Βασιλιάς Αρθούρος: ο μύθος, η ιστορία, η πραγματικότητα

Μικρά και μεγάλα γεγονότα, γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, από την προϊστορία και την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Απάντηση
JERRY II
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2004 23:44

Δημοσίευση από JERRY II » 06 Οκτ 2004 22:35

Σ' ολους καλησπέρα. Βρήκα μερικά πράγματα σχετικά με το θέμα ΑΡΘΟΥΡΟΣ
Οι πηγές μου είναι αξιόπιστες και-εντελώς τυχαία- διασταυρωμένες πλήρως.
Η Αγγλία-Βρεττανία ή οπως αλλοιώς θέλετε, ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ.Περιλαμβάνει όμως ολο τον υπόλοιπο χώρο. Και έχουμε. 25 Βασίλεια. Δύο από αυτά δημιουργήθηκαν μετά το 1000 μΧ.
Σύνολο Βασιλευόντων 657. Στα 23 που δημιουργήθηκαν από περίπου το 450 μχ. Βασίλευσαν 552 Βασιλείς. Από την αποχώρηση των Ρωμαίων μέχρι το 1000 μΧ.ΥΠΑΡΚΤΟΙ. Οχι μυθικοί. Το όνομα του Αρθούρου δεν υπάρχει πουθενά. Ούτε το ίδιο ούτε κάποια παραλλαγή του.
Επι πλέον υπάρχουν τα ονόματα 129 ΘΡΥΛΙΚΩΝ Βασιλέων της Βρεττανίας που καλύπτουν την περίοδο 1000 πΧ μέχρι 689 μΧ. ανάμεσά τους υπάρχουν : Ρωμαίοι Αυτοκράτορες. Κέλτικες Θεότητες, Βασιλείς με αγνωστα ονόματα και τρείς με τα ονόματα :Vortigen. Ιστορικός Βασιλεύς της Βρεττανίας. (ΧΧΧ-ΧΧΧ), Aurelius Ambrosius Ιστορικός αρχων της Βρεττανίας (ΧΧΧ-ΧΧΧ) και Arthur της οικογενείας των Pedragon Ιστορικός αρχων της Βρεττανίας (ΧΧΧ-542 μΧ). Είναι ο μόνος οπου παρουσιάζεται χρονος θανάτου, χωρίς ερωτηματικό. Προσέξτε επίσης οτι από τους τρείς ιστορικούς μόνον ο Vortigen αναφέρεται ως Βασιλεύς. Οι αλλοι σαν άρχοντες, ή καλύτερα αρχηγοί. British Leaders.Ενας αλλος με το όνομα Cadwallader φέρεται να πέθανε το 689 μΧ.
Διαβάζωντας την ή καλύτερα τις ιστορίες των λαών αυτών κάτι με τρώει να πιστέψω την ιστορική ύπαρξη του Αρθούρου ή ίσως και άλλων Αρθούρων.
Δεν νομίζω ότι έχω δει ανθρώπους σε ένα τόσο μικρό σε εκταση χώρο που να αλληλοσφάζωνται πιό γρήγορα από τα κοτόπουλα. Από το 1000 πΧ μέχρι το 689 μΧ έχουμε 129 Βασιλείς (άρχοντες). από το 450-460 μΧ έχουμε ως το 1000 μΧ.552. Καθώς φαίνεται το επάγγελμα που ανθούσε εκείνη την εποχή ήταν του Εργολάβου Κηδειών. Ο/Οι Αρθούρος/οι. σίγουρα προσπάθησαν να συμαζέψουν λίγο τα πράγματα.Από του Θρυλικούς Βασιλείς αναγνωρίζω μόνον τους Σεπτιμο Σεβήρο, Κωνστάντιο και Μεγάλο Κωνσταντίνο από τη Ρώμη. Δεν ξέρω κανέναν άλλο από τους υπόλοιπους εκτός από τον Αρθούρο. Φαίνεται πως ήταν ΚΑΠΟΙΟΣ.Πρόσωπο υπαρκτό και όχι φανταστικό ή μυθικό.
Προσοχή όταλ΄λέω 1000 πΧ δεν σημαίνει ότι η παρουσία Βασιλέων αρχίζει από τότε, και μάλιστα με κάποια σιγουριά.

Άβαταρ μέλους
Kate
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: 18 Φεβ 2004 13:46

Δημοσίευση από Kate » 07 Οκτ 2004 10:49

Jerry σου συνιστώ να διαβάσεις το άρθρο του e-telescope για τον Αρθούρο στο: http://www.e-telescope.gr/el/history-an ... ing-arthur
Είναι πραγματικά πολύ κατατοπιστικό.

