Ενας "τρελός" τρόπος δημοκρατικής διακυβέρνησης

Απάντηση
Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Ενας "τρελός" τρόπος δημοκρατικής διακυβέρνησης

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 11 Ιούλ 2006 14:54

Πιστεύω ότι στα επόμενα αλλά και για αρκετά χρόνια από τώρα, αυτό που λέμε δημοκρατία θα δεχθεί σοβαρά πλήγματα. Οι λαοί θα διαλέξουν ποιο απολυταρχικά συστήματα διακυβέρνησης, έστω και αν αυτά συνεχίσουν να ονομάζονται δημοκρατίες.

Έτσι θεωρώ ότι το σύστημα « ντουφεκιά στο σκοτάδι» είναι άκαιρο ανεδαφικό και δεν μπορεί να συζητηθεί ούτε καν σε ένα σοβαρό καφενείο.

Όμως θα αναφέρω κάπως γενικόλογα τις σκέψεις μου.

Σκοπός αυτού του συστήματος διακυβέρνησης είναι να αποτρέψει την δημιουργία «τζακιών» την κατάχρηση εξουσίας, τον επαγγελματισμό στην πολιτική και την μείωση των πιθανοτήτων διαφθοράς από αυτό που ονομάζεται εξουσία.

Προσπαθεί να δημιουργήσει ίσους πολίτες και όχι κάποιους ποιο ίσους από τους άλλους.

Πως το βλέπω στην Ελλάδα:

Καταργούνται τα κόμματα.
Το κοινοβούλιο εκτός από την ψήφιση των νόμων μαζί με ένα άλλο σώμα (Γερουσία; ) αναλαμβάνει τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές που συνεχίζουν να είναι 300 δεν εκλέγονται με την σημαία κάποιου κόμματος αλλά με το όνομά τους.
Κάθε 30- 40.000 πολίτες εκλέγουν έναν βουλευτή. Κάθε βουλευτής με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ανακοινώνει και μια ομάδα συνεργατών. Δεν «κατεβαίνει» δηλαδή μόνος. Συνεργάτες εκ των προτέρων γνωστοί.

Με το πέρας των εκλογών η βουλή οργανώνεται σε σώμα για να « βγει» η κυβέρνηση. Και εδώ έρχεται η «ντουφεκιά στο σκοτάδι»

Η εκλογή του Πρωθυπουργού γίνεται με δύο τρόπους:
Α: Αν κάποιος εξωκοινοβουλευτικός ή κοινοβουλευτικός άντρας ή γυναίκα προταθεί από κάποιον ή κάποιους βουλευτές και πάρει 200 ψήφους ορίζεται Πρωθυπουργός.

Β: Χρησιμοποιούμε την κλήρωση με τρόπο από Φιλιππινέζικο.
Μπαίνουνε σε μια κληρωτίδα τα ονόματα όλων των βουλευτών και αφού τραβήξουμε όλα τα ονόματα, το όνομα του τελευταίου που θα βγει θα οριστεί πρωθυπουργός.

Ανακοινώνει την κυβέρνησή του με βάση τους συνεργάτες που έχει δηλώσει και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Με 151 ορκίζεται.

Κάθε νόμος που σαν κυβέρνηση θα φέρνει στην Βουλή μια και δεν θα υπάρχει κομματική πειθαρχεία θα ψηφίζεται ή δεν θα ψηφίζεται. Ούτε προεδρικά διατάγματα ούτε μεταμεσονύχτιες «προβολές» Η Βουλή παύει να υπηρετεί το κόμμα και δουλειά της είναι να ελέγχει την εξουσία.

Διατελέσαντες πρωθυπουργοί για έναν ή δύο χρόνια ορίζονται σύμβουλοι του καινούργιου πρωθυπουργού και μαζί με τους διατελέσαντες υπουργούς αποτελούν την Γερουσία που θα αποτελεί ένα είδος ΣΔΟΕ για την κάθε κυβέρνηση όχι μόνο στα οικονομικά. Θα μπορεί ακόμα και να ζητά την ποινική δίωξη υπουργών και πρωθυπουργών κλπ.

Νομικός δεν είμαι αλλά πιστεύω ότι κάποιους από τους στόχους που ανέφερα στην αρχή φαίνονται εφικτοί. «Τζάκια» μπορούν να γίνουν κάποιοι από τους 300 αλλά μέχρι εκεί. Γιατί αν περιμένουν με την κλήρωση να ανεβούν το επόμενο σκαλοπάτι δεν είναι και το ποιο εύκολο.

