Έλενα Μπλαβάτσκυ

Θρησκεία & πίστη, εσωτερισμός και υπαρξιακές αναζητήσεις
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Εύα
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 14 Αύγ 2006 02:19

Έλενα Μπλαβάτσκυ

Δημοσίευση από Εύα » 01 Δεκ 2006 12:43

Σύντομο βιογραφικό:
Η Ε.Π.ΜΠΛΑΒΑΤΣΚΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

Η Έλενα Πέτροβνα Μπλαβάτσκυ γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1831 στο Αικατερίνοσλαβ της Νότιας Ρωσίας. Κόρη του Συνταγματάρχη Πήτερ Χαν, εγγονή του Στρατηγού Αλέξιου Χαν Βον Ροττεστερν Χαν, του Αυτοκρατορικού Συμβούλου Ανδρέα Φάντεφ και της πριγκίπισσας Ελένας Ντολκουρούκυ, από μικρό παιδί παρουσίασε εκπληκτικές ιδιότητες και οξυδέρκεια πνεύματος, πρωτοφανείς για την ηλικία της. Ήταν ένα "τρομερό παιδί", όπως έγραφαν αργότερα οι συγγενείς της στους βιογράφους της. Σε ηλικία 17 ετών, τρεις μήνες μετά το γάμο της με τον κατά πολύ γηραιότερο Στρατηγό Μπλαβάτσκυ, έφυγε από τη Ρωσία, και με πρώτο σταθμό το Λονδίνο, άρχισε τη περιπλάνησή της ανά τον κόσμο. Από το 1848 έως το 1870, ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, τη Β. Αφρική, την Κεντρική και Νότια Αμερική, και την Ασία, περνώντας κρυφά στο Θιβέτ δύο φορές.

Το 1850 μαθήτευσε δίπλα σε έναν γηραιό Αιγύπτιο Κόπτη και αργότερα έγινε μέλος του μυστικού τάγματος των Δρούζων του Λιβάνου. Το 1851 συνάντησε στο Λονδίνο τον Διδάσκαλό της, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του εκείνον, με τον οποίο συνομιλούσε από την παιδική της ηλικία στα όνειρά της. Της μίλησε για την μελλοντική της εργασία και την κάλεσε στην Ανατολή για να δεχθεί την κατάλληλη εκπαίδευση για την εργασία της αυτή. Τον επόμενο χρόνο (1852) ταξίδεψε προς τον Καναδά, κατόπιν τη Ν. Ορλέανη, την Κεντρική και Ν. Αμερική και από εκεί μέσω του Ακρωτηρίου και της Κεϋλάνης, έφθασε στην Ινδία, από όπου έκανε την πρώτη (1853), αν και αποτυχημένη προσπάθειά της να εισέλθει στην απαγορευμένη περιοχή του Θιβέτ. Αργότερα (1854), μετά την επίσκεψή της για ένα χρονικό διάστημα στους Ινδιάνους των Βραχωδών ορέων, περνώντας από την Αλάσκα στην Ασία, Ιαπωνία, και μέσω του Κασμίρ και της Βιρμανίας (1855 -1857), πέρασε στο Θιβέτ. Το 1858 επέστρεψε στην Ευρώπη και τον επόμενο χρόνο ταξίδεψε στον Καύκασο μαζί με ένα καραβάνι, και έζησε ανάμεσα στις φυλές της περιοχής αυτής (1864 -65), για να φύγει και πάλι για τα Βαλκάνια, την Aίyuπτο και τη Συρία. Το 1867, πριν το τελευταίο της ταξίδι στο Θιβέτ, βρέθηκε στη μάχη της Μεντάνα (Ιταλία), που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή, μαζί με το στρατό του στρατηγού Γκαριμπάλντι, σαν πολεμικός ανταποκριτής, ενώ τον επόμενο χρόνο ταξίδεψε προς το Θιβέτ με τον Διδάσκαλό της, αυτή τη φορά.

