ACH έγραψε:Ουτε κι εγω διαφωνω σχετικα με την χρονολογια των ελληνικων αποικιων στην νοτια Ιταλια και οχι μονο.Απλως ηξερα τους Ρωμαιους ως βορειο-ιταλικη βαρβαρικη φυλη.Δεν εχω και ιδιαιτερη γνωση επι του θεματος και μπορει να κανω και λαθος.Γραφω μονο οτι ξερω,γι αυτο και δεν θα υπερασπιστω τη συγκεκριμενη σταση μου παραπανω.Ας ελπισουμε να μας διαφωτισει καποιος που να ξερει.
Τα πρώτα ταξίδια Ελλήνων στην Ιταλία έγιναν τον 16ο αι πΧ.
Γιά την πρώτη οργανωμένη ελληνική αποικία εκεί κοίτα σε κάποια σχετικά καινούργια εγκυκλοπαίδεια στο λήμμα "Πιθηκούσσες".
Λίγο αργότερα απ` τις Πιθηκούσσες Έλληνες που ζούσαν κοντά στην σημερινή Τανάγρα αποίκισαν την Ιταλία (7ος αι πΧ)
Λέγονταν Γραίοι. Οι ντόπιοι στην Ιταλία τους αποκάλεσαν Γραικούς- Graeci.
Από αυτούς τους πρώτους Γραικούς ο όρος κατέληξε να σημαίνει όλους τους Έλληνες .
ACH έγραψε:Αν και μπαινω λιγο καθυστερημενα στη συζητηση, θελω να συμφωνησω με τον Τασο στην απαντηση του στο Λακεδαιμονιο οτι κανεις απο τους 700 Θεσπιεις δεν το κουνησε απο τη μαχη
Δεν είναι εξοργιστικά άδικο, σχεδόν ιεροσυλία, να θυμόμαστε τους "στάρ" και να ξεχνάμε τους υπόλοιπους που έμειναν να πεθάνουν, παραδίδοντας έτσι στην Ανθρωπότητα το απόλυτο μέτρο της αγάπης γιά ελευθερία;
Λοιπόν :
Έμειναν και 80 περίπου Μυκηναίοι : "πλην γαρ Λακεδαιμονίων τε αυτών και Θεσπιέων και Μυκηναίων προαπέλιπον της μάχης οι λοιποί " (Παυσανίας, Ι΄, 20, 2)
και άλλοι 1000 Λάκωνες.
και 400 Θηβαίοι που ο Ηρόδοτος λέει ότι παραδόθηκαν πριν την τελική μάχη , αλλά ο J.B. Bury (Α history of Greece, London 1955, σελ. 276) το αμφισβητει ισχυριζόμενος ότι η παράδοση των Θηβαίων αποτέλεσε λασπολογία, γιά τιμωρηθεί η Θήβα που μετά τις Θερμοπύλες συμμάχησε με τους Πέρσες.
Επί του θέματος:
Τι να πει κανείς γιά τον Αλέξανδρο;
Δεν φτάνει ότι υπήρξε ο μοναδικός κατακτητής στην Ιστορία που έχτισε πολλαπλάσιες πόλεις απ` αυτές που κατέστρεψε;