Αλλά και η κυβέρνηση θα βρίσκεται συνεχώς κάτω από έλεγχο από Βουλή και Γερουσία χωρίς να υπάρχει σε έξαρση η «συναδελφική αλληλεγγύη»
Tasos Zakynthos

Άβαταρ μέλους
Astral
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 186
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2004 18:29

Δημοσίευση από Astral » 11 Ιούλ 2006 15:58

Κάτι τέτοιο μου θυμίζει συγχώνευση εταιρειων... Και να σε ρωτήσω, οι ιδεολογίες τώρα πως θα αντιπρωσοπεύονται ή ο καθένας λίγο απ'όλα ;;;

Εμείς μετά απο πελάτες άραγε τι θα λεγόμαστε ;;;; Νομίζω και υπογεγραμμένα πελάτες, αφού οι δύο εταιρίες θα συνεχίσουνε το ίδιο βιολή... Εγώ λέω να φύγει επιτέλους αυτό το άσυλο, ο πρόεδρος, βουλευτής η κουτσί μαρία και δεν ξέρω τι, αν δεν κάνει δουλειά, πόδι στην οικοδομή, στο καλό... Βγένει και ο Πολύδωρας το βράδυ της κυριακής και ανακοίνωσε πως ο γιός του είναι στην Ιταλία και πανυγηρίζει, και τη μας το λες καλέ μου άνθρωπε, θα ήταν είδηση άν ο γιός του θα πήγε νωρίς για ύπνο γιατί θα σηκωθεί πρωί να πάει να κάνει διανομή και δουλεύει οδηγός... Έτσι είναι... :evil:
Η ατιμωρησία είναι μια ανοιχτή πληγή στην ανθρώπινη ψυχή.

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 11 Ιούλ 2006 17:34

Astral έγραψε:Κάτι τέτοιο μου θυμίζει συγχώνευση εταιρειων... Και να σε ρωτήσω, οι ιδεολογίες τώρα πως θα αντιπρωσοπεύονται ή ο καθένας λίγο απ'όλα ;;;

Εμείς μετά απο πελάτες άραγε τι θα λεγόμαστε ;;;; Νομίζω και υπογεγραμμένα πελάτες, αφού οι δύο εταιρίες θα συνεχίσουνε το ίδιο βιολή..
Astral, δεν υπάρχει συγχώνευση εταιρειών. Τα κόμματα καταργούνται, σταματάει η χρηματοδότησή τους, δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Μετά από 1-2 τετραετίες θα τα θυμόμαστε όπως θυμάσαι σήμερα την δραχμή. Μπορεί κάποιοι να λογαριάζουμε ακόμα σε δραχμές αλλά στην τσέπη μας έχουμε και χρησιμοποιούμε euro. Και μάλιστα αν δείξω σε μερικούς από εσας 10χίλιαρο ίσως και να μήν το γνωρίσετε.

Ιδεολογίες; Τι εννοείς με την λέξη ιδεολογίες; Τις διαφορές ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή ακόμα και ΚΚΕ; Αυτές εννοείς;

Μη αστική Δημοκρατία; Δικτακτορία; (έχει και αυτή την ιδεολογία της) Καπιταλισμό; Δημοκρατία της αγοράς; Δεξιά;

Πως θέλεις να ονομάζεται πρωθυπουργός στην τετραετία του;
Πρόεδρος; Γενικός Γραμματέας; Καίσαρας; Αυτοκράτορας; Τύρρανος;

Πως θές να κυβερνηθεί η χώρα; Με καπιταλισμό; Με σοσιαλισμό; Με κομμουνισμό; Με δικτακτορία;

Όλοι χωράνε. Αρκεί να πάρουν το Ο.Κ. από την Βουλή που εσύ εξέλεξες και να υποστούν έλεγχο των πράξεων τους από Βουλή και Γερουσία!

Όλοι χωράνε. Δικτάκτορας; Ναί! Γενικός Γραμματέας; Ναι! Κρατικοποίηση των πάντων; Ναί. Αρκεί να δέχονται τον καθημερινό έλεγχο για τις πράξεις τους και την σύμφωνη γνώμη της βουλής για τις αποφάσεις τους και μετά από τέσσερα χρόνια να περιμένουν την κληρωτίδα να τους ξαναδώσει την εξουσία ή 200 βουλευτές της καινούργιας βουλής την ψήφο τους.

