Τη γλώσσα μου έδωσαν ΝΕΟελληνική...

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
don_kichotes
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 212
Εγγραφή: 01 Οκτ 2004 10:44

Τη γλώσσα μου έδωσαν ΝΕΟελληνική...

Δημοσίευση από don_kichotes » 14 Οκτ 2004 15:04

Τι συμβαίνει τελικά με τη Νεοελληνική;
Γιατί παρατηρείται αυτή η αποστροφή τα τελευταία χρόνια;
Γιατί έχει γίνει τόσο έντονη η αρχαιολατρεία; (βλ. καταλήξεις σε -ν ακόμη κι αν δεν χρειάζεται, σε -έως, -ούς, -οίησις κλπ κλπ)
Γιατί όλοι αρέσκονται σε κινδυνολογίες του τύπου: "η γλώσσα μας πεθαίνει, σβήνει, καταστρέφεται";
Γιατί εκτιμούμε τόσο πολύ τη γλώσσα των προγόνων μας και απομακρυνόμαστε τόσο από εκείνη των συγχρόνων μας;

Απλές απορίες...
ΜΟΝΟ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΓΝΩΜΗ

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 14 Οκτ 2004 16:25

Χμμμ...εδώ θα διαφωνήσω...δεν νομίζω ότι παρατηρείται στρόφή προς τα αρχαιοελληνικά, το αντίθετο οι τάσεις είναι στην περαιτέρω απλούστευση της γλώσσας και στην επέκταση της γλωσσικής ένδοιας και εξηγούμαι:
1. Αρκετοί φιλόλογοι (καθηγητές Πανεπιστημίων) υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταργηθούν οι διαφορετικές γραφές των φθόγγων (πχ ι και όχι ει, οι,υ,η ε και όχι αι κτλ) με το σκεπτικό ότι τα γράμματα αυτά προφέρονταν διαφορετικά, οπότε υπήρχε ανάγκη διαχωρισμού. Τώρα που όλα ακούγονται το ίδιο, γιατί να έχουμε 5 φθόγγους που ηχούν σε ι και όχι μόνο ένα.
2. Στη νεοελληνική έχουν εισβάλλει πάμπολλες ξένες γλώσσες είτε από μόδα είτε επειδή η αντίστοιχη ελληνική παραήταν περίεργη (πχ φαξ αντί για συσκευή τηλεομοιοτυπίας).
3. Οι Έλληνες, ενώ διαθέτουμε μια πλουσιότατη γλώσσα, εντούτοις χρησιμοποιούμε ελάχιστες λέξεις για να επικοινωνήσουμε.

Κατά τη γνώμη μου, ναι η γλώσσα κινδυνεύει (εξελίσσεται θα πει κάποιος) και πρόκειται για ένα φαινόμενο, που δεν αγγίζει μόνο την ελληνική γλώσσα, αλλά τις γλώσσες όλων των ολιγάριθμων εθνών. Απόρροια της παγκοσμιοποίησης, η οποία απαιτεί μια κοινή γλώσσα (βλέπε αγγλική) για να συνεννοούμαστε, αλλά από την άλλη παραβλέπει τις περίφημες 'πολιτιστικές ιδιαιτερότητες' του κάθε λαού.

Πώς παρατηρείς εκδηλώσεις λατρείας προς την αρχαιοελληνική-ν( :wink: ) γλώσσα τη στιγμή που από τα 12 χρόνια μαθητικής ζωής διδάσκεται μόλις 2. Τώρα ότι βγαίνουν κάποιοι στις τηλεοράσεις και χρησιμοποιούν λέξεις της καθαρεύουσας ή αρχαΐζουσες, μάλλον οφείλεται σε δικό τους σύμπλεγμα (και όχι κόμπλεξ), ώστε να φανούν σπουδαίοι και γραμματιζούμενοι και όχι σε αρχαιολατρεία.
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Άβαταρ μέλους
don_kichotes
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 212
Εγγραφή: 01 Οκτ 2004 10:44

