Διαπραγματεύσεις με Γερμανία στο Β ΠΠ

Απάντηση
feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις:633
Εγγραφή:10 Φεβ 2004 12:07
Διαπραγματεύσεις με Γερμανία στο Β ΠΠ

Δημοσίευση από feanor » 05 Απρ 2005 22:26

Μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και καθώς ο ελληνικός στρατός προέλαυνε στην Αλβανία, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να φοβάται τη γερμανική επέμβαση.
Η αλήθεια είναι πως ο Χίτλερ δεν ήθελε να επέμβει στα Βαλκάνια, αφού προετοιμαζόταν για την επίθεση στην ΕΣΣΔ, αλλά αφενός οι αποτυχίες των Ιταλών στο αλβανικό μέτωπο και η ανατροπή της γιουγκοσλαβικής ουδετερότητας τον ανάγκασαν να εμπλέξει δυνάμεις για δύο μήνες μέχρι το Μάιο του 1941, ώστε να μην αφήσει εκτεθειμένες τις ρουμανικές πετρελαιοπηγές αλλά και τις στρατιές του Ανατολικού Μετώπου.
Μέχρι να εκδηλωθεί όμως η επίθεση υπήρχε ένα εντονότατο παρασκήνιο με επαφές από τη Γερμανία μέσω τρίτων χωρών, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός με την Ιταλία (χωρίς μεταβολή συνόρων) και να επιστρέψει στην αρχική της ουδετερότητα. Με λίγα λόγια θα βγαίναμε νικητές στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, γλυτώνοντας και από την επαχθή περίοδο της Κατοχής.
Σημειώνω βέβαια πως ουδέποτε υπήρξε επίσημη πρόταση, απλά γινόταν βολιδοσκόπηση των προθέσεων μας. Οι Άγγλοι φυσικά δεν άργησαν να μάθουν για αυτό το παρασκήνιο και όπως είναι λογικό προσπάθησαν να μας αποθαρρύνουν από μία ξεχωριστή σύναψη ειρήνης με την Ιταλία. Όλως παραδόξως στις 29/1/1941 ο Μεταξάς πεθαίνει, γεγονός το οποίο σήμερα οι ιστορικοί συνδέουν με τα παραπάνω, δεδομένων μάλιστα των φιλογερμανικών αισθημάτων του Μεταξά.
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Kostas
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις:532
Εγγραφή:19 Ιούλ 2004 20:52

Δημοσίευση από Kostas » 06 Απρ 2005 09:44

Φίλε feanor, διαβάζοντας μου άφησε μια γεύση, ε πως να το πω , σαν μη ολοκληρωμένο έρωτα :)
Νόμιζα πως ήταν αόρατα γράμματα παρακάτω και προσπαθούσα να τα διαβάσω, αλλά μάλλον δεν υπήρχαν :)
Απότομο τέλος και πιθανόν πρέπει να το συνεχίσεις :)
Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει Δρόμος. -Πες μου τι κάνεις το φαΐ που τρως και θα σου πω ποιος είσαι. Άλλοι το κάνουν ξίγκια και κοπριά, άλλοι το κάνουν δουλειά και κέφι και άλλοι το κάνουν Θεό.

Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις:424
Εγγραφή:17 Φεβ 2004 20:07

Δημοσίευση από Dorian » 06 Απρ 2005 20:13

Ομολογώ πώς δεν έχω υπ' όψιν μου προσπάθειες της Ελλάδας για ανακωχή με τους Ιταλούς. Μπορείς να μας πεις περισσότερα feanor;

Ταξιδιώτης
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις:6
Εγγραφή:06 Ιούλ 2004 00:05

Δημοσίευση από Ταξιδιώτης » 06 Απρ 2005 21:18

Μέχρι να εκδηλωθεί όμως η επίθεση υπήρχε ένα εντονότατο παρασκήνιο με επαφές από τη Γερμανία μέσω τρίτων χωρών

