Ελληνικη Οικονομια στα επομενα 5χρονια

Επιχειρηματικό περιβάλλον, προγράμματα επιδοτήσεων, ίδρυση εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων
Απάντηση
manos1978
Δόκιμο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2012 01:26

Re: Ελληνικη Οικονομια στα επομενα 5χρονια

Δημοσίευση από manos1978 » 05 Νοέμ 2012 02:24

Εγώ είχα κάνει μία ΟΕ εταιρία με καφέ μπαρ και το μόνο που κατάφερα σε 3 χρόνια είναι να πουλήσω το μαγαζί και να μην πάθω ζημιές . Τώρα είμαι σε ιδιωτική εταιρία σαν πωλητής και με πληρώνουν 400 ευρώ τον μήνα , για 10 ώρες δουλειά την ημέρα . Μου είπαν πρίν λίγο καιρό θα σας κάνουμε μείωση στο μισθό σας και ενώ είχα καλό μισθό ξαφνικά βλέπω το ποσό που αναγράφω παραπάνω . Έκατσα 3 μήνες μήπως βρώ άλλη δουλειά και φύγω αλλά αποφάσισα και ζήτησα εικονική απόλυση να παίρνω τουλάχιστον 360 και να κάθομαι στο σπίτι και όχι να έχω έξοδα μετακίνησης για αυτούς .
Πιστεύω πως θα μας φτάσουν να παίρνουμε όλοι 300 το μήνα και σε λίγο καιρό αφού η ανεργεία θα φτάσει 40% θα έρθουν τα εργοστάσια και θα σου λένε σε θέλω να δουλέψεις και αν δεν σου αρεσεί επειδή είσαι περήφανος έχω και δεύτερη λύση , θα φωνάξω μετανάστες και εσείς θα κάθεστε . Ίσως γιαυτό θέλει η κυβέρνηση τους μετανάστατες εδώ , προφανώς για το σχέδιο Β .

Εύχομαι σε όλούς/ες να κάνετε υπομονή και τα καλυτέρα σε υγεία και προσωπική επιτυχία .

Άβαταρ μέλους
CIVIL80
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 06 Νοέμ 2012 14:56