Όσο για το άν λέγεσαι η όχι πελάτης είναι δικό σου θέμα. Η ψήφος σου βγάζει μόνο ένα άτομο όχι ένα ολόκληρο σύστημα.
Βλέπεις τι κάνει, αυτός ο ένας στην βουλή και αποφασίζεις.
Και όσο για τις αλλαγές; Η κοινωνία με τους αντιπροσώπους που στέλνει αποφασίζει.
Tasos Zakynthos

Άβαταρ μέλους
fluke
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 433
Εγγραφή: 12 Ιαν 2005 21:12

Δημοσίευση από fluke » 12 Ιούλ 2006 11:19

Τάσσο σε γενικές γραμμές συμφωνώ με πολλά από αυτά που γράφεις. Έχω όμως κάποιες παρατηρήσεις:
1. Όταν ο κάθε υποψήφιος βουλευτής εκλέγεται απ' ευθείας από των σώμα της περιοχής του, μήπως καταλήξουμε να έχουμε 300 δημάρχους στη βουλή οι οποίοι θα λειτουργούν με γνώμωνα αποκλειστικά το τοπικιστικό πολιτικό κόστος και όχι το σύνολο της χώρας??

2. Πρωθυπουργός (ή όπως αλλιώς θέλει να τον πει κάποιος) θα είναι είτε κάποιος μη εκλεγμένος ή κάποιος εκλεγμένος από 40.000 πολιτών. Βέβαια θα μου πεις γι αυτό βάζεις την ψήφο εμπιστοσύνης των 151. Μέσω όμως της ισχνής αυτής πλειοψηφείας αναπόφευκτα θα διαμορφωθούν συμμαχίες υποστήριξης σε συγκεκριμένα άτομα με μεγαλύτερη επιρροή, ηγετική ικανότητα, υποστήριξη από οικονομικά συμφέροντα, κ.ο.κ. Μήπως κάπως έτσι οδηγούμαστε εκ νέου στην δημιουργία παρατάξεων - κομμάτων??

3. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση ψήφισης νόμων, άσκησης πολιτικής, κλπ. Οι ομάδες που έχουν συμφέρον από συγκεκριμένα μέτρα θα προωθούν με κάθε τρόπο τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενισχύοντας το ρόλο της παράταξης.

Νομίζω ότι καλό είναι για συζήτηση αλλά μη εφικτό αφού δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους συζητείται.

Είναι βέβαια γεγονός ότι τα μέτρα και οι δικλείδες ασφάλειας (γερουσία σαν ΣΔΟΕ, κατάργηση ασύλου, κλπ) μόνο θετικά μπορούν να είναι εφόσον όμως λειτουργούν σωστά κ θεμιτά.
Πάλι βέβαια ο αντίλογος είναι ότι γιατί να λειτουργούν αυτά σωστά κ να μην λειτουργούν κ όλες οι άλλες υπηρεσίες?? Τελικά πρέπει κάθε τόσο να φτιάχνουμε μια νέα υπηρεσία αδιάφθορων για να ελέγχει την προηγούμενη?? ίσως να είναι κ η μόνη λύση, δεν ξέρω
Through these city nightmares you'd walk with me And we'd talk of it with idealistic assurance That like these urban nightmares We'd blacken each other skies

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 12 Ιούλ 2006 15:18

fluke έγραψε:Τάσσο σε γενικές γραμμές συμφωνώ με πολλά από αυτά που γράφεις. Έχω όμως κάποιες παρατηρήσεις:
1. Όταν ο κάθε υποψήφιος βουλευτής εκλέγεται απ' ευθείας από των σώμα της περιοχής του, μήπως καταλήξουμε να έχουμε 300 δημάρχους στη βουλή οι οποίοι θα λειτουργούν με γνώμωνα αποκλειστικά το τοπικιστικό πολιτικό κόστος και όχι το σύνολο της χώρας??
Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Υπάρχουν τοπικιστές βουλευτές. Το κόμμα τις ποιό πολλές φορές τους ελέγχει αλλά και υπάρχουν συμμαχίες βουλευτών ανεξαρτήτως κόμματος σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτές μάλλον θα γίνουν ποιό ισχυρές αλλά θα είναι μόνο για μιά τετραετία. Κάποιες φορές κάποιοι θα βοηθούν καποιους άλλους αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάντα. Οι συμμαχίες αναγκαστικά θα αλλάζουν.
Εν τω μεταξύ αν δεις τον τρόπο που ενεργούν οι Ευρωβουλευτές μας θα δείς ότι αρκετά συχνά είναι ανεξάρτητοι από το κέντρο. Aλλα τα προβλήματα στην Ευρωβουλή, χωρίς να χάνουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα, άλλα τα προβλήματα στην Ελλάδα, σε τοπικό επίπεδο δηλαδή.

