Χωρίς αμφιβολία και πέρα από κοινοτυπίες η λειτουργία και η δραστηριότητα του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ είναι ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα στο χώρο των επιχειρήσεων και της πραγματικής ανάπτυξης και για το 2015, συνεχίζοντας την πορεία μιας δύσκολης αλλά ιδιαιτέρως δημιουργικής 3ετίας.

Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε στα τέλη του 2010 από μια ομάδα αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγών. Σήμερα, αριθμεί 100 αγελαδοτρόφους παραγωγούς - μέλη και διαθέτει 55 μονάδες παραγωγής αγελαδινού γάλακτος σε Θεσσαλία και Μακεδονία. Όσον αφορά στη συνολική παραγωγή γάλακτος, ανέρχεται στους 120 τόνους ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της εγχώριας παραγωγής.

Τα βασικότερα στοιχεία που συνθέτουν τη συνταγή της επιτυχίας του συνεταιρισμού είναι τρία.

Το πρώτο αφορά την ίδια τη φύση της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. Η Ελληνική εμπειρία στο χώρο τωνν συνεταιρισμών κάθε άλλο παρά θετική είναι, όμως ο ΘΕΣγάλα πέτυχε με μια διαφορετική προσέγγιση στη συνεταιριστική αντίληψη. Άνθρωποι νέοι, με γνώση του αντικειμένου αλλά και ανοικτά μυαλά, πέτυχαν να οικοδομήσουν κατ’ αρχήν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους και να προτάξουν το κοινό συμφέρον. Αυτή η εσωτερική χημεία των μελών συνδυάστηκε με μια άκρως επαγγελματική οργάνωση του στελεχιακού δυναμικού του συνεταιρισμού, με άτομα καταρτισμένα, με όρεξη για δουλειά και αίσθηση ευθύνης.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την καθετοποίηση της δραστηριότητας του συνεταιρισμού, καθώς στόχευσε και πέτυχε να καλύπτει τα μέλη παραγωγούς με όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες και προϊόντα (ζωοτροφές, λοιπές πρώτες ύλες, κτηνιατρική παρακολούθηση, διαχείριση των μονάδων) με τρόπο ενιαίο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Έτσι πέτυχε οικονομίες κλίμακας, αύξηση της παραγωγικότητας του ζωϊκού κεφαλαίου και διασφάλιση της ποιότητας του γάλακτος προσθέτοντας υπεραξία στο τελικό προϊόν.

Το τρίτο ήταν η πραγματικά καινοτόμα επιλογή για την αυτόνομη τελική διάθεση του προϊόντος. Ο ΘΕΣγάλα επέλεξε να έρθει σε άμεση επαφή και σχέση με τον τελικό καταναλωτή, χωρίς καμία παρεμβολή ενδιάμεσου, ούτε καν σε επίπεδο λιανικής πώλησης. Αρχικά στη Λάρισα (16), έδρα του συνεταιρισμού, και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη (17), εμφανίσθηκαν οι πρώτοι στην Ελλάδα αυτόματοι πωλητές-εμφιαλωτές γάλακτος. Με υψηλό επίπεδο τήρησης και παρακολούθησης των κανόνων υγιεινής και απόλυτο αυτοματισμό, τα «ΑΤΜ γάλακτος» άλλαξαν το τοπίο στη ελληνική αγορά. Ελληνικό γάλα παραγωγής ημέρας, παστεριωμένο, ποιοτικό και πάνω από όλα ασφαλές, το οποίο συλλέγεται από φάρμες μελών του συνεταιρισμού, παστεριώνεται σε σύγχρονες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις και φτάνει άμεσα στις δεξαμενές των αυτόματων μηχανών εμφιάλωσης γάλακτος. Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα όπου το γάλα δεν έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον ενώ καταπονείται ελάχιστα κρατώντας το μέγιστο των θρεπτικών του συστατικών. O καταναλωτής επιλέγει την ποσότητα που επιθυμεί, 1 και 1/2 λίτρο καθώς και τη συσκευασία που επιθυμεί, γυάλινο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι και πλαστικό μιας χρήσης μπουκάλι.

Από το καλοκαίρι του 2015 στα προϊόντα που διαθέτουν οι αυτόματοι πωλητές προστέθηκε συσκευασμένο σοκολατούχο γάλα και το Νοέμβριο του 2015 συσκευασμένο λευκό τυρί, όλα από γάλα του συνεταιρισμού.

Στα χρόνια της κρίσης ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα μετέτρεψε τα προβλήματα του κλάδου σε ευκαιρίες και πέτυχε όχι μόνο να κρατήσει τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις μονάδες των μελών του, αλλά να δημιουργήσει και δεκάδες νέες για το δίκτυο υποστήριξης των προϊόντων του. Ταυτόχρονα έδειξε και δείχνει, σε όποιον έχει διάθεση να το αναγνωρίσει, την πορεία για την πραγματική και ουσιαστική ανάπτυξη, αυτή που αξιοποιεί τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα και το εγχώριο στελεχιακό και επιστημονικό δυναμικό.

Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οτι συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα συνεχούς εξέλιξης, ολοκληρώνοντας το ιδιόκτητο εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος στη Λάρισα και προετοιμάζοντας τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις στην αγορά.

Κανείς δε μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί αυτή προσπάθεια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όμως έχοντας ήδη προσδιορίσει τη συνταγή της επιτυχίας, η διαμόρφωση του μέλλοντος είναι στο χέρι του συνεταιρισμού, των μελών και των στελεχών του.

 

 

 

Μάθετε περισσότερα για το συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ στο thesgala.gr