Λοιπόν, το ζήτημα αφορά τα΄υγρά απόβλητα ενός μικρού τυροκομείου. Παραθέτω σχετικά αποσπάσματα της προηγούμενης συζήτησης:
ΜΙΧΑΛΗΣ:
Μιλάμε για μικρή μονάδα (κάπου ανάμεσα στους 2 και 4 τόννους γάλα την ημέρα). Κυρίως θα έχω τα νερά πλύσης (περίπου μισό κυβικό την ημέρα) και το τυρόγαλο το οποίο όμως έτσι κι αλλιώς θα το δίνω σε κτηνοτρόφους, όπως κάνουν και όλοι οι άλλοι.
Κώστας Δελήμπασης:
Για το θέμα των αποβλήτων, ασχέτως του πόσο μικρή μονάδα είσαι και του τί είδους απόβλητα παράγεις, ώς τυροκομείο είσαι υποχρεωμένος να έχεις μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων. Για τα μεν απόνερα των πλύσεων όντως δεν έχεις μεγάλο πρόβλημα, αν και νομίζω πώς πιο ρεαλιστική παροχή είναι κοντά στο 1 m3. Το πρόβλημα δημιουργείται με το τυρόγαλο το οποίο αν δεν κάνεις μερική ανάκτηση για παραγωγή μυζήθρας ή κρέμας, θα μπορέσεις να βρείς κάποιους κτηνοτρόφους (κυρίως χοιροτρόφους) για να το πάρουν για ζωοτροφή. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πάρεις και κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις από αυτούς, ή ακόμα καλύτερα να έχεις υπογεγραμμένες συμβάσεις. Αν όμως κάνεις ανάκτηση και σου μένει μόνο ο ορός της λακτόζης τότε έχεις πρόβλημα γιατί, θεωρητικά, αυτός δεν είναι κατάλληλος για ζωοτροφή καθώς προκαλεί εντερικές διαταραχές στα ζωντανά. Στην πράξη κάποιοι κτηνοτρόφοι το παίρνουν και αυτό, όμως μάλλον δε θα το δεχθεί η Διεύθυνση Υγιεινής που θα σου εγκρίνει τη μελέτη για τα υγρά απόβλητα. Οι λύσεις για την επεξεργασία του ορού λακτόζης είναι αφενός ιδιαιτέρως ακριβές και πολύπλοκες στη λειτουργία τους (μεμβράνες αντίστροφης όσμωσης είναι μία λύση) και αφετέρου στην πραγματικότητα δίνουν πολύ μέτρια αποτελέσματα.
ΜΙΧΑΛΗΣ:
Πάντως εγώ σκοπεύω να παράγω μυζήθρα και κάποιες συζητήσεις που έκανα με ντόπιους χοιροτρόφους μου είπαν πώς θα το πάρουν το τυρόγαλο που μένει. Πάντως εξακολουθούν να μου ζητούν να κάνω κάτι για τα υπόλοιπα απόβλητα.
Κώστας Δελήμπασης:
Και έρχεται η εύλογη ερώτηση μου. Ναι, τα πλυσίματα των καζανιών θα έχουν πολύ υψηλό οργανικό φορτίο (BOD5, σωστά?), όμως θα είναι μια ελάχιστη ποσότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες πλύσεις, πχ των δαπέδων και ουσιαστικά θα διαλύονται τόσο που θα καταλληγουν αμελητέα. Με τη λογική αυτή και κάθε σπίτι στην εξοχή θα έπρεπε να έχει εγκατάσταση επεξεργασίας και όχι βόθρο, για να μή μιλήσω για τα ξενοδοχεία. Και επίσης τί ακριβώς εννοείς σεβαστό ποσό?Αρα χρειάζεσαι μια εγκατάσταση για την επεξεργασία των λοιπών αποβλήτων. Αυτό βέβαια έχει και κάποιο νόημα αν σκεφτείς το πολύ υψηλό οργανικό φορτίο που θα έχουν τα νερά πλύσης των καζανιών σου καθώς θα περιέχουν και μια μικρή ποσότητα γάλακτος. Δυστυχώς αν και πρόκειται για μικρή εγκατάσταση σε ότι αφορά την υδραυλική παροχή, θα έχεις σχετικά υψηλά φορτία, άρα θα χρειαστεί να πληρώσεις ένα σεβαστό ποσό για την εγκατάσταση επεξεργασίας.