fluke έγραψε: 2. Πρωθυπουργός (ή όπως αλλιώς θέλει να τον πει κάποιος) θα είναι είτε κάποιος μη εκλεγμένος ή κάποιος εκλεγμένος από 40.000 πολιτών. Βέβαια θα μου πεις γι αυτό βάζεις την ψήφο εμπιστοσύνης των 151. Μέσω όμως της ισχνής αυτής πλειοψηφείας αναπόφευκτα θα διαμορφωθούν συμμαχίες υποστήριξης σε συγκεκριμένα άτομα με μεγαλύτερη επιρροή, ηγετική ικανότητα, υποστήριξη από οικονομικά συμφέροντα, κ.ο.κ. Μήπως κάπως έτσι οδηγούμαστε εκ νέου στην δημιουργία παρατάξεων - κομμάτων??
Με τον τρόπο επιλογής του πρωθυπουργού από 200 βουλευτές αφήνω παράθυρο για ηγετικές προσωπικότητες κοινά αποδεκτές σε κάποιες περιόδους ( Καραμανλής αμέσως μετά την δικτακτορία, Βενιζέλος όταν γύρισε από την εξορία) να ηγηθούν.
Όσο για τον πρωθυπουργό των 40.000 ψήφων αυτός είναι ο στόχος του συστήματος. Δεν δίνει τεράστια εξουσία σε κανέναν. Ο πρωθυπουργός στην περίπτωσή μας ΔΕΝ ελέγχει την Βουλή, Δεν ελέγχει την Γερουσία. Κάθε του πράξη, κάθε του απόφαση ελέγχεται. Κανένα νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί έκ των προτέρων.
Ο βουλευτής θα είναι πραγματικά υπεύθυνος για την ψήφο του, και ο πρωθυπουργός για κάθε τι που ζητά θα παίρνει το ναι από διαφορετικό γκρούπ βουλευτών.
Επιπλέον αν δεις τις εταιρείες δημοσκοπήσεων "βγάζουν" νικητή από 1000-1500 ψηφοφόρους και προδιαθέτουν και "καθοδηγούν" το εκλογικό σώμα. Με αυτόν τον τρόπο θα έιναι κάπως δύσκολο, (φυσικά τίποτα ακατόρθωτο) να χειραφετιθεί το εκλογικό σώμα, ο λαός.

fluke έγραψε: 3. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση ψήφισης νόμων, άσκησης πολιτικής, κλπ. Οι ομάδες που έχουν συμφέρον από συγκεκριμένα μέτρα θα προωθούν με κάθε τρόπο τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενισχύοντας το ρόλο της παράταξης.
Αυτές οι ομάδες υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα έχουν ισχυρό συνδετικό κρίκο: Το κόμμα. Μερικοί μάλιστα ψηφίζουν και ενάντια στα πιστεύω τους.
Στην περίπτωσή μας ο βουλευτής ψηφίζει με όποιον τρόπο θέλει. Δεν έχει ανάγκη τον αρχηγό του κάθε κόμματος για να τον προτείνει για βουλευτή ξανά. Κανένας βουλευτής και ακόμα περισσότερο κανένα μέλος της Γερουσίας δεν εξαρτώνται από κάποιον πρωθυπουργό που πολύ δύσκολα θα μείνει στην εξουσία πάνω από 4 χρόνια.
Αν μπορέσει κάποια στιγμή να "λαδώσει" 150- 200 βουλευτές, πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς τι να πω! Μαγκιά του.

fluke έγραψε: Νομίζω ότι καλό είναι για συζήτηση αλλά μη εφικτό αφού δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους συζητείται.
Έχω δηλώσει και εγώ ότι δεν είναι εφικτό, αλλά για άλλους λόγους. Κανένας αρχηγός κόμματος - πρωθυπουργός δεν θα προτείνει την αυτοκατάργησή του και το ψαλίδισμα των εξουσιών του. :)
Tasos Zakynthos

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 12 Ιούλ 2006 16:34

Και κάτι άλλο fluke κάτι που δεν το έχω τονίσει αρκετά.
Η χώρα χωρίζεται σε 300 μονοεδρικές περιφέρειες. Απλή και ανόθευτη αναλογική.

