15 μήνες κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Θεόφιλος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: 22 Μάιος 2005 17:43

15 μήνες κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

Δημοσίευση από Θεόφιλος » 13 Ιουν 2005 01:15

Αγαπητοί φίλοι,

ανοίγω αυτό το θέμα με αφορμή την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Η ΝΔ ισχυρίζεται πως παρέλαβε χάος, μια οικονομία διαλυμένη και ένα δημόσιο στο οποίο κυριαρχεί η διαφθορά. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του τα αρνείται και από την πλευρά του καταγγέλει τη ΝΔ για το έργο που επιτέλεσε ως τώρα χαρακτηρίζοντάς το φτωχό καθώς και για την απογραφή την οποία θεωρεί καταστροφική για τη χώρα. Το ΚΚΕ καταγγέλει και τα δύο κόμματα για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και μαζί του, ίσως όχι τόσο ακραία, συμφωνεί και ο Συνασπισμός.

- Πιστεύεται πως η κυβέρνηση έχει πραγματικά διάθεση, θέληση και γενικά ότι χρειάζεται για μεταρρυθμίσεις;
- Πως κρίνεται την αντιπολιτευτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της αριστεράς; Τι πρέπει να αλλάξει;

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 13 Ιουν 2005 01:54

Ας μήν το ξύνουμε Θεόφιλε, Πονάει.
Η Ν.Δ δεν είναι αρκετά δεξιό κόμμα, Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρκετά αριστερό και καταντήσαμε"ρούχα που πλύθηκαν μαζί και έχουνε γίνει ροζ"
Ξέρεις τα πολιτικά κόμματα είναι κάτι σαν τον υδραυλικό.
Πάντα αφήνει κάτι για να τον προτιμήσουμε και την επόμενη φορά.

Όσο για αντιπολίτευση και αντιπολιτευτικές τακτικές ειλικρινά έχω χαζέψει.
Μερικές φορές τους ακούς και συζητούν σαν να μήν υπάρχουμε εμείς, σαν να μην υπάρχει λαός.

Στην δεκαετία του 1980 σε μιά χώρα της Ασίας έγινε μια σύσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο αυτής της χώρας και στο Δ.Ν.Τ.
Το Δ.Ν.Τ. έθεσε κάποιους όρους.
Ο πρόεδρος αυτής της χώρας αφού άκουσε προσεκτικά τι του ζητούσαν σηκώθηκε τους είπε επι λέξη να πάνε να γ......ε ναι ακριβώς επί λέξη, και τους εξήγησε ότι καλό είναι να κάθεται να ακούει μ....ες αλλά έχει και μια χώρα να κυβερνήσει.
Σήμερα αυτή η χώρα είναι απο τις πλουσιότερες στην ΝΑ Ασία

Ακριβώς Θεόφιλε Ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ρόζ
Tasos Zakynthos

Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 20:07

Δημοσίευση από Dorian » 14 Ιουν 2005 00:54

Δυστυχώς φοβάμαι ότι θα γίνω μηδενιστής και μονότονος, όμως μερικά πράγματα με έχουν κουράσει τόσο πολύ που δε μπορώ να κάνω αλλιώς. Έχει άραγε σημασία αν μας κυβερνά η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ; Όχι επειδή και τα δύο κόμματα είναι περίπου δεξιά ή αριστερά και αρκετά προς το κέντρο, όχι επειδή λίγο πολύ τα ίδια κάνουν.

