Η σύγχρονη Αμερικανική δικτατορία

Καταθέστε τη γνώμη σας για σημαντικά γεγονότα της διεθνούς σκηνής και τις γνωστές και κρυφές πτυχές της πολιτικής των εθνών
Απάντηση
Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 20:07

Η σύγχρονη Αμερικανική δικτατορία

Δημοσίευση από Dorian » 16 Αύγ 2004 14:57

Μια βασική αρχή της Δημοκρατίας, μια από τις πολλές, είναι εκείνη που θέλει όλες τις απόψεις σε μια κοινωνία να μπορούν να έχουν αντίκρυσμα στη διαδικασία των εκλογών. Στη μικρή Ελλάδα μας ας πούμε, υπάρχει μια πληθώρα κομμάτων ή εκλογικών σχηματισμών, οι οποίοι ζητούν την ψήφο των πολιτών, με απόψεις που ξεκινούν από την άκρα δεξιά του υπερεθνικισμού και του ρατσισμού και φτάνουν μέχρι την άκρα αριστερά, ακόμα και στις παρυφές του αναρχικού κινήματος. Με όλες τις αδυναμίες και τα προβλήματα του συστήματος, την ανισότητα σε εκλογικές δαπάνες, σε προβολή, σε μέσα και δυνατότητες, η επιλογή δίνεται, υπάρχει.

Στις ΗΠΑ όμως το σύνολο των πολιτών καλείται να διαλέξει, κατά κανόνα και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ανάμεσα σε δύο υποψηφίους, ή έστω σε περισσότερους εκπροσώπους, και πάλι όμως δύο ουσιαστικά, οργανωμένων κομματικών μηχανισμών. Στην πράξη Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ελάχιστες διαφορές έχουν και αυτές είναι κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα, όπως άλλωστε έχει φανεί και στην πράξη. Ο Δημοκρατικός Κλίντον ελάχιστες διαφορές είχε από τον πατέρα Μπούς, ενώ ο υιός Μπούς διαφέρει από τον "όμορφο" Μπίλ περισσότερο στην εμφάνιση και τη φωτογένεια και λιγότερο στην πολιτική που εφαρμόζει.

Αυτό τί σημαίνει, ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν κομμουνιστές, ότι όλοι είναι είτε Δημοκρατικοί, είτε Ρεπουμπλικάνοι? Όχι, γνωρίζοντας αρκετούς Αμερικανούς, υπάρχουν ανάμεσα τους άνθρωποι με φρέσκιες ιδέες, απόψεις ανοικτές, στάση πραγματικά δημοκρατική. Δε έχουν όμως τη δυνατότητα αυτές τις απόψεις τους να τις αναδείξουν μέσω αντιπροσώπων, γερουσιαστών ή Διοίκησης. Προσωπικά αυτό το ονομάζω δικτατορία.

Άβαταρ μέλους
Μάχος
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 181
Εγγραφή: 18 Φεβ 2004 20:15

Δημοσίευση από Μάχος » 20 Αύγ 2004 01:17

Λίγο ακραία η τοποθέτηση σου Dorian. Δε νομίζω ότι έχει εμποδίσει κανείς κάποιον να κατέβει υποψήφιος, έστω και ανεξάρτητος από τα 2 κόμματα. Επίσης μπορεί εμείς οι απ' έξω να τους βλέπουμε όλους ίδιους και όντως να είναι μια και η εξωτερική τους πολιτική δεν αλλάζει ουσιαστικά (καλά θα ήταν να μαθαίναμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα αυτό το παιχνίδι) όμως νομίζω πώς σε εσωτερικό επίπεδο υπάρχουν αρκετές διαφορές και έχουν εφαρμοσθεί διαφορετικές πολιτικές από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους σε σημαντικά ζητήματα όπως η κοινωνική ασφάλιση.

Άβαταρ μέλους
siva
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 263
Εγγραφή: 17 Απρ 2004 23:26

Δημοσίευση από siva » 20 Αύγ 2004 01:27

Στις ΗΠΑ δύο είναι τα κόμματα: η δεξιά και η λίγο πιο δεξιά… :lol:

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 20 Αύγ 2004 01:35

Ο Μάχος έχει δίκιο. Δεν απαγορεύεται ο πολυκομματισμός στις ΗΠΑ απλά ως πρακτικοί άνθρωποι είδαν ότι δεν αξίζει να υπάρχουν περισσότερα κόμματα, αφού οι ψηφοφόροι προτιμούν είτε Ρεπουμπλικάνους είτε Δημοκρατικούς.
Κι ας μην το παίζουμε τόσο υπεράνω γιατί στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα, τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν το 80% των ψήφων ή και περισσότερο.
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Άβαταρ μέλους
siva
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 263
Εγγραφή: 17 Απρ 2004 23:26

