UFOΛΟΓΙΑ & ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ

Αναζητώντας απαντήσεις
Απάντηση
e-telescope.gr
Άτυπος Χρήστης
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 03:46

UFOΛΟΓΙΑ & ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ

Δημοσίευση από e-telescope.gr » 06 Απρ 2004 03:00

UFOΛΟΓΙΑ & ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κατά την UFOλογία, οι θεάσεις Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων - ΑΤΙΑ (UFO), αποτελούν φαινόμενα που εμπλέκουν ιπτάμενες μηχανές των οποίων η προέλευση πρέπει να αναζητηθεί εκτός του πλανήτη. Η πίστη αυτή είναι τόσο ισχυρή ώστε η οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας αυτών των θεάσεων να οδηγεί σε έντονη αντιπαράθεση. Ο όρος σκεπτικιστής (απόδοση του αγγλικού debunker ο οποίος περιέχει και μια αρνητική χροιά) χρησιμοποιείται με δόση ειρωνείας για όποιον προτείνει κάποια εξήγηση διαφορετική της εξωγήινης προέλευσης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-telescope.gr

Άβαταρ μέλους
phantom
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 389
Εγγραφή: 28 Φεβ 2004 17:32

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΡΘΡΟ: UFOΛΟΓΙΑ & ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ

Δημοσίευση από phantom » 27 Απρ 2004 15:04

ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ. Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ UFO. ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΤΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ UFO ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΛΕΦΤΑ.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Αναζητητής της Αλήθειας

Άβαταρ μέλους
siva
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 263
Εγγραφή: 17 Απρ 2004 23:26

Δημοσίευση από siva » 27 Απρ 2004 19:23

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει ζωή έξω από την γη και σε άλλους πλανήτες. Το θεωρώ πολύ πιθανό διότι η γη στο διάστημα είναι σαν ένας κόκκος άμμου σε μια μεγάλη παραλία.

Υπάρχουν μόνο ενδείξεις για την επίσκεψη ΑΤΙΑ στην γη όχι αποδείξεις και από την άλλη αυτοί που προσπαθούν να αντικρούσουν αυτές τις ενδείξεις χρησιμοποιούν κλασσικά και συνηθισμένα επιχειρήματα του τύπου αερόστρατα, διαστημικά σκουπίδια και άλλα.

Εγώ έχω μια απορία: αν πραγματικά επισκέπτονται ΑΤΙΑ την γη γιατί δεν εμφανίζονται ξεκάθαρα αν είναι φιλικά ή να επιτεθούν αν έχουν εχθρικές διαθέσεις? Γιατί να εμφανίζονται πάντα κρυφά και συνήθως νύχτα (σύμφωνα πάντα με τις ενδείξεις)?

Όλα αυτά περι πειραμάτων, απαγωγών και συναφή μου φαίνονται περισσότερο παραμύθι τύπου λοχ νες για να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον

Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 20:07

Δημοσίευση από Dorian » 29 Απρ 2004 14:16

Phantom είναι δικαίωμα σου να έχεις την οποιαδήποτε άποψη, είναι όμως δικαίωμα και κάποιων άλλων να έχουν τη δική τους, ενώ αμφότεροι έχετε επίσης το δικαίωμα να την εκφράζετε. Μπορεί να διαφωνείς με όσα λέει το άρθρο, με κάποια από αυτά διαφωνώ κι εγώ, όμως ο τρόπος που εκφράζεις τη διαφωνία σου αφαιρεί από τη γνώμη σου κάθε πειστικότητα.

Άβαταρ μέλους
Μάχος
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 181
Εγγραφή: 18 Φεβ 2004 20:15

Δημοσίευση από Μάχος » 29 Απρ 2004 19:47

Aντε παλικάρια μου, μάθετε ν' ακούτε ότι υπάρχει κι άλλη άποψη. Με τη συμπεριφορά σας αποδεικνύετε πώς αυτά που γράφει το άρθρο είναι απόλυτα σωστά.

