Ο κίνδυνος να μη συνεχιστούν οι δράσεις προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.), είναι πλέον ορατός.

Οι δράσεις που αφορούν στην Έρευνα, στη Φύλαξη και στην Περίθαλψη, πραγματοποιούνται συνεχώς από το 1990 σε συνεργασία με την Πολιτεία.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση για τη συνέχιση της συνεργασίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρόλο που η λειτουργία των δράσεων στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. όχι μόνο αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας βάσει της Κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά και διασφαλίζει στην πράξη, το μοναδικό θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα της περιοχής. Έτσι, αν και η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κα Ροδούλα Ζήση προχώρησε τελικά στη θεσμοθέτηση του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., οι δράσεις προστασίας συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται εδώ και ενάμιση χρόνο αποκλειστικά από τη MΟm, γεγονός βέβαια που δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της λειτουργίας των δράσεων, στο μεγαλύτερο εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου, στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., έχουν συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία του αλλά και στην αναγνώριση της αξίας του σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Το ενδεχόμενο να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την προστασία του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. και ντροπή για την Ελλάδα. Οι άνθρωποι της MΟm (στελέχη, υποστηρικτές και εθελοντές) το 1992, χαιρέτησαν το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. Από τότε, προσπάθησαν με συνέπεια να γίνουν "Σύμμαχοι στην Επιβίωση" του υπ΄αριθμόν 1 απειλούμενου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης. Στις μέρες μας, οι ίδιοι άνθρωποι -με τη συμμετοχή και πολλών άλλων - εξακολουθούν να μοιράζονται την ίδια "αγωνία".

Από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κα Βάσω Παπανδρέου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, ακούστηκε η δήλωση: "Το περιβάλλον δεν το γιορτάζουμε για να το ξαναθυμηθούμε του χρόνου την ίδια μέρα". Από την πλευρά μας, συμμεριζόμαστε απολύτως τη θέση αυτή και το ευχόμαστε. Για το λόγο αυτό, συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε όσο μπορούμε με καύσιμα το ταχύπλοο "Αλόννησος" και το ερευνητικό σκάφος "Οδύσσεια". Η δράση πρέπει να συνεχιστεί.

Στηρίξτε ηθικά και πολιτικά τις προσπάθειες της ΜΟm για τη συνέχιση των δράσεων προστασίας στις Σποράδες. Στείλτε αυτήν την επιστολή διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ ζητώντας από την Υπουργό και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο απέναντι στο πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της χώρας μας.

πηγή: sciencenews.gr