Η χαρά του τρελού και ο εφιάλτης του εκλογομάγειρα. :P

Μπορεί κάποιος να βγεί βουλευτής και μετά πρωθυπουργός με μία ψήφο διαφορά. Ο κάθε "πελάτης" μετράει.
Και πρωθυπουργός δεν βγαίνει με 40.000 χιλιάδες ψήφους. Θα είναι σε κάποιον αδύνατο να πάρει το 100% της περιφέρειάς του. Θα βγαίνει με 15-20.000 χιλιάδες ψήφους και καμμιά φορά λιγότερους.
Aντε να δώσεις προγνωστικά......
Tasos Zakynthos

Kostas
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: 19 Ιούλ 2004 20:52

Δημοσίευση από Kostas » 12 Ιούλ 2006 18:38

Τασο να ρωτήσω κάτι που δεν έχω καταλάβει?
Σε κάθε μονοεδρική θα υπάρχουν ασφαλώς πολλοί διαγωνιζόμενοι βουλευτές?
Ετσι?
Αν κατάλαβα σωστά τότε ακου τον συλλογισμό μου.
Ακόμα και έτσι θα υπάρχουν κόμματα που θα υποστηρίζουν σε κάθε περιφέρεια συγκεκριμένους υποψηφίους.
Αρα στην βουλή θα υπάρχουν και πάλι κόμματα.
Και επειδή θα ζητήτε το ΟΚ από την βουλή για να μπορέσει να κυβερνήσει ο εκάστοτε βουλευτης, και πάλι το οκ θα το παίρνει ο βουλευτής που θα ανήκει στην πλειοψηφία.
Η μόνη διαφορά θα είναι πως πρωθυπουργός δεν θα είναι πάντα ο ιδιος.
Αλλά κυβέρνηση και πάλι θα είναι η ίδια.
Αυτά από εμένα, εκτός αν κάτι δεν κατάλαβα από τα γραφώμενά σου.
Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει Δρόμος. -Πες μου τι κάνεις το φαΐ που τρως και θα σου πω ποιος είσαι. Άλλοι το κάνουν ξίγκια και κοπριά, άλλοι το κάνουν δουλειά και κέφι και άλλοι το κάνουν Θεό.

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 13 Ιούλ 2006 00:26

Kostas έγραψε: Τασο να ρωτήσω κάτι που δεν έχω καταλάβει?
Kostas τα κόμματα υπάρχουν γιατί υπάρχει χρηματοδότηση, οργάνωση, καταστατικό, μέλη.
Από την στιγμή όμως που καταργούνται νομικά, σημαίνει ότι καταργείται η κρατική χρηματοδότηση, που είναι κάποια εκατομμύρια euro την μέρα, και θα δίνει αυτό το χρήμα στους βουλευτές και την Γερουσία.
Θα υπάρχουν φυσικά κάποια "κινήματα πολιτών" αλλά μη έχοντας νομικό έρισμα, και χρηματοδότηση και φυσικά έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλές περιφέρειες με απλή αναλογική, θα έχουν και πάρα πολλές αποτυχίες.
Aν για μιά ψήφο π.χ. χάνεις όλη την περιφέρεια μετά είναι αρκετά δύσκολο να έχεις χρηματοδότηση.
Σκέψου η Αθήνα π.χ αν έχει 2.500.000 ψηφοφόρους μας δίνει περίπου 72 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ περιφέρειες Στο κέντρο π.χ θα διαγωνίζονται 100 διαφορετικοί υποψήφιοι. Ξέχνα την Α΄ή Β΄Αθηνών ή Πειραιώς. Σε κάθε 10 εκλογικά τμήματα π.χ. ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι θα είναι διαφορετικοί. Και όταν το εκλογικό σώμα είναι τόσο μικρό ο οποιοσδήποτε θα μπορέσει να θέση υποψηφιότητα. Χωρίς δυνατά κεντρικά γραφεία δεν θα είναι δυνατός ο έλεγχος.
Ακόμα και σήμερα πόσα χρήματα νομίζεις ότι στέλνει η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ σαν κόμματα στην Ζάκυνθο ή στην Λάρισα;
Δες τι γίνεται στις Δημοτικές εκλογές π.χ. με αντάρτες κλπ.
Αν κάποιο κόμμα ελέγξει κάποιους την πρώτη ή δεύτερη τετραετία στην τρίτη όλοι θα είναι ανεξάρτητοι.
Και οπως είπες άν ο πρωθυπουργός δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος και άν δεν μπορείς να "ελέγξεις" την κυβέρνηση για ποιό λόγο να ρίξεις αρκετά εκατομμύρια euro;
Tasos Zakynthos

