To μυστικό του δισκοπότηρου, ο του Ντα Βίνσι, oι απογόνοι...

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
zeus52
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: 24 Σεπ 2005 19:32

Δημοσίευση από zeus52 » 26 Σεπ 2005 23:13

Τελικά αυτό που ήθελε να πετύχει ο Νταν Μπραουν το πέτυχε. Κάμποσα εκατομύρια στην τσέπη του και εμείς σαν χαζοί να αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά έχουν μια δόση αλήθειας....
Και η απάντηση είναι ΟΧΙ
Τίποτα από όλα αυτά δεν αληθεύουν, εκτός από τις τοποθεσίες και ορισμένα ιστορικά γεγονότα που παραθέτει. Τίποτα άλλο δεν είναι αλήθεια. Γι' αυτό άλλωστε το βιβλίο του κατατάσσεται στα ιστορικά μυθιστορήματα.Όλα αποτελούν φαντασιοπληξίες του συγγραφέα <<και καλά κάνει>> πούλησε και πουλάει...!
Όσον αφορά τις διαμάχες για το τι είναι αλήθεια έχουν λυθεί με τις οικουμενικές συνόδους εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αν και καταλαβαίνω τις προσπάθειες των οπαδών τους να τις επαναφέρουν, αφού ορισμένες από αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα αν και κάπως συγκεκαλυμμένες κάτω από άλλες ονομασίες, που είναι γνωστές αιρέσεις.

Άβαταρ μέλους
Demon
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 261
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 23:55

Δημοσίευση από Demon » 29 Σεπ 2005 20:21

Οι γνωσεις μου για την ιστορια δεν ειναι αρκετες για να κρινω αν αυτα που εγραψε εχουν μικρη, μεγαλη η καθολου ιστορικη βαση.

Ομως η παρουσιαση που κανει για καποια θεματα, οπως ας πουμε ο πινακας του Ντα Βιντσι, δεν εχουν σχεση με την ιστορια, ειναι κατι ορατο και πραγματικο και πολλα απο αυτα που λεει ειναι πραγματικα εντυπωσιακα.

Άβαταρ μέλους
Kate
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: 18 Φεβ 2004 13:46

Δημοσίευση από Kate » 29 Σεπ 2005 20:35

Καλοί μου Joker και Zeus52 σε πολλά συμφωνώ μαζί σας και σε λίγα άλλα διαφωνώ. Σίγουρα είναι ιστορικό μυθιστόρημα που απέφερε στο συγγραφέα του μια τεράστια περιουσία και θα συνεχίσει να γεννά χρυσά αυγά.

Από την άλλη όμως δεν είναι εντελώς αίολο ιστορικά. Στηρίχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ένα βιβλίο της δεκαετίας του 80 το Holy Blood, Hooly Grail που επίσης ήταν ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενο στην εποχή του, καθώς μάλιστα δεν ήταν μυθιστόρημα αλλά ακαδημαϊκή μελέτη (κάποιοι βάζουν αρκετά εισαγωγικά).

Νομίζω ότι ο Joker το έθεσε αρκετά σωστά χρησιμοποιώντας το όρο "διφορούμενες αλήθειες". Και τελικά εκεί είναι και η ουσία όλης της συζήτησης για το βιβλίο. Σε πολλές από τις ερμηνείες που δίνονται στο βιβλίο μπορούν να αντιπαρατεθούν κάποιες άλλες, οι οποίες όμως δεν είναι αντικειμενικά και ορθότερες, απλά έχουν ερείσματα στην επίσημη Θεολογία, ή τους μηχανισμούς παραγωγής δόγματος, όπως οι Σύνοδοι που ανέφερες Zeus52. Αν όμως αμφισβητήσει κανείς την ορθότητα αποφάσεων των Συνόδων, αν κινδύνεύσει να θεωρηθεί αιρετικός (άλλωστε το τί είναι αίρεση και τί όχι κάποιοι το αποφάσισαν με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια), τότε μπορεί να πλάσει σενάρια. Αυτό δε σημαίνει ότι τα σενάρια αυτά είναι σωστά, είναι απλά διαφορετικά, και σε ακαδημαϊκό-ιστορικό επίπεδο, αν δεν τα αποδείξει παραμένουν απλά σενάρια.