Προς το τέλος του 1870, ταξίδεψε στην Ελλάδα και αφού έμεινε για λίγο στον Πειραιά, επιβιβάστηκε σε πλοίο προς τις Σπέτσες το οποίο όμως ναυάγησε, και η ίδια μαζί με άλλους επιβάτες διασώθηκαν απολαμβάνοντας τη φροντίδα της τότε Ελληνικής κυβέρνησης, πριν την αναχώρησή της για το Κάιρο, το 1871 ,όπου έκανε την πρώτη προσπάθεια να ιδρύσει μια Σχολή για τη μελέτη των απόκρυφων φαινομένων, που όμως απέτυχε. Το 1872 ταξίδεψε πάλι, προς την Παλαιστίνη, Συρία και Λίβανο και στην συνέχεια γύρισε στην Ευρώπη, όπου έμεινε για ένα διάστημα με τον αδελφό της στο Παρίσι, ζωγραφίζοντας και γράφοντας για τα προς το ζην. Αργότερα, το ίδιο καλοκαίρι, κατόπιν εντολής από τον Διδάσκαλό της έφυγε για τη Β. Αμερική, όπου άρχισε να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο κατασκευής γραβατών. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Διδασκάλου της πήγε στην πόλη Chittenden της Ν. Αγγλίας (ΒΑ Αμερική) όπου γνώρισε τον Συνταγματάρχη Όλκοττ, ο οποίος ερευνούσε τα απόκρυφα φαινόμενα και διάφορα άλλα πειράματα που γινόταν εκεί. Με τη συνδρομή του Συνταγματάρχη Όλκοττ, του William Q. Judge και άλλων προσωπικοτήτων της εποχής εκείνης, προχώρησε στην ίδρυση της Θεoσoφικής Εταιρείας το 1875 (Ν. Υόρκη), μεταφέροντας αργότερα (1879) την έδρα της στην Ινδία, αφήνοντας την ευθύνη για το Αμερικάνικο τμήμα της Εταιρείας στον W. Q. Judge και άλλους θεόσοφους.

Τον Οκτώβριο του 1879 ξεκίνησε η έκδοση του πρώτου περιοδικού της Θεοσοφικής Εταιρείας στην Ινδία, το Theosophist, που εξακολουθεί να εκδίδεται ακόμη σήμερα. Το 1881 η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ και ο Χ. Σ. Όλκοττ ασπάστηκαν το Βουδισμό και το 1882, τα κεντρικά γραφεία της Θεοσοφικής Εταιρείας μεταφέρθηκαν από την Βομβάη στο Adyar, όπου βρίσκονται σήμερα. Το 1884 και ενώ οι ιδρυτές ταξίδευαν στην Ευρώπη, εμφανίστηκε η Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών του Λονδίνου που με μια μονομερή έκθεσή της εναντίον της Θεοσοφικής Εταιρείας και της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ προσπάθησε να την παρουσιάσει σαν απατεώνα, αν και πολύ αργότερα απέσυρε όλες αυτές τις κατηγορίες προς το πρόσωπο της Ε. Π. Μ. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε μεγάλη ταραχή στους κόλπους της Εταιρείας και επηρέασε σε πολύ άσχημο βαθμό την ήδη ευαίσθητη υγεία της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ, αναγκάζοντάς την να μείνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο Λονδίνο. Μετά από μια σύντομη επίσκεψη στο Adyar, αργότερα τον ίδιο χρόνο, η Ε. Π. Μ. επέστρεψε στην Ευρώπη όπου άρχισε να γράφει τη Μυστική Διδασκαλία. Τρία χρόνια αργότερα (1887) αποφάσισε να μείνει μόνιμα στο Λονδίνο όπου ίδρυσε το τμήμα Blavatsky Lodge, ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού Lucifer (Σεπτέμβριος), καθώς επίσης και το Εσωτερικό τμήμα της Θεοσοφικής Εταιρείας (1888). Τα γραφεία της Εταιρείας στο Λονδίνο έγιναν το 1890, το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Τμήμα της Παγκόσμια ς Θεοσοφικής Εταιρείας.

Η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ πέθανε στο Λονδίνο, στις 8 Μαϊου 1891, καθισμένη στο γραφείο της.
http://www.theosophicalsociety.gr

Avaris
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: 14 Οκτ 2006 18:45

Δημοσίευση από Avaris » 01 Δεκ 2006 14:05

Συγχαρητήρια Εύα!
Avaris Veritas Vos Liberabit

Άβαταρ μέλους
Εύα
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 14 Αύγ 2006 02:19

Δημοσίευση από Εύα » 19 Δεκ 2006 00:43

Να σαι καλά Avaris, αλλά αυτά είναι διαθέσιμα για οποιονδήποτε ψάξει λίγο. Σίγουρα πρόκειται για μια τρομερά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και κάτι που πάντα μου έκανε εντύπωση είναι πως αυτή, όπως βέβαια και οι περισσότεροι γκουρού του εσωτερισμού, είναι γνωστοί μόνο σε μια αρκετά κλειστή ομάδα ανθρώπων. Μόνο το Internet τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τα ονόματα τους πιο αναγωνρίσιμα.

