Ίδρυση νέας βιομηχανική επιχείρηση

Επιχειρηματικό περιβάλλον, προγράμματα επιδοτήσεων, ίδρυση εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων
Άβαταρ μέλους
smartboy
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 643
Εγγραφή: 01 Μαρ 2004 17:40

Δημοσίευση από smartboy » 02 Σεπ 2004 12:27

ΜΙΧΑΛΗΣ έγραψε:ελπίζοντας πώς δεν κάνω κατάχρηση του ενδιαφέροντος σας.
Οχι ,φυσικα.Αυτος ειναι και ο λογος ζωης του φορουμ.Να ενημερωνει ο ενας τον αλλον.
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ Να πεισω καθε δαδουχο,να αναψει παλι την δαδα.

ΜΙΧΑΛΗΣ
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 121
Εγγραφή: 23 Αύγ 2004 15:23

Δημοσίευση από ΜΙΧΑΛΗΣ » 04 Σεπ 2004 21:09

Η επιχείρηση που θέλω να φτιάξω είναι ένα παραδοσιακό τυροκομείο για παραγωγή μόνο κασεριού. Ο πατέρας μου είχε ένα τέτοιο τυροκομείο πριν από χρόνια και άρα υπάρχει αρκετή γνώση για το αντικείμενο. Εγώ έκανα σπουδές χημείας και αποφάσισα να ξαναγυρίσω στην πατρίδα μου και να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο γιατί βαρέθηκα να κάνω ιδιαίτερα και φροντιστήρια. Έχω μαζέψει κάποια λεφτά, υπάρχει και κάποιο οικόπεδο για να στηθεί η εγκατάσταση. Αν καταφέρω να βρω και μια επιδότηση θα μπορώ να προχωρήσω.

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 05 Σεπ 2004 14:27

Μεγάλα βάσανα πας να βάλεις στο κεφάλι σου Μιχάλη.

Άβαταρ μέλους
vivident
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 109
Εγγραφή: 06 Αύγ 2004 16:45

Δημοσίευση από vivident » 05 Σεπ 2004 23:33

Μιχάλη, δεν μιλάς για βιομηχανία τότε, πρέπει να κοιτάξεις στην μεταποίηση και καλύτερα να απευθυνθείς σε γραφείο που κάνει τέτοιες δουλείες.

Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 05 Σεπ 2004 23:47

Έχει δίκιο σ' αυτό που λέει ο Vivident. Θα χρειαστείς αρκετή βοήθεια και σε αρκετά επίπεδα, ενώ θα αντιμετωπίσεις και μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων σου.

Άβαταρ μέλους
vivident
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 109
Εγγραφή: 06 Αύγ 2004 16:45

Δημοσίευση από vivident » 06 Σεπ 2004 11:15

Μιχάλη για πια περιοχή μιλάς γιατί υπάρχει και στο Leader+ για παράδειγμα ενίσχυση Επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση αλλά όχι για όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Γενικά παίζουν αρκετά προγράμματα, για παράδειγμα υπάρχει για νέους επιχειρηματίες που ίσως επιδοτεί την δική σου περίπτωση αλλά δεν είναι ανοιχτό ακόμα. Γι’ αυτό σου λέω πρέπει να απευθυνθείς σε γραφείο. Να σου βρουν αυτοί που μπορείς να ενταχθείς, τι σε συμφέρει και να στο κάνουν οι ίδιοι.

Άβαταρ μέλους
freespirit
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 184
Εγγραφή: 11 Μαρ 2004 02:09

Δημοσίευση από freespirit » 06 Σεπ 2004 17:47

Κάποιες περιοχές ευνοούνται χάριν της περιφερειακής ανάπτυξης, πράγματι.Για την Αττική όμως είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο.
Η τυροκομία έχει αναβαθμιστεί και εξυγχρονιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ειδικά στην Βόρεια. Αυτό το χρωστάει και στις επιδοτήσεις.
Γενικά η βιομηχανία τροφίμων έχει μια αναβάθμιση. Οπότε πρέπει να είσαι έτοιμος Μιχάλη για έντονο ανταγωνισμό από υψηλής ποιότητας προιόντα. Το κασέρι δεν έχει την ανάπτυξη της φέτας, του κεφαλοτυρίου ή της γραβιέρας, και αυτό είναι πλεονέκτημα. Επίσης υπάρχει περισσότερο εργατικό δυναμικό από παλιότερα. Τα στάνταρ ασφαλείας είναι υψηλά και ο έλγχος και ο ανταγωνισμός κάπως καλύτερος από αλλους τομείς. Καλό θα ήταν να έχεις και δικό σου κεφάλαιο.

Κι αυτά σου τα λέω με όλες τι ευχές να προχωρήσει η προσπάθεια και να πετύχει, και με τη συνείδηση της θέσης που έχω λόγω μικρής ηλικίας και πείρας.