JERRY II
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2004 23:44

Δημοσίευση από JERRY II » 09 Οκτ 2004 01:32

Dear Kate,
Θερμά, θερμώτατα, σε ευχαριστώ γιά τη υπόδειξή σου. Μου έδειξε τα εξής, κατ΄αρχην γνώρισα λίγο τον admin. Φαίνεται να είναι άνθρωπός που και διαβάζει και ξέρει να διαβάζει. Καταλαβαίνεις τι εννοώ. Το αρθρο αυτό είναι καταπληκτικά ωραια γραμμένο, κατατοπιστικό και σε άψογη γλώσσα.
Το θέμα το ξέρω καλά. Αν και θα ομολογήσω ότι πολλά σημεία του κειμένου δεν τα ήξερα. ΟΜΩΣ-και αυτό με ενθουσιάζει μέχρι τρελλας-ειναι πώς πολλά πράγματα που ήξερα μέχρι τώρα, ίσως ξεκάρφωτα με το άρθρο που συνέστησες θηλυκώνουν το ένα με το άλλο σχηματίζωντας μιά απίθανη εικόνα. Το θέμα τελειώνει εδώ??? Γιά μένα όχι. Μάλλον αρχίζει. Εχω μιά μεγάλη συλλογή ΠΛΗΡΩΝ μεσαιωνικών κειμένων, όπως του Troyes και άλλων. Πολλές φορές ιστοσελίδες κλείνουν γιά διάφορους λόγους και χάνω πολύτιμα κείμενα.Γιαυτό κάθε τι αντιγράφεται σε CD -ROM. Αυτό έγινε πριν λίγα λεπτά με το κείμενο που συνέστησες.
ΠΧ η Magna Carta, και τα πλήρη πρακτικά της δίκης της Ιωάννας της Λωρραίνης. Αρκετες εκατοντάδες σελίδες. Δυστυχώς είναι μεταφρασμένα, τα περισσότερα στα αγγλικά, αλλά εχω και πρώτότυπα κείμενα.
Μήπως θα ήθελες μερικά τραγουδάκια της εποχής των σταυροφοριών?? στην original γλώσσα??

admin
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 03:46

Δημοσίευση από admin » 09 Οκτ 2004 09:35

Αγαπητέ Jerrry, μάλλον έγινε κάποια παρανόηση. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει γραφθεί από εμένα, άλλωστε η συγγραφική δε συμπεριλαμβάνεται στα ταλέντα μου. Το όνομα του αρθρογράφου αναφέρεται στην αρχή του κειμένου.

JERRY II
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2004 23:44

Δημοσίευση από JERRY II » 09 Οκτ 2004 13:21

Sorry admin
Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου ειχε μπει από κάπου η ιδέα οτι ο συγγραφέας και εσύ είσαστε το ίδιο πρόσωπο. νομιζα ότι αυτό ήταν το επώνυμό σου.
Sorry again

Άβαταρ μέλους
Figolfin
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 37
Εγγραφή: 23 Νοέμ 2004 13:43

Δημοσίευση από Figolfin » 08 Δεκ 2004 17:04

Παιδια κατατοπιστε με λιγο πως πεθανε ο Αρθουρος γιατι σε καθε βιβλιο και ταινια πυ βλεπω πεθαινει με διαφορετικο τροπο!Την μια αλληλοσκοτωνονται με το γιο του την αλλη τον σκοτωνει ο Λανσελοτος την αλλη γινεται επιθεση των εχθρων του Καμελοτ και πεθαινει στη μαχη μεχρι και οτι τον σκοτωσε η γυναικα του η Γκουινεβιρη εχω δει!!
Elen Sila Lumenn Omontielvo.

JERRY II
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2004 23:44

Δημοσίευση από JERRY II » 09 Δεκ 2004 11:13

Figolfin
Θα απαντήσω στο ερώτημά σου. Γράφεις ενα αριθμό τρόπων με τους οποίους πέθανε ο Αρθούρος και ρωτάς ποιός είναι ο αληθινός. Απάντηση .
"ΟΛΟΙ"
Μη προσπαθείς να βρείς απαντήσεις με τα σημερινά κριτήρια. Μιλάμε γιά περίπου 1400-1500 χρόνια πρίν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν με άδεια, και η ΕΡΤ είχε black out. Οι ειδήσεις της εποχής διαδίδονταν δια ζώσης και μάλιστα υπερβολικά καθυστερημένα. Πολλές φορές η είδηση λεγόταν σε κάποιον, από καποιον άλλο, ο οποίος τυγχανε να πεθάνει αργότερα. Ο αποδέκτης των νέων, συνήθως ξεχνούσε τι είχε ακούσει, οπόταν λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και αρκετή σαλτσα έκαναν τον Δύστυχο Αρθούρο να πεθαίνει καμμιά δεκαριά φορες και βάλε. Γιά το ίδιο πράγμα ακουγόταν πληθώρα διαφορετικών νέων. Περαν αυτού οι περισσότερες ειδήσεις, ειδικά αυτής της κατηγορίας μεταδιδοντο σε στίχους και αν η ομοιοκαταληξία δεν ταίριαζε ο Αρθούρος πέθαινε στο Ωνάσειο. Λέμε σήμερα¨."Δυσκολοι καιροί για Βασιληάδες,. Και που να δείς τοτε".

