Μητρικός Θηλασμός

Θέματα που αφορούν ζητήματα και εξελίξεις στο χώρο της υγείας και έρευνες της βιολογίας
Απάντηση
esther
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: 25 Σεπ 2005 23:51

Μητρικός Θηλασμός

Δημοσίευση από esther » 04 Νοέμ 2005 00:13

Αυτή η εβδομάδα που διανύουμε, 1-7 Νοεμβρίου, είναι αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό.

Τα ποσοστά των μητέρων που θηλάζουν τα μωρά τους, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι πολύ χαμηλά, ενώ ο θηλασμός, και για την μητέρα, και για τον πατέρα είναι μεγάλη ευκαιρία ειδικής επαφής με το παιδί, αποφυγής των περισσότερων ασθενειών, και μεγάλης οικονομικής ανακούφισης. Οι στόχοι σ΄ αυτή την "εβδομάδα" είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η ευαισθητοποίηση των Φορέων, όπως είναι οι Μαιευτήρες και οι Μαίες, οι Παιδιατρικές Εταιρίες, ώστε να αρχίσουν να φαίνονται αποτελέσματα. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε μερικά.

Το μωρό μπορεί να τρέφεται με το μητρικό γάλα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, αποκλειστικά. Χωρίς να χρειάζεται κανένα άλλο, ούτε στερεό, ούτε υγρό! Μετά τους 6 μήνες, αρχίζουμε και δίνουμε συμπληρώματα. Αλεσμένα φρούτα, σούπες, κλπ. Μπορούμε όμως να συνεχίσουμε τον θηλασμό μέχρι τα 2 χρόνια του παιδιού.

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι πάρα πολλά: Ενισχύει με αντισώματα της μητέρας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού του μωρού! 1.300.000 θάνατοι παιδιών θα είχαν αποφευχθεί, αν αυτά τα παιδιά είχαν θηλάσει. Στην Ασία συνηθίζουν και δίνουν ρυζόνερο στα μωρά. Αυτό δεν τους επαρκεί. Είναι πολύ φτωχό. Πρέπει μετά τους 6 μήνες να τους δώσουν κι άλλες τροφές. Έτσι τα μωρά τους είναι υποσιτισμένα, και μόλις πάθουν κάποια ίωση, ή κάποια παιδική ασθένεια, υποκύπτουν γρήγορα και πεθαίνουν.

Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, υγιεινό, έτοιμο να το πιεί το παιδί ό,τι ώρα θέλει... Έχει μέσα προστατευτικούς παράγοντες, που κι αν ακόμη πάθει κάποια ασθένεια το παιδί, μειώνουν τη βαρύτητά της. Δίνει στο μωρό καλύτερη αντοχή στις ασθένειες. Έχει παρατηρηθεί, ότι ένα μωρό που θηλάζει, και είναι άρρωστο, δεν θέλει μεν να φάει, δεν θέλει τίποτε, να θηλάσει όμως θέλει!!! Έτσι παίρνει ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός του, και αναρρώνει γρήγορα, πολύ γρηγορότερα από τα άλλα μωρά!

Επίσης, οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους, παρατηρήθηκε, ότι πάσχουν πολύ λιγότερο από Καρκίνο, από εκείνες που δεν το έκαναν. Μόνο το 1/3 των Ελληνίδων θηλάζουν, ενώ τα 2/3 όχι.

Οι οργανωτές της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού λένε πως πρέπει να είναι 1. Τα Μαιευτήρια φιλικά προς τον Θηλασμό, 2. Να υπάρχει υποδομή στο Μαιευτήριο ώστε να οδηγούν τις κοπέλες προς τον θηλασμό, 3. Να μη δίδεται καθόλου πιπίλα στο μωρό, 4. Το μωρό να είναι 24 ώρες στο ίδιο δωμάτιο με την μητέρα του, 5. Να υπάρχει ομάδα υποστήριξης που να βοηθά μετά την μητέρα στο σπίτι της με στόχο να συνεχίσει να θηλάζει.

Αυτό το κάνει, λέει ο γιατρός κ. Λυμπέρης, μόνο ένα Κρατικό Νοσοκομείο σήμερα.

Έχουν ειδικό Φάκελο που αποστέλουν σε ομάδες προώθησης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Παιδικούς Σταθμούς κ.ά.