Αντιγράφω από το κειμενο του άρθρου:
Παρότι ο όρος σκεπτικιστής δεν αποτελεί αρνητικό χαρακτηρισμό, συχνά υπονοείται πώς με ένα σκεπτικιστή δε μπορεί να γίνει πραγματική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Αυτός ο αφορισμός προφανώς δεν αρμόζει σε άτομα τα οποία διατείνονται ότι επιδιώκουν τη σοβαρή, επιστημονική έρευνα.
και
Οι σκεπτικιστές αποδέχονται ότι θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις οι οποίες δε θα μπορέσουν ποτέ να εξηγηθούν με βεβαιότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πώς η εμπλοκή εξωγήινων διαστημοπλοίων είναι και η απάντηση. Όμως αυτοί που υποστηρίζουν τη θεωρία της εξωγήινης προέλευσης, δυσκολεύονται να αποδεχθούν τις εξηγήσεις για πολλές περιπτώσεις.

Άβαταρ μέλους
phantom
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 389
Εγγραφή: 28 Φεβ 2004 17:32

Δημοσίευση από phantom » 02 Μάιος 2004 20:48

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΑ UFO ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΕΝΩ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΧΙΣΤΩ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?
Αναζητητής της Αλήθειας

Άβαταρ μέλους
siva
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 263
Εγγραφή: 17 Απρ 2004 23:26

Δημοσίευση από siva » 02 Μάιος 2004 23:06

Πραγματικά νομίζω ότι το άρθρο είναι μονόπλευρο και ας μην είμαι από τους θερμούς υποστηρικτές των UFO τουλάχιστον με τον τρόπο που τα παρουσιάζουν ορισμένοι. Παντως δεν πιστεύω ότι με τις αντιδικίες καταλήγουμε κάπου. Αν θέλετε να συνεχίσουμε να συζητάμε για το θέμα των ΑΤΙΑ παραθέτω μια προηγούμενη απορία μου ως τροφή για διάλογο
Εγώ έχω μια απορία: αν πραγματικά επισκέπτονται ΑΤΙΑ την γη γιατί δεν εμφανίζονται ξεκάθαρα αν είναι φιλικά ή να επιτεθούν αν έχουν εχθρικές διαθέσεις? Γιατί να εμφανίζονται πάντα κρυφά και συνήθως νύχτα (σύμφωνα πάντα με τις ενδείξεις)?

Όλα αυτά περι πειραμάτων, απαγωγών και συναφή μου φαίνονται περισσότερο παραμύθι τύπου λοχ νες για να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον

Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 20:07

Δημοσίευση από Dorian » 03 Μάιος 2004 11:29

Όντως το άρθρο είναι μονόπλευρο, μήπως όμως και τα περισσότερα άρθρα για τα UFO δεν είναι μονόπλευρα, συνήθως δε από την άλλη πλευρά του λόφου. Είναι ελάχιστα εκείνα που έχω διαβάσει (άρθρα και βιβλία) που δεν έχουν μια σαφώς καθορισμένη θέση και γύρω από αυτή αναπτύσσουν τη θεματολογία τους.

Νομίζω ότι κριτικάρει αρκετά εύστοχα τις μεθόδους διερεύνησεις των συμβάντων που σχετίζονται με UFO. Δεν νομίζω ότι αντικείμενο του ήταν να διερευνήσει το θέμα το ίδιο, αλλά κάποιες πρακτικές, μερικών από τους υποστηρικτές της εξωγήινης άποψης.

Τα ερωτήματα σου siva είναι εύστοχα, όπως είναι και μια σειρά άλλα, τα οποία ελπίζω να κουβεντιάσουμε στη συνέχεια. Ίσως θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσουμε ένα εντελώς νέο θέμα για να κουβεντιάσουμε την ουσία του φαινομένου UFO, ώστε να απεμπλακούμε από το συγκεκριμένο άρθρο και τις όποιες αντιδράσεις προκάλεσε. Όποιος βρεί πρώτος το χρόνο γράφει το αρχικό σχόλιο και ξεκινάμε.