Με ενοχλεί αυτό που είπε και ο αγαπητός Τάσος. Συζητούν και το χειρότερο πράττουν λες και εμείς δεν υπάρχουμε. Επιπλέον η πολιτική έχει γίνει ο χώρος των αποτυχημένων και των γελοίων της ζωής. Πόσοι από τους σημερινούς βουλευτές, τους πρώην και νύν υπουργούς έχουν κάνει με επιτυχία κάποιο επάγγελμα στη ζωή τους; Ποιός είναι ο Καραμανλής, ποιός ο Παπανδρέου, τί δουλειά έκαναν, πώς απέδωσαν σε αυτή;

Όμως αγαπητέ Θεόφιλε δεν πρέπει να αγνοήσω και τις ερωτήσεις σου που αποτελούν και το θέμα της συζήτησης:
Πιστεύεται πως η κυβέρνηση έχει πραγματικά διάθεση, θέληση και γενικά ότι χρειάζεται για μεταρρυθμίσεις;
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τί πραγματικά χρειάζεται ώστε ο απλός πολίτης να γίνει πλουσιότερος και να ζήσει καλύτερα. Όπως δεν είχε και η προηγούμενη. Είναι όλοι τους εγκλωβισμένοι στο μικρόκοσμο της πολιτικής τους επιβίωσης και των οικονομικών δεικτών που όπως έχει αποδειχθεί ελάχιστη σχέση έχουν με τη διαβίωση του λαού.
Πως κρίνεται την αντιπολιτευτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της αριστεράς; Τι πρέπει να αλλάξει;
Πρέπει να αλλάξει η ίδια η έννοια του όρου αντιπολίτευση. Στόχος της αντιπολίτευσης είναι να γίνει κυβέρνηση κι αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο.

Άβαταρ μέλους
μιχάλης
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 405
Εγγραφή: 07 Σεπ 2004 12:28

Δημοσίευση από μιχάλης » 15 Ιουν 2005 12:15

Η πρόταση δυσπιστίας είναι η κορυφαία στιγμή του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Με τον ερασιτεχνισμό που χειρίστηκε ένα τέτοιο θέμα το ΠΑΣΟΚ δείχνει το επίπεδο της αντιπολίτευσης που ασκεί.

Από την άλλη πλευρά όσα καραγκιοζιλίκια είδαμε και ακούσαμε τοι τριήμερο στη βουλή δείχνουν απλά τον πάτο της πολιτικής ζωής του τόπου.
Εγώ συμφωνώ με το ΚΚΕ που δεν συμμετείχε σε αυτόν τον ξεπεσμό και απείχε από την ψηφοφορία. Λες και ήταν κάτι τόσο πολύ δύσκολο οι βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν "ναι" στην μανούβρα που έκανε ο Καραμανλής.

Πάντως πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός είναι πολύ τυχερός. Έχει τον χειρότερο αντίπαλο που θα μπορούσε ποτέ πολιτικός να έχει.

ΠΟΣΕΙΔΩΝ
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 14:31

Δημοσίευση από ΠΟΣΕΙΔΩΝ » 15 Ιουν 2005 12:36

- Πιστεύεται πως η κυβέρνηση έχει πραγματικά διάθεση, θέληση και γενικά ότι χρειάζεται για μεταρρυθμίσεις;
Πιστεύω οτι έχει, αλλά παρόλο που έχουν περάσει 15 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία δέν έχει δείξει απολύτως τίποτα που να το επιβεβαιώνει.
- Πως κρίνεται την αντιπολιτευτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της αριστεράς; Τι πρέπει να αλλάξει;
ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ, η Κυβέρνηση παίζει χωρίς κανέναν αντίπαλο ο δέ Γιωργάκης άσχετα με το πόσο συμπαθής είναι, κρατά συνέχεια τα ποσοστά του πολύ χαμηλά και δέν έχει ανταπόκριση στον κόσμο.

