H... κοιλάδα της Σαμαριάς

Θέματα σχετικά με την κατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος, τους ενεργειακούς πόρους και την εξοικονόμηση ενέργειας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
phantom
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 389
Εγγραφή: 28 Φεβ 2004 17:32

H... κοιλάδα της Σαμαριάς

Δημοσίευση από phantom » 20 Μαρ 2006 13:08

Την άγνωστη υποθαλάσσια κοιλάδα στην οποία καταλήγει το φαράγγι της Σαμαριάς ανακάλυψαν πρόσφατα Έλληνες επιστήμονες. Σε λίγες εβδομάδες θα επιχειρήσουν μια πρωτόγνωρη εξερεύνηση σε βάθος 3.500 μέτρων, αναζητώντας μικροοργανισμούς και ψάρια, τα οποία δεν αποκλείεται να ζουν και να αναπαράγονται στο σπάνιο αυτό οικοσύστημα εδώ και χιλιάδες χρόνια!

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες το περίφημο κρητικό φαράγγι απλώνεται στα βάθη της θάλασσας, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων. Ειδικότερα, πριν από λίγο καιρό, επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με επικεφαλής τον δρα Βασίλη Λυκούση, αποτύπωσαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερμής» τη γεωμορφολογία του φαραγγιού, καθώς και την πορεία που ακολουθεί στην άβυσσο του πελάγους.

Θρεπτικά συστατικά. Διαπίστωσαν ότι το φαράγγι εισχωρεί στον πυθμένα και ακολουθεί κατεύθυνση προς τα δεξιά, κινούμενο παράλληλα προς την ακτογραμμή της Νότιας Κρήτης. Καθώς προχωρεί όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα, στρέφεται προς τα νοτιοδυτικά, όπου σε βάθος περίπου 3.500 μέτρων καταλήγει σε μια... εύφορη πεδιάδα.

Είναι μία έκταση μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία χρωστά την πλούσια βιοποικιλότητα στις οργανικές ύλες και τα θρεπτικά συστατικά που διοχετεύονται σε αυτήν. «Οι δυνατές βροχοπτώσεις που κατακλύζουν το φαράγγι συμπαρασύρουν μαζί τους αυτές τις ουσίες. Καθώς διατρέχουν τη Σαμαριά με μεγάλη ταχύτητα, αναζητώντας διέξοδο προς το πέλαγος, εισχωρούν στο υποθαλάσσιο τμήμα του και διασκορπίζονται στην κοιλάδα», λέει στα «NEA» ο επικεφαλής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ δρ Τάσος Τσελεπίδης, ο οποίος θα συντονίσει σε λίγες εβδομάδες την επιχείρηση εξερεύνησης.

Κανονικά σε τόσο μεγάλο βάθος οι επιστήμονες δεν θα έπρεπε να ελπίζουν ότι θα εντοπίσουν πλούσια ίχνη ζωής. H πεδιάδα όμως είναι ένα ξεχωριστό οικοσύστημα που μέσα στο απόλυτο σκοτάδι συντηρείται από το φαράγγι της Σαμαριάς. Οι Έλληνες ειδικοί θα χρησιμοποιήσουν συστήματα πολλαπλών δειγματοληψιών για να εγκλωβίσουν τα ιζήματα που υπάρχουν στον πυθμένα και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους κρυμμένους οργανισμούς, όπως μικροσκοπικά σκουλήκια και γαρίδες, που τρέφονται από τα φερτά υλικά που έρχονται από την Κρήτη. Δεν αποκλείουν μάλιστα την περίπτωση να ανακαλύψουν άγνωστους μικροοργανισμούς με μέγεθος μικρότερο από μισό χιλιοστό.