ΜΙΧΑΛΗΣ
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 121
Εγγραφή: 23 Αύγ 2004 15:23

Δημοσίευση από ΜΙΧΑΛΗΣ » 08 Σεπ 2004 15:02

Vivident το Νέων Επιχειρηματιών δε με καλύπτει λόγω είδους δραστηριότητας, αυτά που ψάχνω είναι το Leader, τα ΟΠΑΑΧ και κάποια άλλα προγράμματα του Υπ. Γεωργίας. Στα Γιάννενα είμαι και μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει να πάρω σαφή απάντηση αν μπορώ να μπώ στο Leader ή τα ΟΠΑΑΧ.

Freespirit έχεις δίκιο σε όσα λές, αυτά που θέλω να βάλω μπροστά είναι η ποιότητα και η ασφάλεια του προϊόντος. Έχω κάποιο δικό μου κεφάλαιο, όμως εκτός του ότι δεν είναι αρκετό, είναι κρίμα να μην πάρω και μια επιδότηση αν έχω την ευκαιρία και τη δυνατότητα.

Κώστα γιατί λές πώς θα έχω πρόβλημα με τα απόβλητα? Μιλάμε για μικρή μονάδα (κάπου ανάμεσα στους 2 και 4 τόννους γάλα την ημέρα). Κυρίως θα έχω τα νερά πλύσης (περίπου μισό κυβικό την ημέρα) και το τυρόγαλο το οποίο όμως έτσι κι αλλιώς θα το δίνω σε κτηνοτρόφους, όπως κάνουν και όλοι οι άλλοι.

Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 11 Σεπ 2004 00:05

Για το Leader+ ή τα ΟΠΑΑΧ, ανάλογα με την περιοχή του νομού την οποία σκέφτεσαι για την εγκατάσταση της μονάδας, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι μια προσωπική επίσκεψη στο φορέα διαχείρισης, που αν δεν κάνω λάθος είναι η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ. Για να βεβαιωθείς και να βρείς στοιχεία επικοινωνίας δοκίμασε το Υπουργείο Γεωργίας ( http://www.minagric.gr ).

Για το θέμα των αποβλήτων, ασχέτως του πόσο μικρή μονάδα είσαι και του τί είδους απόβλητα παράγεις, ώς τυροκομείο είσαι υποχρεωμένος να έχεις μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων. Για τα μεν απόνερα των πλύσεων όντως δεν έχεις μεγάλο πρόβλημα, αν και νομίζω πώς πιο ρεαλιστική παροχή είναι κοντά στο 1 m3. Το πρόβλημα δημιουργείται με το τυρόγαλο το οποίο αν δεν κάνεις μερική ανάκτηση για παραγωγή μυζήθρας ή κρέμας, θα μπορέσεις να βρείς κάποιους κτηνοτρόφους (κυρίως χοιροτρόφους) για να το πάρουν για ζωοτροφή. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πάρεις και κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις από αυτούς, ή ακόμα καλύτερα να έχεις υπογεγραμμένες συμβάσεις. Αν όμως κάνεις ανάκτηση και σου μένει μόνο ο ορός της λακτόζης τότε έχεις πρόβλημα γιατί, θεωρητικά, αυτός δεν είναι κατάλληλος για ζωοτροφή καθώς προκαλεί εντερικές διαταραχές στα ζωντανά. Στην πράξη κάποιοι κτηνοτρόφοι το παίρνουν και αυτό, όμως μάλλον δε θα το δεχθεί η Διεύθυνση Υγιεινής που θα σου εγκρίνει τη μελέτη για τα υγρά απόβλητα. Οι λύσεις για την επεξεργασία του ορού λακτόζης είναι αφενός ιδιαιτέρως ακριβές και πολύπλοκες στη λειτουργία τους (μεμβράνες αντίστροφης όσμωσης είναι μία λύση) και αφετέρου στην πραγματικότητα δίνουν πολύ μέτρια αποτελέσματα.

Η λύση του να μην κάνεις ανάκτηση συμφέρει σε ότι αφορά το πρόβλημα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, όμως σου αφαιρεί μια πρόσθετη πηγή τζίρου (κρέμα, μυζήθρα).

Άβαταρ μέλους
freespirit
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 184
Εγγραφή: 11 Μαρ 2004 02:09

Δημοσίευση από freespirit » 11 Σεπ 2004 00:18

Κώστας Δελήμπασης έγραψε:Οι λύσεις για την επεξεργασία του ορού λακτόζης είναι αφενός ιδιαιτέρως ακριβές και πολύπλοκες στη λειτουργία τους (μεμβράνες αντίστροφης όσμωσης είναι μία λύση) και αφετέρου στην πραγματικότητα δίνουν πολύ μέτρια αποτελέσματα.
Και τότε τι γίνεται με τον ορό; Πρακτικά δηλαδή, τι είναι αυτό που κανουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, το απορρίπτουν στα δημόσια λύματα η σε κάποιο ρέμα; Δεν νομίζω τουλάχιστον ότι αυτό επιτρέπεται (θεωρητικά).

Απάντηση