Απόλυτο δίκιο είχε ο καλός Επιστήμονας κ. Λυμπέρης που τα είπε αυτά, σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΝΕΤ. Και τώρα η φτωχή μου γνώμη:

Και βέβαια είναι καλύτερος ο μητρικός θηλασμός.... Γιατί να μη δώσω στο μωρό μου το τέλειο, το αγνότατο που στέλνει ο Θεός, και αντίθετα να πηγαίνω να πληρώνω χρυσό, ένα ηλίθιο πράγμα, που μυρίζει φασόλι, προφανώς είναι από σόγια, και κανείς δεν ξέρει αν είναι μεταλλαγμένη και πόσο..... Και να πρέπει να τρέχω σαν τρελλή να προλάβω, όταν αρχίσει και κλαίει το μωρό, και πεινάει, να του ετοιμάσω το μπιμπερόν, να διαλυθεί αυτό το πράγμα, αν έχω έτοιμο στο θερμός καυτό νερό, και μετά να περιμένω να κρυώσει.... Κι όλη αυτή την ώρα το μωρό να κλαίει σπαρακτικά.... Και να είναι η ώρα 2 ή 3 ή 4 το πρωί, και να θέλει η γειτονιά και ο σύζυγος να κοιμηθούν....

Ενώ με το θηλασμό, τραβάς ένα μαντηλάκι απ΄ το κουτί, ή πιο καλά ξεβγάζεις με λίγο νεράκι, και το μωρό θηλάζει αμέσως το δώρο του Θεού! Όλη τη διαδικασία την έκανε Εκείνος, για να μην κουράζεσαι εσύ, και.... μετά να ξανακοιμηθείς αμέσως. Μόνο πρέπει να προσέξεις απ΄ την αρχή, ώστε να έχεις γάλα, και να μη σου κοπεί. Ρώτησε γι΄ αυτά τον μαιευτήρα σου, την μαία σου, ή και.... τη γιαγιά σου ακόμη: Ο διόσμος λένε κάνει πολύ καλό.

Έχω φίλες που θήλασαν τα παιδιά τους και πράγματι, έχουν κάτι λεβέντες που δεν ξέρουν ούτε DEPON τι είναι! Αλλά θέλει απόφαση, και συμπαράσταση από την οικογένεια. Αν μπει σαν στόχος, όλοι μαζί θα τα καταφέρουν. Και για το καλό του παιδιού, και για τη μητέρα, και για όλη την οικογένεια! Και μακροπρόθεσμα για όλους μας....
Η αμφιβολία βλέπει τα εμπόδια. Η Πίστη βλέπει το Μονοπάτι! Η αμφιβολία βλέπει τη νύχτα. Η Πίστη βλέπει το Μονοπάτι! Η αμφιβολία φοβάται το επόμενο βήμα. Η Πίστη περπατάει προς το Φως! Η αμφιβολία ρωτάει ποιος πιστεύει; Η Πίστη απαντάει: ΕΓΩ!!!!

MARD!
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: 09 Αύγ 2005 02:39

Δημοσίευση από MARD! » 15 Νοέμ 2005 22:12

Πολύ ωραίο και πρακτικό θέμα. Ο θηλασμός ωφελεί τον άνθρωπο σωματικά και ψυχικά... Πάντως πρέπει να προσέχουμε κάτι "παραδοσιακές" συμβουλές γιαγιάδων. Πριν κάτι χρόνια είχα δει στις εφημερίδες μια είδηση για δηλητηρίαση, που προκλήθηκε από επιθέματα μολύβδου τα οποία υποτίθεται ότι θα έδιναν στη μητέρα άφθονο καλό γάλα... σύμφωνα με τις γιαγιάδες. Επίσης, οι γιαγιάδες συνηθίζουν να δίνουν στα μωρά και χαμομήλι με ζάχαρη, νερό κτλ. Το χαμομήλι - ιδίως με ζάχαρη - είναι καλό να αποφεύγεται, και το νερό δεν χρειάζεται πριν τον 6ο μήνα όπου το μωρό αρχίζει να παίρνει στερεά τροφή.
Η έλλειψη γνώσης είναι συχνά βλαβερή. Η κακή χρήση της γνώσης είναι βλαβερή πάντα.

esther
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: 25 Σεπ 2005 23:51

Δημοσίευση από esther » 16 Νοέμ 2005 00:07

Αγαπητή Mard, έχεις πολύ δίκιο, όπως τις περισσότερες φορές άλλωστε! Ούτε συζήτηση για επιθέματα μολύβδου και τέτοια ανήκουστα πράγματα....