Δημοσίευση από don_kichotes » 14 Οκτ 2004 17:16

feanor έγραψε:1. Αρκετοί φιλόλογοι (καθηγητές Πανεπιστημίων) υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταργηθούν οι διαφορετικές γραφές των φθόγγων (πχ ι και όχι ει, οι,υ,η ε και όχι αι κτλ) με το σκεπτικό ότι τα γράμματα αυτά προφέρονταν διαφορετικά, οπότε υπήρχε ανάγκη διαχωρισμού. Τώρα που όλα ακούγονται το ίδιο, γιατί να έχουμε 5 φθόγγους που ηχούν σε ι και όχι μόνο ένα.
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι φθόγγοι αυτοί δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Και πάρα πολλές λέξεις έχουν απλουστευτεί (βλ. τραίνο-τρένο, ταξείδι-ταξίδι, αυγό-αβγό, σε λίγο μπορεί να δούμε αυτό-αφτό!)
Δεν νομίζω όμως ότι θα επικρατήσει (τουλάχιστον σύντομα) η δική τους άποψη. Και ευτυχώς!!!

2. Στη νεοελληνική έχουν εισβάλλει πάμπολλες ξένες γλώσσες είτε από μόδα είτε επειδή η αντίστοιχη ελληνική παραήταν περίεργη (πχ φαξ αντί για συσκευή τηλεομοιοτυπίας).
Κατά τη γνώμη μου καλώς συμβαίνει. Θα ήθελες αγαπητέ μου feanor να μου δώσεις την διεύθυνση του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου; Ή μήπως προτιμάς να μου δώσεις το e-mail σου;

3. Οι Έλληνες, ενώ διαθέτουμε μια πλουσιότατη γλώσσα, εντούτοις χρησιμοποιούμε ελάχιστες λέξεις για να επικοινωνήσουμε.
Ο πλούτος μιας γλώσσας δεν μετριέται με τις λέξεις, αλλά με τη δομή. Ο αριθμός των λέξεων είναι πάντοτε ρευστός. Και εξάλλου, έχει μεγάλη σημασία το με ποιόν επικοινωνούμε. Με τον κολλητό μας πχ μπορούμε να συνεννοηθούμε μια χαρά με 20 λέξεις. Με τον καθηγητή του πανεπιστημίου; Με τον εργοδότη μας;
Aσε που αυτό συμβαίνει στις περισσότερες γλώσσες και ειδικότερα στη λογοτεχνία (κατηγόρησαν π.χ. τον Κάφκα για ασκητισμό, για μη εστετισμό, λόγω περιορισμένου λεξιλογίου.) Ας μην το περιορίζουμε μονάχα στην ελληνική πραγματικότητα.

Κατά τη γνώμη μου, ναι η γλώσσα κινδυνεύει

Κοίτα να δεις, την ίδια άποψη είχαν και οι Αττικιστές έως και τον 2ο αιώνα μ.Χ., όταν καταδίκαζαν τη σύγχρονή τους γλώσσα. Ο Φρύνιχος συγκεκριμένα έκανε πολύ ωραία σχόλια όταν διόρθωνε την Καινή Διαθήκη! (π.χ. βρέχειν επί του ύειν...παντελώς αποδοκιμαστέον -σκίμπους λέγε αλλά μη κράββατος κλπ κλπ)
ΜΟΝΟ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΓΝΩΜΗ

Άβαταρ μέλους
freespirit
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 184
Εγγραφή: 11 Μαρ 2004 02:09

