ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΦΑΡΟΙ: ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Θέατρο και παραλειπόμενα
Απάντηση
Δελτία τύπου
Άτυπος Χρήστης
Δημοσιεύσεις: 131
Εγγραφή: 05 Δεκ 2005 12:52

ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΦΑΡΟΙ: ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση από Δελτία τύπου » 03 Οκτ 2007 09:49

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Α.Π.Θ.


Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EC-PHAROS - Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη πέτρινων φάρων», που συντονίζεται από το Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έχει συγκεντρωθεί πολύτιμο υλικό από την έρευνα σχετικά με τους Φάρους, το ρόλο που έπαιξαν στη ναυσιπλοΐα, τα προβλήματα που παρουσιάζουν σήμερα και τη δυνατή αξιοποίησή τους ως μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο μέλλον. Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη 4 Ευρωπαίοι Εταίροι από τη Νορβηγία, τη Μεγ. Βρετανία, την Ιταλία και την Κύπρο.

Καταληκτική δραστηριότητα του Προγράμματος αποτελεί η οργάνωση της Έκθεσης: «Πέτρινοι Φάροι: από το χθες στο σήμερα» με αντικείμενο τους Φάρους του Ελλαδικού και Ευρωπαϊκού χώρου, από τις 13/10 έως και 26/10/2007, με στόχο την ανάδειξή του Πέτρινου Φάρου ως ιστορικό, τοπιογραφικό, αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό χωρόσημο, ως σύμβολο ρομαντισμού που εμπνέει το μοναχικό επισκέπτη. Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται μία επιστημονική προσέγγιση των πέτρινων Φάρων στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο. Οι Φάροι στην Ευρώπη αποτελούν μία προεξέχουσα μορφή της Ευρωπαϊκής κουλτούρας, ένα κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς που ταυτίζεται ιστορικά με την εξέλιξη της ναυσιπλοΐας, της οικονομίας και των κοινωνικών επιτευγμάτων του χώρου αυτού, στον οποίο γεννήθηκαν όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί. Πολλές διαχρονικές αξίες φωτίζονται από το φως του Φάρου: Μύθος, Ιστορία, Φυσικό Κάλος, Λιτή Αρχιτεκτονική, Ποίηση, Μουσική, Εικαστικές Τέχνες.

Μέσω της έκθεσης επιδιώκεται η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση για το ρόλο των λιμανιών και της ναυσιπλοΐας στη διακίνηση ατόμων, ιδεών και αγαθών. Με τα πολυποίκιλα εκθέματα και τις παράλληλες δραστηριότητες που φιλοξενούνται, έρχεται σε επαφή ο επισκέπτης με το Φάρο, τις αξίες του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα για τη συντήρηση και αποκατάστασή τους.

Η Έκθεση θα εμπλουτιστεί με άλλες παράλληλες δραστηριότητες ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος, όπως διαλέξεις αντιπροσώπων Φορέων και μεμονωμένων ατόμων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στους Φάρους, ενώ σημαντική είναι η οργάνωση μίας σύναξης φαροφυλάκων του Ελληνικού Φαρικού δικτύου, οι οποίοι και αποτέλεσαν το έμψυχο υλικό των Φάρων στη μακραίωνη ιστορία του.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 13/10 έως και 26/10/2007 και ώρα 9.00 με 21.00, στην Αποθήκη ΓΆ, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 42ων Δημητρίων.


Συντονίστρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη:
Διευθύντρια Εργαστηρίου Δομικών Υλικών Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Ιωάννα Παπαγιάννη, τηλ. 2310 995882, 995699, email: papayian@civil.auth.gr, vpachta@civil.auth.gr

Απάντηση