Τώρα για χαμομηλάκι, όταν το παιδί είναι πολύ ανήσυχο.... δεν ξέρω.... δεν είμαι ειδικός.... αλλά όταν το μωρό δεν ησυχάζει ούτε μέρα ούτε νύχτα από τους λεγόμενους "κωλικούς", τότε του δίνεις και χαμομήλι, και Κίντερτε, που κυκλοφορεί, είναι τσάι για βρέφη σε κόκκους, στο εμπόριο, προκειμένου να ησυχάσεις μισή ώρα! Εκεί πια κυβερνά η Ανάγκη. Όλοι θέλουμε να κάνουμε το ένα και το άλλο, αλλά αν έχεις 3 μήνες να κοιμηθείς, τότε το να δώσεις λίγο χαμομήλι στον μπέμπη δεν είναι τίποτε.

Πάντως ο δυόσμος όντως βοηθάει στην γαλακτοφορία. Και σαν αφέψημα, και σαν επίθεμα στη μασχάλη, και στο στηθόδεσμο, ολόκληρα τα φύλλα, όπως είναι.

Σημασία έχει η μητέρα να συνεχίσει να θηλάζει. Να μη σταματήσει. Να πιστέψει στον Θηλασμό, και να μην κάνει πίσω στην πρώτη δυσκολία. Είναι και η ευκολία της άλλωστε. Το συμφέρον της από κάθε άποψη!
Η αμφιβολία βλέπει τα εμπόδια. Η Πίστη βλέπει το Μονοπάτι! Η αμφιβολία βλέπει τη νύχτα. Η Πίστη βλέπει το Μονοπάτι! Η αμφιβολία φοβάται το επόμενο βήμα. Η Πίστη περπατάει προς το Φως! Η αμφιβολία ρωτάει ποιος πιστεύει; Η Πίστη απαντάει: ΕΓΩ!!!!

MARD!
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: 09 Αύγ 2005 02:39

Δημοσίευση από MARD! » 16 Νοέμ 2005 02:10

esther έγραψε: Τώρα για χαμομηλάκι, όταν το παιδί είναι πολύ ανήσυχο.... δεν ξέρω.... δεν είμαι ειδικός.... αλλά όταν το μωρό δεν ησυχάζει ούτε μέρα ούτε νύχτα από τους λεγόμενους "κωλικούς", τότε του δίνεις και χαμομήλι, και Κίντερτε, που κυκλοφορεί, είναι τσάι για βρέφη σε κόκκους, στο εμπόριο, προκειμένου να ησυχάσεις μισή ώρα! Εκεί πια κυβερνά η Ανάγκη. Όλοι θέλουμε να κάνουμε το ένα και το άλλο, αλλά αν έχεις 3 μήνες να κοιμηθείς, τότε το να δώσεις λίγο χαμομήλι στον μπέμπη δεν είναι τίποτε.
Το χαμομήλι πράγματι μπορεί να κάνει καλό ως προς το ότι ναρκώνει ελαφρά το μωρό. Τη ζάχαρη μάλλον τη βάζουν για να το πιει το μωρό επειδή θα το βρει νόστιμο - ίσως ασυνείδητα να θέλουν να του προσφέρουν κάποιες θερμίδες, που δεν έχει το χαμομήλι! Κακομαθαίνει όμως τα μωρά η ζάχαρη... Και σχετικά με το χαμομήλι με προβληματίζει το ότι οι μεγάλοι το χρησιμοποιούν όταν έχουν δυσκοιλιότητα. Ένα μωρό που τρέφεται με ετοιματζίδικο γάλα, μπορεί να πάθει δυσκοιλιότητα και να του χρειάζεται χαμομήλι. Ένα που θηλάζει όμως, δεν παθαίνει δυσκοιλιότητα, έχει αρκετά υδαρές κενώσεις και ίσως το χαμομήλι του φέρει και διάρροια από πάνω. Αυτό είναι που φοβάμαι.
Σχετικά με τους κωλικούς, συχνά παίζει ρόλο η διατροφή της μητέρας. Αν ας πούμε τρώει κρεμύδια και σκόρδα το έντερο του μωρού αντιδρά. Επίσης, ο καφές και το τσάι που πίνει η μητέρα ταράζουν και το μωρό και δεν το αφήνουν να ησυχάσει. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο θηλασμός κουράζει κάποιες μητέρες, γιατί αισθάνονται ότι περιορίζεται η ελευθερία τους και δεν μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν. Θα έλεγα ότι είναι μια θυσία πολύ μικρή και μπροστά σε όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέρεις, γίνεται ακόμα μικρότερη.
Το Κίντερτε μ' αρέσει κι εμένα!:wink:
esther έγραψε:Πάντως ο δυόσμος όντως βοηθάει στην γαλακτοφορία. Και σαν αφέψημα, και σαν επίθεμα στη μασχάλη, και στο στηθόδεσμο, ολόκληρα τα φύλλα, όπως είναι.
Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία αυτή, ευχαριστώ! Θα το διαδώσω εκεί που χρειάζεται.
esther έγραψε:Σημασία έχει η μητέρα να συνεχίσει να θηλάζει. Να μη σταματήσει. Να πιστέψει στον Θηλασμό, και να μην κάνει πίσω στην πρώτη δυσκολία. Είναι και η ευκολία της άλλωστε. Το συμφέρον της από κάθε άποψη!

