Απορίες για μια πρόταση συνεργασίας

Επιχειρηματικό περιβάλλον, προγράμματα επιδοτήσεων, ίδρυση εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
e-lithios
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 23
Εγγραφή: 15 Σεπ 2004 21:55

Απορίες για μια πρόταση συνεργασίας

Δημοσίευση από e-lithios » 23 Σεπ 2004 13:44

Δουλεύω σε ένα φροντιστήριο πληροφορικής σαν καθηγητής - υπεύθυνος κέντρου. Την εταιρία την έχουν δυο άτομα εκ των οποίων το ένα δεν ασχολείται καθόλου με τη διαχείριση, και το άλλο ήταν τα 4 προηγούμενα χρόνια στη θέση μου. Για κάποιους λόγους έφυγε και τώρα ο άλλος μου έχει προτείνει να μπώ σε ένα ποσοστό της εταιρίας (χωρίς να καταβάλλω χρήματα, απλά να μου μεταβιβαστεί π.χ. το 1% της εταιρίας. Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Τα φανερά χρέη της εταιρίας είναι περίπου 15000 €. Πως θα μάθω για χρέη όπως δάνεια κλπ τα οποία μπορεί να μην είναι και τόσο φανερά?Το άτομο που αποχώρησε πέρισυ το καλοκαίρι, πήρε τις εισπράξεις και έφυγε αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος των χρεών αυτών. Ο άλλος δεν του έκανε τίποτα για αυτό. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, να μου προτέινει συνεργασία, και εγώ να μην μπορώ να αποφασίσω αν αυτό κρύβει κινδύνους που δε θα μπορέσω να σηκώσω.Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει σε αυτό?Τι πρέπει να προσέξω σε μια τέτοια συνεργασία?

Για να συμπληρώσω τα παραπάνω, μου πρότεινε να διαχειρίζομαι το φροντιστήριο, να έχω όλα τα κέρδη (αν υπάρξουν) και να του πληρώνω κάτι σαν ενοίκιο (που στην αρχή ήταν 1500 € το μήνα, και μετά κατέβηκε στα 1000 και τώρα στα 250 €, μετά από την αποτίμηση της χρονιάς)
Υπήρξαν σοβαρά λάθη στη διαχείριση (πχ δεν κρατήθηκαν αποθεματικά για έκτακτη ανάγκη, κλπ) που έχουν δημιουργήσει σχετικά μεγάλες υποχρεώσεις, έλλειψη ρευστότητας, και μειωμένη διαφήμηση και πελατεία.

Η διαίσθησή μου μου λέει να φύγω, αλλά με τις κατάλληλες κινήσεις νομίζω ότι μπορώ σιγά σιγά να το επαναφέρω. Αλλωστε θα έχω σχετικά υψηλές απολαβές για την ηλικία μου(24). Το κακό είναι ότι δε μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να αντιμετωπίσω που μπορεί να με καταστρέψει (δε νομίζω προσωπικά ότι το 1% της εταιρίας μπορεί να με καταστρέψει οικονομικά). Θα ήθελα να ακούσω γνώμες και ερωτήσεις για να διευκρινήσ παραπάνω το θέμα...

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 23 Σεπ 2004 15:45

Τι μορφή έχει η εταιρεία (ΕΠΕ, ΑΕ κτλ)?Όσον αφορά στην ΑΕ είσαι υπόλογος μόνο για το ποσό που 'βάζεις' στην επιχείρηση (το 1%). Στις άλλες περιπτώσεις έχω την εντύπωση πως εκποιούνται και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία για την κάλυψη των χρεών.
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 23 Σεπ 2004 19:18

Αγαπητέ e-lithie ο feanor έχει δίκιο. Το πρώτο βασικό ερώτημα είναι η μορφή της εταιρείας. Αν είναι ΟΕ μήν το σκέφτεσαι κάν γιατί και μισό τοις εκατό να έχεις, ευθύνεσαι με το σύνολο της προσωπικής σου περιουσίας για όλες τις οφειλές της επιχείρησης. Αν είναι ΕΠΕ έχεις περιορισμένη προσωπική ευθύνη στο ύψος του μετοχικού κεφαλαίου που αντιστοιχεί στο ποσοστό σου. Τέλος αν είναι ΑΕ ευθύνεσαι μόνο με το ποσό που έχεις καταβάλει, δηλαδή ουσιαστικά ο μόνος κίνδυνος είναι οι μετοχές σου να χάσουν την αξία τους.

Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναζητήσεις νομικές συμβουλές για τα χαρτιά που θα υπογράψεις και τις τροποποιήσεις των καταστατικών που θα γίνουν ώστε να μην υπάρχουν "κρυφές" παράμετροι που ίσως σου δημιουργήσουν προβλήματα. Αντίστοιχα πρέπει και εσύ να "δέσεις", όσο είναι δυνατό, τη θέση σου προσαρτώντας σε κάθε συμφωνία την λογιστική κατάσταση της επιχείρησης, όπως αυτή σου γνωστοποιήθηκε τη μέρα εισόδου σου σε αυτή.

