Η διχαστική κληρονομιά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός, η πυριτιδαποθήκη των φτωχών προαστίων, η εμφάνιση των σκληρών αποστράτων και η προεδρική εκλογή του 2022 συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο καλείται να αδρανοποιήσει ο πρόεδρος Μακρόν. Θα το καταφέρει;.

Καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη την 200η επέτειο του θανάτου του (5 Μαΐου 1821), ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενεπλάκη ακόμη περισσότερο στον ολοένα κλιμακούμενο πολιτισμικό πόλεμο που μαίνεται στη χώρα. Μπορεί η Γαλλία να θεραπευτεί ή όντως οδεύει, όπως προβλέπουν κάποιοι, προς έναν «θανάσιμο εμφύλιο πόλεμο»; Η κληρονομιά του Ναπολέοντα ανέκαθεν ήταν διχαστική. Οι θαυμαστές του εκθειάζουν τον ρόλο που διαδραμάτισε στη δημιουργία του σύγχρονου γαλλικού κράτους. Οι επικριτές του τον καταδικάζουν ως έναν αποικιοκράτη ο οποίος σκλάβωσε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ομως το ζήτημα έχει καταστεί ιδιαίτερα εμπρηστικό σήμερα, μετά τη δημοσίευση, τον προηγούμενο μήνα, μιας ανοικτής επιστολής είκοσι απόστρατων στρατηγών. Σύμφωνα με τους στρατηγούς, η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση «αποσύνθεσης», λόγω πολλών «θανατηφόρων κινδύνων», περιλαμβανομένων «του ισλαμισμού και των ορδών των banlieues» (των φτωχών και γεμάτων μετανάστες προαστίων που περιβάλλουν γαλλικές πόλεις). Ενα αντιρατσιστικό κίνημα που «περιφρονεί τη χώρα μας, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της» αποτελεί έναν άλλο τέτοιο κίνδυνο.

 

Διαβάστε το άρθρο της Brigitte Granville στο protagon.gr: https://www.protagon.gr/apopseis/gallia-borei-na-apotrepsei-tin-ekriksi-o-makron-44342280787