Avaris
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: 14 Οκτ 2006 18:45

Δημοσίευση από Avaris » 19 Δεκ 2006 21:07

="Εύα"]

Να σαι καλά Avaris, αλλά αυτά είναι διαθέσιμα για οποιονδήποτε ψάξει λίγο.
Φυσικά και υπάρχουν τα πάντα. Αρκεί να υπάρχει το ενδιαφέρον.
Σίγουρα πρόκειται για μια τρομερά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ......
...ότι και νάναι...έβαλε μια τεράστια κολώνα στο Οικοδόμημα του Εσωτερισμού...κι αυτό είναι το μεγαλείο της...
και κάτι που πάντα μου έκανε εντύπωση είναι πως αυτή, όπως βέβαια και οι περισσότεροι γκουρού του εσωτερισμού, είναι γνωστοί μόνο σε μια αρκετά κλειστή ομάδα ανθρώπων.
Λογικό είναι Εύα....εσύ ξέρεις όλους τους Νο1 προπονητές ποδοσφαίρου?....όχι...γιατί πολύ απλά δεν σε ενδιαφέρουν...όπως ούτε κι εμένα άλλωστε...
Μόνο το Internet τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τα ονόματα τους πιο αναγωνρίσιμα.
Και πάλι...τα στοιχεία είναι εκεί για όποιον και μόνο νοιώθει την "Εσωτερική Ανάγκη" να τα αναζητήσει...
Avaris Veritas Vos Liberabit

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 20 Δεκ 2006 02:23

Ας παραθέσω μια "αιρετική" άποψη σε αυτήν την ανταλαγή απόψεων.

Υποθέτουμε ότι στον πλανήτη μας υπάρχει μιά ομάδα ανθρώπων που συνεχίζει να πιστεύει ότι η γή π.χ. είναι επίπεδη. Πίστη για μιά επίπεδη γή σε έναν πλανήτη που όλοι πιστεύουν ότι η γη είναι στρογγυλή.
Δεν "μπορείς" να περάσεις αυτές σου τίς ιδέες, δεν βρίσκεις ανθρώπους εύκολα να σε ακούσουν δεν... δεν.

Κάπου βρίσκεις μια ομάδα ανθρώπων με τα ίδια πιστεύω και μετά από κάποια χρόνια γίνεσαι γίγαντας.

Ειδικά τον πρόπερασμένο αιώνα που ταξίδια κατά μήκος και πλάτος της γής (Θιβέτ, Αίγυπτος, Αμερική κλπ.) ήταν όνειρο απραγματοποίητο για το 99% του κόσμου.

Και κάτι άλλο που ίσως με την πρώτη ματιά ίσως να μήν δείχνει ότι "κολάει" στην όλη ιστορία.
Πρίν μερικά χρόνια πραγματοποίησα (για τον εαυτό μου) το όνειρο κάθε Έλληνα! Πήγα διακοπές στην Χαβάη!
Εκεί με έκπληξη έμαθα ότι το όνειρο κάθε Χαβανέζου είναι να επισκευτεί τα Ελληνικά νησιά :wink:
Tasos Zakynthos

Άβαταρ μέλους
Spacelord
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 525
Εγγραφή: 21 Ιουν 2004 23:51

Δημοσίευση από Spacelord » 20 Δεκ 2006 22:59

Αυτή τη γυναίκα όταν την είδα πρώτη φορά σε φωτογραφία ένιωσα κάτι παράξενο να με διαπερνάει..τελικά ήταν ανατρίχιασμα!!Σχεδόν είναι αδύνατον για τον καθένα η ματιά του να μην αιχμαλωτηθεί με το που αντικρίζει τα διαβολικά μάτια της Ε.Μπλαβάτσκυ.Είναι πράγματι μια μυστικίστρια και αρκετά αινιγματική προσωπικότητα!Θερμή υποστηρικτής της ΚΑΜΠΑΛΑ και πιστή σε δοξασίες και λατρείες πέραν του ενός και μόνο αληθινού Θεού.