Δημοσίευση από freespirit » 14 Οκτ 2004 20:50

H αλήθεια είναι ότι εμφανίζονται και οι δύο τάσεις, κατα τη γνώμη μου. Από τη μια πλευρά υπάρχει (υπήρχε, και θα υπάρχει) η κινδυνολογία εναντίον της απλουστευσης, η αφελληνισμού της γλώσσας λόγω εισρροής ξένων λέξεων.
Ως αποτέλεσμα σε αυτό θα υπάρχει μια τάση αρχαισμού και συντηρητισμού σε κάποιους περιορισμένους κύκλους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαφορές και η εξέλιξη της γλώσσας σε σχέση με παλαιοτερες εποχές, ήταν κάποτε "λάθη" της εποχής. Είναι είτε λάθη λεξικά, είτε γραμματικά. Το σημερινό σωστό είναι το λάθος μιας εποχής.
Η καθαρεύουσα κατάφερε είναι αλήθεια να απαλλάξει την γλώσσα από ξένα δάνεις και να εισάγει νέες λέξεις. Η γλώσσα σήμερα είναι πολύ πιο αρχαίζουσα από ότι πρίν την Επανάσταση. Ο ρόλος της όμως είχε παρέλθει πολύ πριν την τυπική κατάργησή της.

Σήμερα υπάρχουν πολλές νέες τεχνολογικές έννοιες που είναι δύσκολο να συγχωνευθούν είτε να μεταφρστούν και να αφομοιωθούν. Τουλάχιστον στην επίσημη γλώσσα αυτό γίνεται. Τελικά τη γλώσσα την διαμορφώνει ο κόσμος στην καθημερινή του ομιλία, και λιγότερο οι ακαδημαικοί. Οι λογοτέχνες όμως έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη δύναμη διαμόρφωσης του δυναμικού λόγου.

Α, και Δοννα Κιχώτη,
Και πάρα πολλές λέξεις έχουν απλουστευτεί (βλ. τραίνο-τρένο, ταξείδι-ταξίδι, αυγό-αβγό, σε λίγο μπορεί να δούμε αυτό-αφτό!)
To τρένο είναι δάνειο, οπότε δεν έχει κάποια σημασία το πως γράφεται. Η σωστή γραφή είναι ταξίδι και όχι ταξείδι. Το ίδιο και για το αβγό, και όχι αυγό. Ε, για το αυτό, εντάξει, ήμαρτον, αλλά κάποτε...

Άβαταρ μέλους
don_kichotes
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 212
Εγγραφή: 01 Οκτ 2004 10:44

Δημοσίευση από don_kichotes » 15 Οκτ 2004 09:55

freespirit έγραψε:Η σωστή γραφή είναι ταξίδι και όχι ταξείδι. Το ίδιο και για το αβγό, και όχι αυγό.
Είσαι μικρότερος εσύ, γι' αυτό τα λες αυτά! :wink:
Για ρώτα κι εμάς...
ΜΟΝΟ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΓΝΩΜΗ

Άβαταρ μέλους
μιχάλης
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 405
Εγγραφή: 07 Σεπ 2004 12:28

Δημοσίευση από μιχάλης » 15 Οκτ 2004 10:27

Κατ' αρχήν, υπάρχει συνέχεια στη γλώσσα από την αρχαιοελληνική στην τωρινή.. Οπότε δεν μπορεί να γινεται διαχωρισμός..
Οι καθηγητές πανεπιστημίων που έχουν απόψεις περί καταργήσεως των φθόγγων, καλύτερα να παραιτηθούν αμέσως, είναι επικίνδυνοι..
Όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις υπάρχουν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, που αφενώς δείχνουν την προέλευση κάποιων λέξεων και την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτές, αφετέρου την σωστή προφορά αυτών..
Δεν είναι καταπληκτική η λέξη Θεσσαλία (θέση αλώς, όπου αλς=θάλασσα)?
Υπάρχουν γεωλογικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε όντως θάλασσα..Μην αναλωθούμε σε τέτοια παραδείγματα όμως.
Πιστεύω ότι η γλώσσα όντως φθίνει και απόψεις που έχουν αναφερθεί οδήγησαν και την καραμάνου να πει ότι πρέπει να κάνουμε επίσημη γλώσσα την αγγλική.Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι φοιτητές που μαθαίνουν την αρχαία ελληνική (ασχέτως αν σπουδάζουν φυσική ή φιλολογία) χαίρουν ιδιαίτερης εκμετάλευσης (με την καλή έννοια)..