Δημοσίευση από siva » 20 Αύγ 2004 01:46

Και στην Ελλάδα δύο είναι τα κόμματα: το κέντρο και το παράκεντρο…

angel
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: 26 Ιουν 2004 11:38

Δημοσίευση από angel » 20 Αύγ 2004 02:16

Feanor έγραψε:Κι ας μην το παίζουμε τόσο υπεράνω γιατί στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα, τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν το 80% των ψήφων ή και περισσότερο
Κι όμως, Feanor, έχει διαφορά (τουλάχιστον θεωρητικά). Γιατί - αν είχαμε απλή αναλογική- κανένα από τα δύο δεν θα μπορούσε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία με όλα τα κακά που συνεπάγεται αυτό (ελπίζω κάποτε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και δεν το θεωρώ απίθανο - ο Παπανδρέου είχε κάποτε ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής), και έστω και με το καλπονοθευτικό (όπως το θεωρώ εγώ) σύστημα της "ενισχυμένης αναλογικής" τουλάχιστον ακούγονται και άλλες φωνές.

Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 20:07

Δημοσίευση από Dorian » 20 Αύγ 2004 12:19

Σωστά Angel, με όλα τα προβλήματα και τις αδικίες της ενισχυμένης αναλογικής, υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικής ψήφου, έστω κι αν στην πράξη δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης της εξουσίας. Αν όμως υποθέσουμε πώς μια ωραία μέρα, ξυπνήσουμε όλοι και πούμε θέλουμε το ΜΛ-ΚΚΕΕ ή την Ένωση Κεντρώων στην εξουσία, αν το ψηφήσουμε μπορούμε θεωρητικά να το καταφέρουμε. Είναι απίθανο αλλά όχι αδύνατο. Στις ΗΠΑ είναι αδύνατο βάσει του πολιτικού συστήματος.

Αγαπητέ feanor ο πολυκομματισμός ούτε απαγορεύεται αλλά ούτε και επιτρέπεται στις ΗΠΑ. Το Αμερικανικό κομμουνιστικό κόμμα για παράδειγμα έχει υποστεί τέτοιο κυνηγητό με το πρόσχημα της αντικατασκοπίας και της προδοσίας που ουσιαστικά ήταν ανενεργό, αποκεφαλισμένο από κάθε ικανό στέλεχος

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 20 Αύγ 2004 13:14

Όλα τα σχόλια σας καταδεικνύουν ότι ειτε για Ελλάδα είτε για ΗΠΑ το πρόβλημα είναι στη νοοτροπία των ψηφοφόρων. Δεν πρόκειται να ξυπνήσουμε κάποιο πρωι και να ψηφίσουμε ένα μικρό κόμμα, όπως και στις ΗΠΑ δεν πρόκειται το εκλογικό σώμα να δώσει ευκαιρία σε τρίτο κόμμα.
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Άβαταρ μέλους
freespirit
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 184
Εγγραφή: 11 Μαρ 2004 02:09

Δημοσίευση από freespirit » 20 Αύγ 2004 14:24

siva έγραψε:Στις ΗΠΑ δύο είναι τα κόμματα: η δεξιά και η λίγο πιο δεξιά… :lol:
Δεν έχει άδικο η Siva. Ο φιλελευθερισμός είναι το αυτονόητο στις ΗΠΑ και η παρέκλισση από αυτόν αποτελεί έγκλημα για τον κόσμο, πράγμα το οποίο οδηγεί σε ακρότητες. Οταν ο Κλίντον εχε προτείνει ένα Δημόσιο σύστημα υγείας, τον κατηγόρηαν ως "κομμουνιστή". Στην Ευρώπη όμως αυτό αποτελεί το αυτονόητο. Για αυτό δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στα κόμματα. Καλό είναι να μην αποφασίζουμε έτσι απλά, διότι ο αμερικανικός τρόπος σκέψης είναι τελείως διαφορετικός.
Το αν βέβαια το αμερικάνικο πολίτευμα είναι και κατα πόσον απέχει από το ιδανικό, είναι άλλη συζήτηση. Ισως, όμως το ιδανικό να είναι διαφορετικό για κάθε λαό.

Άβαταρ μέλους
phantom
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 389
Εγγραφή: 28 Φεβ 2004 17:32

Δημοσίευση από phantom » 21 Αύγ 2004 18:21

Μην ξεχνατε τη δυναμη που εχουν στη Αμερικη οι αορατες ομαδες και οργανωσεις. Δηλαδη οι διαφορες ενωσεις και οργανωσεις βιομηχανιων και επιχειρηματιων, οι χρηματοδοτες των προεκλογικων εκστρατειων αλλα και καποιες υπηρεσιες οπως η CIA η NSA που ουσιαστικα λειτουργουν εξω απο το νομο. Επισης καποιες ομαδες ανθρωπων παλιοι Προεδροι και Διευθυντες υπηρεσιων που παιζουν μεγαλο ρολο στη ληψη αποφασεων. Πολλοι υποστηριζουν οτι ετσι κι αλλιως η Αμερικη δεν κυβερνιεται απο την εκλεγμενη κυβερνηση αλλα απο ολους αυτους τους υπογειους μηχανισμους.
Αναζητητής της Αλήθειας

Απάντηση