Πούτιν εναντίον Μπους

Καταθέστε τη γνώμη σας για σημαντικά γεγονότα της διεθνούς σκηνής και τις γνωστές και κρυφές πτυχές της πολιτικής των εθνών
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: 05 Οκτ 2006 13:57

Πούτιν εναντίον Μπους

Δημοσίευση από ΜΑΝΙΑΤΗΣ » 01 Ιουν 2007 15:40

Πολλά έχουν υποθεί για τη θέση της Ρωσσίας στα παγκόσμια αφεντικά το τελευταίο διάστημα.Μια Ρωσσία της παρακμής και της πείνας μοιάζει σιγά-σιγά να συνέρχεται και με κεφαλή τον Πούτιν να δείχνει ικανή για μεγάλα πράγματα.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=245
Μήπως οι αμερικανικές ανεπιτυχείς επεμβάσεις στο Ιράν για τις πυρηνικές διαφωνίες οφείλονται στη στήριξη του Αχμαντινετζάντ από τον Πούτιν;
Παρακαλώ τους παλαιότερους του φόρουμ αν θέλουν να βοηθήσουν στην εξέλιξη της συζήτησης, διότι η ηλικία μου και η έλλειψη γνώσεων με οδηγεί αρκετές φορές σε λάθος συμπεράσματα.
Λένε πως μάγκες δεν υπάρχουν πια.κάποιους όμως δε μας πάτησε το τρένο...

ΜΙΧΑΛΗΣ
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 121
Εγγραφή: 23 Αύγ 2004 15:23

Δημοσίευση από ΜΙΧΑΛΗΣ » 05 Ιουν 2007 19:49

Το Ιράν νομίζω ότι είναι μια πολύ μικρή παράμετρος στην διαφαινόμενη νέα κόντρα Αμερικής-Ρωσσίας. Έτσι κι αλλιώς ούτε η Ρωσσία θα ένιωθε πολύ άνετα με μια ακόμα πυρηνική δύναμη στα νότια σύνορα της. Νομίζω πώς το κύριο πεδίο της αντιπαράθεσης είναι και θα είναι η Ανατολική Ευρώπη, δηλαδή οι πρώην δορυφόροι της Σοβιετικής Ένωσης και οι δυτικές πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες (Ουκρανία, Λευκορωσία κλπ). Πρώτο σημείο τριβής η υπό συζήτηση αντιπυραυλική ασπίδα.

Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 20:07

Δημοσίευση από Dorian » 06 Ιουν 2007 12:22

Προσωπική μου αίσθηση είναι ότι ο Πούτιν και η Ρωσία δεν έχουν αυτή τη στιγμή ξεκαθαρισμένη εξωτερική πολιτική, αλλά προσπαθούν ακόμα να διαμορφώσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν. Η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά πολύ σημαντικών προβλημάτων σε δύο άξονες:

Ο ένας είναι εσωτερικής φύσεως και αφορά τον εξορθολογισμό της κοινωνικής και οικονομικής δομής του κράτους με παράλληλη αξιοποίηση των τεράστιων πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Ο δεύτερος, αυτός που μας αφορά σε αυτή τη συζήτηση, αφορά την εξωτερική της πολιτική η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει ερείσματα και ουσιαστικό προγραμματισμό. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται και στο γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει διαμορφωμένες οικονομικές και διπλωματικές συμμαχίες. Εδώ έγκειται και το μεγάλο στοίχημα, στο να μπορέσει δηλαδή η Ρωσία να χαράξει μια σαφή και αποτελεσματική γραμμή εξωτερικής πολιτικής. Εδώ κρύβεται και ένα στοίχημα για τρίτες χώρες, όπως και η Ελλάδα. Αν και πώς δηλαδή αυτές οι τρίτες χώρες θα επιλέξουν να αποτελέσουν στρατηγικό οικονομικό και διπλωματικό σύμμαχο της Μόσχας.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: 05 Οκτ 2006 13:57

Δημοσίευση από ΜΑΝΙΑΤΗΣ » 06 Ιουν 2007 14:38

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=245
Ελπίζω όλα αυτά να μην έχουν σαν κατάληξη την αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών...
Τίποτα άλλο.
Λένε πως μάγκες δεν υπάρχουν πια.κάποιους όμως δε μας πάτησε το τρένο...

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 08 Ιουν 2007 10:46

Το πεδίο αντιπαράθεσης των Αμερικανών και των Ρώσων θα είναι ο γεωγραφικός άξονας Ουκρανία-Λευκορωσία-Πολωνία. Οι χώρες αυτές, που έχουν επιδείξει διαφορετικής διαβάθμισης τάσεις να προσδεθούν στο Αμερικανικό άρμα, είναι περιοχές ιδιαιτέρως ευαίσθητες για τη Ρωσία, γεωπολιτικά και οικονομικά.

Απάντηση