Άβαταρ μέλους
freespirit
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 184
Εγγραφή: 11 Μαρ 2004 02:09

UFOΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ

Δημοσίευση από freespirit » 04 Μάιος 2004 00:40

Νόμίζω ότι σκοπός του άρθρου δεν ήταν να καταδικάσει όσους πιστεύουν στα UFO, αλλά να επιδείξει τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές για ην υποσήριξη της-εκάστοτε- άποψης. Δυστυχώς και οι δύο παρατάξεις ξεκινούν έχοντας ως δεδομένο ότι η άποψή τους είναι η σωστή. Αλλά ετσι δεν φτάνουμε σε σωστά συμπεράσματα, δεν παράγουμε γνώση, δεν προσεγγίζουμε την αλήθεια, που κατά τη γνώμη μου είναι το ζητούμενο.
Προσωπικά, αυτό που με προβληματίζει είναι η μυστικότητα των (θεωρούμενων ως) εξωγηίνων επισκέψεων, και η συχνή εμπλοκή τους σε κυβερνητικές θεωρίες συνομωσίας. Γιατί δηλαδή?

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 04 Μάιος 2004 18:23

Κατ' αρχήν είναι αναμφισβήτητο πώς τα UFO υπάρχουν και νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι. Όντως υπάρχουν Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα και είναι αυτό ακριβώς που λέει και ο περιγραφικός τους τίτλος. Είναι επίσης προφανές ότι τα ΑΤΙΑ δεν είναι ίδια για όλους. Κάτι που για εμένα είναι ΑΤΙΑ μπορεί να είναι κάτι απόλυτα γνωστό και οικείο σε κάποιον αστρονόμο ή ναυτικό, ή κάτι απόλυτα αναγνωρίσιμο από κάποιον που έχει καλύτερη όραση, περισσότερες παραστάσεις, καλύτερες πληροφορίες ή απλά πιο καλή θέση παρατήρησης.

Επίσης νομίζω πώς είναι λογικό να αποδεχθούμε πώς δεν είναι δυνατόν όλα τα ΑΤΙΑ να είναι της ίδιας ταυτότητας. Δεν μπορεί να είναι όλα μετεωρολογικά μπαλόνια, άγνωστα αεροσκάφη, πλανήτες ή αστέρια, σκουπιδάκια στο φακό μιας φωτογραφικής μηχανής, παιχνιδίσματα του φωτός, παραισθήσεις, ή ιπτάμενες μηχανές εξωγήινης προέλευσης.

Τέλος, για να κλείσω αυτή την αρχική τοποθέτηση, όταν κανείς μελετά μια συγκεκριμένη περίπτωση ΑΤΙΑ είναι απόλυτα λογικό να ξεκινήσει την αναζήτηση της πιθανής εξήγησης από απαντήσεις που αφορούν αντικείμενα ή καταστάσεις που είναι απόλυτα αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν (υπάρχουν αεροπλάνα, τα βλέπουμε κάθε μέρα, ταξιδεύουμε με αυτά, υπάρχουν μετεωρολογικά αερόστατα, κάθε μέρα χρησιμοποιούνται κάποιες δεκάδες χιλιάδες σε όλη τη Γη, υπάρχουν αστέρια και κομήτες, μπορούμε να τα δούμε κάθε βράδυ, υπάρχουν οπτικές απάτες, όλοι τις έχουμε βιώσει όταν οι κλιματολογικές συνθήκες ή οι συνθήκες φωτισμού τις προκαλούν ή η κούρασή μας τις ενισχύει) και στο τέλος να πιθανολογήσουμε κάποιο εξωγήινο όχημα (που μπορεί να υπάρχουν, μπορεί και όχι και εν τέλει δεν έχουμε δεί και ποτέ για να ξέρουμε πώς είναι). Δε λέω πώς δε μπορεί να είναι εξωγήινο όχημα, απλά λέω πώς είναι σίγουρα η λιγότερο πιθανή εξήγηση.

Απάντηση