ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Θέματα σχετικά με την κοινωνία και τις τεχνολογίες του διαδικτύου και τους υπολογιστές
Απάντηση
Kostas
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: 19 Ιούλ 2004 20:52

ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Δημοσίευση από Kostas » 20 Οκτ 2004 21:06

Πρωτοφανής Επίθεση του FBI στα Aνεξάρτητα Μέσα Αλληλο-Ενημέρωσης

Στις 8 Οκτωβρίου 2004 οι αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν ομοσπονδιακή διαταγή κατάσχεσης των διακομιστών (servers) ιστοσελίδων της ανοιχτής και ανεξάρτητης συλλογικότητας ενημέρωσης Independent Media Center στη Μ. Βρετανία προς την διαχειρίστρια ιδιωτική εταιρεία Rackspace Inc. Η Αμερικανική εταιρεία Rackspace Inc., η οποία παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας σε περισσότερες από 20 ιστοσελίδες του Indymedia σε 3 ηπείρους στις εγκαταστάσεις της στο Λονδίνο, παρέδωσε άμεσα τους αιτούμενους από το FBI servers θέτοντας χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση τις εν λόγω ιστοσελίδες εκτός λειτουργίας. Ταυτόχρονα τέθηκε από την Rackspace Inc. εκτός λειτουργίας ένας ακόμη server που παρείχε ανάμεσα σε άλλες υπηρεσίες και το παγκόσμιο site του ραδιοφωνικού Indymedia.

Δεδομένου ότι το ένταλμα εκδόθηκε προς τη Rackspace και όχι προς το ίδιο το Indymedia, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια παραμένουν έως και σήμερα άγνωστοι. Σε ανακοίνωση της η εταιρεία Rackspace δήλωσε ότι "αδυνατεί να παράσχει στο Indymedia οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με την κατάσχεση των servers του Indymedia πέραν του ότι η αίτηση για την κατάσχεση προήλθε από τρίτη χώρα βασιζόμενη σε αμοιβαία διακρατική συμφωνία δικαστικής συνδρομής ". Σύμφωνα με ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων και σε συνέντευξη που δόθηκε στο AFP (Agence France-Presse) από τον εκπρόσωπο του FBI Joe Parris, το FBI έδρασε έπειτα από απαίτηση Ιταλικών και Ελβετικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

Παραμένει ασαφές για το Indymedia πώς και γιατί είναι δυνατό ένας σέρβερ να κατασχεθεί χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση από τις αρχές των ΗΠΑ σε έδαφος της Μ. Βρετανίας που βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας τους, έπειτα από απαίτηση της Ιταλίας και της Ελβετίας, χωρίς, έως και έξι ημέρες μετά το γεγονός, να έχει δοθεί οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ενημέρωση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους εκδόθηκε το ένταλμα κατάσχεσης.

Ο Aidan White, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) δήλωσε για το θέμα τα εξής: "Γίναμε μάρτυρες μιας αδιανόητης και επιθετικής διεθνούς επιχείρησης της αστυνομίας ενάντια σε ένα δίκτυο που ειδικεύεται στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Ο τρόπος με τον οποίο αυτό συνέβη θυμίζει περισσότερο εκφοβισμό νόμιμων δημοσιογραφικών ερευνών, παρά διεκδίκηση νομίμων δικαιωμάτων".

Ως Διαχειριστική Συλλογικότητα του Indymedia Αθήνας βλέπουμε το γεγονός ως απειλή για την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης, και δηλώνουμε ότι είμαστε μια παγκόσμια ανοιχτή και ανεξάρτητη συλλογικότητα ατόμων που προσφέρουν άμεση και μη-εμπορευματική αλληλο-ενημέρωση και στις πέντε ηπείρους. Η ταυτόχρονη επίθεση κατά της ανεξάρτητης αλληλο-ενημέρωσης σε περισσότερα από 20 κράτη αποτελεί γεγονός χωρίς νομικό προηγούμενο και ορόσημο καταστολής στα χρονικά του διαδικτύου. Το άρθρο 10 της Διεθνούς Συμβάσεως της Ρώμης παρ. 1 αλλά και το άρθρο 19 παρ. 2-3 του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα κατοχυρώνουν την ελευθερία της γνώμης και της μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών. Όποιο νόμιμο δικαίωμα ή άλλο δικαιολογημένο ενδιαφέρον και αν αποσκοπούσε να διαφυλάξει η αίτηση κατάσχεσης δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία για την άνευ αιτιολογίας και διαρκούς σε χρόνο φίμωσης τόσων χιλιάδων ανταποκριτών ειδήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας τόσων ιστοσελίδων, μας καθιστά μάρτυρες μιας διεθνούς προσπάθειας ποινικοποίησης της ανεξάρτητης πληροφόρησης και εν τέλει της διαφορετικής άποψης, που στόχο έχει την χειραγώγηση της κοινωνίας. Είμαστε εδώ και θα παλέψουμε για το αντίθετο, κόντρα σε κάθε απόπειρα φραγής των διαύλων αλληλοπληροφόρησης.


