Ο Biden έχει δίκιο για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν

Τώρα η υποχρέωση των ΗΠΑ είναι απέναντι σε εκείνους τους Αφγανούς που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες τεσσάρων δεκαετιών αμερικανικής παρέμβασής.

Οι σκηνές από το Αφγανιστάν είναι συγκλονιστικές.

Δεν μπορώ να φανταστώ την απελπισία κάποιου που σκαρφαλώνει σε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο καθώς απογειώνεται, όπως οι Αφγανοί πρόσφυγες προσπαθούσαν να κάνουν στην Καμπούλ. Ούτε είναι δυνατόν να αγνοηθούν οι φόβοι των Αφγανών γυναικών, καθώς εκείνοι που κάποτε τις εκτελούσαν γιατί ήθελαν να δουλέψουν ή να μορφωθούν, επανέρχονται στην εξουσία.

Αλλά υπό το πρίσμα της κατάρρευσης της πολιτικής ηγεσίας και του στρατού των 300.000 ανδρών της χώρας, είναι επίσης αδύνατο να απορριφθεί το επιχείρημα του προέδρου Biden ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται ποτέ να κερδηθεί.

«Εάν το Αφγανιστάν δεν είναι σε θέση να προβάλει πραγματική αντίσταση στους Ταλιμπάν τώρα», είπε ο Biden, «ένας χρόνος, πέντε χρόνια ή ακόμα και 20 επιπλέον χρόνια αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά».

Ο Biden έχει δίκιο. Και πολλοί από τους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες που διεύθυναν τον πόλεμο συμφωνούν. Το 2019, η Washington Post αναφέρθηκε στην άποψη περισσότερων από 400 αξιωματούχων που παραδέχονταν ότι ο πόλεμος ήταν ήδη από τότε καταδικασμένος, συμπεριλαμβανομένων πολλών που δημόσια δήλωναν το αντίθετο.

Ο Biden έθεσε και μια ακόμα παράμετρο. Ρώτησε εκείνους που «υποστηρίζουν ότι πρέπει να μείνουμε», «Πόσες ακόμα γενιές Αμερικανών θέλετε να στείλω για να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν ένα εμφύλιο πόλεμο, όταν ο ίδιος ο Αφγανικός στρατός δεν πολεμά;»

Μετά από χρόνια θυσίας, η μόνη σωστή απάντηση είναι καμία.

Αλλά ο Biden κάνει λάθος που ρίχνει όλη την ευθύνη στους Αφγανούς. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο στο Αφγανιστάν όχι μόνο τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 40. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, εξοπλίσαμε και εκπαιδεύσαμε τις ομάδες που αργότερα έγιναν η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν.

Το κάναμε γιατί τους θέλαμε για να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς. Το έκαναν και μετά συνέβη η 11η Σεπτεμβρίου.

Επιστρέψαμε, αφαιρέσαμε την εξουσία από τους Ταλιμπάν και υποστηρίξαμε μια απελπιστικά διεφθαρμένη συμμαχία πολέμαρχων, εξόριστων και οπορτουνιστών για να λειτουργήσουν ώς νέα κυβέρνηση. Δημιουργήσαμε τον Αφγανικό Εθνικό Στρατό.

Βομβαρδίσαμε τη χώρα και στείλαμε ομάδες θανάτου της CIA, συμβάλλοντας σημαντικά στις σχεδόν 50.000 απώλειες αμάχων του πολέμου.

Πάνω από 60.000 Αφγανοί στρατιώτες έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας τους Ταλιμπάν. Αλλά εν μέσω βίας, διαφθοράς και κακής διακυβέρνησης, η κυβέρνηση που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ ποτέ δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αφγανικού λαού. Όταν ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα με ένα ελικόπτερο γεμάτο λεφτά, πολλοί Αφγανοί στρατιώτες κατέληξαν λογικά στο συμπέρασμα ότι δεν αξίζει να πεθάνουν.

Ο Biden έχει δίκιο που τερματίζει τον πόλεμο. Αλλά κάνει λάθος να τον αποκαλεί «εμφύλιο πόλεμο σε μια ξένη χώρα». Στην πραγματικότητα, είναι μια καταστροφή που προετοιμάζαμε επί 40 χρόνια. Το εγχείρημα των ΗΠΑ δεν ήταν απλά αδύνατο να επιτύχει, ήταν λάθος.

Τώρα λοιπόν η υποχρέωσή μας είναι προς τους Αφγανούς που ζουν με τις συνέπειες.

Οργανώσεις όπως οι Αφγανοί για ένα Καλύτερο Αύριο καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει τα ανώτατα όρια για τους πρόσφυγες, ώστε περισσότεροι Αφγανοί να έρθουν στις ΗΠΑ, να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας και να μην ξεκινήσει ξανά τη σύγκρουση υπό το πρόσχημα της «αντιτρομοκρατίας».

Θα πρέπει επίσης, προσθέτει η συνάδελφός μου στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών Phyllis Bennis, να συνεργαστούμε με τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα για να διασφαλίσουμε ασφαλή διέλευση των εργαζομένων παροχής βοήθειας και να βοηθήσουμε τη χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Αυτές είναι δίκαιες απαιτήσεις και πολύ οικονομικότερες από ένα πόλεμο. Το Πρόγραμμα Εθνικών Προτεραιοτήτων IPS διαπίστωσε ότι θα μπορούσαμε να επανεγκαταστήσουμε πάνω από 1 εκατομμύριο Αφγανούς πρόσφυγες για λιγότερο από το κόστος ενός έτους πολέμου.

Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, αυτό και να πάρουμε το μάθημά μας. «Μετά από 20 χρόνια, έμαθα με τον δύσκολο τρόπο ότι δεν υπήρξε ποτέ μια καλή στιγμή για να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις», δήλωσε ο πρόεδρος Biden.

Την επόμενη φορά, θα πρέπει να είμαστε αρκετά σοφοί ώστε να μην τις στείλουμε εξ' αρχής.

πηγή: otherwords.org

αναδημοσίευση και μετάφραση βάσει αδείας CC-BY-ND

Ο Peter Certo είναι διευθυντής σύνταξης του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και συντάκτης του Foreign Policy In Focus (FPIF.org).