Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ έχετε χάσει το δρόμο σας, αν ποτέ είχατε διαλέξει ένα δρόμο να ακολουθήσετε.

Με λύπη θα σας πω ότι οι τελευταίοι 5 μήνες και κυρίως η τελευταία εβδομάδα είναι ντροπή για τις ιδέες, τα οράματα και την πρακτική της αριστεράς. Τη ζημιά που κάνετε στην ελληνική αριστερά δεν είχαν μπορέσει να την καταφέρουν στα τελευταία 60 χρόνια το παλάτι, η χούντα, η δεξιά, και η σοσιαλδημοκρατία, όλοι μαζί.

Θυσιάσατε την καθαρότητα ιδεών και θέσεων στη «δημιουργική ασάφεια» ενός αλεξιπτωτιστή, δήθεν αντικομφορμιστή, μεγαλοαστού, που πουλάει lifestyle και στήνει την προσωπική του εικόνα στις πλάτες της Ελλάδας και της αριστεράς. Εκχωρήσατε την λειτουργία του κορυφαίου θεσμού της δημοκρατίας στην πιο ακραία εκδοχή εκφοράς λόγου, στο καλύτερο προϊόν της διαδικασίας παραγωγής φτηνού εντυπωσιασμού, την πιο αντιπροσωπευτική μορφή εριστικής δογματικότητας.

Δώσατε την αίσθηση «μια από τα ίδια», καθώς προεκλογικές υποσχέσεις που θα υλοποιούνταν «την επομένη των εκλογών» αρχικά έπαιρναν προσωρινή αναβολή για το φθινόπωρο και μετά έμπαιναν σε ορίζοντα 4ετίας, για να καταλήξουν με μαθηματική βεβαιότητα σε απλές προεκλογικές υποσχέσεις.

Προσβάλλατε το δημοκρατικό κόσμο της χώρας, αριστερό και μή, όταν δεχθήκατε να συγκυβερνήσετε με αυτούς για τους οποίους ούτε η ΝΔ του Σαμαρά δεν είναι αρκετά δεξιά και έχουν το θράσος, υπό την πολιτική σας ανοχή, να παρομοιάζουν την άρρωστη, προβληματική και άδικη Ευρώπη με ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης.

Εκθέσατε ανεπανόρθωτα την αριστερή προοπτική με την αδιανόητα αφελή αντίληψη σας για τις ισορροπίες δυνάμεων, την αφάνταση προχειρότητα ή καλύτερα την απόλυτη έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου για τη διακυβέρνηση της χώρας σε συνθήκες κρίσης. Τις προτάσεις για αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών και την αυστηρότερη αντιμετώπιση των μεγαλοοφειλετών άνω του 1.000.000 δεν τις έχει το δικό σας σχέδιο, αλλά αυτό για το οποίο ζητάτε την αρνητική ψήφο του λαού. Μια γνήσια και συνεπής αριστερή κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ψηφίσει σχετικές διατάξεις τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης.

Ξέρατε με ποιούς πάτε να διαπραγματευτείτε, τους βλέπατε τόσα χρόνια, τους είδατε και από κοντά. Πέσατε σε όλες τις παγίδες που σας έστησαν, επιτρέψατε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την άσκηση κάθε είδους εκβιασμού.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά παρασύρετε το λαό σε ένα παραπλανητικό, επικίνδυνο και ταυτόχρονα ανούσιο δημοψήφισμα. Είστε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση του τόπου, έπρεπε να είχατε το θάρρος να ρωτήσετε το πραγματικό ερώτημα: «εντός ή εκτός Ε.Ε.». Αυτό έχει νόημα, αυτό παράγει αποτέλεσμα, αυτό αποτελεί κεφαλαιώδη επιλογή για το λαό. Όχι ένα κείμενο δεκάδων σελίδων με πλήθος τεχνικούς όρους, αρκετές ασαφείς διατυπώσεις και αμφιβόλου αξίας και χρήσης την επομένη του δημοψηφίσματος.

Κατηγορήσατε, και σωστά, στο πρόσφατο παρελθόν τις κυβερνήσεις που έφερναν προς ψήφιση στη βουλή μνημόνια και λοιπά νομοθετήματα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σε ένα άρθρο. Και κάνετε ακριβώς το ίδιο ξεφτιλίζοντας το θεσμό του δημοψηφίσματος. Είστε υπέρ του ΟΧΙ, αλλά μπορεί και να αλλάξετε γνώμη και να υποστηρίξετε το ΝΑΙ αν 2-3 σημεία του κειμένου συμφωνίας τροποποιηθούν. 'Η μπορεί να μην το κάνετε και καθόλου το δημοψήφισμα αν υπάρξει μια καλύτερη πρόταση γιατί το χρησιμοποιείτε ώς μέρος της διαπραγμάτευσης. Λέτε ότι το δημοψήφισμα είναι μέγιστος θεσμός της δημοκρατίας και έχετε καταφέρει να το κουρελιάσετε πριν καν γίνει.

Το τελευταίο δημοψήφισμα που έκανε πρωθυπουργός της δεξιάς ήταν για τη μορφή του πολιτεύματος. Το πρώτο δημοψήφισμα που κάνει η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς είναι για 10% ΦΠΑ.

Ο Κωστής Δελήμπασης γεννήθηκε το 1971 στη Λάρισα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ασκεί το επάγγελμα του Χημικού Μηχανικού από το 1996, με κύρια αντικείμενα περιβαλλοντικά έργα και μελέτες, διαχείριση βιομηχανικής επικινδυνότητας και εκτάκτων καταστάσεων και project management επενδυτικών σχεδίων και τεχνικών έργων.

Από το καλοκαίρι του 2001 εκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό e-telescope.gr. Άρθρα του έχουν αναδημοσιευτεί σε πολλά ελληνικά και ξένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.  

Περισσότερα άρθρα και επικοινωνία