Νέοι πλανήτες

Θέματα σχετικά με γενική αστρονομία, το σύμπαν, πλανήτες, διαστημικές αποστολές και την εξερεύνηση του διαστήματος
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Demon
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 261
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 23:55

Νέοι πλανήτες

Δημοσίευση από Demon » 02 Σεπ 2004 14:34

Ακούστηκε χθες στις ειδήσεις και αντιγράφω από το pathfinder:

Οι νέοι πλανήτες, ανακοίνωσαν δύο ομάδες Αμερικανών αστρονόμων, ανήκουν σε μια νέα κατηγορία, στην οποία περιλαμβάνονται σώματα με μάζα από 14 έως 18 φορές μεγαλύτερη της Γης.

Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί πάνω από 130 πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος. 'Oμως όλοι ήταν τεράστιοι πλανήτες που αποτελούνται από αέρια, όπως ο Δίας, του οποίου η μάζα είναι 318 φορές μεγαλύτερη από της Γης.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τη σύσταση των πλανητών που ανακάλυψαν. «'Oλοι οι εξωηλιακοί πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα είναι σχεδόν σίγουρα αέριοι γίγαντες, αλλά αυτοί οι νέοι πλανήτες είναι ένα αίνιγμα -θα μπορούσαν να είναι αέριοι, όπως ο Δίας, αλλά θα μπορούσαν επίσης να έχουν πυρήνα από βράχους και πάγο και ένα παχύ φάκελο από αέριο υδρογόνο και ήλιο, όπως ο Ποσειδώνας, ή θα μπορούσαν να αποτελούνται από έναν συνδυασμό βράχων και πάγου, όπως ο Ερμής» σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζεφ Μάρσι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, επικεφαλής της μίας ερευνητικής ομάδας.

«Δεν μπορούμε ακόμα να δούμε 'γήινους' πλανήτες, αλλά βλέπουμε τους μεγάλους αδερφούς τους» συνέχισε.

«Εκτιμούμε ότι υπάρχουν περίπου 20 δισεκατομμύρια πλανητικά συστήματα μόνο στον Γαλαξία μας» δήλωσε ο συνεργάτης του Μάρσι, Πολ Μπάτλερ.

Οι δύο νέοι πλανήτες δεν είναι άμεσα ορατοί. Ανακαλύφθηκαν από την ταλάντωση που προκαλούν στα μητρικά τους άστρα με τα ασθενή βαρυτικά τους πεδία.

Και οι δύο πλανήτες περιφέρονται ταχύτατα σε πολύ μικρή απόσταση από τους μητρικούς αστέρες, και η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους είναι πιθανότατα εξαιρετικά υψηλή.

Ο πρώτος πλανήτης ανακαλύφθηκε από την ομάδα της Μπάρμπαρα Αρθουρ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο 'Oστιν, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Hobby-Eberly κοντά στο Ελ Πάσο.

Ο πλανήτης συνοδεύει το άστρο 55 Cancri,το οποίο έχει το μέγεθος του Ήλιου και βρίσκεται σε απόσταση 41 ετών φωτός, στον αστερισμό του Καρκίνου.

Στο σύστημα του 55 Cancri είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα και τρεις αέριοι γίγαντες. Ο μικρός πλανήτης είναι ο εσώτερος, σε απόσταση περίπου τριών εκατ. χιλιομέτρων από το άστρο. Το έτος του διαρκεί μόλις 2,8 ημέρες.

Ο δεύτερος πλανήτης ανακαλύφθηκε από την ομάδα του Τζεφ Μέρσι και του Πολ Μπάτλερ του Ινστιτούτου Carnegie, με τα δίδυμα τηλεσκόπια στο Μάουνα Κέα της Χαβάης. Οι Μάρσι και Μπάτλερ έχουν ανακαλύψει περίπου τους μισούς από τους γνωστούς εξωηλιακούς πλανήτες.

Το νέο σώμα περιφέρεται γύρω από το Gliese 436, έναν αστέρα σε απόσταση 33 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα. Και αυτός ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση τριών εκατ. χιλιομέτρων από το άστρο και συμπληρώνει μια πλήρη περιφορά σε 2,64 ημέρες.

Την περασμένη εβδομάδα Ελβετοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν πρώτοι έναν «γήινο» εξωηλιακό πλανήτη, με μάζα μόλις 14 φορές μεγαλύτερη της Γης.

Η πρωτιά θα κατοχυρωθεί πάντως στους Αμερικανούς, καθώς η έρευνα των Ελβετών δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, ενώ οι δύο νέες έρευνες έχουν γίνει δεκτές για δημοσίευση στο Astrophysical Journal.

Απάντηση