Ηλεκτρονικός πόλεμος και πληροφοριακά συστήματα

Θέματα σχετικά με την κοινωνία και τις τεχνολογίες του διαδικτύου και τους υπολογιστές
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
smartboy
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 643
Εγγραφή: 01 Μαρ 2004 17:40

Ηλεκτρονικός πόλεμος και πληροφοριακά συστήματα

Δημοσίευση από smartboy » 06 Οκτ 2004 11:27

Σε πεδίο μάχης φαίνεται να έχει μετατραπεί ο διαδικτυακός χώρος με τους «καλούς» και τους «κακούς» να κάνουν τις δικές τους συμμαχίες, προκειμένου να επικρατήσουν. Τα πιο πρόσφατα, λοιπόν, «νέα από το μέτωπο» θέλουν τη Μicrosoft να συνεργάζεται με την Amazon, αλλά και τους spammers να ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους hackers.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Microsoft και η Amazon.com αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό του φαινομένου spam. Σκοπός της συμμαχίας τους είναι ο εντοπισμός τόσο των spammers, όσο και των phishers, αυτών, δηλαδή, που σχετίζονται με κλοπές οικονομικών στοιχείων από πιστωτικές κάρτες. Οι δύο εταιρίες μήνυσαν από κοινού τη Gold Disk Canada, με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε την Amazon.com και το Hotmail.com για να στείλει εκατομμύρια junk e-mails, ενώ μηνύσεις κατατέθηκαν και εναντίον τριών ιδιωτών.

Ταυτόχρονα, οι δύο εταιρίες συνεργάζονται για την εύρεση και δημιουργία κατάλληλης τεχνολογίας που θα εξαλείψει την ηλεκτρονική απάτη.

Από την άλλη, έρευνα της Clearswift έδειξε ότι όλο και περισσότερα spam μηνύματα περιλαμβάνουν παράνομο ή παραπλανητικό περιεχόμενο, αντανακλώντας την ραγδαία αύξηση της online εγκληματικότητας. O τεχνικός διευθυντής της Clearswift, Αlyn Hockey, δήλωσε ότι «τα spam χρησιμοποιούνται πλέον ως δίαυλος για πληθώρα παράνομων δραστηριοτήτων», όπως, π.χ., πώληση ψεύτικων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, άνοδο παρουσιάζει και το ποσοστό συνεργασίας μεταξύ hackers και spammers. «Είναι δύο στρατόπεδα που πιθανόν συνεργάζονται προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους».
www.pathfinder.gr
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ Να πεισω καθε δαδουχο,να αναψει παλι την δαδα.

Άβαταρ μέλους
smartboy
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 643
Εγγραφή: 01 Μαρ 2004 17:40

Δημοσίευση από smartboy » 06 Οκτ 2004 11:38

Kαι μιλωντας για πολεμο διαβαστε και παρακατω:

Ψηφιακός πόλεμος

Βοριοκορεάτες χάκερ εκπαιδεύονται για κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ


Σεούλ : Η Βόρειος Κορέα έχει δημιουργήσει ομάδα περίπου 500 χάκερ οι οποίοι θα μπορούσαν να εξαπολύσουν συντονισμένες επιθέσεις σε συστήματα των ΗΠΑ, της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας, υποστηρίζει το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Αμυνας της Εθνοσυνέλευσης στη Σεούλ, οι χάκερ της κομμουνιστικής, απομονωμένης χώρας «έχουν φτάσει το επίπεδο των προηγμένων χωρών» και βρίσκονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου.

'Oπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, βασισμένο στο πρακτορείο Yonhap, η ομάδα ακολούθησε πενταετές πανεπιστημιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη συγκέντρωση πληροφοριών και την πραγματοποίησε επιθέσεων σε υπολογιστές κυβερνητικών υπηρεσιών.

Επίθεση από την Κίνα

Η Νότιος Κορέα θεωρεί τις κυβερνοεπιθέσεις σημαντική απειλή για τη χώρα.

Τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο καταγράφηκε επίθεση κατά της Σεούλ από Κινέζους χάκερ ή πράκτορες άλλων χωρών που χρησιμοποίησαν υπολογιστές στην Κίνα.

Οι χάκερ εισέβαλαν σε 211 υπολογιστές που ανήκουν σε δέκα κυβερνητικές υπηρεσίες της Νοτίου Κορέας, στις οποίες περιλαμβάνονται υπηρεσίες άμυνας και ασφάλειας. Στόχος ήταν επίσης συστήματα της Εθνοσυνέλευσης, εταιρειών και πανεπιστημίων.

«Πιστεύουμε ότι οι χάκερ είναι είτε Κινέζοι είτε χρησιμοποίησαν την Κίνα ως βάση για τις επιθέσεις τους» είχε δηλώσει τον Ιούλιο αξιωματούχος του νοτιοκορατικού Εθνικού Κέντρου Κυβερνητικής Ασφάλειας.


Φοβερο ετσι?
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ Να πεισω καθε δαδουχο,να αναψει παλι την δαδα.

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 06 Οκτ 2004 12:28

Για το θέμα των διαδικτυακών εγκλημάτων ο νομοθέτης ακόμα προσπαθεί να προσαρμοστεί. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι το Διαδίκτυο καταργεί χωρικούς και χρονικούς περιορισμούς. Έτσι, χρησιμοποιώ ένα λογαριασμό ενός πχ Μαλαισιανού για να μπω στο Δίκτυο και στη συνέχεια μπαίνω στο Πεντάγωνο και 'τα κάνω λίμπα'. Αν η μαλαισιανή νομοθεσία δεν θεωρεί την ενέργεια ως αδίκημα προφανώς δεν είμαι εγκληματιας.
Το phishing θα μπορούσε ίσως να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια digital signature κτλ, αλλά είναι πολύ σοβαρό θέμα. Τον τελευταίο καιρό επικρατεί ένας χαμός τέτοιων κρουσμάτων στο eBay (δικτυακές δημοπρασίες) όπου νόμιμοι χρήστες παρολίγο να κατηγορηθούν για παράνομη κατοχή των προσωπικών τους δεδομένων!!!!
Το spam είναι ένα άλλο τεράστιο ζήτημα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα το έχουμε μαζί μας εσαεί και μάλιστα θα γίνεται πιο έντονο όσο περισσότερο εκτελούμε τις προσωπικές μας αγορές ηλεκτρονικά. Η εμπειρία έχει δείξει πως υπάρχει λύση για κάθε φίλτρο anti-spam. Τώρα βέβαια υπάρχει και η κοινή λογική...αν θες να αγοράσεις κάτι πηγαίνεις σε κάποιον επίσημο αντιπρόσωπο. Το κύριο πρόβλημα του spamming ίσως να μην είναι ο κίνδυνος εξαπάτησης μας, αλλά η αύξηση της κίνησης πακέτων στο δίκτυο με αποτέλεσμα τη γενικότερη υποβάθμιση της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων.
Το άρθρο με τους Βορειοκορεάτες το διάβασα χθες-προχθες και αμέσως μου ήρθε στο μυαλό η περίφημη ταινία War Games. Δεν ξέρω κατά πόσο τέτοιες διεισδύσεις έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα (συλλογή απόρρητων πληροφοριών-κατάρρευση συστημάτων) ή αποτελούν ενέργειες εντυπωσιασμού. Πάντως κι εμείς τα τελευταία χρόνια έχουμε παρόμοιες επιτυχίες, όχι τόσο ως αποτέλεσμα οργανωμένης προσπάθειας, αλλά περισσότερο από το μεράκι κάποιων αξιωματικών. Εξάλλου αν ρίξετε μια ματιά στο ελληνικό δόγμα πληροφοριακού πολέμου (περιλαμβάνει και θέματα πληροφορικής μεταξύ άλλων) αποτελεί λέξη προς λέξη μετάφραση του αμερικανικού. Σαν να λέμε 'άντε ας φτιάξουμε ένα δόγμα' για να λέμε ότι έχουμε.
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Άβαταρ μέλους
smartboy
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 643
Εγγραφή: 01 Μαρ 2004 17:40

