Eλεύθερη επιλογή της θεραπευτικής αγωγής

Θέματα που αφορούν ζητήματα και εξελίξεις στο χώρο της υγείας και έρευνες της βιολογίας
Απάντηση
pliroforisi
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: 07 Μάιος 2004 09:05

Eλεύθερη επιλογή της θεραπευτικής αγωγής

Δημοσίευση από pliroforisi » 11 Αύγ 2004 09:31

Βασικό ανθρώπινο και δημοκρατικό δικαίωμα
η ελεύθερη επιλογή της θεραπευτικής αγωγής* Ενα σημαντικό (πάνω από 15%) και συνεχώς αυξανόμενο τμήμα των Ελλήνων πολιτών (φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι στα κοινωνικά ασφαλιστικά ταμεία), έχουμε επιλέξει ως μέθοδο πρόληψης των ασθενειών και επανάκτησης της υγείας μας την λεγόμενη "μη συμβατική θεραπευτική". (Ποσοστό 31.3% των Αθηναίων έχει επισκεφθεί μη "συμβατικούς θεραπευτές", πηγή: "Ιατρικό Βήμα" του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου).

* Σύμφωνα με το άρθρο 47 του νόμου 2071 του 1992 ο ασθενής: "έχει το δικαίωμα να συγκατατεθεί ή να αρνηθεί κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να διενεργηθεί σε αυτόν".

* Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του για την μη "συμβατική ιατρική", στις 29.5.1997, δέχεται ότι: "είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται στους ασθενείς η ευρύτερη -κατά το δυνατόν- ελευθερία θεραπευτικών επιλογών".

Παρ' όλα αυτά, όμως, αυτό το 15% των Ελλήνων πολιτών συνεχίζουμε να ζούμε σε καθεστώς αποκλεισμού από κάθε κρατική υγειονομική μέριμνα και φροντίδα (παρότι πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας και τις ασφαλιστικές μας εισφορές):

• Στα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν υπάρχουν λειτουργοί της "εναλλακτικής ιατρικής" ούτε βέβαια άλλοι θεραπευτές (π.χ. οστεοπαθητικοί) ή λειτουργοί συμπληρωματικών θεραπευτικών φροντίδων (θεραπευτικό μασάζ, θεραπευτική γυμναστική κ.λπ.).

• Οι περισσότεροι "συμβατικοί ιατροί" αρνούνται να συνεργαστούν με "εναλλακτικούς ιατρούς" ή άλλους θεραπευτές ή λειτουργούς συμπληρωματικών θεραπευτικών φροντίδων.

• Οι ασθενείς, που δεν συμφωνούν ή δεν μπορούν να λάβουν συμβατικά φάρμακα, δέχονται αφόρητες πιέσεις ή αφήνονται -ουσιαστικά- στην τύχη τους.

• Οι χορτοφάγοι ασθενείς αντιμετωπίζονται με εμπάθεια και σαν "εξωγήινοι".

• Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία δεν αναγνωρίζουν θεραπείες των "εναλλακτικών ιατρών - θεραπευτών", παρότι αυτοί έχουν τίτλο σπουδών και ασκούν νόμιμα το επάγγελμά τους.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει! Το 15% των Ελλήνων πολιτών δικαιούμαστε την στοιχειώδη μέριμνα της πολιτείας -που στηρίζουμε με τους φόρους τους οποίους καταβάλλουμε- και των ασφαλιστικών ταμείων -που ενισχύουμε με τα ασφάλιστρα τα οποία πληρώνουμε. Είναι ζήτημα υγείας, ζωής αλλά και στοιχειώδους φιλότιμου να γίνει σεβαστό το δικαίωμά μας στην επιλογή της θεραπευτικής αγωγής.

Ο Σύνδεσμος για το Δικαίωμα στην Επιλογή της Θεραπευτικής Αγωγής καλεί όλους όσους επιλέγουν τις ήπιες - εναλλακτικές - συμπληρωματικές θεραπείες ως κατάλληλες μεθόδους πρόληψης των ασθενειών και επανάκτησης της υγείας τους, να γίνουν μέλη του Συνδέσμου και να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την κατοχύρωση του δικαιώματος του Ελληνα πολίτη στην επιλογή της θεραπευτικής αγωγής που θα ακολουθήσει.
Πάνος Μπαλτάς

Άβαταρ μέλους
Μάχος
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 181
Εγγραφή: 18 Φεβ 2004 20:15

Δημοσίευση από Μάχος » 13 Αύγ 2004 00:20

Δηλαδή ρε φίλε τί θες να μας πείς? Πώς όλες οι μορφές εναλλακτικών θεραπειών πρέπει να αναγνωρισθούν σαν ιατρική? Μήν τρελαθούμε κιόλας.

Άβαταρ μέλους
Kate
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: 18 Φεβ 2004 13:46

Δημοσίευση από Kate » 16 Αύγ 2004 14:17

Υπάρχει έδρα εναλλακτικής ιατρικής στα ελληνικά πανεπιστήμια;

pliroforisi
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: 07 Μάιος 2004 09:05

Δημοσίευση από pliroforisi » 16 Αύγ 2004 17:57

Δύο απαντήσεις:

1. Πουθενά μα πουθένα, στο κείμενό μου, δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για αναγνώριση των εναλλακτικών θεραπειών ως ιατρική. Μήν τρελαθούμε κιόλας...

2. Δεν υπάρχει έδρα "εναλλακτικής ιατρικής" στα ελληνικά πανεπιστήμια. Κατά την γνώμη μου, δεν υπάρχει καν εναλλακτική ιατρική. Υπάρχει η ιατρική, η ορθοβιονομία (φυσική - αφάρμακος θεραπευτική), η ομοιοπαθητική, η αγιουρβέδα (ινδική παραδοσιακή θεραπευτική), η παραδοσιακή κινέζικη θεραπευτική (βελονισμός, κινέζικη βοτανοθεραπεία κ.λπ.) καθώς και άλλες εναλλακτικές θεραπείες (εναλλακτικές ως προς την ιατρική, στον δυτικό κόσμο, γιατί στην Κίνα π.χ. η παραδοσιακή κινέζικη θεραπευτική δεν είναι εναλλακτική αλλά συμβατική θεραπευτική πρόταση), που έχουν μια σφαιρική άποψη για την υγεία και τα προβλήματά της. Επίσης, υπάρχουν και οι λεγόμενες συμπληρωματικές θεραπείες (φυσικοθεραπεία, θεραπευτικά μασάζ, θεραπευτική γυμναστική κ.λπ.) που λειτουργούν παράλληλα με τις κύριες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Πάνος Μπαλτάς

Απάντηση