Δεν καταλαβαίνω, για ποιές τρίτες χώρες αναφέρεσαι.
Είναι γνωστό πως ο Μεταξάς διαπραγματευόταν με τους Γερμανούς μέσω ενός Γερμανού αξιωματικού, πιθανών Ελληνικής καταγωγής, τον περίφημο και μυστηριώδη Φόν Κανάρης.
Ο Μεταξάς ήταν λέγεται έτοιμος να υπογράψει κάποιου είδους συνθήκη με τους Γερμανούς που θα διαβεβαίωνε πως η Ελλάδα θα έμενε ουδέτερη.
Υπαρχουν αναφορές για 'Αγγλους πράκτορες να τον επισκέπτοντε στο νοσοκομείο και να του κάνουν κάποια ένεση, ενώ ο προσωπικός του ιατρός απουσίαζε στο εξωτερικό και είχε ζητήσει να μη του χορηγίσουν κανένα φάρμακο μέχρι την επιστροφή του.
Φυσικά μετά τον θάνατο του Μεταξά η Ελλάδα προσχώρησε στη συμμαχία προς μεγάλη ικανοποίηση των Άγγλων και όλων των καταστρεπτικών για τον τόπο αποτελεσμάτων.

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις:539
Εγγραφή:17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 08 Απρ 2005 12:25

Αγαπητέ ταξιδιώτη, ο Ναύαρχος Wilhelm Canaris, δεν ήταν μυστήριο πρόσωπο, είναι από τα πλέον γνωστά πρόσωπα του Β' ΠΠ. Ήταν αρχηγός της Αμπβέρ, της Σταρτιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μέχρι την απορρόφηση της από την αντίστοιχη των SS, αμέσως μετά τη συνομωσία του Ιουλίου του 1944. Συνελήφθη από τα SS με την κατηγορία ότι συμμετείχε στη συνομωσία και εκτελέστηκε, αν θυμάμαι καλά, λίγο πριν το τέλος του πολέμου.

Δεν έχω υπ' όψιν μου εάν υπήρξαν επίσημες συζητήσεις μεταξύ των Γερμανών και της Ελληνικής κυβέρνησης μετά την έναρξη του πολέμου με τους Ιταλούς.
Ταξιδώτης έγραψε:Φυσικά μετά τον θάνατο του Μεταξά η Ελλάδα προσχώρησε στη συμμαχία προς μεγάλη ικανοποίηση των Άγγλων και όλων των καταστρεπτικών για τον τόπο αποτελεσμάτων..
Μα η Ελλάδα, πριν το θάνατο του Μεταξά, είχε ήδη δεχθεί στο έδαφος της Βρεταννικές δυνάμεις. Η έκφραση "καταστρεπτικά αποτελέσματα" υποννοεί μήπως ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει ουδέτερη (πώς άραγε από τη στιγμή που είχε ήδη δεχθεί Ιταλική εισβολή) ή να προσχωρήσει στον Άξονα;

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις:633
Εγγραφή:10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 09 Απρ 2005 22:04

Για να απαντήσω στις απορίες...
Kosta ηθελημένα το έκοψα εκεί το σχόλιο για να αφήσω μια υποψία συνωμοσίας από την πλευρά των Άγγλων (εξάλλου σε αυτό το forum μας αρέσει η συνωμοσιολογία :D )
Ταξιδιώτη οι τρίτες χώρες ήταν της Ισπανίας και της Σουηδίας, από τις λίγες ουδέτερες στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Ο ρόλος τους ήταν να 'φέρουν σε επαφή' διπλωμάτες της Ελλάδας και της Γερμανίας. Επαφές όντως έγιναν (μεταξύ διπλωμάτων στις χώρες που ανάφερα) αλλά σίγουρα όχι σε ανώτατο επίπεδο (Χίτλερ-Μεταξάς).

Σημειώνω πως οι Γερμανοί ήταν αυτοί που επιθυμούσαν την ανακωχή του ελληνοϊταλικού πολέμου και όχι οι Ιταλοί, οι οποίοι άλλωστε στις αρχές του 1941 μετέφεραν ισχυρές ενισχύσεις στην Αλβανία για να εξαπολύσουν αντεπίθεση προς τις ελληνικές θέσεις.
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Ταξιδιώτης
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις:6
Εγγραφή:06 Ιούλ 2004 00:05

Δημοσίευση από Ταξιδιώτης » 11 Απρ 2005 23:04

Alex

το όνομα του Κανάρη συναντάται επίμονα σε ιστορίες που έχουν να κάνουν με την αναζήτηση κούφιας γής, Θούλης και συναφών, που δεν γνωρίζω περισσότερα γιατί δεν ασχολήθηκα.
Πάντως υπάρχει η παροιμία που λέει ''όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά''

