Πολυνομία και Ανάπτυξη

Επιχειρηματικό περιβάλλον, προγράμματα επιδοτήσεων, ίδρυση εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Πολυνομία και Ανάπτυξη

Δημοσίευση από Alex » 29 Φεβ 2004 12:53

Ξέρετε από πόσα κύματα πρέπει να περάσει μια, ας πούμε βιομηχανική, επιχείρηση για να λειτουργήσει με όλες τις νόμιμες άδειες και δικαιολογητικά; Προφανώς είναι απόλτα σωστό και αναγκαίο να υπάρχουν συγκεκριμένόι όροι ώστε να διασφαλίζονται τα διάφορα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου από την επικινδυνότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, μέχρι την οικνομική και φορολογική διαφάνεια.

Όμως το πρόβλημα εντοπίζεται στις διαδικασίες που χρειάζονται για να διασφαλιστούν τα παραπάνω κοινωνικά αγαθά και να καταφέρει η έρημη η επιχείρηση να λειτουργήσει. Από τις 5-10 υπηρεσίες του Δημοσίου ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται σε μια τέτοια διαδικασία η καθεμία έχει τους δικούς της κανόνε λειτουργίας, τους ανίκανους και ανεπαρκείς υπαλλήλους, τους διεφθαρμένους υπαλλήλους και την απόλυτη αδυναμία συνεννόησης με τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες. Όλες αυτές οι υπηρεσίες, οι διευθυντάδες και οι κηφήνες υπάλληλοί τους δεν ελέγχονται από κανένα για το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά κάνουν τη δουλειά τους, και δεν αντιμετωπίζουν κανενός είδους κυρώσεις. Τί πρέπει να κάνει μια βιομηχανία πυο περιμένει 5 μήνες για να πάρει μια άδεια διάθεσης αποβλήτων επειδή ο αρμόδιος υπάλληλος, που τυχαίνει να είναι και δημοτικός σύμβουλος, δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το θέμα και ο διευθυντής του δε μπορεί να χρεώσει το φάκελο σε κάποιον άλλο.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι σταθεροί, συνεχώς αλλάζουν, αποθαρρύνοντας κάθε σοβαρό επενδυτή και στρέφοντάς τον προς γειτονικές χώρες, από αυτές που βαυκαλιζόμαστε να πιστεύουμε ότι "βρίσκονται πίσω". Δεν είναι λίγες οι σοβαρές επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, που σκέφτονται σοβαρά τη μεταφορά τους στη Βουλγαρία ή την Τουρκία και σε λίγο καιρό και την Αλβανία ακόμα. Κάι είναι ακόμα περισσότερες αυτές που ήδη το έκαναν ή οι ξένοι επενδυτές που δεν τολμούν να πλησιάσουν την Ελλάδα εξ' αιτίας της σαρθρής δημόσιας διοίκησης και οικονομικοφορολογικής αβεβαιότητας.

Άβαταρ μέλους
smartboy
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 643
Εγγραφή: 01 Μαρ 2004 17:40

Δημοσίευση από smartboy » 04 Μαρ 2004 20:42

εχεις απολυτο δικιο.
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ Να πεισω καθε δαδουχο,να αναψει παλι την δαδα.

Άβαταρ μέλους
Kate
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: 18 Φεβ 2004 13:46

Δημοσίευση από Kate » 09 Μαρ 2004 12:12

Δε νομίζω ότι είναι μόνο πρόβλημα υπαλλήλων, είναι και πρόβλημα των κάθε λογής επιχειρηματιών που πολύ συχνά δεν έχουν κανένα γνωστικό υπόβαθρο στο χώρο του management και ο μόνος τρόπος που ξέρουν για να λύνουν τα προβλήματα τους είναι το "πλεύρισμα" του κατάλληλου υπαλλήλου. Από την άλλη μεριά διστάζουν να δώσουν λεφτά και τσιγγουνεύονται και τη δεκάρα ακόμα όταν είναι να πληρώσουν κάποια εξειδικευμένη υπηρεσία, είτε αυτή είναι τεχνική, είτε management, είτε marketing.

Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 20:07

Δημοσίευση από Dorian » 13 Απρ 2004 21:14

Μήπως φταίμε κι εμείς, μήπως αντιμετωπίζουμε τους δημόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους και εκλεγμένους άρχοντες με ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας. Κάποιος αποκτά δύναμη και αξία όταν κάποιος άλλος την αναγνωρίσει και την αποδώσει.

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 04 Μάιος 2004 01:20

Αγαπητέ Dorian το πρόβλημα είναι πώς σε αρκετές περιπτώσεις έχουν όντως μεγάλη εξουσία και δύναμη την οποία τους παραδίδει ο κανονισμός λειτουργίας των υπηρεσιών τους. Υπάρχει ας πούμε, και έχω συγκεκριμένο άτομο στο μυαλό μου, σε μια επαρχιακή πόλη ένας μόνο υπάλληλος σε μια διεύθυνση της Νομαρχίας, χωρίς προϊστάμενο, χωρίς διευθυντή, χωρίς κανένα πάνω από το κεφάλι του. Ο άνθρωπος αυτός έχει καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις να καθυστερήσει επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων με δικαιολογίες τουλάχιστο αστείες. Και όμως κανείς δε μπορεί να τον κουνήσει από τη θέση του, ούτε καν να τον πιέσει.

Άβαταρ μέλους
Μάχος
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 181
Εγγραφή: 18 Φεβ 2004 20:15

Δημοσίευση από Μάχος » 18 Μάιος 2004 12:18

Μην ξεχνάτε όμως πώς υπάρχει και η άλλη οπτική γωνία, δεν είναι δυνατόν η όποια ανάπτυξη να γίνεται χωρίς όρους και κανόνες. Οι κύριοι που επενδύουν δεν το κάνουν γιατί είναι καλοί άνθρωποι, αλλά γιατί θέλουν να βγάλουν λεφτά. Κάποιος πρέπει να διασφαλίζει ότι το κάνουν με τρόπο που ικανοποιεί κάποιες απαιτήσεις (διαφάνεια, προστασία του περιβάλλοντος, ασφάλεια των εργαζομένων κλπ).

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 20 Μάιος 2004 01:28

Σύμφωνοι Μάχο, καλά τα λές, οι ενστάσεις δεν αφορούν την ουσία, αφορούν τις μεθόδους για την επίτευξη βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης.

Άβαταρ μέλους
siva
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 263
Εγγραφή: 17 Απρ 2004 23:26

Δημοσίευση από siva » 22 Μάιος 2004 21:08

Σ’ ένα συνέδριο επιχειρηματικότητας πριν από περίπου ένα χρόνο είχε τεθεί το θέμα των χαμένων κεφαλαίων από το 3ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην ΕΕ που αν κάποιος νέος επιχειρηματίας, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει την δική του εταιρεία απαιτούσε (όπως δικαιούται) την χρηματοδότηση της ΕΕ, έπρεπε να συμπληρώσει μια αίτηση 100 σελίδων!

Το πιο τραγελαφικό όμως είναι ότι στην ''αίτηση'' αυτή έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται marketing plan της μέλλουσας εταιρείας για το οποίο φυσικά έπρεπε να φροντίσει ο αιτών!! Τελικά ύστερα από το γενικό ''κράξιμο'' η αίτηση έπεσε στις 45-46 σελίδες…

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 03 Ιουν 2004 16:21

Ασε Siva, το περιεχόμενο και ο τρόπος που προετοιμάζονται οι αιτήσεις χρηματοδότησης είναι επιεικώς αστείος. Πέρα από τις ένα σωρό ανοησίες που καλείται να γράψει ο ενδιαφερόμεος, εν γνώσει όλων πώς για ανοησίες πρόκειται, έρχονται και οι διάφοροι αετονύχιδες (σύμβουλοι κλπ) που θα του τσιμπήσουν μερικά φράγκα για την προετοιμασία της αίτησης και μερικά λαδάκια από εδώ κι από εκεί και πάει λέγοντας.
Ασε που ακόμα κι αν όλα πάνε καλά την παρει την επιδότηση θα του βγάλουν το λάδι για να την εισπράξη. Μόνο γενικές αίματος και ούρων δε ζητάνε, με τα περισσότερα των δικαιολογητικών να ζητιούνται 3-4 φορές.

Απάντηση