Δημοσίευση από smartboy » 06 Οκτ 2004 21:18

feanor έγραψε:Πάντως κι εμείς τα τελευταία χρόνια έχουμε παρόμοιες επιτυχίες, όχι τόσο ως αποτέλεσμα οργανωμένης προσπάθειας, αλλά περισσότερο από το μεράκι κάποιων αξιωματικών. Εξάλλου αν ρίξετε μια ματιά στο ελληνικό δόγμα πληροφοριακού πολέμου (περιλαμβάνει και θέματα πληροφορικής μεταξύ άλλων) αποτελεί λέξη προς λέξη μετάφραση του αμερικανικού. Σαν να λέμε 'άντε ας φτιάξουμε ένα δόγμα' για να λέμε ότι έχουμε.
Mπορεις να εξηγησεις τι εννοεις? :wink:
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ Να πεισω καθε δαδουχο,να αναψει παλι την δαδα.

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 07 Οκτ 2004 00:07

Είναι απλό. Μπορεί να μην το παίρνουμε μυρωδιά αλλά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διεξάγεται ένα είδος πολέμου με εκατέρωθεν παραβιάσεις δικτύων κτλ. Δεν ξέρω για τους Τούρκους αλλά από τη μεριά μας αυτό δεν αποτελεί εκφρασμένη στρατηγική από τα ανώτατα κλιμάκια, αλλά αν τύχει να βρεθεί ένας αξιωματικός με τις απαραίτητες γνώσεις στην κατάλληλη θέση θα προσπαθήσει να 'μπει' σε κάποιο εχθρικό δίκτυο.
Τώρα το δόγμα πληροφοριακού πολέμου περιλαμβάνει τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται σε περιόδους ειρήνης, κρίσης και ένοπλης σύρραξης σε διάφορα επίπεδα (που δεν άπτονται των επιχειρήσεων), όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων, υποβάθμισης του ηθικού του εχθρου, ψυχολογικός πόλεμος και μεταξύ όλων αυτών υπάρχει και ένα κεφάλαιο για τον λεγόμενο ηλεκτρονικό πόλεμο που περιλαμβάνει και υπονόμευση των δικτύων μεταφοράς πληροφορίας, hacking και άλλα τέτοια εξωτικά. Στη διάρκεια της θητείας μου έτυχε να δω το εν λόγω δόγμα (δεν είναι απόρρητο) και το συνέκρινα με το αντίστοιχο των ΗΠΑ και διαπίστωσα ότι απλά μεταφράσαμε το κείμενο των Αμερικάνων.
Από όλα αυτα καταλαβαίνεις ότι οι στρατηγοί μας και οι ναυαρχαίοι δεν κόπτονται ιδιαίτερα για τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Άβαταρ μέλους
smartboy
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 643
Εγγραφή: 01 Μαρ 2004 17:40

Δημοσίευση από smartboy » 07 Οκτ 2004 13:23

Δηλαδη θες να πεις οτι γινεται μαχη μεσω Ελλας-Τουρκιας στον Ηλεκτρονικο Τομεα?

Και αν ναι,γνωριζεις καποιο κατορθωμα των μεν η των δε?

Λογικα οι Τουρκοι πρεπει να ειναι πισω απο μας σε αυτον τον τομεα,εκτος και αν εχουν τοποθετηθει Αμερικανοι στα σημαντικοτερα ηλεκτρονικα κεντρα και σε θεματα ασφαλειας.
Αυτο το λεω χωρις να γνωριζω κατι,απλα με το σκεπτικο οτι οι Τουρκοι ειναι πισω στον τεχνολογικο τομεα και ειδικα σε θεματα διαδυκτιου και τηλεπικοινωνιας.
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ Να πεισω καθε δαδουχο,να αναψει παλι την δαδα.