Συμφωνώ απόλυτα! Όσο για κάποιες που ανησυχούν, ότι με το θηλασμό το στήθος τους αισθητικά θα γίνει χάλια, εκτός του ότι η αισθητική "ζημιά" δεν είναι μεγάλη... σήμερα υπάρχουν εκπληκτικές κρέμες που "κάνουν θαύματα" στην εμφάνιση του στήθους, τις ραγάδες και όλα αυτά.
Η έλλειψη γνώσης είναι συχνά βλαβερή. Η κακή χρήση της γνώσης είναι βλαβερή πάντα.

esther
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: 25 Σεπ 2005 23:51

Δημοσίευση από esther » 17 Νοέμ 2005 01:29

Ίσως πράγματι, Mard μου, να θέλει λίγη "ζαχαρίτσα" που την έλεγε η γιαγιά μου η Πολίτισσα, το χαμομήλι για να το πιει το μωράκι. Αν και, αφού μπορεί και πίνει το νεογέννητο, αυτό το έτοιμο γάλα που είναι σκέτο φασόλι, (το έχεις δοκιμάσει ποτέ;) τότε..... θα μπορούσε να πιει οτιδήποτε.....

Σωστά: Πάλι έχεις δίκιο, Mard: Ό,τι καταναλώνει η μητέρα, μεταφέρεται με τον Θηλασμό και στο μωρό. Γι΄ αυτό λένε να μην παίρνετε το τάδε φάρμακο ή το τάδε, αν θηλάζετε. Οπότε σωστά, δεν θα πρέπει να τρώνε οι μητέρες που θηλάζουν βαριά φαγητά, ούτε να πίνουν καφέδες, τσάγια, κλπ.

Όσο για το στήθος.... Τι να λέμε τώρα.... Το τελειότερο στήθος, το χαίρεσαι και το... χαίρονται, πολύ λίγα χρόνια, δυστυχώς. Γρήγορα επιδρά η βαρύτητα και οι δίαιτες, πότε χάνουμε, πότε παίρνουμε κιλά, τι να σου κάνει το στήθος; Είναι τόσο ευαίσθητο.... Ειδικά αν το κλείνουμε όλη μέρα μέσα σε σφικτούς στηθόδεσμους.... τότε η βαρύτητα θα νικήσει γρήγορα. Δεν φταίει ο θηλασμός. Ίσα-ίσα που οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους πάσχουν από Καρκίνους πολύ λιγότερο, από τις άλλες που δεν θήλασαν.