Άβαταρ μέλους
fluke
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 433
Εγγραφή: 12 Ιαν 2005 21:12

Δημοσίευση από fluke » 13 Ιούλ 2006 09:14

Εγώ θα επιμείνω και θα πω ότι επί της ουσίας ότι καταργούμε τα κόμματα αλλά οι συμμαχίες ανεπίσημα μεν στην αρχή εμφανίζονται. Και μπορεί να μην έχουμε κρατική ενίσχυση κομμάτων, θα έχουμε (που ούτως ή άλλως συμβαίνει σήμερα) θα έχουμε ενίσχυση από ιδιώτες, lobbies, κ.α. που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Έτσι δημιουργούνται ανεπίσημα κόμματα/παρατάξεις τα οποία πλέον δεν καθορίζονται από ιδεολογίες αλλά από ομίλους συμφερόντων (εντάξει κ σήμερα κάπως έτσι είναι αλλά λέμε τώρα).
Μπορεί αυτές οι συμμαχίες να μην είναι σταθερές όπως λες αλλά για τους ίδιους λόγους που αναφέρεις μπορεί να είναι κ περισσότερο σταθερές από σήμερα.
Τελικά θα έχουμε τη δημιουργία νέων clubs ανάλογα την επιρροή των δάφορων παραγόντων για να επιστρέψουμε τελικά στη σημερινή κατάσταση αλλά σε ακόμη χειρότερη μοίρα.
Τάσος Χαρτάς έγραψε:Και οπως είπες άν ο πρωθυπουργός δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος και άν δεν μπορείς να "ελέγξεις" την κυβέρνηση για ποιό λόγο να ρίξεις αρκετά εκατομμύρια euro;
Υποθέτω μιλάς για μη κρατική "επιχορήγηση"? Ελέγχεις την πλειοψηφεία, οπότε ελέγχεις τον εκάστοτε πρωθυπουργό, αν είσαι πιο μικρής εμβέλειας ελέγχεις συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που προωθεί τις θέσεις σου, ή προσαρτάσαι σε όμιλο προώθησης συμφερόντων, ο οποίος σου παρέχει με το αζημίωτο τη στήριξη της κυβέρνησης.
Through these city nightmares you'd walk with me And we'd talk of it with idealistic assurance That like these urban nightmares We'd blacken each other skies

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 13 Ιούλ 2006 14:17

fluke έγραψε: Τελικά θα έχουμε τη δημιουργία νέων clubs ανάλογα την επιρροή των δάφορων παραγόντων για να επιστρέψουμε τελικά στη σημερινή κατάσταση αλλά σε ακόμη χειρότερη μοίρα.
Τα σημερινά κόμματα είναι όντως clubs και επιρεάζονται από πολλούς παράγοντες ακόμα και από αυτό που λέγεται πολιτικό κόστος.
Σκοπός τους πολλές φορές είναι απλά η εξουσία και ψάχνουν τρόπους να παραμείνουν σε αυτήν.

fluke έγραψε: Υποθέτω μιλάς για μη κρατική "επιχορήγηση"? Ελέγχεις την πλειοψηφεία, οπότε ελέγχεις τον εκάστοτε πρωθυπουργό, αν είσαι πιο μικρής εμβέλειας ελέγχεις συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που προωθεί τις θέσεις σου, ή προσαρτάσαι σε όμιλο προώθησης συμφερόντων, ο οποίος σου παρέχει με το αζημίωτο τη στήριξη της κυβέρνησης.
Ας φέρω δύο ακραία παραδείγματα. Πρωθυπουργός κληρώνεται ο Ανδριανόπουλος ή η Παπαρήγα.
Και ο ένας και ό άλλος δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν να προωθήσουν κάποιου είδους νομοσχέδια, αλλά συγχρόνως και κάποια νομοσχέδια δεν θα τολμήσουν να τα εισηγηθούν γιατί θα ξέρουν ότι δεν θα υπάρχει περίπτωση να "περάσουν"

Προωθώ το "χάος" με αυτήν την πρόταση. Δεν λέω ότι είναι αδύνατο να ελεγχθεί, απλά γίνεται ποιό δύσκολα.

Εξ' άλλου ο νόμος ήταν πάντα σαν το δύχτι της αράχνης. Τα μικρά έντομα παγιδεύονται, τα μεγάλα το σπάνε και φεύγουν.
Tasos Zakynthos

Απάντηση