Ψάρια που μοιάζουν με... ποντίκια
Οι επιστήμονες για την εξέταση της κοιλάδας θα χρησιμοποιήσουν ειδικές παγίδες με δολώματα, αλλά και υποβρύχιες κάμερες, ώστε να αποτυπώσουν την εικόνα των ψαριών που μπορεί να ζουν σε τόσο μεγάλο βάθος. Οι Έλληνες ειδικοί που ασχολούνται με την ωκεανογραφική βιολογία ξέρουν ότι στα μεγάλα βάθη των δικών μας θαλασσών ζουν αλλόκοτα ψάρια, ορισμένα μάλιστα από τα οποία μοιάζουν με ποντίκια! Γνωρίζουν επίσης ότι ακόμη και ο γκρι καρχαρίας μπορεί και καταδύεται στα 2.300 μέτρα βάθος για να κυνηγήσει την τροφή του. Το μυστήριο όμως που μένει να διαλευκανθεί είναι τι είδους ψάρια μπορεί να έχουν βρει καταφύγιο σε αυτήν την κοιλάδα, η οποία όχι μόνο βρίσκεται σε ιδιαίτερα μεγάλο βάθος, αλλά είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Ο κ. Τάσος Τσελεπίδης λέει ακόμη ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κρήτης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή εκεί βρίσκεται ένας υποθαλάσσιος κυκλώνας, «ο οποίος έχει αριστερόστροφη κατεύθυνση και αναγκάζει τα νερά που κινούνται σε μεγάλα βάθη να ανεβαίνουν προς τα ανώτερα στρώματα της θάλασσας». Είναι ο λεγόμενος κυκλώνας της Κρήτης που τροφοδοτεί με θρεπτικά άλατα τα επιφανειακά νερά, βοηθώντας έτσι τη συντήρηση και εξάπλωση των θαλάσσιων οργανισμών.
ΤΑ ΝΕΑ , 04/03/2006

Πολύ εντυπωσιακή ανακάλυψη, δε συμφωνειτε? Τι αλλο να κρυβετε αραγε σε αυτη τη βαθιά κοιλαδα?
Αναζητητής της Αλήθειας

Άβαταρ μέλους
fluke
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 433
Εγγραφή: 12 Ιαν 2005 21:12

Δημοσίευση από fluke » 21 Μαρ 2006 12:14

Ένα μοναδικό ίσως οικοσύστημα όσον αφορά τη βιοποικιλότητά του...
Τέτοια οικοσυστήματα είναι μοναδικές πηγές γνώσης για τους βιολόγους αλλά κ τους γενετιστές γιατί μέσω της μελέτης τους βοηθούμαστε να καταλάβουμε τους μηχανισμούς της εξέλιξης.
Ειδικότερα όταν πρόκειται για κλειστά οικοσυστήματα τα οποία δηλαδή λειτουργούν αυτόνομα κ δεν επηρρεάζονται από τις εξωτερικές συνθήκες άλλων συστημάτων, σημαίνει ότι αυτά μπορεί να βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση για μεγάλες χρονικές περιόδους και να μας δώσουν πληροφορίες κ στοιχεία παλαιότερων περιόδων ή να μας δείξουν άλλες μορφές εξέλιξης οργανισμών με κοινούς προγόνους.
Το πιο χαρακτηριστικό από αυτά τα συστήματα είναι της λίμνης Vostok στην Ανταρκτική η οποία έχει μείνει απομονωμένη (σφραγισμένη θα έλεγα) από τον έξω κόσμο για εκατομμύρια χρόνια.

Το πιο πιθανό λοιπόν θα είναι να βρεθούν άγνωστα είδη, τα οποία έχουν προσαρμοσθεί να ζουν στις συγκεκριμένες συνθήκες και τα οποία ίσως να αποτελούν μακρινούς ξάδελφους γνωστών μας ειδών που όμως ακολούθησαν διαφορετική εξελικτική διαδρομή.....
Through these city nightmares you'd walk with me And we'd talk of it with idealistic assurance That like these urban nightmares We'd blacken each other skies

Απάντηση