Τέλος, τρόπος για να μάθεις με σιγουριά για όλα τα ανοίγματα και τα χρέη τη επιχείρησης δεν υπάρχει. Αν θέλει να σου κρύψει κάτι είναι απόλυτα βέβαιο πώς μπορεί να τα καταφέρει. Προσωπική μου άποψη είναι ότι καλό θα ήταν να αποφύγεις να εμπλακείς σε μία κατάσταση η οποία αφενός δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη και αφετέρου δεν ξέρεις τί μπορεί να βγάλει στο μέλλον σε ότι αφορά και τις σχέσεις και συναλλαγές μεταξύ των δύο αρχικών εταίρων.

Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 20:07

Δημοσίευση από Dorian » 24 Σεπ 2004 11:14

Σωστά αυτά που γράφει ο Κώστας, απλά να σημειώσω πώς η προσπάθεια για διασφάλιση μέσω των τροποποιήσεων του καταστατικού, ή και άλλων ιδιωτικών συμφωνητικών εξαρτάται εν τέλει από τις ικανότητες των νομικών που θα τα χειριστούν, εάν ποτέ δημιουργηθεί πρόβλημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί. Δηλαδή ένας καλός νομικός μπορεί να καταφέρει να ακυρώσει τις προστατευτικές δικλείδες που ίσως προσπαθήσεις, φίλε e-lithios, να εισάγεις μέσω αυτών των εγγράφων.

Πάντως στην περίπτωση που πρόκειται για ΟΕ θα είμαι κι εγώ απόλυτος: ούτε καν να το συζητάς.

Άβαταρ μέλους
e-lithios
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 23
Εγγραφή: 15 Σεπ 2004 21:55

Δημοσίευση από e-lithios » 24 Σεπ 2004 18:05

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!!

Η νομική μορφή της εταιρίας είναι ΕΕ (οπότε λογικά ισχύουν τα ίδια περίπου με την ΟΕ???)
Μήπως υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος ωστε να μην είμαι υπόλογος για παρελθοντικές λανθασμενες ενέργειές και οφειλές τους? Ίσως πρέπει τελικά να σταματήσω να ασχολούμαι με το θέμα γιατι το κυριότερο είναι ότι δε βλέπω προσπάθειες και στήριξη των άλλων. Σας ευχαριστώ πάντως που ασχοληθήκατε με το θέμα!!

Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 26 Σεπ 2004 12:58

Η ΕΕ έχει διαφορές σε σχέση με την ΟΕ στο ότι υπάρχει ένας ή περισσότεροι εταίροι (οι ομόρρυθμοι) που ευθύνονται με το σύνολο της περιουσίας τους για το σύνολο των χρεών, ενώ οι υπόλοιποι (ετερόρρυθμοι εταίροι) ευθύνονται μέχρι του ποσού με το οποίο συμμετέχουν και πάλι με την προσωπική της περιουσία. Στην περίπτωσή σου από τη στιγμή που δεν έχεις πλήρη εικόνα των χρεών και από τη στιγμή που τα χρέη κατά κανόνα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου άμα σε πάρει η μπάλα, ο κίνδυνος είναι επίσης μεγάλος.

Τρόπος για να απαλλαχθείς από προγενέστερα βάρη, από όσο ξέρω, δεν υπάρχει.

Άβαταρ μέλους
e-lithios
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 23
Εγγραφή: 15 Σεπ 2004 21:55

Δημοσίευση από e-lithios » 26 Σεπ 2004 19:44

Οπότε, αν εγώ μπώ σαν ετερόρυθμος έταιρος με 1%, ευθύνομαι προσωπικά μόνο για αυτό το ποσοστό, σωστα;Οπότε σε ένα σύνολο χρεών 50000 € ευθύνομαι για ποσό 500 €. Αν είναι έτσι λοιπόν, από τη στιγμή που το 1% θα μου δοθεί χωρίς να καταβάλλω κάποιο ποσό, δεν είναι και τεράστιο ρίσκο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν δάνεια και εξωπραγματικά χρέη (μικρούλι φροντιστήριο είναι οπότε χρέη άνω των 20000 € θεωρούνται εξωπραγματικά). Θα συννενοηθώ με δικηγόρω και ο θεός να βάλει το χέρι του...

Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 20:07

Δημοσίευση από Dorian » 26 Σεπ 2004 20:14

Ναι μεν αλλά. Αν τα χρέη είναι προς φορείς όπως το ΙΚΑ, η εφορία, ή τράπεζες, πρώτα προχωρούν σε κατασχέσεις και μετά κάνουν ερωτήσεις, ή καλύτερα μετά τρέχεις εσύ στα δικαστήρια για να βρείς το δίκιο σου.

Άβαταρ μέλους
e-lithios
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 23
Εγγραφή: 15 Σεπ 2004 21:55

Δημοσίευση από e-lithios » 27 Σεπ 2004 02:22

Εγώ που δεν έχω τίποτα στο όνομά μου?Φυλακή?Θα πάρω νομικές συμβουλές και βλέπουμε.Ευχαριστώ πάντως που ασχοληθήκατε με το θέμα.

Άβαταρ μέλους
freespirit
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 184
Εγγραφή: 11 Μαρ 2004 02:09

Δημοσίευση από freespirit » 28 Σεπ 2004 00:44

Ισως.
Προσωπικά, και μόνον κρίνοντας από την προσωπικότητα και τις διαθέσεις του "συναδέλφου" σου, θα το απεύφευγα. Τέτοιου είδους συνεργασίες δεν καταλήγουν καλά.

Απάντηση