Demon είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα η ανάλυση για το Μυστικό Δείπνο, και προσωπικά μου γέννησε και μου άφησε αναπάντητα πολλά ερωτηματικά. Για να κρατήσουμε όμως τις ισορροπίες, υπάρχουν πολλά έργα τέχνης τα οποία μπορεί να θεωρηθούν αμφιλεγόμενα, μυστηριώδη, ή ακόμα και φορείς μυστικών μηνυμάτων.

ΠΟΣΕΙΔΩΝ
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 14:31

Δημοσίευση από ΠΟΣΕΙΔΩΝ » 06 Οκτ 2005 21:06

Διφορούμενες είναι οι απόψεις του κου.Brown και σίγουρα περιέχουν και κάποιες δόσεις αλήθειας όπως σωστά λέει ο Joker. Αλλά επειδή η ιστορία γράφεται απο τους νικητές, οι απόψεις του μπορεί να απομονωθούν και να γελοιοποιηθούν αφού πρώτα του φέρει μιά τεράστια περιουσία απο τα οικονομικά κέρδη του.
Συνδέει τον Χριστό με τον Μίθρα, πράγματι λοιπόν στην εποχή του Μεγ.Κων/νου που καθιέρωσε τον Χριστιανισμό η επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας ήταν ο Μιθραισμός σε αυτό δέν έχει άδικο. Και ο Χριστιανισμός καθιερώθηκε σάν επίσημη θρησκεία για πολιτικο-θρησκευτικούς λόγους και όχι γιατί οι αυτοκράτορες πίστευαν τάχα στην θεότητα του Ιησού. Είναι παραμυθάκια για μικρά παιδιά το να προσπαθούν να μας βάλουν να πιστέψουμε κάτι τέτοιο, απο την στιγμή που το παραδέχονται οτι ο Μ.Κων/νος βαπτίστηκε μόνο λίγο πρίν τον θάνατο του. Αφού λοιπόν πίστεψε στην θεότητα του Ιησού και επέβαλε τον Χριστιανισμό γιατί δέν βαπτίστηκε αμέσως όταν καθιέρωσε τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία??
Όλα αυτά είναι ερωτήματα που θέλουν πολύ ψάξιμο, ο κος Brown άσχετα με το εάν λέει αλήθειες ή όχι δίνει ικανοποιητικές εξηγήσεις σε αυτούς τους προβληματισμούς.

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 06 Οκτ 2005 23:15

ΠΟΣΕΙΔΩΝ έγραψε:.
Συνδέει τον Χριστό με τον Μίθρα,
Αν σε κάποιον από σας πέσει στα χέρια σας κάνα βιβλίο για τον Μιθιδρατισμό, μήν το πετάξετε, έχει αρκετό ενδιαφέρον.
Tasos Zakynthos

ΠΟΣΕΙΔΩΝ
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 14:31

Δημοσίευση από ΠΟΣΕΙΔΩΝ » 07 Οκτ 2005 10:52

Αν σε κάποιον από σας πέσει στα χέρια σας κάνα βιβλίο για τον Μιθιδρατισμό, μήν το πετάξετε, έχει αρκετό ενδιαφέρον
Ο Μιθραισμός ξεκίνησε την λατρεία του απο την δυναστεία των Μιθριδατικών του Πόντου, και στην συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη την Μικρά Ασία και τον ασπάσθηκαν απο νωρίς οι Ρωμαίοι αυτικράτορες.
Στον Μιθραισμό καταλογίζονται όλοι οι διωγμοί των Χριστιανών στην Ρωμαική αυτοκρατορία. Η κεντρική βαση της λατρείας του συνοψιζόταν στην αιώνια μάχη για την καταπολέμηση του κακού σατανικού πνεύματος του κακού Αριμάν, την οποία μόνο ο Μίθρας μπορούσε να πετύχει.
Ο άνθρωπος με την βοήθεια του Μίθρα μπορούσε να νικήσει το κακό και να αναγεννηθεί, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον Χριστιανισμό με τον Ιησού Χριστό. Η λατρεία του Μίθρα ξεκίνησε βασικά απο σπήλαια και δέν κατασκευάζονταν ναοί.
Η τελική επεκράτηση και νίκη του Μίθρα θα επερχόταν με την ολική ανάσταση των νεκρών στην δευτέρα παρουσία του. Οι Μιθραιστές είχαν την Κυριακή σάν μέρα αργίας και λάτρευαν την 25η Δεκεμβρίου τρείς μέρες μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο σάν ημερομηνία γέννησης του Μίθρα. Οι τρείς ημέρες απο την 21η Δεκεμβρίου συμβόλιζαν τις τρείς μέρες που μεσολάβησαν απο τον σταυρικό θάνατο μέχρι την ανάσταση του.
Αυτά τα λίγα, τα έγραψα για να δείτε τις σοβαρές ομοιότητες και τα κοινά ανάμεσα στις δύο θρησκείες.