Εδώ βέβαια, φροντίζουμε η αλς ή η θάλαττα να καταπιεί τις ρίζες μας.

Άβαταρ μέλους
don_kichotes
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 212
Εγγραφή: 01 Οκτ 2004 10:44

Δημοσίευση από don_kichotes » 15 Οκτ 2004 11:05

μιχάλης έγραψε:Πιστεύω ότι η γλώσσα όντως φθίνει και απόψεις που έχουν αναφερθεί οδήγησαν και την καραμάνου να πει ότι πρέπει να κάνουμε επίσημη γλώσσα την αγγλική.
Δεν θέλω να εκφέρω τη γνώμη μου για τη συγκεκριμένη κυρία, πιστεύω πάντως ότι τέτοιος φόβος δεν υπάρχει, τουλάχιστον άμεσα. Ούτε τα αγγλικά θα γίνουν επίσημη γλώσσα (αλίμονο!) ούτε θα καταργηθεί το ελληνικό αλφάβητο για να εδραιωθεί το λατινικό kserete, greekglish ή ξέρω κι εγώ πώς λέγονται.
Η ελληνική γλώσσα (αρχαιοελληνική, νεοελληνική, πείτε την όπως θέλετε) είναι μία ζωντανή γλώσσα, η οποία δεν κινδυνεύει ακριβώς λόγω της ζωντάνιας της:
προσαρμόζεται, εξελίσσεται, αφομοιώνει λέξεις, χρησιμοποιεί λέξεις που έχουν εκλείψει. Ακόμη και τα λάθη αφομοιώνει, τα εμπλουτίζει και συνεχίζει την πορεία της.
ΜΟΝΟ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΓΝΩΜΗ

Άβαταρ μέλους
Rico
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 73
Εγγραφή: 16 Οκτ 2004 23:06

Δημοσίευση από Rico » 09 Ιαν 2005 22:16

Ακομα θελω να προσθεσω μια απορια που πραγαματικα με βασανιζει εδω και δυο μηνες.
Ρε παιδια γιατι σε καποιους αρεσει τοσο πολυ το ρημα "παιζει".Το χρησιμοποιουν παντου.Εγω κανω καθε προσπαθεια να μην επηρρεαστω διοτι οταν ακους κατι συνεχεια,στο τελος γινεται κτημα σου.Αυτα πανω κατω δεν ξερω ακριβως αν η γλωσσα μας κινδυνευει αλλα ενα ξερω οτι η γλωσσα μας ειναι πανεμορφη.

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 17 Ιαν 2005 10:22

Rico, ο καθένας κάνει τις επιλογές του, αλλά ζούμε μέσα σε κοινωνία και είμαστε καταδικασμένοι να δεχόμαστε ερεθίσματα. Αν ανοίξεις τηλεόραση ή ραδίοφωνο θα διαπιστώσεις ότι οι παρουσιαστές δεν μπορούν να χειριστούν τη γλώσσα, κάνοντας γραμματικά και συντακτικά λάθη. Αυτά τα λάθη πανέυκολα μπορούν να περάσουν στο κοινό ως νεωτερισμός (trendy...) και να'το...
Δεν λέω να γίνουμε όλοι Μπαμπινιώτιδες, αλλά λίγο περισσότερη προσοχή στο πως μιλάμε και γράφουμε δεν θα μας έβλαπτε. Δύσκολα πράγματα εε?
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

epiktitos
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 103
Εγγραφή: 09 Μαρ 2004 20:09

Δημοσίευση από epiktitos » 19 Ιαν 2005 13:59

ΚΑΠΟΤΕ Ο ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ <ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ> ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΠΛΑΤΩΝ <ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΕΚΑΣΤΩ ΤΩΝ ΟΝΤΩΝ ΠΕΦΥΚΥΙΑ> ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΣΗΜΕΡΑ Η" ΜΙΛΑΜΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ;
epiktitos Ο ΝΟΩΝ.....ΝΟΕΙΤΩ

Απάντηση