Ανεξήγητο σήμα από το βαθύ διάστημα

Θέματα σχετικά με γενική αστρονομία, το σύμπαν, πλανήτες, διαστημικές αποστολές και την εξερεύνηση του διαστήματος
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Demon
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 261
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 23:55

Ανεξήγητο σήμα από το βαθύ διάστημα

Δημοσίευση από Demon » 11 Σεπ 2004 10:10

Μια είδηση, που έκανε πριν λίγες μέρες το γύρο του κόσμου, σχετικά με τον εντοπισμό ενός μυστηριώδους ραδιοσήματος προερχόμενου από απόσταση 1.000 ετών φωτός από τη Γη, αναστάτωσε όλους τους αστρονόμους και έδωσε λαβή για συζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με το αν έχουμε ή όχι μπροστά μας την πρώτη απόπειρα επαφής από έναν εξωγήινο πολιτισμό (ΕΤ).

Αλλά αργότερα οι επιστήμονες που είναι επικεφαλής του προγράμματος Seti@home , μέσω του οποίου ξεχωρίστηκε το αδύναμο σήμα που έπιασε το ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο, έβαλαν τέλος σε όλη αυτή τη συζήτηση διευκρινίζοντας ότι το επίμαχο σήμα δεν αποτελεί κάτι το ασυνήθιστο.

Την ανακάλυψη έφερε στη δημοσιότητα τη Πέμπτη το περιοδικό New Scientist. Επικαλούμενο τον ραδιοαστρονόμο Dan Wertheimer από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ ανέφερε ότι το εν λόγω σήμα, το οποίο προέρχεται από ένα σημείο ανάμεσα στους αστερισμούς των Ιχθύων και του Κριού και ελήφθη τρεις φορές από ένα τηλεσκόπιο, είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει ανιχνευθεί ποτέ μέσω του προγράμματος SETI@home. ΄

Από: http://www.physics4u.gr/news/2004/scnews1587.html

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 12 Σεπ 2004 13:24

Τελικά άνθρακες ο θησαυρός?Πάντως το θέμα μου θύμισε μια συνέντευξη του κ. Σιμόπουολου πριν μερικούς μήνες σχετικά με σήματα που μπορεί να λάβουμε από έλλογα όντα.
Το ερώτημα που έθεσε είναι κατά πόσο πρέπει να απαντήσουμε σε ένα τέτοιο σήμα. Δεδομένων του χρονικού διαστήματος που απαιτείται από την αποστολή μέχριτη λήψη του σήματος πολλά πράγματα αλλάζουν και στις δύο κοινότητες. Έτσι αυτό που για μας ήταν ευλογία καθώς βγήκαμε από τη μοναξιά μας, μπορεί μετά από 1000 χρόνια να είναι η καταστροφή μας μέσω της 'επίσκεψης' ενός εχθρικού πολιτισμού. Σίγουρα πρόκειται για ερωτήματα των οποίων η απάντηση δεν θα επηρεάσει τη δική μας ζωή αλλά των μακρυνών απογόνων μας, ωστόσο πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με τέτοιους όρους.
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Απάντηση