Η διαδικασία εκλογής του Πάπα

Ότι δεν εντάσσεται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες
Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
MaΧiΜ
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 30 Ιαν 2007 17:00

Η διαδικασία εκλογής του Πάπα

Δημοσίευση από MaΧiΜ » 24 Ιουν 2007 02:44

Το ταξίδι του Ιωάννη Παύλου II εις τας αιωνίους μονάς, ανοίγει τη διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του. Θα είναι ο 265ος Πάπας, από το 67 μετά Χριστόν, όταν ο Απόστολος Πέτρος ίδρυσε την Εκκλησία της Ρώμης. Η σχετική διαδικασία δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την παρέλευση 15 ημερών, καθώς το διάστημα αυτό είναι αφιερωμένο στην εξόδιο τελετή του θανόντος ποντίφικα και το εννεαήμερο πένθος.
Ο νέος Πάπας θα εκλεγεί από το κολέγιο των καρδιναλίων δια μυστικής ψηφοφορίας, το λεγόμενο κονκλάβιο. Οι καρδινάλιοι είναι οι ανώτατοι κληρικοί της Καθολικής Εκκλησίας με το χαρακτηριστικό κόκκινο καπελάκι, οι οποίοι διορίζονται από τον Πάπα. Όλοι οι καρδινάλιοι που δεν έχουν υπερβεί το 80o έτος της ηλικίας τους, έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ δικαίωμα εκλογής έχει θεωρητικά κάθε χριστιανός. Στην πράξη, όμως, ο Πάπας προέρχεται από τους κόλπους των καρδιναλίων.
Την ημέρα της εκλογής οι καρδινάλιοι συγκεντρώνεται στο ιστορικό παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό. Κάθε καρδινάλιος παίρνει από ένα ψηφοδέλτιο και ιδιοχείρως σημειώνει το όνομα του εκλεκτού του. Πάπας εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων. Αν η ψηφοφορία αποβεί άκαρπη επαναλαμβάνεται με την ίδια διαδικασία, μέχρι την 30η, οπότε ο Πάπας εκλέγεται δι' απλής πλειοψηφίας.
Μετά από κάθε καταμέτρηση, τα ψηφοδέλτια καίγονται και από το χρώμα του καπνού που αναθρώσκει από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, οι συγκεντρωμένοι στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου πληροφορούνται για τα τεκταινόμενα. Ο μαύρος καπνός σημαίνει ότι η διαδικασία εκλογής συνεχίζεται, ενώ ο λευκός ότι έχει εκλεγεί ο νέος Πάπας. Ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων, εξέρχεται, τότε, στον εξώστη του Βατικανού και ανακράζει λατινιστί: «Χαμπέμους Πάπαμ», δηλαδή «Έχουμε Πάπα».

admin
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 03:46

Δημοσίευση από admin » 24 Ιουν 2007 11:53

Βοήθησε με λίγο Maxim να κατατάξω σωστά το θέμα. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που το τοποθετείς στην ενότητα ΜΥΣΤΗΡΙΟ & ΠΑΡΑΞΕΝΟ; Επιπλέον αφορά μια διαδικασία η οποία σε ότι αφορά την τρέχουσα επικαιρότητα ολοκληρώθηκε εδώ και πολύ καιρό.

Άβαταρ μέλους
MaΧiΜ
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 30 Ιαν 2007 17:00

Δημοσίευση από MaΧiΜ » 01 Ιούλ 2007 16:02

admin έγραψε:Βοήθησε με λίγο Maxim να κατατάξω σωστά το θέμα. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που το τοποθετείς στην ενότητα ΜΥΣΤΗΡΙΟ & ΠΑΡΑΞΕΝΟ; Επιπλέον αφορά μια διαδικασία η οποία σε ότι αφορά την τρέχουσα επικαιρότητα ολοκληρώθηκε εδώ και πολύ καιρό.
:cry:

Άβαταρ μέλους
ctrl_alt_delete
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 254
Εγγραφή: 05 Ιουν 2006 19:21

Δημοσίευση από ctrl_alt_delete » 02 Ιούλ 2007 16:25

Τώρα το Μυστήριο και Παράξενο άν δέν κάνω λάθος είναι πώς δημιουργείται ο λευκός καπνός!
Υπάρχει καμιά ιδέα?
Έν οίδα οτι ουδέν οίδα

Άβαταρ μέλους
evmourelatos
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 146
Εγγραφή: 15 Μάιος 2007 00:28

Δημοσίευση από evmourelatos » 02 Ιούλ 2007 18:16

Αφού είμαι χημικός μηχανικός θα σας δώσω τα φώτα μου. Υπάρχουν πάνω από 1500 χημικές ενώσεις στις οποίες αν εμβαπτιστεί κάποιο χαρτί ή ύφασμα και κατόποιν καεί, θα δώσει λευκό καπνό. Τώρα το μυστήριο και παράξενο έγκειται στον "αρθογράφο" μαξίμ Ρουσόπουλο ο οποίος μάλλον διαθέτει έναν πολύ μυστηριώδη τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου του. (Μαξίμ συγχώρεσε με αν είσαι ο Αντώναρος και όχι ο Ρουσόπουλος, άνθρωπος είμαι και εγώ και πέφτω σε σφάλματα :lol: ).

Άβαταρ μέλους
MaΧiΜ
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 30 Ιαν 2007 17:00

Δημοσίευση από MaΧiΜ » 03 Ιούλ 2007 02:10

evmourelatos έγραψε:Αφού είμαι χημικός μηχανικός θα σας δώσω τα φώτα μου. Υπάρχουν πάνω από 1500 χημικές ενώσεις στις οποίες αν εμβαπτιστεί κάποιο χαρτί ή ύφασμα και κατόποιν καεί, θα δώσει λευκό καπνό. Τώρα το μυστήριο και παράξενο έγκειται στον "αρθογράφο" μαξίμ Ρουσόπουλο ο οποίος μάλλον διαθέτει έναν πολύ μυστηριώδη τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου του. (Μαξίμ συγχώρεσε με αν είσαι ο Αντώναρος και όχι ο Ρουσόπουλος, άνθρωπος είμαι και εγώ και πέφτω σε σφάλματα :lol: ).

ΙΣΩΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ "ΠΟΛΙΤΙΚΑ" ΤΟΥΣ "ΠΑΙΔΙΑ", ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ "ΑΓΩΝΙΣΤΑΡΑ" ΜΟΥ! :lol:

admin
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 03:46

Δημοσίευση από admin » 03 Ιούλ 2007 10:15

Σας παρακαλώ να μην ανακατεύετε τις συζητήσεις.

Καλό θα ήταν να υπάρξει μια διευκρίνηση-εισήγηση για την κατεύθυνση της συζήτησης, όχι μόνο για να καταταχθεί σε κατηγορία, αλλά και για την ουσιαστική εξέλιξη της.

Κλειδωμένο