατότητες ομιλίας, εμφανή έλλειψη κοινωνικοποίησης και σημάδια μακροχρόνιου εγκλεισμού. Η ιστορία του έγινε γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη και ο θάνατός του λίγα χρόνια αργότερα ήταν εξίσου μυστηριώδης με τη ζωή του: Το μυστήριο του Κασπάρ Χάουζερ

 

Amelia Earhart

Η Αμέλια Έρχαρτ, πρωτοπόρος της αεροπορίας, η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό, εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937. Οι αδιευκρίνιστες συνθήκες της εξαφάνισης της Αμέλια Έρχαρτ, σε συνδυασμό με τη φήμη της, προκάλεσαν την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ισχυρισμών και αρκετών θεωριών συνωμοσίας σχετικά με την τελευταία της πτήση. Ήταν η τελευταία της πτήση αποστολή κατασκοπίας για λογαριασμό των ΗΠΑ, κατ’ εντολή του ίδιου του Ρούσβελτ; Σχεδόν 80 χρόνια μετά η τύχη της Έρχαρτ παραμένει άγνωστη.

Διαβάστε τις λεπτομέρειες του τελευταίου ταξιδιού και της εξαφάνισης, και τις θεωρίες που συνοδεύουν το μύθο της: Η εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