Άβαταρ μέλους
ctrl_alt_delete
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 254
Εγγραφή: 05 Ιουν 2006 19:21

Δημοσίευση από ctrl_alt_delete » 27 Μάιος 2007 15:31

Το άρθρο του E-Telescope είναι όχι μονάχα κατατοπιστικότατο γύρω απο το θέμα του μύθου του βασιλιά Αρθούρου, που δέν φαίνεται να είναι και τόσο μύθος αλλά και το πιό πλήρες που έχει κυκλοφορήσει στο Ελληνικό διαδίκτυο.
Συπληρωματικά να αναφέρω άλλη μιά μεγάλη ανακάλυψη για το συγκεκριμένο πρόσωπο:

Το 1998 στις 14 Ιουλίου ανακαλύφθηκε μια πινακίδα του 6ου αι. με λατινική επιγραφή που μας φέρνει πιο κοντά στη σύνδεση του θρυλικού βασιλιά με το κάστρο του Τίνταγκελ. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στην επιφάνεια μια λίθινη επιγραφή που φέρει το όνομα ¶ρθνου σε ένα ανεμοδαρμένο κάστρο της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Ο Geoffrey Wainwright, διευθύνων αρχαιολόγος του English Heritage, μιας κυβερνητικής εταιρείας για την υποστήριξη και συντήρηση των αρχαιοτήτων, αποκάλεσε το τέχνεργο «εύρημα ζωής». Αν και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να συνδέουν το λίθο άμεσα με τον βασιλιά Αρθούρο, η επιγραφή είναι απόδειξη ότι το όνομα Αρθούρος υπήρξε και μάλιστα μνημονεύθηκε ακριβώς στην εποχή που έζησε σύμφωνα με τον θρύλο. Ο Wainwright ισχυρίζεται πως «αποδεικνύεται για πρώτη φορά ότι το όνομα υπήρξε εκείνη την περίοδο και ότι ο λίθος άνηκε σε ένα άτομο υψηλής κοινωνικής θέσης». Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη «ενισχύει τον ισχυρό μύθο του Αρθούρου». Ευσεβείς πόθοι ενός αγγλοσάξονα αρχαιολόγου; Οι ανασκαφές που συνεχίζονται πιθανώς θα δείξουν.

Η πινακίδα, 20 x 30 εκ. περίπου φέρει την επιγραφή «ARTOGNOV», τη λατινική εκφορά δηλαδή του βρετανικού ονόματος Αρθνου. Όμως, η πρώτη διασύνδεση του Αρθούρου και του Κάστρου του Τίνταγκελ έγινε από έναν Ουαλό συγγραφέα κατά τον 12ο αιώνα. Σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου –αυτή που ήδη αναφέραμε- ο Μέρλιν ο Μάγος, μεταμόρφωσε τον πατέρα του Αρθούρου για να μπει στο κάστρο του Τίνταγκελ και να αποπλανήσει τη νεαρή γυναίκα του δούκα, τη μητέρα του Αρθούρου. Σε μια άλλη εκδοχή ο Αρθούρος βρέθηκε σε μια σπηλιά δίπλα στην ακτή, κάτω από το κάστρο.
Έν οίδα οτι ουδέν οίδα

Κώστας Ν.
Επισκέπτης

Re: Βασιλιάς Αρθούρος: ο μύθος, η ιστορία, η πραγματικότητα

Δημοσίευση από Κώστας Ν. » 13 Μάιος 2010 00:06

Η ιστορία του Αρθούρου θυμίζει σε αρκετά το δικό μας μύθο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά.
Πολύ καλό άρθρο με αρκετή ιστορική έρευνα από πίσω, αν και ουσιαστικά καταρρίπτει τις εικόνες που έχουμε δει σε έργα για τον Αρθούρο τους ιππότες του και το Καμελοτ. Ακούς εκεί όχι ασταφτερές πανοπλίες, τί θα κάνει τώρα το Χόλυγουντ.


Εικόνα
Το σχόλιο κατατέθηκε στο σύστημα σχολιασμού άρθρων του e-telescope.gr κατά την περίοδο που το forum ήταν εκτός λειτουργίας.
Με την επανέναρξη της λειτουργίας του forum τα σχόλια μεταφέρθηκαν στα αντίστοιχα θέματα

Αιρετικός
Επισκέπτης

Re: Βασιλιάς Αρθούρος: ο μύθος, η ιστορία, η πραγματικότητα

Δημοσίευση από Αιρετικός » 13 Μάιος 2010 20:40

Μερικές φορές καλό είναι οι μύθοι να μένουν ανέγγιχτοι. Έχουμε όλοι ανάγκη από τα τα παραμύθια.


Εικόνα
Το σχόλιο κατατέθηκε στο σύστημα σχολιασμού άρθρων του e-telescope.gr κατά την περίοδο που το forum ήταν εκτός λειτουργίας.
Με την επανέναρξη της λειτουργίας του forum τα σχόλια μεταφέρθηκαν στα αντίστοιχα θέματα

Απάντηση