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 07 Οκτ 2004 15:20

Δηλαδη θες να πεις οτι γινεται μαχη μεσω Ελλας-Τουρκιας στον Ηλεκτρονικο Τομεα?
Ακριβώς..δεν είναι κάτι άξιο εντυπωσιασμού.

Δεν γνωρίζω επακριβώς το επίπεδο των Τούρκων αλλά μην θεωρείς ότι εμείς είμαστε και κάτι φοβερό. Βέβαια να σου θυμίσω ότι η Τουρκια διαθέτει ήδη κατασκοπευτικό δορυφόρο και είναι σε θέση να δει για παράδειγμα πότε θα αποπλεύσει η τάδε φρεγάτα από τη Σαλαμίνα, δυο ώρες πριν σαλπάρει. Επίσης, οι ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών δεν στηρίζουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα σε πληροφορικά συστήματα, οπότε η όλη υπόθεση είναι περισσότερο 'παιχνίδι' με μικρό αντίκρυσμα για τις εκατέρωθεν επιτυχίες.

Ο μόνος ρόλος που παίζουν οι Αμερικάνοι είναι να επιμορφώνουν μέσω μετεκπαιδεύσεων και μεταπτυχιακών προγραμμάτων τους μεν και τους δε. Δεκάδες Έλληνες αξιωματικοί πηγαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ ή στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ γι'αυτό το σκοπό.

Μην περιμένεις φυσικά να σου αναφέρω περιστατικά...ο εχθρός παραμονεύει :wink:
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Kostas
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: 19 Ιούλ 2004 20:52

Δημοσίευση από Kostas » 07 Οκτ 2004 17:04

smartboy έγραψε:Δηλαδη θες να πεις οτι γινεται μαχη μεσω Ελλας-Τουρκιας στον Ηλεκτρονικο Τομεα?

Και αν ναι,γνωριζεις καποιο κατορθωμα των μεν η των δε?

Λογικα οι Τουρκοι πρεπει να ειναι πισω απο μας σε αυτον τον τομεα,εκτος και αν εχουν τοποθετηθει Αμερικανοι στα σημαντικοτερα ηλεκτρονικα κεντρα και σε θεματα ασφαλειας.
Αυτο το λεω χωρις να γνωριζω κατι,απλα με το σκεπτικο οτι οι Τουρκοι ειναι πισω στον τεχνολογικο τομεα και ειδικα σε θεματα διαδυκτιου και τηλεπικοινωνιας.
Smartboy πριν από κάποιους μήνες είχα επισκεφτεί την Τουρκία.
Αυτό που με έκανε εντύπωση ήταν πως καθώς μετακινουμασταν στο κινητό εμφανιζότανε η περιοχή που είμασταν. Εκτος αυτού εμφάνιζαν ακόμα και τον δρόμο (Ε1 πχ) που κινούμασταν.!!!!!
Οσόν αφορά ηλεκτρονικές επιθέσεις αυτό που ξέρω είναι πως πριν από 7 χρόνια αν θυμάμαι καλά μας έριχναν συνέχεια τις σελίδες του υπουργείου άμυνας και εξωτερικών.Είχε γίνει φοβερή μάχη εκείνει την περίοδο και στα δ'ιάφορα διαδικτυακά δωμάτια και γενικώς στο διαδίκτυο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων hackers (αν και κανένας τους δεν ήταν hacker με την σωστή έννοια του όρου)
Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει Δρόμος. -Πες μου τι κάνεις το φαΐ που τρως και θα σου πω ποιος είσαι. Άλλοι το κάνουν ξίγκια και κοπριά, άλλοι το κάνουν δουλειά και κέφι και άλλοι το κάνουν Θεό.