Μία σύγχρονη φίμωση/λογοκρισία.
Αν και από ότι διαβάζω έχει πολύ παρασκήνιο η υπόθεση...
Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει Δρόμος. -Πες μου τι κάνεις το φαΐ που τρως και θα σου πω ποιος είσαι. Άλλοι το κάνουν ξίγκια και κοπριά, άλλοι το κάνουν δουλειά και κέφι και άλλοι το κάνουν Θεό.

Άβαταρ μέλους
Αιών
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 24 Μαρ 2007 10:12

Δημοσίευση από Αιών » 26 Μαρ 2007 10:36

Το indymedia είναι ότι πιο αισχρό, ανθελλινικό και προδοτικό έχει να παρουσιάσει το internet.

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 26 Μαρ 2007 11:27

Αιών έγραψε:Το indymedia είναι ότι πιο αισχρό, ανθελλινικό και προδοτικό έχει να παρουσιάσει το internet.
Δεν ξέρω αν το indymedia είναι όλα αυτά που το χαρακτηρίζεις. Εγώ βλέπω ότι τα παιδιά ζητάνε κάτι καλύτερο. Με λάθος τρόπο για μερικούς από εμάς αλλά ψάχνουν για κάτι καλύτερο.
Αλλά ακόμα και άν έχεις δίκιο δεν νομίζω ότι ο Εφιάλτης π.χ μίκρινε έστω και λίγο τον Λεωνίδα.

Όσοι γεννιούνται σε τούτον τον τόπο, τούτη η χώρα μας κάνει ξεχωριστούς και είμαστε τόσο λίγοι ώστε να μην περισεύει κανένας.
Tasos Zakynthos

Master Yoda
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 11 Φεβ 2007 12:49

Δημοσίευση από Master Yoda » 07 Απρ 2007 10:14

Είναι δίκοπο μαχαίρι η αστυνόμευση στο διαδικτυο (όπως και κάθε τι άλλο στη ζωή).

Όταν άρχισε να διαδίδεται η χρήση του (στα μέσα της δεκαετίας του 90) υπήρχε μια ελευθερία (αλλά και αναρχία). Στη Γαλλία κάποιος έγραψε ένα βιβλίο όπου έλεγε πολλά (κακά) για πολλούς. Η κυκλοφορία του απαγορεύτηκε οπότε το βιβλίο κυκλοφόρησε στο ίντερνετ. Έγινε μεγάλος σαματάς αλλά οι νομικοί αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα. Ως εκ τούτου, ο συγγραφέας έμεινε ακαταδίωκτος.

Το νομικό κενό καλύφθηκε, ψηφίστηκε νόμος στις ανεπτυγμένες χώρες και το ίντερνετ θεωρείται από το νόμο τόπος τέλεσης αδικήματος (ισχύει και στην Ελλάδα).

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αστυνόμευση θεωρείται εύλογη.
  • Κάποιος πούλαγε όπλα μέσω διαδικτύου
  • Παιδεραστές ψάχνουν παιδάκια μέσω ίντερνετ
  • Σε παράτησε η γκόμενα επειδή κατάλαβε ότι είσαι τρόμπας. Για να την εκδικηθείς βγάζεις γυμνές φωτογραφίες της στο ίντερνετ.
Προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζω (προσωπικά) σχετικά με τη χρήση του ίντερνετ.
  • το spam στα email. Συνέχεια έρχονται email με δήθεν ευκαιρίες για λεφτά, φθηνό βιάγκρα, φθηνό λογισμικό για Η/Υ, πως να μεγαλώσω το πέος μου (δεν με ενδιαφέρει, μ'αρέσει που είναι μικρό :lol: :lol: ) και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε
  • spam σε φόρουμ. Τυγχάνω διαχειριστής σε 2 φόρουμ και έχω ενεργό ρόλο σε μερικά ακόμη. Μας την πέφτανε spammers και διαφημίζανε free porn sites και online pharmacy. Καταφέραμε (με αναβάθμιση λογισμικού) να τα περιορίσουμε αλλά κατά καιρούς έρχονται. Αφήστε δε που πρέπει οι διαχειριστές να ενεργοποιούμε τους νέους χρήστες.
  • Κακόβουλοι χρήστες σε φόρουμ: σε ένα από τα φόρουμ τα οποία διαχειρίζομαι έχουμε συζητήσεις με αστυνομικούς. Μια μουλάρα γράφτηκε με σκοπό να βρίσει τους αστυνομικούς. Τη διαγράψαμε και ξαναγραφόταν. Κινδυνέψαμε να χάσουμε χρήστες. Τελικά, η καφρίλα μου υπερίσχυσε έναντι του μουλαρώματος της και την έκανα να πάρει δρόμο. Δουλεύουμε χωρίς να πληρωνόμαστε για να φτιάξουμε κάτι καλό και μερικά τσογλάνια πάνε να μας χαλάσουν όλη τη δουλειά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η αστυνόμευση είναι επιθυμητή.
...fear is the path to the dark side of force...

Απάντηση