Η αναφορά μου για τα καταστρεπτικά αποτελέσματα θέλει επεξήγηση;
Μας πρόσφεραν ειρήνη και προτιμήσαμε τον πόλεμο;
Ποιος κέρδισε με αυτό; Υπάρχει καμία αμφιβολία;
Οι πληροφορίες μου λένε πως οι Ιταλοί θα υποχωρούσανε στα παλιά τους σύνορα.
Τι άλλο όφελος θέλαμε;
feanor

Όντως ο Χίτλερ δεν ήθελε με τίποτε να ανοιχτεί μέτωπο στα βαλκάνια -τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει τις επιχειρήσεις που ετοίμαζε στη Ρωσία.
Ο βλάκας ο Μουσολίνι τον έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων.
Ονειρευόταν την αναβίωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που είχε αρχίσει με την κατάληψη της Ελλάδας.

Άβαταρ μέλους
μιχάλης
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις:405
Εγγραφή:07 Σεπ 2004 12:28

Δημοσίευση από μιχάλης » 12 Απρ 2005 10:14

Το ζήτημα πάντως είναι ότι αν είχε ολοκληρωθεί η γραμή Μεταξά στα Βόρεια σύνορά μας, η έκβαση του πολέμου θα ήταν διαφορετική. Στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα δεν πέρναγε κουνούπι και οι Γερμανοί περάσανε τελικά επειδή έπεσε η γιουγκοσλαβία σε κανά τριήμερο και από τα εκεί σύνορα. Και όταν ο Ελληνικός στρατός αναγκάστηκε να σταματήσει να πολέμάει τους ναζί καθώς είχαν φτάσει στη Θεσσαλονίκη, οι Γερμανοί απέδιδαν τιμές κατά την αναχώρηση των Έλλήνων στρατιωτών.

Η αναφορά ισως δεν κολλάει με το θέμα, αλλά μιας και πέρασε η επαίτειος από την μάχη των οχυρών και δεν αναφέρθηκέ πουθενά κουβέντα, σκέφτηκα να κάνω μια αναφορά για αυτή τη στιγμή του Β' ΠΠ.

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις:633
Εγγραφή:10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 12 Απρ 2005 20:27

Μας πρόσφεραν ειρήνη και προτιμήσαμε τον πόλεμο;
Ποιος κέρδισε με αυτό;
Ο Τσώρτσιλ

μιχάλη καλά έκανες και μας θύμισες για την μάχη των οχυρών. Πάντως και να είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή της γραμμής το αποτέλεσμα δεν θα ήταν διαφορετικό. Οι Γερμανοί εισέβαλαν από την κοιλάδα του Αξιού, όπου οχυρωματικά έργα δεν θα είχαν καμμία αξία, σε αντίθεση με τα κακοτράχαλα βουνά της Ανατ. Μακεδονίας. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση των οχυρών ο Γερμανικός Στρατός, όταν έβλεπε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει ένα οχυρό, το παρέκαμπτε. Όχι, δεν νομίζω ότι είχαμε καμμία τύχη απέναντι στους Γερμανούς, οι οποίοι εκείνη την εποχή διέθεταν τον καλύτερο στρατό του κόσμου (πριν παρεξηγηθώ ως ναζιστής αναφέρομαι αποκλειστικά στις μαχητικές του ικανότητες και όχι στην ιδεολογία).

Για να ξαναγυρίσω στο αρχικό θέμα δεν νομίζω ότι πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη η επιθυμία των Γερμανών για κατάπαυση πυρός στα Βαλκάνια. Το ερώτημα, μάλλον αναπάντητο, είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί, αλλά αφέθηκε υποχείριο των Άγγλων. Στην τελική Ελλάδα και Γερμανία αδελφά καθεστώτα είχαν, από την άποψη της ιδεολογικής τους τοποθέτησης.
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Άβαταρ μέλους
phantom
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις:389
Εγγραφή:28 Φεβ 2004 17:32

Δημοσίευση από phantom » 14 Απρ 2005 13:29

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ Η ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΙΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΦΡΙΚΗ?
Αναζητητής της Αλήθειας

Απάντηση