Οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις του ΑΠΘ για το μέλλον του ελληνικού πανεπιστημίου

  •   Δελτίο τύπου Α.Π.Θ.

Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, διοργανώνουν αύριο, Τρίτη 31 Μαΐου 2011 και ώρα 12.00, στην Αίθουσα Τελετών, εκδήλωση στήριξης του Ιδρύματος σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών και μεταξύ 12:00 και 15:00 θα διακοπεί η λειτουργία του ιδρύματος, προκειμένου όλοι οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι να παρακολουθήσουν την κεντρική εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος και οι εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών επιμελητηρίων και φορέων της πόλης.

Σήμερα, Δευτέρα 30 Μαΐου 2011 και αύριο, Τρίτη 31 Μαΐου 2011, ομάδες των εθελοντών του Α.Π.Θ. (φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενοι) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης για να ενημερώσουν το κοινό και να διανείμουν ενημερωτικό υλικό.

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, από τις 10.00 μέχρι και τις 18.00, οι Εθελοντές του Α.Π.Θ., θα βρίσκονται στα παρακάτω σημεία: Αριστοτέλους με Εγνατία – Διαγώνιος – Καμάρα - Λευκός Πύργος - Αριστοτέλους με Τσιμισκή - Κολόμβου με Εγνατία - Ικτίνου με Ζεύξιδος.

«Καλούμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης αύριο, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ, σε μία μεγάλη εκδήλωση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης αλλά και ανακοίνωσης μέτρων που έχουμε λάβει για την προσαρμογή μας στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και επισήμανε «Το Α.Π.Θ. βρίσκεται εν κινδύνω όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους που αφορούν στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στη διοίκηση, στα μεγάλα κενά στο προσωπικό, στις μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές και στον εργαστηριακό εξοπλισμό.

Αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε είναι πρώτο να ενημερώσουμε, με αντικειμενικότητα και διαφάνεια, για τα πραγματικά δεδομένα της κατάστασης στο Α.Π.Θ. εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων. Δεύτερο, να εξηγήσουμε το πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών και καταπολέμησης της σπατάλης το οποίο έχουμε ήδη εφαρμόσει και έχουμε μειώσει τις δαπάνες μας, κατά 20% με 25%. Τρίτο, να παρουσιάσουμε τις θεσμικές προτάσεις μας που έχουμε ήδη υποβάλλει στο Υπουργείο Παιδείας οι οποίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που μας λείπουν, λόγω των περικοπών, από την αξιοποίηση των ίδιων εσόδων μας, από εναλλακτικές πηγές. Το Α.Π.Θ. δεν πρέπει να κλείσει. Δε ζητάμε μόνο λεφτά. Έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής μας στις συνθήκες της κρίσης. Αυτό που ζητάμε από την Πολιτεία είναι να το υιοθετήσει προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει το Πανεπιστήμιο, στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Το Α.Π.Θ. δεν έκλεισε ούτε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Το Α.Π.Θ. πρέπει να μείνει ανοιχτό κι εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να το κρατήσουμε ανοιχτό, στην πιο δύσκολη, ίσως, για τη χώρα εποχή» κατέληξε.

Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. καλεί την κοινωνία της Θεσσαλονίκης σε εγρήγορση και ανάληψη ευθύνης για το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του Α.Π.Θ.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά, μέσω live streaming, στο σύνδεσμο mms://video.auth.gr/auth_SOS_2011

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η πυρκαγια της Θεσσαλονίκης, 18-19 Αυγούστου 1917

 Η καταστροφή που άλλαξε το πρόσωπο της πόλης. Η πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης την 5/18 Αυγούστου ...

Το μυστήριο των ραδιοφωνικών σταθμών αριθμών «numbers stations»

Εδώ και δεκαετίες, φανατικοί ραδιοερασιτέχνες, αλλά και απλοί ακροατές ραδιοφώνου, γίνονται μάρτυρες...

Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επι…

Eνίσχυση της επιχειρηματικότητας  στον τομέα του Τουρισμού, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρ...

Ο άνθρωπος ως σκοπός ή μέσο: συμπτώματα της σύγχρονης κοινωνίας

Γράφει ο Ι. Καντ: “να ενεργείς και να αισθάνεσαι έτσι, ώστε ποτέ να μη μεταχειρίζεσαι τον άνθρωπο ως...