Re: Ελληνικη Οικονομια στα επομενα 5χρονια

Δημοσίευση από CIVIL80 » 08 Νοέμ 2012 12:19

Το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας είναι διαρθρωτικό. Δεν παράγουμε. Και δε μιλάω για στατιστικούς δείκτες, ούτε θέλω να είμαι μηδενιστής. Στρέφουν τους Έλληνες μακρυά από την παραγωγή.
Στη Λάρισα για παράδειγμα, εάν κλείσει μια επιχείρηση (συνήθως εμπορικό κατάστημα) ανοίγει κατά 90% μια καφετέρια. Η καφετέρια δεν είναι κακή ως είδος επιχείρησης και εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού εκ φύσεως Έλληνα. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν παράγει κάτι. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι ανοίγουν όλο και περισσότερες καφετέριες. Είναι μια επιχείρηση που κατά 50% τουλάχιστον θα έχει κέρδη και θα απασχολήσει και εργαζόμενους. Όμως πλην των ωφελούμενων (ιδιοκτήτη και εργαζόμενους) η οικονομική συνεισφορά στη συνολική εγχώρια οικονομία είναι ελάχιστη. Και δεν εννοώ τη φορολογία και τις εισφορές προς το κράτος. Δεν αυξάνει το μέγεθος της οικονομίας μας.
Η αλήθεια είναι επίσης ότι και το εμπορικό κατάστημα που υπήρχε πριν την καφετέρια, επίσης δεν παρήγαγε κάτι. Συνήθως τα εμπορικά καταστήματα διαθέτουν προς πώληση προϊόντα εισαγόμενα. Αυτό σημαίνει ότι φεύγουν χρήματα έξω. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας και όχι το δημόσιο χρέος, το έλλειμμα κλπ κλπ.
Κατά την άποψή μου, το πρόβλημα απλοϊκά μπορεί να διατυπωθεί ως εξής : Είναι 3 φίλοι και έχουν μαζί 100 νομίσματα. Έστω ότι τα βασικά τους αγαθά είναι το Α, το Β και το Γ. Ο ένας παράγει το Α, ο άλλος το Β και ο άλλος το Γ. Εάν θέλουν να αγοράσουν κάτι, το αγοράζουν ο ένας από τον άλλο και δεν αγοράζουν ούτε πωλούν τίποτα σε άλλους. Έτσι ανακυκλώνουν μεταξύ τους τα 100 νομίσματα. Κάποια στιγμή αυτός που παράγει το Α σταματάει να το κάνει. Αρχίζει να το αγοράζει από έναν τέταρτο και του δίνει 20 νομίσματα. Οι 3 αρχικοί φίλοι έχουν τώρα μαζί 80 νομίσματα. Εάν αντιθέτως άρχιζε να πουλάει στον τέταρτο προς 20 νομίσματα το αγαθό Α, οι 3 αρχικοί φίλοι θα είχαν μαζί 120 νομίσματα.
Από το απλοϊκό αυτό παράδειγμα (τόσες είναι οι γνώσεις μου στα οικονομικά) κατά την άποψή μου είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς το πρόβλημα της Ελλάδας : Καταρχήν δεν είναι έστω αυτάρκης καθώς ελάχιστα αγαθά παράγονται στην Ελλάδα πλέον (δε μπορούν να ανακυκλωθούν τα 100 νομίσματα των 3 φιλών) και κάνει εισαγωγές (έχουν 80 αντί για τα 100 αρχικά νομίσματα).
Κλείνοντας, οι καφετέριες δεν είναι κακές. Ούτε είναι κακό να είναι γεμάτες με κόσμο. Είναι στην κουλτούρα του Έλληνα η διασκέδαση. Οι Δυτικοευρωπαίοι είναι ψυχροί όπως και να το κάνουμε. Ας μην περιμένουμε όμως ανάπτυξη όσο θεωρούμε ως επιχειρηματική πρόταση την ίδρυση καφετεριών.
We're here on Earth to help others. What on Earth are others here for i don't know...

Master Yoda
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 11 Φεβ 2007 12:49

Re: Ελληνικη Οικονομια στα επομενα 5χρονια

Δημοσίευση από Master Yoda » 08 Νοέμ 2012 14:19

CIVIL80 έγραψε:Το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας είναι διαρθρωτικό. Δεν παράγουμε. Και δε μιλάω για στατιστικούς δείκτες, ούτε θέλω να είμαι μηδενιστής. Στρέφουν τους Έλληνες μακρυά από την παραγωγή.
... ... Η αλήθεια είναι επίσης ότι και το εμπορικό κατάστημα που υπήρχε πριν την καφετέρια, επίσης δεν παρήγαγε κάτι.
Συμφωνῶ (οὔτε ἐγῶ εἶμαι εἰδκὸς στὰ οἰκονομικά).
CIVIL80 έγραψε:Συνήθως τα εμπορικά καταστήματα διαθέτουν προς πώληση προϊόντα εισαγόμενα. Αυτό σημαίνει ότι φεύγουν χρήματα έξω. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας και όχι το δημόσιο χρέος, το έλλειμμα κλπ κλπ.
Ἐνδεχομένως ὅμως οἱ ἐξαγωγὲς νὰ δυσχεραίνουν τὸ δημόσιο χρέος, τὸ ἔλλειμα κ.ο.κ..

CIVIL80 έγραψε:Κλείνοντας, οι καφετέριες δεν είναι κακές. Ούτε είναι κακό να είναι γεμάτες με κόσμο. Είναι στην κουλτούρα του Έλληνα η διασκέδαση. Οι Δυτικοευρωπαίοι είναι ψυχροί όπως και να το κάνουμε. Ας μην περιμένουμε όμως ανάπτυξη όσο θεωρούμε ως επιχειρηματική πρόταση την ίδρυση καφετεριών.
Ἡ φτώχεια θέλει καλοπέραση.
...fear is the path to the dark side of force...

Απάντηση