Άβαταρ μέλους
smartboy
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 643
Εγγραφή: 01 Μαρ 2004 17:40

Δημοσίευση από smartboy » 07 Οκτ 2004 18:34

Oχι,ειναι αξιο εντυπωσιασμου.Δεν γνωριζω και πολλα τα της Τουρκιας οσον αφορα τον ηλεκρονικο τομεα,σιγουρα ομως οι Αμερικανοι εχουν βαλει κατα πολυ το χερακι τους.
Η Ελλαδα ισως και να μην ειναι τοσο πισω οσο γνωριζουμε εμεις.Θελω να πιστευω οτι εχουμε πληρως ηλεκτρονικες ''βασεις'',με πολυ καλη ασφαλεια,καθως και ''μυαλα'' οπου θα μπορουν να τα χρησιμοποιουν καταλληλα.

Οσον αφορα Κωστα αυτο με το κινητο ενταξει δεν ειναι και τιποτα το δυσκολο..ισα ισα πολυ ευκολο ειναι.Μπορω να στο εξηγησω για πιο λογο αυτο δεν ειναι κατι πολυπλοκο.
Πριν 7 χρονια?Χμμμ...εχει περασει καιρος απο τοτε.Και κατι τετοιο τωρα ειναι παρα πολυ πιο δυσκολο.
Και αλλο το να ριξεις ενα site..Kαι αλλο το να ενεργοποιησεις 5 πυραυλους να χτυπησουν την ταδε χωρα.Ειπαμε δεν ειναι ανεπτυγμενα,αλλα δεν ειναι και απλα pc οπως τα δικα μας.Αλλα λειτουργικα χρησιμοποιει ο στρατος και αλλα χρησιμοποιουν οι υπευθυνοι του site του στρατου.
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ Να πεισω καθε δαδουχο,να αναψει παλι την δαδα.

Kostas
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: 19 Ιούλ 2004 20:52

Δημοσίευση από Kostas » 07 Οκτ 2004 18:38

smartboy έγραψε:Οσον αφορα Κωστα αυτο με το κινητο ενταξει δεν ειναι και τιποτα το δυσκολο..ισα ισα πολυ ευκολο ειναι.Μπορω να στο εξηγησω για πιο λογο αυτο δεν ειναι κατι πολυπλοκο.
Πριν 7 χρονια?Χμμμ...εχει περασει καιρος απο τοτε.Και κατι τετοιο τωρα ειναι παρα πολυ πιο δυσκολο.
Και αλλο το να ριξεις ενα site..Kαι αλλο το να ενεργοποιησεις 5 πυραυλους να χτυπησουν την ταδε χωρα.Ειπαμε δεν ειναι ανεπτυγμενα,αλλα δεν ειναι και απλα pc οπως τα δικα μας.Αλλα λειτουργικα χρησιμοποιει ο στρατος και αλλα χρησιμοποιουν οι υπευθυνοι του site του στρατου.
Σαφώς και δεν είναι δύσκολο. Εδώ στην Ελλάδα όμως το έχει μόνο η TIM και πάλι όμως μόνο για Αθήνα,Θεσσαλονίκι, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο νομίζω.
Όσον αφορά το hacking και η τεχνολογία περί hacking έχει ανέβει....
Και το θέμα δεν είναι πως έριξαν τη σελίδα. Αλλά πως ανέβασαν άλλη δικιά τους στην θέση της.
Και φαντάσου πόσο κοντά είναι μια σελίδα από τα άλλα αρχεία μίας βάσης δεδομένων. :(
Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει Δρόμος. -Πες μου τι κάνεις το φαΐ που τρως και θα σου πω ποιος είσαι. Άλλοι το κάνουν ξίγκια και κοπριά, άλλοι το κάνουν δουλειά και κέφι και άλλοι το κάνουν Θεό.

Απάντηση