Δεν είναι μεγάλη η ανάγκη, βρε κορίτσια, να είναι έξω, όλο το στήθος, στον αέρα.... Το στήθος πρέπει να είναι ζεστό, προστατευμένο, καθαρό, άνετο, κι όχι να πιέζεται από τον στηθόδεσμο, για να φαίνεται έξω, κάπως.... Εντάξει: Μη βαράτε όλοι μαζί, αλλά και η κοιλίτσα των κοριτσιών μας: Μ΄ αρέσει που τις βλέπω έτσι, τις ζουζούνες μου, πεταχτούλες κι ομορφούλες, αλλά αυτό το πράγμα είναι πολύ επικίνδυνο. Αύριο αυτή η κοπελίτσα θα λαχταράει να κάνει δύο παιδάκια. Πώς θα τα κάνει;;;; Σε λίγο θα έχει γυναικολογικά προβλήματα! Τι παιδιά θα κάνει; Λίγο ακόμη και τα κορίτσια μας δεν θα μπορούν να γεννήσουν.... Όλοι θα είναι Κλώνοι.... Aσε.... μη συνεχίσω. Πολύ γκρίνιαξα πάλι.... Αλλά τ΄ αγαπάω τα μανάρια μου, και στενοχωριέμαι.....
Η αμφιβολία βλέπει τα εμπόδια. Η Πίστη βλέπει το Μονοπάτι! Η αμφιβολία βλέπει τη νύχτα. Η Πίστη βλέπει το Μονοπάτι! Η αμφιβολία φοβάται το επόμενο βήμα. Η Πίστη περπατάει προς το Φως! Η αμφιβολία ρωτάει ποιος πιστεύει; Η Πίστη απαντάει: ΕΓΩ!!!!

MARD!
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: 09 Αύγ 2005 02:39

Δημοσίευση από MARD! » 17 Νοέμ 2005 16:51

esther έγραψε: Ίσα-ίσα που οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους πάσχουν από Καρκίνους πολύ λιγότερο, από τις άλλες που δεν θήλασαν.
Πράγματι είναι έτσι. Αγαπητή esther θα σου στείλω PM για ένα άλλο θέμα που ανέφερα.
Η έλλειψη γνώσης είναι συχνά βλαβερή. Η κακή χρήση της γνώσης είναι βλαβερή πάντα.

MARD!
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: 09 Αύγ 2005 02:39

Δημοσίευση από MARD! » 06 Ιαν 2006 02:30

Τα παρακάτω τα βρήκα στο http://www.unborn.gr/unborn1/unborn/ind ... 10,0,0,1,0

Φυσική διατροφή: Μητρικός θηλασμός
Η προετοιμασία για τον θηλασμό ξεκινά από την κύηση
Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των μητέρων που θηλάζουν τα παιδιά τους αυξάνεται. Η υπεροχή του μητρικού γάλακτος έναντι των τεχνητών γαλάτων αποδεικνύεται συνέχεια με νέα επιστημονικά στοιχεία. Η εξήγηση είναι απλή: τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει απόλυτα τη φύση.

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού, τόσο για τη μητέρα όσο για το παιδί, είναι πολλά. Ο θηλασμός εξασφαλίζει σωστότερη ψυχοσωματική ανάπτυξη του βρέφους και δημιουργεί στενότερο ψυχικό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Με την κατάλληλη προετοιμασία, τη σωστή πληροφόρηση και τη βοήθεια από εξειδικευμένους συμβούλους, θα θηλάσετε με επιτυχία το μωρό σας και μάλιστα θα μπορέσετε να απολαύσετε τη μοναδική αυτή εμπειρία της μητρότητας.

Η σωστή αρχή για τον θηλασμό γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επιλογή ενός γιατρού κι ενός μαιευτηρίου που να υποστηρίζουν τον θηλασμό, η ενημέρωση από έμπειρα και ειδικευμένα άτομα (γιατρούς, μαίες, νοσηλεύτριες) και η προετοιμασία του στήθους είναι τα βασικά βήματα πριν από τον τοκετό.

Με τη σωστή πληροφόρηση και καθοδήγηση αποφεύγονται, αν δεν είναι απαραίτητα, τα αναλγητικά και η αναισθησία κατά τον τοκετό. Η επίδρασή τους στο νεογέννητο το εμποδίζει να θηλάσει αμέσως μετά τον τοκετό, και έτσι επηρεάζονται οι πιθανότητες επιτυχίας του θηλασμού.

Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού βοηθούν επίσης γιατί συμβάλλουν στην ομαλή εξέλιξη της γέννας, ώστε η μητέρα να έχει απόθεμα δυνάμεων για τον θηλασμό.

Εξίσου απαραίτητη είναι και η ψυχολογική προετοιμασία της εγκύου. Ο θηλασμός, η ιδιαίτερη αυτή σχέση της μητέρας με το μωρό, προϋποθέτει αφοσίωση, θέληση να ξεπεραστούν τυχόν δυσκολίες, δέσμευση, τουλάχιστον κατά τις πρώτες εβδομάδες, και έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι άλλων ασχολιών.

Γενικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία των μαστών για τον θηλασμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αποφυγή της χρήσης σαπουνιού ή οινοπνεύματος στο στήθος, ώστε να μην αφυδατωθεί η θηλή, είναι αρκετή προετοιμασία. Κρέμες και λάδια δεν είναι απαραίτητα, γιατί οι αδένες γύρω από τη θηλή εκκρίνουν μια φυσική λιπαντική ουσία που τις προστατεύει από σκασίματα.

Αν φοβάστε ότι το στήθος σας είναι μικρό για να θηλάσετε, μη φοβάστε άδικα! Το μέγεθος του στήθους δεν έχει σχέση με την ικανότητά του να παράγει αρκετό γάλα. Γενικά το μυστικό για να έχετε πάντα αρκετό γάλα είναι να θηλάζετε το μωρό σας συχνά. Αν του δώσετε συμπλήρωμα, τότε το δικό σας γάλα θα μειωθεί. Αντίθετα, αν θηλάζετε όποτε το ζητάει, θα έχετε άφθονο γάλα για να το χορτάσετε.

Πλεονεκτήματα του θηλασμού για τη μητέρα

Τα «δώρα» του θηλασμού για τη μητέρα είναι σημαντικά γιατί:

Απελευθερώνει την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που βοηθά τη μήτρα να επανέλθει στην αρχική μορφή της πιο γρήγορα. Ο θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό μειώνει την απώλεια αίματος με τη δράση της ίδιας ορμόνης.
Η χαλαρωτική ουσία που περιέχει το μητρικό γάλα με τον θηλασμό συμβάλλει στο να νιώσει η μητέρα αυτό που ονομάζεται «μητρικό ένστικτο» και την προστατεύει από τη μελαγχολία μετά τον τοκετό.
Μειώνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού αλλά και της μήτρας.
Κάνει καλό στη σιλουέτα. Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος από τον οργανισμό της μητέρας βοηθά στην κατανάλωση του επιπλέον λίπους που έχει συγκεντρωθεί στο σώμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Είναι ένας φυσικός τρόπος αντισύλληψης. Παρ ότι όχι απόλυτα ασφαλής, προφυλάσσει σε μεγάλο ποσοστό.
Πολλές μητέρες βρίσκουν πολύ πιο βολικό να έχουν κάθε στιγμή γάλα στη σωστή θερμοκρασία, χωρίς τη διαδικασία προετοιμασίας και αποστείρωσης.
Προστατεύει τη μητέρα από την οστεοπόρωση.

Πλεονεκτήματα του θηλασμού για το μωρό

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη δυνατή βρεφική τροφή γιατί:

Περιέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το βρέφος, και μάλιστα σε ιδανική αναλογία για τη σωστή του ανάπτυξη.
Είναι βιολογικά εξειδικευμένο για να προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, δηλαδή του οργάνου στο οποίο βασίζεται η επιβίωση του ανθρώπου.
Προστατεύει το βρέφος από πολλές λοιμώξεις, ιώσεις, αλλεργίες και από την αναιμία.
Αφομοιώνεται πιο εύκολα, ελαχιστοποιώντας τους κολικούς, τη δυσκοιλιότητα, ακόμα και τις πιθανότητες συγκάματος.
Είναι ένας ζωντανός ιστός. Η σύνθεσή του αλλάζει, ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους, από μέρα σε μέρα, από γεύμα σε γεύμα, ακόμα και από τη φάση (αρχή ή τέλος) του γεύματος – στην αρχή είναι αραιό για να ξεδιψάσει το μωρό και στη συνέχεια πιο πλούσιο για να ικανοποιήσει την πείνα του.
Ηρεμεί το μωρό λόγω μιας ειδικής ορμόνης που περιέχει.
Μειώνει πολλούς μελλοντικούς κινδύνους, όπως παχυσαρκία και νεανικός διαβήτης.
Ο θηλασμός συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη και διαμόρφωση της στοματικής κοιλότητας, γιατί ασκεί εκείνους τους μυς που η φύση έχει προετοιμάσει γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Αυξάνει σημαντικά τον δείκτη νοημοσύνης.
Προστατεύει από τον καρκίνο, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισής του.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ:

Ιδιαίτερα για τα πρόωρα μωρά, το μητρικό γάλα είναι σωτήριο. Η φύση έχει προνοήσει ώστε το γάλα της μητέρας που γεννά πρόωρα να έχει 25% περισσότερα λευκώματα, βιταμίνες και άλατα σε σύγκριση με το γάλα μετά από μια κανονική κύηση.