Άβαταρ μέλους
Θεόφιλος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: 22 Μάιος 2005 17:43

Δημοσίευση από Θεόφιλος » 21 Ιουν 2005 08:58

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις θα ήθελα να τονίσω κάτι. Κάθε κόμμα που έρχεται ή θέλει να έρθει στην κυβέρνηση υπόσχεται μεταρρυθμίσεις. Η αλήθεια είναι όμως ότι για τις μεταρρυθμίσεις χρειάζεται πολύ χρήμα και πολύ χρόνος και κανείς πολιτικός δεν το λέει αυτό. Για να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές πρέπει να γίνουν συγκρούσεις με παραγωγικές τάξεις, δανεισμός, σύγκρουση με τα Μ.Μ.Ε. που όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα πτώση της δημοτικότητας την οποία καρπώνονται τα άλλα κόμματα. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η μεταρρύθμιση θα αποδώσει καρπούς πριν το τέλος της τετραετίας και ότι οι καρποί αυτοί δεν πρόκειται να απαξιωθούν.
Ένα άλλο στοιχείο που θα ήθελα να προσθέσω είναι το γεγονός ότι κάθε νέος υπουργός σε οποιοδήποτε υπουργείο, δεν θέλει να συνεχίσει το έργο του προηγούμενου, αλλά θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα στο υπουργείο. Αποτέλεσμα: ιδιαίτερα συχνή αλλαγή πολιτικής που συνεπάγεται αναποτελεσματικότητα του υπουργείου.
Κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου μου είπε ότι ζητήθηκε κάποια στιγμή παλαιότερα από διαφόρους πανεπιστημιακούς και άλλους αναλυτές να γίνει μια μελέτη για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Έξι μήνες μετά η μελέτη έγινε αλλά ο υπουργός είχε αλλάξει. Ο νέος υπουργός ζήτησε νέα μελέτη. Η παλαιά μελέτη επαναδακτυλογραφήθηκε και μετά από λίγο καιρό παραδόθηκε. Σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλαξε και η κυβέρνηση και η μελέτη εγκαταλήφθηκε σε κάποιο από τα συρτάρια του Υπουργείου Εσωτερικών. Φαντάζομαι ότι έχουν γίνει και άλλες σχετικές μελέτες. Εσείς φανταστείτε την απάντηση αυτών των ειδικών όταν θα τους ζητηθεί να κάνουν νέα μελέτη...

ΠΟΣΕΙΔΩΝ
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 14:31

Δημοσίευση από ΠΟΣΕΙΔΩΝ » 21 Ιουν 2005 12:57

Για να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές πρέπει να γίνουν συγκρούσεις με παραγωγικές τάξεις, δανεισμός, σύγκρουση με τα Μ.Μ.Ε. που όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα πτώση της δημοτικότητας την οποία καρπώνονται τα άλλα κόμματα. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η μεταρρύθμιση θα αποδώσει καρπούς πριν το τέλος της τετραετίας και ότι οι καρποί αυτοί δεν πρόκειται να απαξιωθούν
Δυστυχώς τις συγκρούσεις με τους συγγεκριμένους φορείς όσο και άν το θέλουν δέν τις τολμάνε. Καμία Κυβέρνηση δέν τολμάει γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος. Aν όμως καταλάβουν με τον καιρό οτι το πολιτικό κόστος θα έρθει αργότερα και μεγαλύτερο απο τον ίδιο τον καταπιεσμένο λαό θα είναι διαφορετικά τα πράγματα.
Ήδη το πατατράκ του ΠΑΣΟΚ απο την μακροχρόνια αλλοπρόσαλη πολιτική του Σημίτη δέν έχει περάσει ακόμα παρόλο που έχουν περάσει δύο χρόνια και το κόμμα έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο. Aν και η σημερινή Κυβέρνηση δέν το καταλάβει αυτό θα πάθει κάποτε τα ίδια και χειρότερα.
Ένα άλλο στοιχείο που θα ήθελα να προσθέσω είναι το γεγονός ότι κάθε νέος υπουργός σε οποιοδήποτε υπουργείο, δεν θέλει να συνεχίσει το έργο του προηγούμενου, αλλά θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα στο υπουργείο. Αποτέλεσμα: ιδιαίτερα συχνή αλλαγή πολιτικής που συνεπάγεται αναποτελεσματικότητα του υπουργείου.
Εδώ φάσκουν και αντιφάσκουν. Απο την στιγμή που η πολιτική τους είναι ίδια δέν υπάρχει κανένας λόγος για ξεχωριστό στίγμα.

