Μου είναι αδύνατο να ξεκαθαρίσω αν η ομάδα Κατρούγκαλου που συνέταξε το σχέδιο για το ασφαλιστικό και οι λοιποί κυβερνητικοί παράγοντες που το ενέκριναν είναι ανίκανοι, ανόητοι πέραν πάσης σωτηρίας, ή υπηρετούν συγκεκριμένη καταστροφική ατζέντα.

Δεν ξέρω πολλά για τα ασφαλιστικά θέματα και δε διάβασα καν τα τμήματα που αφορούν τον υπολογισμό των συντάξεων, καθώς κανένας σοβαρός άνθρωπος κάτω των 55 δεν πιστεύει πως ότι και αν ψηφιστεί σήμερα θα ισχύει όταν και αν έρθει η ώρα να πάρει σύνταξη.

Με την ιδιότητα μου του «μπλοκάκια» έψαξα να διαβάσω τί προβλέπει το περίφημο σχέδιο για τις αυριανές ασφαλιστικές εισφορές μου. Και να τί είδα:

Άρθρο 53 §1: « ... οι ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν πλέον να καταβάλουν, ανεξαρτήτα των χρόνων υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης του Ταμείου, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης ...»

Άρθρο 53 §2: «Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι της παρ. 1 δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών ...»

Άρθρο 57 §2: « ... ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα απασχολούμενων, των κατ’επάγγελμα αγροτών καθώς και των λοιπών κατηγοριών των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης υπολογίζονται κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 53 και 54, αντιστοίχως του παρόντος νόμου, ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους ...»

Άρθρο 51 §2: «... Από 1.1.2016 και για διάστημα τριών ετών, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς όλων των αυταπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1.1.1993 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), υπολογίζεται σε ποσοστό 7,5% επί του εισοδήματος όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στα άρθρα 53 και 54 του παρόντος ...»

Άρθρο 17 §2β: «...Η συνολική εισφορά ασφάλισης για εφάπαξ παροχή ορίζεται σε ποσοστό 4%, βαρύνει αποκλειστικά τους ασφαλισμένους και υπολογίζεται για τους μισθωτούς επί των πάσης φύσεως αποδοχών τους για τους ελεύθερους επαγγελματίες - αυταπασχολούμενους – αγρότες επί του εισοδήματός τους ...»

Με βάση τα παραπάνω αν είμαι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 50.000€ και καθαρά κέρδη 30.000€, δεδομένα εξαιρετικά για την περίοδο της κρίσης και αποτέλεσμα σκληρής και συνεχούς δουλειάς, το 2017 θα έρθω αντιμέτωπος με την ακόλουθη πραγματικότητα.

ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ:   30.000      
           
εισφορά για κύρια σύνταξη 20% 6.000      
εισφορά υγιειονομικής περίθαλψης 6,95% 2.085      
εισφορά επικουρικής ασφάλισης 7,5% 2.250      
εισφορά για εφάπαξ παροχή 4% 1.200      
ΣΥΝΟΛΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ: 38,45% 11.535 ή 961 το μήνα
           
ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ:   18.465      
           
φόρος εισοδήματος 29% 5.355      
εισφορά αλληλευγγύης 1% 185      
τέλος επιτηδεύματος   650      
προκαταβολή φόρου επόμενου έτους   5.355      
ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΩΝ:   11.544      
           
ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΩΝ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ: 77% 23.079      
           
ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ: 23% 6.921 ή 577 το μήνα

 

 Τί θέλετε να παρατηρήσουμε, ότι μετά από πολύ κόπο και αγώνα έβγαλα 30.000 και μου έμειναν 6.900, ή περίπου 577 ευρώ το μήνα, κάτω και από τον κατώτατο μισθό; Ότι μου ανήκει μόλις το 23% του κέρδους μου; Ή απλά να συμφωνήσουμε ότι εφόσον συνεχίσω να εργάζομαι με αυτά τα δεδομένα, είμαι ο ορισμός του σύγχρονου δουλοπάροικου, ή απλά, του μ@λ@κ@;

Υπάρχει κάποιο στοιχειωδώς λογικό και πειστικό επιχείρημα για το ότι το παραπάνω σχήμα είναι βιώσιμο ή/και δίκαιο;

Είναι «απλά» εγκληματική ανοησία, ή η τελική φάση του σχεδίου πλήρους εξαφάνισης της μικρής επιχειρηματικότητας;

 

tilegrafitisΓράφει ο Ανώνυμος Τηλεγραφητής:

Αν σας αρέσουν αυτά που γράφω μάλλον πρέπει να το ψάξετε, δεν είναι φυσιολογικό. Αν πάλι δε σας αρέσουν, μην τα διαβάζετε.

Σε κάθε περίπτωση οφείλω να σας ενημερώσω ότι είμαι όμορφος, ψηλός, καλογυμνασμένος, με πλούσια ξανθά μαλλιά. Εδώ και 9 χρόνια είμαι άνεργος εκατομμυριούχος, ετών 35, και περνάω το χρόνο μου ταξιδεύοντας με αστικά λεωφορεία και γράφοντας ανοησίες.

Περισσότερα άρθρα από τον Ανώνυμο Τηλεγραφητή