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 09 Οκτ 2005 02:15

ΠΟΣΕΙΔΩΝ έγραψε: Η τελική επεκράτηση και νίκη του Μίθρα θα επερχόταν με την ολική ανάσταση των νεκρών στην δευτέρα παρουσία του. Οι Μιθραιστές είχαν την Κυριακή σάν μέρα αργίας και λάτρευαν την 25η Δεκεμβρίου τρείς μέρες μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο σάν ημερομηνία γέννησης του Μίθρα. Οι τρείς ημέρες απο την 21η Δεκεμβρίου συμβόλιζαν τις τρείς μέρες που μεσολάβησαν απο τον σταυρικό θάνατο μέχρι την ανάσταση του.
Αυτά τα λίγα, τα έγραψα για να δείτε τις σοβαρές ομοιότητες και τα κοινά ανάμεσα στις δύο θρησκείες.
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ μήπως κατά τύχη ξέρεις και τίποτε για την λατρεία του Μίθρα και τον Μ. Κωνσταντίνο;
Tasos Zakynthos

ΠΟΣΕΙΔΩΝ
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 14:31

Δημοσίευση από ΠΟΣΕΙΔΩΝ » 09 Οκτ 2005 21:09

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ μήπως κατά τύχη ξέρεις και τίποτε για την λατρεία του Μίθρα και τον Μ. Κωνσταντίνο;
O M.Κωνσταντίνος ήταν λάτρης του Μίθρα και ιερέας του Μίθρα μέχρι το τέλος της ζωής του αφού δέν βαπτίσθηκε χριστιανός παρά μόνο λίγο πρίν τον θάνατο του, εμμένοντας στην πατρώα θρησκεία των προκατόχων του. Κατείχε και τον τίτλο του Μέγα Ποντίφηκα, τίτλο που είχαν όλοι οι Μιθραιστές αυτοκράτορες.
Καθιέρωσε την ανεξαρτησία και στήριξε τον Χριστιανισμό μόνο για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και όχι γιατί πίστευε ο ίδιος σε αυτόν. Επηρέασε μάλιστα και την 1η Οικουμενική Σύνοδο που ο ίδιος προέδρευε να δώσει στον Χριστιανισμό στοιχεία της Μιθραικής λατρείας.
Τα παραπάνω δέν τα έχω διαβάσει απο τον Dan Brown που δέν ξέρω ούτε το εξώφυλλο του βιβλίου του.

Άβαταρ μέλους
tomas
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 147
Εγγραφή: 07 Μαρ 2005 18:43

Δημοσίευση από tomas » 12 Οκτ 2005 16:40

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΤΩΡΑ? Ο ΜΙΘΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΜΙΘΡΑ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΘΕΟΥ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΑΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΤΗΝ ΘΕΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. Ο ΜΙΘΡΑΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΠΟΥ ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕ ΑΜΕΣΨΣ.

ΠΟΣΕΙΔΩΝ
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 14:31

Δημοσίευση από ΠΟΣΕΙΔΩΝ » 12 Οκτ 2005 20:07

Tomas διάβασε τίποτα κανένα βιβλίο, καμιά εγκυκλοπαίδεια, ψάξε λίγο και στο Internet πάνω σε αυτό το θέμα μπάς και βγάλεις τις παρωπίδες που έχεις και μετά το ξανασυζητάμε :wink:
Οτι ο Μ.Κων/νος ήταν οπαδός του Μίθρα και δέν βαπτίστηκε χριστιανός παρα μόνο λίγο πρίν πεθάνει είναι κάτι το πασίγνωστο. Αν επιμένεις εσύ στα δικά σου μόνο και μόνο για να δημιουργήσεις εντυπώσεις μίλησε μας τουλάχιστον λίγο πειστικότερα.

Απάντηση