ΜΙΧΑΛΗΣ
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 121
Εγγραφή: 23 Αύγ 2004 15:23

Δημοσίευση από ΜΙΧΑΛΗΣ » 27 Ιουν 2005 13:31

Συμφωνώ με τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ. Όσο οι πολιτικοί συνεχίζουν να μετρούν το πολιτικό κόστος δε θα καταλήξουμε πουθενα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θέλει αλλά δεν μπορεί. Και δυστυχώς αποδεικνύεται πώς δεν έχει ικανούς ανθρώπους για να εφαρμόζουν μια πολιτική. Εδώ και ενάμισυ χρόνο ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτε άλλο από να φτιάχνουν νόμους οι οποίοι είτε απορρίπτονται, είτε δε μπορούν να εφαρμοσθούν.

Άβαταρ μέλους
Θεόφιλος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: 22 Μάιος 2005 17:43

Δημοσίευση από Θεόφιλος » 03 Ιούλ 2005 22:45

Όλοι αναμένουμε πάντως τις πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση λέει ότι θα τις κάνει, η αντιπολίτευση φαίνεται να συμφωνεί και δεν αντιδρά πριν δει αποτελέσματα. Η κύρια σύγκρουση είναι πάντως για το ασφαλιστικό.
Σήμερα άκουσα τον υπουργό Εργασίας να λέει πως δεν πειραχθούν μέσα στην τετραετία τα όρια ηλικίας και οι εισφορές, αλλά το ασφαλιστικό θα λυθεί (δεν βλέπω πως αν δεν γίνουν αλλαγές σε κάποιο από τα δύο).
Στη Γερμανία πάντως τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα. Είτε εκλεγεί το SPD είτε το CDU, θα αλλάξουν πολλά πράγματα στο θέμα ασφάλιση. Μιλάνε για κατάργηση των δώρων, αύξηση του ορίου ηλικίας ακόμη και για τα βαρέα, κατάργηση ελαφρύνσεων στις μητέρες, παράλληλη ασφάλιση σε δημόσιο και ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα, κ.α.
Το Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη επιδιώκει τη μεταφορά των επιδοτήσεων από τη γεωργία στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες. Θεωρεί τις αγροτικές επιδοτήσεις "πεταμένα λεφτά" (και ίσως να μην έχει άδικο) και πιστεύει πως η Ευρώπη, μετά το άνοιγμα νέων αγορών εργασίας (βλέπε Κίνα, Ταϊβάν, Βουλγαρία,...) πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της έρευνας για να παραμείνει ανταγωνιστική.

Αναφορικά τώρα με το πολιτικό κόστος, είναι δυστυχώς μια πληγή για τη χώρα. Αμφιβάλει κανείς ότι η κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε μέτρα ανάλογα με τα γερμανικά δεν θα επανεκλεγεί (αν καταφέρει κιόλας να τελειώσει την τετραετία) ασχέτως κι αν αυτά είναι αναγκαία; Και τα δύο μεγάλα κόμματα θα προσπαθήσουν να παρατείνουν επ άπειρον το ζήτημα (ή τα ζητήματα) και στο τέλος θα προσπαθήσουν να πουν στο λαό ότι η "κακιά" Ευρώπη το επέβαλε κι ότι φταίει ο προηγούμενος. Έχουμε βαρεθεί πια να ακούμε στα debate τους πολιτικούς των μεγάλων κομμάτων να τσακώνονται όχι επί της ουσίας αλλά για το ποιος έκανε λιγότερα λάθη, το συνασπισμό να τους καταγγέλει για πόλωση και το ΚΚΕ να ζητά την έξοδο από την ΕΕ και τον απομονωτισμό (λες και γίνεται τώρα πια).

Απάντηση