Το πρωτόγαλα ή πύαρ είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να πάρει το βρέφος στο ξεκίνημα της ζωής του. Είναι ένα λεμονοκίτρινο υγρό που παράγει το στήθος της μητέρας την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννα. Το πρωτόγαλα είναι ανεκτίμητης αξίας, όχι μόνο από θρεπτική άποψη αλλά κυρίως επειδή παρέχει στο νεογέννητο πάρα πολλά αντισώματα. Τα αντισώματα προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις, σε μια περίοδο κατά την οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, αφού δεν έχει αναπτύξει ακόμα το δικό του αμυντικό σύστημα. Ακόμα, οι φυσικές καθαρτικές του ιδιότητες βοηθούν στην αποβολή του μηκωνίου, της κολλώδους ουσίας που περιέχει το έντερο του νεογέννητου. Το πρωτόγαλα περιέχει λιγότερο λίπος από το κανονικό μητρικό γάλα, ώστε να είναι πιο εύπεπτο, και προστατεύει το μωρό από ίκτερο σοβαρής μορφής.
Η έλλειψη γνώσης είναι συχνά βλαβερή. Η κακή χρήση της γνώσης είναι βλαβερή πάντα.

esther
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: 25 Σεπ 2005 23:51

Δημοσίευση από esther » 06 Ιαν 2006 14:18

MARD μου, είσαι φοβερή!

Πού τις βρήκες όλες αυτές τις υπέροχες πληροφορίες;....

Είδες πόσος καταπληκτικός είναι ο μητρικός θηλασμός; Ένα θαύμα της Φύσης! Ένα πλούσιο Δώρο του Θεού στον άνθρωπο!

Ας έχουν την Σοφία οι μητέρες, και τη θέληση, να το αποφασίσουν, και να κάνουν τις μικρούλες θυσίες που χρειάζονται, για να έχουν όλα αυτά τα υπέροχα αποτελέσματα!!!.... Στο χέρι τους είναι.... Ας τις φωτίσει ο Θεός να το κάνουν.... Να λιγοστέψει ο καρκίνος στις μητέρες, η επιλόχεια μελαγχολία, η βρεφική θνησιμότητα σε μεγάλο ποσοστό, οι λοιμώξεις των μωρών, και χίλια-δυο άλλα κακά που με τον θηλασμό μειώνονται ή αποφεύγονται.... Ευκολία τους είναι κι όχι εμπόδιο.... Ας δοκιμάσουν!!!
Η αμφιβολία βλέπει τα εμπόδια. Η Πίστη βλέπει το Μονοπάτι! Η αμφιβολία βλέπει τη νύχτα. Η Πίστη βλέπει το Μονοπάτι! Η αμφιβολία φοβάται το επόμενο βήμα. Η Πίστη περπατάει προς το Φως! Η αμφιβολία ρωτάει ποιος πιστεύει; Η Πίστη απαντάει: ΕΓΩ!!!!

MARD!
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: 09 Αύγ 2005 02:39

Δημοσίευση από MARD! » 06 Ιαν 2006 14:53

esther έγραψε:
Πού τις βρήκες όλες αυτές τις υπέροχες πληροφορίες;....
Στο http://www.unborn.gr όπου υπάρχουν πάρα πολλά επιστημονικά άρθρα για το παιδί πριν και μετά τη γέννησή του. Συνιστώ ανεπιφύλακτα την περιήγηση στο site και ιδιαίτερα ένα άρθρο με τίτλο "Προγεννητική Ψυχολογία".
Η έλλειψη γνώσης είναι συχνά βλαβερή. Η κακή χρήση της γνώσης είναι βλαβερή πάντα.

Kostas
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: 19 Ιούλ 2004 20:52

Δημοσίευση από Kostas » 06 Ιαν 2006 19:55

MARD! επειδή σε βλέπω πολύ ψαγμένη στα περί εγκυμοσύνης, έχεις ακούσει αν δεν κάνει να τρώνε οι εγκυες τόνο και ξηφία?

υ.γ. Μην γελάτε, δεν είμαι εγώ έγκυος :)
Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει Δρόμος. -Πες μου τι κάνεις το φαΐ που τρως και θα σου πω ποιος είσαι. Άλλοι το κάνουν ξίγκια και κοπριά, άλλοι το κάνουν δουλειά και κέφι και άλλοι το κάνουν Θεό.

Απάντηση