Εύα να σου κάνω μια ερώτηση?

Πώς και ασχολείσαι με την Μπλαβάτσκυ?Τι είναι αυτό που σε ώθησε να μας γράψεις ενα βιογραφικό γι'αυτήν?
Η αλήθεια κρύβετε καλύτερα όταν είναι σε κοινή θέα..

Άβαταρ μέλους
Spacelord
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 525
Εγγραφή: 21 Ιουν 2004 23:51

Δημοσίευση από Spacelord » 21 Δεκ 2006 01:27

Να σου κάνω τότε μια άλλη ερώτηση.

Είναι μόνο αυτοί οι λόγοι ή υπάρχουν περισσότεροι.. :?:
Η αλήθεια κρύβετε καλύτερα όταν είναι σε κοινή θέα..

ΘΕΟΠΟΥΛΑ
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 21 Δεκ 2006 00:42

Δημοσίευση από ΘΕΟΠΟΥΛΑ » 21 Δεκ 2006 14:42

Μελέτησα με μεγάλη προσοχή, τα γραφόμενα μερικών απο εσάς ,στα διάφορα θέματα του Forum, μεταξύ αυτών και του Τεκτονισμού.
Αγαπητή Έυα έχω στα χέρια μου μια Συνέντευξη (Ιουνίος 2005) ,από την σημερινή Πρόεδρο της Θεοσοφικής Εταιρίας Κας Radha Burnier, την οποία θεωρώ αρκετά σημαντική,και θα προσπαθήσω να την μεταφέρω σε όλους με τακτικές παρεμβάσεις μου.
Θα πρέπει επίσεις να συγχαρώ την Έυα, για την επιλογή της, σε ένα πολύ ωραίο θέμα, που αφορά μια Διδάσκαλο της Φιλοσοφίας και Μύστη .
Δυστηχώς δεν μπορώ να σας περάσω το έμβλημα της Θεοσοφικής Εταιρίας αν μπορεί κάποιος άλλος, θα ήταν πολύ χρήσιμο, για την κατανόηση των συμβόλων του, που εκτός από την επιγραφή του (Δεν υπάρχει θρησκεία σημαντικότερη απο την αλήθεια.) Περιέχει και πέντε ακόμη σύμβολα... Τον "Ουροβόρο Όφι", τη "Σβάστικα", τον "Αιγυπτιακό Σταυρό ΑΝΚ" η αλλιώς το "Κλειδί της Ζωής",το " Ιερό ΩΜ" και το "Σύμπλεγμα των Τριγώνων".
Ελπίζωντας οτι θα συμβάλω και εγώ στη γνώση σας ευχαριστώ για την ανάγνωση του κειμένου μου

Άβαταρ μέλους
Spacelord
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 525
Εγγραφή: 21 Ιουν 2004 23:51

Δημοσίευση από Spacelord » 28 Δεκ 2006 02:29

Εικόνα

Αυτό είναι το σύμβολο της Θεοσοφικής Σχολής της κυρίας Μπλαβάτσκυ :!:

Βέβαια αναγκαστικά η εικόνα βγήκε μικρή αλλά αν την αποθηκεύσετε και κάνετε ζούμ κάτι θα προσέξετε ειδικά όσοι είναι μυημένοι ή το πολύ γνωρίζουν κατι λίγα απο τα σύμβολα που διακρίνονται.

Τα συμπεράσματα δικά σας.
Η αλήθεια κρύβετε καλύτερα όταν είναι σε κοινή θέα..

Άβαταρ μέλους
Εύα
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 14 Αύγ 2006 02:19

Δημοσίευση από Εύα » 03 Ιαν 2007 15:59

Spacelord έγραψε:Πώς και ασχολείσαι με την Μπλαβάτσκυ?Τι είναι αυτό που σε ώθησε να μας γράψεις ενα βιογραφικό γι'αυτήν?
Σε μια άλλη συζήτηση για την Αστρική Προβολή, αναφέρθηκε το όνομα και κάποιος, νομίζω ο Λακεδαιμόνιος, ρώτησε γι αυτήν.

Απάντηση